Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Sukupuolten tasa-arvo ei toteudu syöpäseulonnoissa, osa II

Perjantai 1.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Jatkan eilistä syöpäjuttuani ja nyt pääsen heti käsittelemään jutun otsikkoaihetta.

 

Oletan, että omaan aiheen käsittelyyn riittävästi kompetenssia, sillä minulle suoritettiin marraskuussa 2001 eturauhassyöpäleikkaus ja syöpäni todettiin PSA-tutkimuksen tuloksena.

***********

Mammografian maailmanlaajuinen historia alkaa jo 1900-luvun alkupuolelta, mutta Suomessa rintasyövän mammografiaperusteinen seulonta alkoi vasta vuonna 1987.

 

Nykyisin voimassaoleva ja kuntia velvoittava Valtioneuvoston asetus seulonnoista on annettu 21.12.2006 ja se tuli voimaan 1.1.207.

 

 

Asetuksessa todetaan mm.:

 

 

Kunnan tulee järjestää asukkailleen valtakunnallisen seulontaohjelman mukaiset seulonnat seuraavasti:

 

  • rintasyöpäseulonta 50―69 vuotiaille, vuonna 1947 tai sen jälkeen syntyneille naisille 20―26 kuukauden välein
  • kohdun kaulaosan syövän seulonta 30―60 vuotiaille naisille viiden vuoden välein
  • kaikilla seulottavaan ryhmään kuuluvilla kunnan asukkailla on oltava oikeus osallistua seulontaan yhtäläisten perusteiden mukaisesti
  • seulontaan osallistuminen on vapaaehtoista. Seulonnan järjestämisestä vastaavan tulee huolehtia siitä, että kunnan asukkaiden saatavilla on riittävästi tietoa seulonnan tavoitteista ja vaikuttavuudesta, seulontaan mahdollisesti liittyvistä riskeistä sekä seulonnan järjestämisestä
  • kunnan asukkaita ei saa asettaa terveyspalveluja järjestettäessä eriarvoiseen asemaan sen perusteella, ovatko he osallistuneet tai osallistuvatko he valtakunnallisen seulontaohjelman mukaiseen tai muuhun kunnan järjestämään seulontaan

***********

 

Arvostan, että Suomessa naisille annetaan säädösperusteisesti mahdollisuus osallistua rintasyöpäseulontoihin, mutta arvostelen rankasti sitä, että miesten eturauhassyöpäseulonta ei nauti samanlaista säädösperusteista asemaa.

 

Kaikki eturauhassyöpään liittyvät potilasjärjestöt kannattavat yksimielisesti syöpäseulontojen laajentamista myös eturauhassyöpään.

 

Lääketieteen edustajat tolkuttavat, että PSA-tutkimuksilla löydettäisiin myös sellaisia syöpiä, joilla ei olisi vakavia seuraamuksia.  Totta sekin, mutta perustelu on yksilötasolla täysin kestämätön.

***************

 

 

Olen viime päivinä pohtinut, että miksi ns. lääketieteen asiantuntijat ovat poikkiteloin eturauhassyöpien seulontoihin.

 

 

Tunnustan, että olen pohtinut jopa sitä, että onko poikkiteloin asettuneilla ns. asiantuntijoilla jopa taloudellisia syitä vastustaa seulontoja.  En jaksa uskoa, että nämä vastarannankiisket saisivat toiminnastaan taloudellisia etuja, joten siihen en usko.

 

 

Terveydenhoitoala on sellainen, että alemmilla organisaatiotasoilla toimivat joutuvat mukautumaan organisaatiossa ylemmällä tasolla toimivien linjauksiin.

 

 

Onko niin, että alalla on auktoriteettiasemaan kohonneita, jotka suhtautuvat kriittisesti PSA-seulontoihin ja sen seurauksena koko lääkärikunta joutuu mukautumaan asiakkaiden, potilaiden ja koko yhteiskunnan kannalta haitalliseen toimintaan?

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sukupuolten tasa-arvo ei toteudu syöpäseulonnoissa, syöpäseulonnat, eturauhassyöpä, rintasyöpä, keuhkosyöpä, paksu- ja peräsuolen syöpä, syöpätilastot,

Sukupuolten tasa-arvo ei toteudu syöpäseulonnoissa, osa I

Torstai 28.2.2019 - -Esko Erkkilä-

Suomessa tavattiin uusia syöpätapauksia vuonna 2014 ikäryhmittäinen seuraavasti:

 

  • 0 – 64 vuotiailla n. 11.000 uutta tapausta
  • 65 – 75 vuotiailla n. 10.000 uutta tapausta
  • yli 75 vuotiailla n. 11.500 uutta tapausta

 

 

Alle 65-vuotiaden kohdalla uusien syöpätapausten määrän ennustetaan laskevan vuoteen 2030, mutta suurten ikäluokkien ikääntyessä ikäluokan 65 – 75 osalta uusien syöpätapausten ennustetaan lisääntyvän jopa 23 % vuoteen 2030 mennessä.

 

Yli 75-vuotiailla uusien syöpätapausten ennustetaan lähes kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä.

 

 

Ennusteet siis kertovat, että yhä useampi tulee sairastumaan syöpään, mutta lohtuna on se, että hoitomenetelmät kehittyvät hurjaa vauhtia, joten voimme kohdata tulevaisuuden kuitenkin rauhallisin mielin.

***************

 

 

Suomen yleisimmät uudet syöpätapaukset vuonna 2016 olivat miehillä eturauhassyöpä ja naisilla rintasyöpä.  Uusia eturauhassyöpiä todettiin 5.162 miehellä ja uusia rintasyöpiä 4.961 naisella.

 

 

Eturauhassyöpä ja rintasyöpä ovat ennusteiltaan hyviä, sillä molemmissa syöpämuodoissa elossaololuku oli vuonna 2016 yli 90 %.

 

Uusia keuhkosyöpätapauksia samana vuonna todettiin miehillä 1.742 tapausta ja naisilla 992 tapausta – keuhkosyöpä on vakava sairaus, sillä sen osalta elossaololuku oli miehillä vain 11 % ja naisilla 16 %.

 

 

Paksu- ja peräsuolisyöpien elossaololuku asettuu edellisten syöpien välimaastoon, sillä vuonna 2016 se oli miehillä 63 % ja naisilla 66 % - uusia tapauksia miehillä todettiin 1.735 ja naisilla 1.625.

 

 

Vielä muutama luku:

 

 

Eturauhassyöpä on iäkkäiden miesten sairaus ja rintasyöpä puolestaan nuorten naisten sairaus ja tässä ikäjaottelussa ”nuori” on alle 70-vuotias.

 

Eturauhassyöpään sairastui vuonna 2016 alle 70-vuotiaita miehiä 2.362 ja 70-vuotta täyttäneitä 2.800.

 

 

Rintasyövän osalta ”nuoria” eli alle 70-vuotiaita naisia oli 3.328 ja 70-vuotta täyttäneitä 1.633.

 

 

Huomaatte, että en tähän mennessä ehtinyt lainkaan kirjoitukseni aiheeseen ja sen vuoksi täydensinkin otsikkoa ”osa I” –maininnalla.

 

 

Toivottavasti jo huomenissa saan julkaistavaksi ”osa II”:n.

 

 

Sitä odotellessa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sukupuolten tasa-arvo ei toteudu syöpäseulonnoissa, syöpäseulonnat, eturauhassyöpä, rintasyöpä, keuhkosyöpä, paksu- ja peräsuolen syöpä, syöpätilastot,

Syöpäseulonnoissa ei ole tietoakaan sukupuolten välisestä tasa-arvosta

Lauantai 5.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Myönnän, että juttuni otsikko on raflaava ja yhtä hyvin se voisi olla vaikkapa näin:

 

 

Lääkärit eivät noteeraa potilaiden ja potilasjärjestöjen mielipidettä 

 

tai

 

Lääkärit jyräävät potilasjärjestöjen mielipiteen

 

 

**********

 

 

Suomessa kaksi yleisintä syöpää ovat rintasyöpä ja eturauhassyöpä.

 

 

************************

 

 

 

Syöpätilastot laahaavat jälkijunassa, sillä löysin viralliset luvut vasta vuodelta 2016.

 

 

Vuonna 2 016 Suomessa todettiin 34 122 uutta syöpää, joista miehillä 17 614 ja naisilla 16 508.

 

 

Suomen Syöpärekisterin tietojen mukaan yleisimpiä syöpiä vuonna 2016 oli miehillä eturauhassyöpä (5162 tapausta) ja naisilla rintasyöpä (4961 tapausta).

 

Eturauhassyöpä ja rintasyöpä ovat jo vuosikaudet olleet Suomen yleisimmät syövät ja niiden yleisyys uusien syöpätapausten löytämisessä ovat jokseenkin tasavahvat.

 

 

********************

 

 

Sairastin eturauhassyövän vuonna 2001 ja sen varhaistoteamisen ansiosta olen yhä kunnossa.

 

 

Varhaistoteaminen onkin mielestäni kaiken A ja O, kun tarkastellaan syövästä selviämistä.

 

 

Rintasyövän varhaistoteamisessa mammografia on keskeinen menetelmä ja vastaavasti eturauhassyövässä PSA-seulonta verinäytteestä toimii samalla tavalla.

 

**********

Annastiina Hakuliselta valmistui keväällä 2018 Tampereen yliopistossa kansanterveystieteen pro gradu-tutkielma, jossa tarkasteltiin mm. eturauhassyövän hoitopäätöksiin liittyviä prosesseja, radikaalihoitotoimenpiteiden jälkeistä elämänlaatua sekä vertaistukihenkilötoimintaa.

 

 

Tutkielman aineistokeruussa tiedusteltiin eturauhassyöpäpotilailta – käytän mieluummin termiä ”eturauhassyöpäasiakkailta” – heidän näkemyksiään eturauhassyövän väestötason seulonnasta ja sen tarpeellisuudesta.

 

 

IMG_6845.JPG

 

 

Tutkielmaa referoitiin joulukuussa 2018 ”Propo – Suomen eturauhasyhdistys ry”:n jäsenlehdessä.

 

 

Referointi oli täyttä asiaa, mutta artikkelin otsikko ei sitä ollut – oletan, että otsikkoa olivat päässeet käpälöimään PSA-analysointia vastustavat tahot! Surullista!

 

 

Artikkelin teksti oli asiallista ja siitä pieni näyte:

 

 

”Seulonnan tarpeellisuutta perusteltiin erityisesti varhaisen diagnostiikan hyödyillä. Tutkimukseen osallistuneiden mukaan syöpien havaitseminen ja hoitaminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa säästäisi terveydenhuollon kustannuksia, parantaisi potilaiden hoitomahdollisuuksia ja vähentäisi kuolleisuutta. Lisäksi PSA-seulonnan laajentamista puolsi heidän mielestään se, että seulontamenetelmänä on yksinkertainen ja edullinen verikoe.”

 

 

Vetoan lukijoitani tekemään kanssani työtä, jotta miesten eturauhassyövän varhaistoteamiseksi luotaisiin nopeasti järjestelmä, jossa 45 – 48 –vuotiaat miehet pääsisivät ensimmäisen kerran elämässään yhteiskunnan luomaan terveydenhoitojärjestelmään, jossa miehille tehtäisiin PSA-verikoe ja ryhdyttäisiin koetulosten pohjalta joko hoitotoimenpiteisiin tai sovittaisiin seuraava aika PSA-kokeen tekemiselle.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Syöpäseulonnat, syöpäseulonnat loukkaavat sukupuolten tasa-arvoa, kattavan PSA-seulonnan puuhe loukkaa sukupuolten tasa-arvoa, sukupuolten tasa-arvo, mammografia, PSA-seulonta,

Sukupuolella ei ole väliä

Torstai 30.8.2018 - -Esko Erkkilä-

Toimin työelämässä neljäkymmentä ja puoli vuotta ja siitä ajasta esimiestehtävissä lähes kolmekymmentäviisi vuotta.

 

Kolmeenkymmeneenviiteen vuoteen sisältyi lukuisia henkilövalintoja ja ne ovat aina henkilölle, mutta erityisesti myös yritykselle, tärkeitä asioita.

 

 

Olen työelämän jälkeen saanut seurata yhdistysmaailmaa jopa päättäjänä ja totean, että henkilövalinnat ovat myös yhdistysmaailmassa joko tuhoon vieviä tai uuteen kukoistukseen johtavia – valitettavasti en ole saanut yhdistysmaailmassa todeta uuteen kukoistukseen johtaneita henkilövalintoja.

 

 

Piti kuitenkin kirjoittaa sukupuolen merkityksestä henkilövalinnoissa.

 

 

En ole koskaan antanut mitään painoarvoa henkilön sukupuolelle, kun olen rekrytoinut henkilöitä bisnesmaailmaan.

 

 

Joskus valitsin naishenkilön eräälle merkittävälle postille agribisnekseen.

 

 

Korkea esimieheni, josta sittemmin tuli yrityksemme pääjohtaja ja vuorineuvos kysyi joskus, että kuka on vastuuhenkilömme eräällä tietyllä alueella.

 

 

Kerroin henkilön nimen ja korkea esimieheni tinkoi, että tiedän tiedän, mutta kuka on vastuussa asiakassuhteista.

 

 

Vastasin, että tuo nainen, jonka nimen juuri kerroin.

 

 

Kyseinen nainen pärjäsi oikein hyvin alaisenani ja hänen pärjäämistään ei mitenkään vähennä se, että minua seuranneella esimiehellä meni sukset ristiin kyseisen naishenkilön kanssa.

 

 

Esimies ja alainen –suhteissa olisi usein peiliin katsomisen paikka esimiehillä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sukupuolella ei ole väliä, sukupuolten tasa-arvo, esimiehen rooli rekrytoinnissa, esimies, alainen,