Tänään on Sininen Päivä!Perjantai 19.11.2021 - -Esko Erkkilä- Marraskuu on omistettu eturauhassyövälle ja tuohon sairauteen liittyvä kampanja huipentuu tänään vietettävään Siniseen päivään!Eturauhassyöpä on suomalaisten yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain yli 5 000 ja kuolee yli 900 miestä.Lähes yhtä yleisin syöpä on naisten rintasyöpä, sillä niiden esiintymisessä on vuosittain vain n. satakunnan tapauksen ero.Eturauhassyövän kuolleisuus on suurempi kuin rintasyövän.Vaikka eturauhassyöpää on totuttu pitämään vanhojen miesten tautina, se on työikäistenkin miesten yleisin syöpä.*******************Eturauhassyöpä on tuttu minullekin, sillä sain siitä diagnoosin loppuvuonna 2001.Pääsin leikkaukseen marraskuulla sen jälkeen toipuminen alkoi.Toipuminen sujui hyvin, sillä osallistuin Finlandia-hiihtoon jo vuoden 2002 helmikuun viimeisessä viikonvaihteessa - ……tässä mitalini tuosta hiihdosta!Tuo mitali on ensimmäinen eturauhassyöpäni jälkeisistä yhdeksästä Finlandia-hiihtomitalista!*******************Ihmettelen suuresti, että ns. asiantuntijat eivät vieläkään puolusta niitä hankkeita, jotka tähtäävät eturauhassyövän varhaishavaitsemiseen.Olen elävä esimerkki eturauhassyövän varhaistoteamisen merkityksestä, kun tarkastellaan riittävän varhain aloitettujen hoitotoimenpiteiden merkityksestä taudin taittamisessa.-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sininen Päivä, eturauhassyöpä, PSA-koe, rintasyöpä, Finlandia-hiihto, Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Syöpäyhdistys, |
Tampere edelläkävijäksi eturauhassyövän seulonnoissa!Tiistai 11.5.2021 - -Esko Erkkilä- Kokemusasiantuntijana tarjosin Aamulehdelle juttuani eturauhassyöpäseulonnoista ja lehti julkaisi sen eilen.Juttuni ”raakaversio” tässä…”Tampere edelläkävijäksi eturauhassyövän seulonnoissa!Suomessa todetaan naisilla n. 5 000 uutta rintasyöpätapausta vuodessa ja miehillä todettujen eturauhassyöpien osalta liikutaan samoissa lukemissa.Syöpäsäätiöltä saamieni tietojen mukaan naisten rintasyöpätapauksista todetaan seulonnoissa n. 35 – 40 prosenttia.Miehillä ei edelleenkään ole eturauhassyövän seulontoja, mutta sama tietolähde kertoo, että PSA-testiin perustuva seulonta on vähentänyt eturauhassyövän aiheuttamia kuolemia viidenneksellä.Kiitokset Tampereen kaupungille, joka on kokeilukuntana mukana suolistosyövän seulonnoissa. Tampereella kaupunkilaisten innostus suolistosyövän seulontaan on ollut kiitettävää, sillä kiinnostus on liikkunut 80 %:n tasolla – neljällä prosentilla seulontoihin osallistuneista on todettu syöpä. Mainittakoon, että suolistosyöpä on harvinaisempi kuin rinta- tai eturauhassyöpä, sillä tapauksia on ”vain” 3 000 tapausta vuodessa.Muut suolistosyöpäseulonnan kokeilukunnat ovat: Jyväskylä, Kaarina, Kustavi, Muurame, Orivesi, Oulu, Paimio, Posio, Sauvo, Säkylä ja Ylitornio.*******************Minulla todettiin vapaaehtoiseen PSA-seulontaan perustuva eturauhassyöpä syksyllä 2001. Syöpä poistettiin leikkaamalla ja mitään ongelmia ei ole kahdenkymmenen vuoden aikana ilmaantunut – hiihdin Finlandia-hiihdon helmikuussa 2002 ja muutamana talvena myös sen jälkeen.Miesten eturauhassyöpäseulonnan tutkimuskärki on paljolti Tampereella ja tutkimushankkeet ovat saaneet merkittävää taloudellista tukeakin.Ehdotan, että Tampereella aloitetaan eturauhassyöpäseulonnat, sillä se olisi mainio tilaisuus osoittaa johtajuutta myös sillä osa-alueella.Fimlab Laboratoriot Oy ottaa PSA-kokeita ilman lääkärinmääräystä jo nyt ja näytteenotto maksaa 25,50 € eli kyseessä ei ole kustannuskysymys.Eturauhassyöpäseulonnan ensimmäinen PSA-koe pitäisi ajoittaa hieman yli viiteenkymmeneen vuoteen ja toinen n. 55 vuoden ikään.Tuumasta toimeen!Esko ErkkiläPirkanmaan Syöpäyhdistyksen tukihenkilö 2000-luvullaKuntavaaliehdokas (Kesk.)”….ja Aamulehdessä ilmestynyt juttu puolestaan……tässä.Voitte arvata, että puhelin on eilen soinut ja netti on laulanut, kun olen saanut kirjoituksestani positiivista palautetta!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampere edelläkävijäksi eturauhassyövän seulonnoissa!, Eturauhassyövän seulonnat, rintasyöpäseulonnat, suolistosyöpäseulonnat, syöpäseulonnat, |
Sukupuolten tasa-arvo ei toteudu syöpäseulonnoissa, osa IIPerjantai 1.3.2019 - -Esko Erkkilä- Jatkan eilistä syöpäjuttuani ja nyt pääsen heti käsittelemään jutun otsikkoaihetta.
Oletan, että omaan aiheen käsittelyyn riittävästi kompetenssia, sillä minulle suoritettiin marraskuussa 2001 eturauhassyöpäleikkaus ja syöpäni todettiin PSA-tutkimuksen tuloksena.
***********
Mammografian maailmanlaajuinen historia alkaa jo 1900-luvun alkupuolelta, mutta Suomessa rintasyövän mammografiaperusteinen seulonta alkoi vasta vuonna 1987.
Nykyisin voimassaoleva ja kuntia velvoittava Valtioneuvoston asetus seulonnoista on annettu 21.12.2006 ja se tuli voimaan 1.1.207.
Asetuksessa todetaan mm.:
Kunnan tulee järjestää asukkailleen valtakunnallisen seulontaohjelman mukaiset seulonnat seuraavasti:
***********
Arvostan, että Suomessa naisille annetaan säädösperusteisesti mahdollisuus osallistua rintasyöpäseulontoihin, mutta arvostelen rankasti sitä, että miesten eturauhassyöpäseulonta ei nauti samanlaista säädösperusteista asemaa.
Kaikki eturauhassyöpään liittyvät potilasjärjestöt kannattavat yksimielisesti syöpäseulontojen laajentamista myös eturauhassyöpään.
Lääketieteen edustajat tolkuttavat, että PSA-tutkimuksilla löydettäisiin myös sellaisia syöpiä, joilla ei olisi vakavia seuraamuksia. Totta sekin, mutta perustelu on yksilötasolla täysin kestämätön. ***************
Olen viime päivinä pohtinut, että miksi ns. lääketieteen asiantuntijat ovat poikkiteloin eturauhassyöpien seulontoihin.
Tunnustan, että olen pohtinut jopa sitä, että onko poikkiteloin asettuneilla ns. asiantuntijoilla jopa taloudellisia syitä vastustaa seulontoja. En jaksa uskoa, että nämä vastarannankiisket saisivat toiminnastaan taloudellisia etuja, joten siihen en usko.
Terveydenhoitoala on sellainen, että alemmilla organisaatiotasoilla toimivat joutuvat mukautumaan organisaatiossa ylemmällä tasolla toimivien linjauksiin.
Onko niin, että alalla on auktoriteettiasemaan kohonneita, jotka suhtautuvat kriittisesti PSA-seulontoihin ja sen seurauksena koko lääkärikunta joutuu mukautumaan asiakkaiden, potilaiden ja koko yhteiskunnan kannalta haitalliseen toimintaan?
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sukupuolten tasa-arvo ei toteudu syöpäseulonnoissa, syöpäseulonnat, eturauhassyöpä, rintasyöpä, keuhkosyöpä, paksu- ja peräsuolen syöpä, syöpätilastot, |
Sukupuolten tasa-arvo ei toteudu syöpäseulonnoissa, osa ITorstai 28.2.2019 - -Esko Erkkilä- Suomessa tavattiin uusia syöpätapauksia vuonna 2014 ikäryhmittäinen seuraavasti:
Alle 65-vuotiaden kohdalla uusien syöpätapausten määrän ennustetaan laskevan vuoteen 2030, mutta suurten ikäluokkien ikääntyessä ikäluokan 65 – 75 osalta uusien syöpätapausten ennustetaan lisääntyvän jopa 23 % vuoteen 2030 mennessä.
Yli 75-vuotiailla uusien syöpätapausten ennustetaan lähes kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä.
Ennusteet siis kertovat, että yhä useampi tulee sairastumaan syöpään, mutta lohtuna on se, että hoitomenetelmät kehittyvät hurjaa vauhtia, joten voimme kohdata tulevaisuuden kuitenkin rauhallisin mielin.
***************
Suomen yleisimmät uudet syöpätapaukset vuonna 2016 olivat miehillä eturauhassyöpä ja naisilla rintasyöpä. Uusia eturauhassyöpiä todettiin 5.162 miehellä ja uusia rintasyöpiä 4.961 naisella.
Eturauhassyöpä ja rintasyöpä ovat ennusteiltaan hyviä, sillä molemmissa syöpämuodoissa elossaololuku oli vuonna 2016 yli 90 %.
Uusia keuhkosyöpätapauksia samana vuonna todettiin miehillä 1.742 tapausta ja naisilla 992 tapausta – keuhkosyöpä on vakava sairaus, sillä sen osalta elossaololuku oli miehillä vain 11 % ja naisilla 16 %.
Paksu- ja peräsuolisyöpien elossaololuku asettuu edellisten syöpien välimaastoon, sillä vuonna 2016 se oli miehillä 63 % ja naisilla 66 % - uusia tapauksia miehillä todettiin 1.735 ja naisilla 1.625.
Vielä muutama luku:
Eturauhassyöpä on iäkkäiden miesten sairaus ja rintasyöpä puolestaan nuorten naisten sairaus ja tässä ikäjaottelussa ”nuori” on alle 70-vuotias.
Eturauhassyöpään sairastui vuonna 2016 alle 70-vuotiaita miehiä 2.362 ja 70-vuotta täyttäneitä 2.800.
Rintasyövän osalta ”nuoria” eli alle 70-vuotiaita naisia oli 3.328 ja 70-vuotta täyttäneitä 1.633.
Huomaatte, että en tähän mennessä ehtinyt lainkaan kirjoitukseni aiheeseen ja sen vuoksi täydensinkin otsikkoa ”osa I” –maininnalla.
Toivottavasti jo huomenissa saan julkaistavaksi ”osa II”:n.
Sitä odotellessa!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sukupuolten tasa-arvo ei toteudu syöpäseulonnoissa, syöpäseulonnat, eturauhassyöpä, rintasyöpä, keuhkosyöpä, paksu- ja peräsuolen syöpä, syöpätilastot, |
Vertaistukihenkilöt ja kokemuskouluttajat ovat kokeneet "kaiken" - hyödynnä heidän kokemuksiaan!Sunnuntai 20.3.2016 - -Esko Erkkilä- Sain eturauhassyöpädiagnoosin vuonna 2001 pääsin melkein heti leikkaukseen.
Diagnoosista ja leikkauksesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 15 vuotta – tavataan sanoa, että en ehkä parantunut, mutta tulin entiselleen!
Minut leikattiin marraskuussa 2001 ja hiihdin Finlandia-hiihdon jo helmikuussa 2002, joten toipumiseni oli nopeaa.
On luonnollista, että olin heti kiinnostunut Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen toiminnasta ja meninkin poistattamaan leikkaushaavan tikit Syöpäyhdistyksen sairaanhoitajilla – jäin sille tielle, sillä…
…ryhdyin niiltä sijoilta Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen tukihenkilöksi.
Syöpäyhdistyksen tukihenkilöistä – erityisesti naisista – on pulaa. On vankka ja koeteltu totuus, että miehet eivät muka tarvitse tukea tai he eivät ainakaan hakeudu saamaan tukea.
Seuraan läheltä ryhmämme naisia, joista erityisesti rintasyöpäpotilaiden tukihenkilöillä riittää kiireitä – monet rintasyöpäpotilaat hakeutuvat tukihenkilöiden tukeen jo leikkauksen yhteydessä ja se on oikein.
Vaikka miehet eivät yleensäkään hakeudu tukihenkilön kanssa henkilökohtaisiin keskusteluihin, niin kiireitä on minullakin riittänyt.
Olen osallistunut moniin tilaisuuksiin, joissa olen käyttänyt tukihenkilön puheenvuoron. Suurin yleisötilaisuus, jossa olen esiintynyt oli Tampereen Yliopistolla, jossa kuulijoita oli 300 henkilöä.
Lyhyet koulutustilaisuudet urologian osastoilla Tampereen Keskussairaalassa ja Hatanpään sairaalassa ovat olleet antoisia tilaisuuksia.
**************
Meillä oli Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen jäsentilaisuudessa taannoin esiintymässä Tampereen seudun Näkövammaiset ry:n kokemuskouluttaja Annami Poivaara.
Harvoin saa kuulla niin pätevää kolmannen sektorin toimijaa, kuin Annami Poivaara on ja hänen esitystään kuunnellessa tuli mieleen, että kaiken kokenut vertaistukihenkilö tai kokemuskouluttaja on verraton tuki, kun halutaan saada tukea sekä hyviä neuvoja omaan tilanteeseen.
Vertaistukihenkilöt ja kokemuskouluttajat eivät voi ottaa toimeksiantoja suoraan kansalaisilta, vaan heidän tukeensa hakeutuvat ottavat yhteyttä tukitoiminnan järjestäjätahoon eli esim. Pirkanmaan Syöpäyhdistykseen ja siellä vastuuhenkilöt päättävät, että kenen tukihenkilön ”puheille” tukea kaipaava ohjataan.
Vertaistukihenkilötoiminta voi olla henkilökohtaisia tapaamisia, puhelinkeskusteluja tai vaikkapa sähköpostikeskusteluja.
Vertaistukihenkilön kanssa tapahtuva yhteydenpito on maksutonta ja se on myös ehdottoman luottamuksellista, sillä olemme tehneet vaitiololupauksen.
***************
Liitän tähän loppuun kuvan Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen minulle myöntämästä ”lisenssistä”, jossa todetaan minun olevan vertaistukihenkilö myös vuonna 2016.
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vertaistukihenkilö, vertaistukihenkilötoiminta, Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen vertaistukihenkilötoiminta, Pirkanmaan Syöpäyhdistys, eturauhassyöpä, rintasyöpä, Näkövammaisten Keskusliitto, kokemuskouluttaja, Tampereen seudun Näkövammaiset, Finlandia-hiihto, |
Varttuneella iällä kannattaa käyttää hyväkseen erilaisia terveyskokeita ja -testejäPerjantai 6.12.2013 - -Esko Erkkilä- Olen elävä esimerkki – todella elävä – siitä, että terveenäkin ihmisen kannattaa tutkituttaa itseään erilaisten sairauksien varalta.
Sanon tämän sillä omakohtaisella kokemuksella, että minulta löydettiin yli kymmenen vuotta sitten eturauhassyöpä rutiininomaisen verikokeen eli PSA-tutkimuksen jälkeen.
Minut leikattiin ja jos en tullut terveeksi, niin palauduin jokseenkin entiselleen, kuten tavataan sanoa!
Tampere-talossa järjestettiin Seniorimessut 9.11.2013 ja lunastin viiden euron hintaisen pääsylipun messuille.
Messujen esitteessä sanottiin mm. näin:
"Seniori-ikäiset ovat nykyisin aikaisempaa hyväkuntoisempia, aktiivisempia ja varakkaampia.He ovat halukkaita etsimään uusia kokemuksia ja sijoittamaan hyvinvointiinsa. Matkailu, sopivan asuinympäristön ja -palveluiden valinta, arkipäivää helpottavat apuvälineet, mielenkiintoiset harrastukset ja tarvittavat kotitalous- tai terveydenhoidon palvelut kiinnostavat."
Varakkuudesta omalta kohdaltani ei ole kyse, mutta muuten allekirjoitan messuesitteen tekstin.
Messuilla oli monenlaisia kilpailuja ja testausmahdollisuuksia.
Suostuin kahteen testiin:
Tampereen Diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Marjatta Stenius-Kaukosen kanssa juttelemme usein niitä näitä, mutta emme kuitenkaan politiikkaa.
Seniorimessuilla Marjatta ylipuhui minut osallistumaan testiin, jossa verikokeen perusteella arvioitiin henkilön taipumus aikuisiän diabetekseen. Testausmahdollisuus oli osa Tampereen Diabetesyhdistyksen messuosastoa.
Verinäyte otettiin sormenpäästä ja analysoitiin.
Tulos oli minulle helpotus, sillä sain tulokseksi 6,5 mmol/l.
Tavoitearvo ennen ateriaa on 4 – 6 mmol/l ja 1,5 – 2 tuntia aterian jälkeen alle 8 mmol/l.
Sain lohduttavan tiedon, että pikakokeen perusteella minulla ei ole akuuttia tilannetta aikuisiän diabetekseen.
**********
Toinen testi oli käsien puristusvoimaa testaava testi.
Kyseinen testi antaa tarkkaa tietoa käsien puristusvoimasta ja käytännön tuntumaa siihen, että miten testattava pärjää sellaisissa arjen askareissa, joissa tarvitaan käsiin ”puhtia”.
Sain tulokseksi oikealla kädellä 56 kg ja vasemmalla kädellä 53 kg.
Testaaja piti tuloksia hyvinä ja erityisen hyvänä hän piti sitä, että molempien käsien puristusvoimat olivat noin lähellä toisiaan.
Yritin netistä löytää puristusvoimatulosten tulkintakaavoja, mutta niitäpä ei niin helposti löydykään, sillä tulkinnat ovat laitekohtaisia. On siis vain uskottava testaajan kommentteja.
**********
Mitä näistä voisi oppia?
Omakohtaisena kokemuksena kannustan yli 50-vuotiaita miehiä verikokeisiin, joissa tutkitaan PSA. Korkea PSA-arvo merkitsee tarkempia tutkimuksia eturauhassyövän varalta.Kannustan naisia hakeutumaan mammografiatutkimuksiin, sillä se antaa viitteitä mahdollisista tarkemmista tutkimuksista rintasyövän varalta.Kannustan hakeutumaan verensokerimittauksiin, sillä sen tulokset antavat viitteitä lähestyvästä aikuisiän diabeteksestä.Kannustan suorittamaan käsien puristusvoimamittauksia, kun se on helposti mahdollista. Olen jostain lukenut, että yli 55-vuotiailla miehillä tulos 37 kiloa tai heikompi ja naisilla tulos 21 kiloa tai heikompi merkitsevät viitteitä saada liikkumiskyvyn rajoituksia.
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: PSA-koe, mammografia, verensokeriarvo, puristusvoima, eturauhassyöpä, rintasyöpä, Tampereen Diabetesyhdistys ry, Seniorimessut, Tampere-talo, Marjatta Stenius-Kaukonen, |
Rintasyöpä naisilla ja eturauhassyöpä miehillä edustavat uusista syöpätapauksista lähes kolmasosaaLauantai 23.3.2013 - -Esko Erkkilä- Suomen Syöpärekisteri on Suomen Syöpäyhdistyksen tilastollinen ja epidemiologinen tutkimuslaitos, joka ylläpitää tietokantaa kaikista Suomessa todetuista syöpätapauksista.
Se on vast´ikään julkaissut uusimman tilastonsa eli uudet syöpätapaukset vuodelta 2011.
Tilasto osoittaa, että vuonna 2011 Suomessa todettiin kaikkien aikojen suurin määrä uusia syöpätapauksia, sillä niiden luku ylitti ensimmäisen kerran 30.000 uutta syöpädiagnoosia vuodessa.
Suomen yleisin syöpä vuonna 2011 oli rintasyöpä 4.865 uudella tapauksella. Luku merkitsee 32,5 % kaikista naisilla havaituista uusista syöpätapauksista.
Miehillä yleisin syöpä oli edellisvuosien tapaan eturauhassyöpä. Uusien eturauhassyöpien lukumäärä 4.719 tapausta merkitsi 31 %:n osuutta miesten kaikista uusista syövistä.
********** Maaliskuun alussa kerrottiin, että Tampereen yliopistoon on perustettu eturauhassyövän tutkimuskeskus.
Tutkimuskeskuksen perustaminen on luottamuksenosoitus Tampereella tehdylle eturauhassyöpätutkimukselle.
Perustettu tutkimuskeskus on henkilöresursseiltaan mittava, sillä yksikössä tulee työskentelemään seitsemän professorin vetämissä tutkimusyksiköissä yli 60 syöpätutkijaa.
*********
Eturauhassyövän kokeneena ja syöpädiagnoosin seulonnan tuloksena saaneena uskallan toppuutella Tampereelle perustetun tutkimuskeskuksen tutkijoita siitä, että eturauhassyövän toteamisessa seulonta olisi tarpeeton.
Puolustan eturauhassyövän toteamisessa seulonnan merkitystä.
Olen itse paras argumentti seulonnan merkityksestä, sillä näitä rivejä ei naputtelisi kukaan, jos en vuonna 2001 olisi saanut olla seulonnan kohteena.
Potilasjärjestöt puolustavat eturauhassyövän toteamisessa seulonnan merkitystä ja eräänä argumenttina on mm. sukupuolten tasa-arvo.
Ehdottelen miesten eturauhassyövän toteamisessa menettelyä, jossa seulonta kohdistettaisiin ikäluokkiin 50 – 70 vuotta.
Tiedän, että iäkkäillä miehillä voidaan lähes kaikilla todeta eturauhassyöpä, mutta se ei enää heillä etene eikä aiheuta ongelmia.
Hieman yli viisikymmen-vuotiailla tilanne on kuitenkin tyystin toinen ja sen vuoksi on tärkeää, että heidän eturauhassyöpänsä löydetään.
Eturauhassyövän seulonnassa on hyvä muistaa, että......seuranta......hoitomuotona valtaa koko ajan suosiota lisää ja mm. sen aktiiviseen tutkimukseen sekä markkinointiin toivon nyt Tampereelle perustetun tutkimuskeskuksen satsaavan!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomen Syöpärekisteri, Suomen Syöpäyhdistys, rintasyöpä, eturauhassyöpä, eturauhassyövän tutkimuskeskus, Tampereen yliopisto, eturauhassyövän selonta, syöpäseulonnat, |
Miesten PSA-seulonta on saatava samalle tasolle kuin naisten rintasyöpäseulontaTorstai 1.11.2012 - -Esko Erkkilä- Naisilla todettiin vuonna 2010 14.402 uutta syöpätapausta ja niistä rintasyöpiä oli 4.678.
Miehillä vastaavana aika todettiin 14.795 uutta syöpätapausta ja niistä eturauhassyöpiä oli 4.709.
Luvuista havaitaan, että molemmilla sukupuolilla todetut syöpätapaukset olivat jokseenkin samalla tasolla sekä myös se, että uudet rintasyöpä- ja eturauhassyöpätapaukset olivat lukumäärältään jokseenkin samansuuruiset.
Rintasyöpä- ja eturauhassyöpätapausten osalta on se ero, että rintasyövän etsinnässä on käytössä kattava seulonta, mutta eturauhassyövän kohdalle niin ei ole.
Pidän tilannetta huonona ja haluan toimia voimakkaasti, että myös eturauhassyövän osalta maahamme saataisiin kattava seulonta.
Tiedän tasan tarkkaan ne näkökulmat, joilla lääkärikunta perustelee nykytilannetta, mutta en hyväksy perusteluja.
Toimin Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä tukihenkilönä ja tunnen asiat omakohtaisesti melkoisen hyvin.
Minulla todettiin omaehtoisessa seulonnassa eturauhassyöpä vuonna 2001. Se leikattiin ja olen sen jälkeen saanut elää ”syöpävapaata” aikaan.
Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen puheenjohtajana toimii sosiaalineuvos Seppo Rantanen.
Tapaan Rantasen silloin tällöin ja viimeksi kunnallisvaali-illassa Aamulehden Ziberiassa 28.10.2012.
Tässä sosiaalineuvos Seppo Rantanen (kok) Aamulehden päätoimittaja Jorma Pokkisen haastateltavana.
Sosiaalineuvos Rantanen muistaa minut sekä tietää mielipiteeni ja hän tulikin puheilleni.
Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen puheenjohtajana sosiaalineuvos Rantanen puolustelee maamme lääkärikunnan virallista kantaa, mutta hän antaa arvon myös minun mielipiteelleni.
Kerroin taas kerran omakohtaiset kokemukseni eturauhassyöpäseulonnan tarpeellisuudesta ja totesin odottavani kiivaasti sitä päivää, jolloin miehet saavat syöpäseulontojen kohdalla tasa-arvoisen kohtelun naisten kanssa.
Omalta kohdaltani se ei enää ole tarpeen, mutta ajattelen niitä n. 5.000 miestä, jotka jokaisena lähivuotena tulevat kohtaamaan eturauhassyövän. Osalle diagnoosi tulee liian myöhään, mutta heillekin se olisi ehtinyt ajoissa, jos Suomessa olisi rintasyöpäseulonnan tapaan yhteiskunnan järjestämä eturauhassyövän seulonta!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Syöpärekisteri, Pirkanmaan Syöpäyhdistys ry, Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen tukihenkilötoiminta, Seppo Rantanen, sosiaalineuvos Seppo Rantanen, eturauhassyöpä, rintasyöpä, syöpäseulonnat, |
Syöpäseulontojen laajentaminen toisi monelle suomalaiselle enemmän synttäreitäPerjantai 17.6.2011 - -Esko Erkkilä- Suomen Syöpäyhdistyksen pääsihteeri Harri Vertio kertoi syöpäjärjestöjen tasavuosijuhlassa Finlandia-talossa 8.6.2011 ison uutisen:
Syöpäseulontoja suunnitellaan laajennettavaksi eturauhassyövän sekä keuhkosyövän toteamiseksi!
Suomessa toteutetaan nykyään kolmen syöpätyypin väestöpohjaisia seulontoja:
Kohdunkaulan syövän seulonta alkoi kokeiluna Suomessa 1961. Valtakunnallinen kohdunkaulan syövän seulontaohjelma käynnistyi 1967 ja se tuli kohderyhmissä peittäväksi 1970-luvun alussa.
Rintasyöpäseulonnat aloitettiin vuonna 1987. Kunnat järjestävät joka toinen vuosi maksuttomia seulontoja 50-59-vuotiaille ja niille 60-69-vuotiaille, jotka ovat syntyneet vuonna 1947 tai sen jälkeen. Maksuttomat rintasyöpäseulonnat laajenevat vähitellen kaikissa kunnissa 60-69-vuotiaisiin.
Suolistosyövän seulonta aloitettiin Suomessa 2004. Suolistosyövän seulonta aloitettiin meillä ensimmäisenä maailmassa ja se herättääkin juuri nyt runsaasti kansainvälistä mielenkiintoa. Seulontatekniikan kehittämisessä Pirkanmaan Syöpäyhdistyksellä on ollut johtava asema. Suolistosyövän seulonta laajenee vähitellen kunnissa ja kohdeväestössä.
Pääsihteeri Vertio kertoi syöpäjärjestöjen juhlassa, että nyt suunnitellaan syöpäseulontojen laajentamista eturauhassyövän sekä keuhkosyövän varhaistoteamiseen.
Oletan, että keuhkosyöpäseulonnat pitäisi kohdistaa tietylle kohderyhmälle. Tärkein asia kohderyhmämäärittelyssä lienee tupakointi, sillä 15 % tupakoitsijoista sairastuu keuhkosyöpään.
Omaan puutteellisesti tietoa keuhkosyöpäseulontojen menetelmistä, mutta oletan keuhkojen röntgenkuvauksen ja veriyskösten tutkimusten kuuluvan niihin. Tietokonetomografia on varmaan eräs tulevaisuuden seulontamenetelmistä.
Kymmenen vuoden henkilökohtaisella kokemuksella tiedän, että eturauhassyövän seulonnat ovat tuloksekkaita.
Minulla todettiin seulonnan avulla eturauhassyöpä v. 2001. Leikkauksen ja kuuden viikon sairasloman jälkeen palasin työelämään.
Olen toiminut lähes kymmenen vuotta tukihenkilönä Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä, joten kokemusta on karttunut myös sitä kautta.
Henkilökohtaiseen kokemukseen nojautuen olen aina kannattanut eturauhassyöpäseulontoja. Niin ovat tehneet myös potilasjärjestöt. Ihmeellistä, että ”asiantuntijat” vasta nyt ovat myöntymässä seulontojen kannattajiksi.
Eturauhassyövän seulonta tapahtuu ns. PSA-näytteen avulla. Kyseessä on verikoe, joka otetaan käsivarresta. Tulos saadaan muutamassa päivässä.
Tiedän, että PSA-kokeen tulos ei ole puoleen tai toiseen vedenpitävä, mutta riittävän luotettava se on. Nyt myös asiantuntijat ovat kallistumassa samalle kannalle.
Kohderyhmän oikea määrittely on eturauhassyöpäseulonnassa haastavaa. Pidän suositeltavana ensimmäisen PSA-kokeen ottamista viimeistään 50-vuotiaana ja sen jälkeen parin vuoden välein. Eturauhassyöpä on ilmeisesti ainakin jossain määrin periytyvää, joten miesten, joiden suvussa on esiintynyt eturauhassyöpää, kannattaa aloittaa PSA-seuranta jo alle viidenkymmenen vuoden iässä – näin olen poikiani ohjeistanut!
Kuntien saaminen eturauhassyöpäseulonnan ja keuhkosyöpäseulonnan maksumieheksi vaatii luottamushenkilöiltä paneutumista asiaan. Toivon, että viranomaiset velvoittavat kunnat toteuttamaan nämä kaksi uutta syöpäseulontaa. Puhun kokemuksesta, kun totean, että eturauhassyövän ja keuhkosyövän seulonnoilla taattaisiin Enemmän Synttäreitä ja terveitä päiviä monelle suomalaiselle!
Vielä yksi asia: PSA-koe ei paljon maksa itsekään kustannettuna. Pyydä lähete lääkäriltä ja mene verikokeeseen - saat alle satasella tiedon, että Sinulla on synttäreitä jatkossakin. Jos tulos kertoo, että jatkotutkimuksiin on aihetta, ei kannata huolestua, sillä varhaistodetun eturauhassyövän hoitoennuste on hyvä! Puhun kokemuksen antamalla varmuudella!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: syöpäseulonnat, kohdunkaulansyöpä, rintasyöpä, suolistosyöpä, eturauhassyöpä, keuhkosyöpä, PSA, PSA-näyte, |
Arjen Ystävä on Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen uusi toimintamuotoTorstai 3.2.2011 - -Esko Erkkilä- Maakunnalliset syöpäyhdistykset tekevät tärkeää työtä syöpään sairastuneiden kuntouttamiseksi ja virkistämiseksi. Minulla on asiasta henkilökohtaista kokemusta, sillä vuonna 2001 tapahtuneen onnistuneen eturauhassyöpäleikkaukseni jälkeen liityin Pirkanmaan Syöpäyhdistys ry:n tukihenkilötoimintaan. Syöpään sairastuneet naiset ovat paljon aktiivisempia tukihenkilötoiminnan asiakkaita kuin miehet. Naiset hakeutuvat tukihenkilöiden pariin usein jo sairaalassa. Se on toisaalta hyvin ymmärrettävääkin, sillä esim. rintasyöpätapauksissa leikkauksen henkilökohtaisesti kokeneesta on paljon apua monissa käytännön asioissa, jotka rintansa leikkauksessa menettänyt nainen joutuu kokemaan. Hiljattain eturauhassyöpädiagnoosin saaneille miehille järjestetään Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen toimesta ensitiedon kursseja ja ne ovat saavuttaneet miesten keskuudessa suuren suosion. Ensitiedon kurssi kokoontuu viikon välein muutaman kerran keväisin ja toinen syksyisin. Kokoontumiset ovat teemoitettu eri aihepiirien mukaan. Roolini on toimia alustajana illassa, jossa käsitellään eturauhassyöpää ja seksuaalisuutta. Pirkanmaan Syöpäyhdistys ry on laajentamassa toimintaansa tukihenkilötoiminnassa Arjen Ystävä- toimintaan. Liikkeellelähtö tapahtuu vaatimattomasti, sillä koulutettuja Arjen Ystäviä ei vielä ole paljoa. Arjen Ystävä-toiminta painottuu syöpäsairaan tukemiseen sairauden alkuvaiheessa, syöpähoitojen aikaan sekä sairauden toipumisvaiheeseen. Arjen Ystävä-toiminnasta on kokemuksia Helsingistä sekä Oulusta. Erityisesti pääkaupunkiseudulla palvelulla on ollut kysyntää, sillä tukikontakteja on kaikille Arjen Ystävillä kertynyt n. yksi kontakti kuukaudessa. Henkilö, joka haluaa itselleen Arjen Ystävän, pitää olla esim. puhelinyhteydessä Pirkanmaan Syöpäyhdistykseen ja kertoa tarpeistaan. Kaikki keskustelut ovat luonnollisesti luottamuksellisia. Valitettavasti en ehdi Arjen Ystäväksi ainakaan toiminnan alkuvaiheessa, mutta kannustan toimintaan lähteneitä. Oletan, että pieni kärkijoukko tulee olemaan täystyöllistetty. Uskon, että työssä onnistuminen antaa paljon niille, jotka ensimmäisinä lähtevät Tampereella Arjen Ystäviksi.
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Arjen Ystävä, Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Tukihenkilötoiminta, eturauhassyöpä, rintasyöpä, |
Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen tukihenkilöt tekevät moninaista työtä syöpään sairastuneiden tukemiseksiKeskiviikko 1.12.2010 - -Esko Erkkilä- Sairastuin eturauhassyöpään vuoden 2001 lopulla.
Leikkaushoidon jälkeen palasin työelämään kuuden viikon sairasloman jälkeen. Nyt olen saanut hoitaa entistä "työpostiani" yhdeksän vuotta sairastumiseni jälkeen.
Olen onnenpekka, että selvisin näin hyvin.
Liityin Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen tukihenkilöksi pian tervehtymiseni jälkeen. Se oli tiettyä kiitollisuuden osoittamista siitä, että varhaistoteamisen ansiosta olen saanut palata työelämään.
Kaikkien Suomen maakunnallisten syöpäyhdistysten tärkeä toimintamuoto on tukihenkilötoiminta.
Tukihenkilö on kokenut syövän ja useimmat tukihenkilöt ovat tervehtyneet siitä. Olemme elävä esimerkki, että syöpä ei välttämättä ole kuolemaksi.
Tukihenkilötoimintaan lähteneet ovat sitoutuneet vaitioloon eli mitkään asiat eivät leviä tukihenkilön kautta julkisuuteen tai kenenkään tietoon. Meihin voidaan luottaa arkaluontoisimmissakin kysymyksissä.
Tukihenkilöä haluavan henkilön pitää olla yhteydessä maakunnalliseen syöpäyhdistykseen ja siellä tukihenkilötoiminnasta vastaava ammattilainen harkitsee, että kenen tukihenkilön puoleen tullaan kääntymään. Tukea haluava ei voi siis alkuvaiheessa olla suoraan yhteydessä tukihenkilöön, vaan se tapahtuu paikallisen syöpäyhdistyksen kautta.
Varsinainen toiminta on sitten tukea etsivän ja tukihenkilön valittavissa ja sovittavissa. Se tapahtuu tavallisimmin tapaamalla, mutta myös puhelinkeskustelut tai sähköpostiviestittelyt ovat mahdollisia.
Tukihenkilötoiminnan eräs muoto ovat erilaiset pienryhmätapaamiset.
Pirkanmaan Syöpäyhdistys järjestää kahdesti vuodessa esim. eturauhassyöpä-diagnoosin saaneille henkilöille tilaisuussarjan, johon kuuluu puolisentusinaa eri aihepiirejä käsittelevää iltahetkeä. Iltahetken vetää koulutuksen saanut sairaanhoitaja sekä illan teemaan perehtynyt tukihenkilö. Nämä tilaisuudet ovat olleet antoisia ja rohkaisen osallistumaan niihin.
Olen tavannut tukihenkilönä vetää iltahetken, jonka teemana on "Parisuhde ja seksuaalisuus". Vaativa teema, mutta saamastani palautteesta päättelen, että olen onnistunut vaikean teeman käsittelyssä.
Syöpäyhdistysten tukihenkilöt eivät saa toiminnastaan rahallista korvausta. Paras korvaus tukihenkilölle on tunne ja tietoisuus siitä, että hän on pystynyt olemaan avuksi saman kohtalon kokeneelle läheiselleen.
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Syöpäyhdistykset, syöpä, tukihenkilö, tukihenkilötoiminta, Pirkanmaan Syöpäyhdistys, eturauhassyöpä, rintasyöpä, |
Etelä-Alvari esittää syöpäseulontojen laajentamista eturauhassyövän havaitsemiseenKeskiviikko 15.9.2010 - -Esko Erkkilä- Etelä-Alvarin - alueellisen vaikuttamisen kanava Tampereella - aktiivit kokoontuivat torstaina 9.9.2010 Nekalan päiväkeskukseen käsittelemään "Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palveluiden" talousarviota vuodelle 2011. Kyseessä oli asukasvaikuttamisen evästystilaisuus budjetin laadintaan.
Meitä Etelä-Alvarin aktiiveja oli paikalla viitisentoista ja käsittelimme budjettikysymyksiä muutaman hengen ryhmissä.
Esitin PSA-tutkimusten sisällyttämistä tamperelaisten miesten ikäkausitarkastusten osaksi.
Tunsin suurta mielihyvää, kun oman ryhmäni lisäksi samaa asiaa kannatettiin kahdessa muussakin eri ryhmässä.
PSA-tutkimusten merkitys on nyt osoitettu myös virallisissa tutkimuksissa ja sen vuoksi niiden vaatiminen miesten ikäkausittain toteutettavien terveystarkastusten yhdeksi osaksi on perusteltua.
Eturauhassyöpä piinaa yhä nuorempia ikäluokkia. Nuorten miesten - tässä nuorella miehellä tarkoitetaan 50…55-vuotiaita - eturauhassyöpä on yleensä tyypiltään ärhäkkä, joten sen havaitseminen varhain on erityisen tärkeää.
Eturauhassyöpä - kuten syövät yleensäkin - ovat koko perheen sairaus. Sen vuoksi sen varhaistoteamiseen pitää panostaa.
Nykypäivänä syöpää ei tarvitse kokea mörkönä. Olen läpikäynyt eturauhassyöpäleikkauksen v. 2001 ja palannut sen jälkeen täysipainoisesti työelämään. Leikkauksesta on nyt kulunut lähes yhdeksän vuotta ja kuukausi sitten PSA-kontrolli näytti kaiken olevan kunnossa. Ei kannata pelätä syövän olevan kuolemaksi!
Syöpäseulontojen laajentaminen eturauhassyövän toteamiseen on parhainta menettelyä sukupuolten tasa-arvon kannalta. Rintasyövän ja eturauhassyövän uusdiagnoosit liikkuvat molemmat tasolla 4.200…4.300 tapausta vuosittain. Eturauhasyöpä on tavoittanut uusien rintasyöpätapausten määrän per vuosi.
Esitän myös näin yksityisesti, että Tampereen kaupunki aloittaisi eturauhassyöpäseulonnat jo vuonna 2011. Seulontojen piiriin pitäisi aluksi liittää 50-vuotiaat miehet. Seuraava seulonta olisi jokaisen miehen kohdalla viiden vuoden kuluttua.
Viiden vuoden välein toimitettava syöpäseulonta ei ole riittävä, mutta ehkä se aktivoisi viiskymppiset miehet oma-aloitteiseen PSA-kokeeseen kerran viisivuotiskauden keskivaiheilla!
-Esko Erkkilä- |
1 kommentti . Avainsanat: Etelä-Alvari, PSA, PSA-koe, eturauhassyöpä, rintasyöpä, syöpäselonnat, |
Sukupuolten tasa-arvo ei toimi syöpäseulonnoissaKeskiviikko 8.9.2010 - -Esko Erkkilä- Suomen Syöpärekisterin mukaan v. 2008 Suomessa todettiin 4.322 uutta rintasyöpätapausta ja 4.225 uutta eturauhassyöpätapausta.
Naisten ja miesten yleisimmän syövän osalta uusien tapausten määrät olivat siis jokseenkin yhtä suuret.
Naisten kohdalla mammografiaseulonnat ovat pyörineet jo useita vuosia, mutta miesten osalta eturauhassyöpäseulonnat saavat jostain käsittämättömästä syystä yhä odottaa itseään. Sukupuolten tasa-arvo ei toimi syöpäseulonnoissa!
Helsingissä toimivan Docrates Klinikan johtava ylilääkäri, kliinisen onkologian dosentti Timo Joensuu luennoi Tampereella torstaina 2.9.20109 syövän toteamisen ja hoidon uusimmista mahdollisuuksista erityisesti eturauhassyövän näkökulmasta.
Olin paikalla mielenkiintoisessa tilaisuudessa.
Olen ennenkin kuunnellut Joensuun esityksiä ja ne ovat joka kerta mielenkiintoisia ja sisältävät uutta tietoa - niin myös tällä kerralla.
Joensuu asettui selkeästi eturauhassyöpäseulontojen kannattajaksi ja hänellä oli kannalleen myös perusteluja.
Yhdysvalloissa on toteutettu mittava projekti ja sen tuloksena on voitu todeta, että sadantuhannen miehen joukosta 71 miestä välttyi syöpäkuolemalta PSA-tutkimuksen ansiosta.
Suomessa potilasjärjestöt ovat jo vuosia vaatineet systemaattisten eturauhassyöpäseulontojen aloittamista PSA-menetelmää käyttäen.
Omaan kokemusta eturauhassyövästä, sillä minussa todettiin eturauhassyöpä v. 2001. Leikkauksen jälkeisen 6 viikon pituisen sairasloman jälkeen olen saanut olla työelämässä jo yli kahdeksan vuotta.
Kannatan eturauhassyöpäseulontojen aloittamista, sillä omakohtaisiin kokemuksiini nojautuen ne pelastavat ihmishenkiä ja mahdollistavat elämän jatkumisen.
Osa lääkärikuntaa vastustaa eturauhassyöpäseulontojen aloittamista. Kuuntelin dosentti Joensuun Tampereen radiolle antaman haastattelun, jossa hän paalutti lääkärikunnan vastustamisen syyksi sen, että maamme terveydenhoitojärjestelmä ei kestäisi eturauhassyöpäseulontojen aloittamista. Seulonnat lisäisivät eturauhassyöpäpotilaiden määrää niin paljon, että syöpätapausten hoitaminen ei olisi mahdollista! Perustelu ei ole eettisesti oikea ja se ei tee oikeutta eturauhassyöpäpotilaille eikä heidän lähipiirilleen.
Kaikkea tietoa pitää katsella tietty lähdekritiikki mielessä pitäen. Dosentti Joensuu edustaa yksityistä sairaanhoitoyritystä, jonka bisneksessä merkittävä osa on syövän toteamismenetelmät ja syöpähoidot.
Vaikka Joensuun mielipiteitä tarkasteleekin tiukan lähdekritiikin kautta, on selvää, että hänen esityksensä syöpäseulontojen aloittamiseksi eturauhassyövän löytämiseen tähtäävinä toimenpiteinä ovat perusteltuja.
Eturauhassyöpädiagnoosin kohtasi v. 2008 yhteensä 1.476 alle 65-vuotiasta miestä. Heistä alle 60-vuotiaita oli 740. Nuorin ikäluokka, jolla eturauhassyöpä havaittiin, olivat 35…39-vuotiaat.
Nuorilla - nyt nuorilla tarkoitetaan alle 60-vuotiaita - eturauhassyöpä on tyypiltään yleensä agressiivinen. Olisi tärkeää, että juuri nuorten miesten aggressiiviset eturauhasyövät pystyttäisiin löytämään varhaisasteella, sillä silloin hoitoennuste olisi paras.
PSA-tutkimus tehdään käsivarresta otetusta tavallisesta verikokeesta. Tutkimuksen suorittaminen on teknisesti helppo ja vaivaton.
Esitän, että yritysten työntekijät vaativat PSA-kokeen liittämistä normaaliin työterveystarkastukseen, joka suoritetaan työntekijöille joko vuosittain tai muutaman vuoden välein.
Lopullisena tavoitteena on oltava, että eturauhassyöpäseulonnat toteutetaan miehille samalla systeemillä, jota nyt toteutetaan naisten rintasyöpäseulonnoissa.
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eturauhassyöpä, rintasyöpä, syöpä, Suomen Syöpärekisteri, Timo Joensuu, Docrates Klinikka, Kela, PSA, PSA-koe, |