Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Pää saappaaseen ja kivekset pois!

Torstai 17.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Suomenpystykorva on maamme kansalliskoira ja ainakin minä arvostan sen koiraroduista korkeimmalle.

 

Isäni kertoi, että heillä oli lapsuudenkodissaan koirana aina suomenpystykorva ja sen lisäksi hän kertoi jokaisen koiran nimenä olleen Sälli.

 

Omassa lapsuudenkodissani oli kaksi koiraa ja tietysti ne olivat kumpikin suomenpystykorvia. Ei varmaan ole yllätys, että molempien koiriemme nimi oli Sälli!

 

***************

 

Ainakin ensimmäinen Sälli alkoi karkailemaan kotoa ja sen vuoksi se piti salvaa eli pallit pois!

 

Elettiin 1960-luvun alkupuolen vuosia ja sain tehtäväkseni viedä Sällin naapuritaloon, jossa Sakari-isännällä oli kokemusta koirien salvamisesta.

 

Sakari laittoi Sällin pään saappaaseen, jotta tuo kirurginen toimenpide oli mahdollista tehdä.

 

Partakoneen terällä viillot pallien kohdalle ja kivekset pois – niin yksinkertaista se oli!

 

Toimenpiteen jälkeen Sälli juoksi suorinta tietä kotiin ja siitä tulikin kotona viihtyvä uskollinen koira!

 

*************

 

En tiedä, että salvetaanko vielä nykyisin uroskoiria, mutta se lienee varmaa, että homman hoitaa eläinlääkäri!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomenpystykorva, Suomenpystykorva on maamme kansalliskoira, koiran salvaminen, koiralta pallit pois,

Pää saappaaseen ja pallit pois!

Lauantai 24.4.2021 - -Esko Erkkilä-

Katselin tuossa jollain netin keskustelupalstalla, kun kyseltiin, että missä kannattaisi koiralta pallit leikata ja mitä homma maksaisi.

 

Isäni kotona olivat kaikki koirat olleet rodultaan Suomen pystykorvia ja niin myös meillä ne kaksi koiraa, jotka meillä aikoinaan oli.

 

Viljakkalan Niemenperän Erkkilässä koirien nimi oli aina ollut Sälli ja samaa perinnettä jatkoimme myös meillä noille molemmille koirille.

 

Mutta siitä koirien salvamisesta!

 

Meillä oli naapurissa teurastamiseen ja muuhunkin hommaan kykenevä pätevä mies ja kun salvamisen aika koitti, niin Sälli vietiin tuonne naapuriin.

 

Väljä nahkasaapas oli hyvä apuväline ja sinne koiran pää, jotta sukukalleudet jäivät hyvin esille.

 

Partakoneen terällä viillot ja pallit olivat hangella!

 

Siihen aikaan ei käytetty mitään kipulääkkeitä, sillä koira vaan nuoleskeli kotiin juostessaan haavoja ja hyvin ne paranivatkin!

 

Tärkeätä operaatiossa oli se, että se tapahtui poissa kotoa eli naapurissa, sillä jo se lopetti koiran juoksuhalut!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kollikoiran katsraatio, koiran salvaminen,

Kollikoira saappaaseen ja kivekset lumelle!

Perjantai 5.2.2021 - -Esko Erkkilä-

Isäni kotona oli useita koiria ja kaikkien niiden nimi oli Sälli.

 

Isäni halusi jatkaa perinnettä ja molemmilla niillä kollikoirilla, jotka meillä olivat, oli nimenä Sälli!

 

Kollikoirilla on tapana, että ne luuhaavat kylillä ja niin oli tilanne myös meidän Sälli-koirillamme.

 

Jäi ehkä hieman liian myöhäiseksi, mutta ainakin toisen Sälli-koiramme salvaminen venyi liian myöhäiseen aikaan.

 

Jossain vaiheessa kuitenkin veimme Sällimme naapuriin salvettavaksi ja naapurin ammattimies hoiti salvamisen.

 

Sälli laitettiin saappaseen siten, että kivekset jäivät saappaan ulkopuolelle ja sen vuoksi kivesten poistaminen oli helppoa.

 

Oli tärkeää, että salvaminen piti tapahtua naapurissa, sillä ei olisi ollut mitään mieltä tehdä tuo toimenpide kotosalla.

 

Sällin salvaminen tapahtui talvisaikaan ja muistan, kun Sälli kotiin kiirehtiessään pysähtyi jatkuvasti ja nuoli muniaan, joista juuri kivekset oli poistettu!

 

Nykyään kollikoiran salvamisen pitää varmaankin tapahtua eläinlääkärin toimesta, mutta 1960-luvulla se onnistui oikein hyvin myös naapurinmiehen toimesta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kollikoira saappaaseen ja kivekset lumelle!, koiran salvaminen, salvaminen, kivekset pois, kivekset pois kollikoirilta,

Karjuporsaiden kivekset pihasoralle!

Tiistai 15.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Tein työelämästäni neljäkymmentä vuotta kotieläintalouden parissa, mutta ainoa kerta, jolloin sain nähdä karjuporsaiden salvamista, ajoittui kansalaiskouluaikaani.

 

Vuosi saattoi olla 1963, kun me Viljakkalan kansalaiskoulun oppilaat saimme osallistua tilakäynnille, jonka meille junaili maatalousaiheidemme opettaja, silloinen Viljakkalan palopäällikkö ja sittemmin pitäjäneuvoksen arvonimen ansioistaan saanut Väinö Myllymäki.

 

Tilakäyntimme kohteena oli Virren tila, jonne n. parin kilometrin matkan taitoimme kävellen.

 

Virren tilan isäntä Martti Alanen näytti meille, että miten karjuporsaat salvettiin eli kivekset poistettiin leikkaamalla karjuporsailta.

 

Karjuporsas otettiin istuvan leikkaajan syliin ja polvien väliin siten, että karjuporsas makasi selällään polvien välissä ja kun kivekset olivat siinä hyvin esillä, niin kivesten kohdalle tehtiin partakoneen terällä viilto ja kivekset yksi kerrallaan leikattiin pois ja leikattu kives heitettiin pihasoralle.

 

Nykyisin karjuporsaiden leikkaaminen saattaa kuulua eläinlääkärin hommiin, mutta 1960-luvulla sen saivat toimittaa porsastuotantotilojen omistajat - siihen aikaan porsastuotantotiloja kutsuttiin emakkotiloiksi tai emakkosikaloiksi!

 

 

Maailma on muuttunut, mutta pelkään, että nykyisin kotieläntalouden parissa toimivat henkilöt pääsevät varsin harvoin – joskus  eivät koskaan – tutustumaan sikataloutemme keskeisimpään operaatioon eli karjuporsaiden salvamiseen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Karjuporsaiden salvaminen, Karjuporsaat, Karjuporsaiden leikkaaminen, Viljakkala, Viljakkalan kansalaiskoulu, pitäjäneuvos Väinö Myllymäki, Väinö Myllymäki, palopäällikkö Väinö Myllymäki, emakkotila, porsastuotantosikala, emakkosikala,