Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Veroilmoitusten täyttäminen oli 1950-luvulla osaavien hommaa!

Keskiviikko 17.2.2021 - -Esko Erkkilä-

Elämme vuodenkierrossa aikaa, jolloin on tavallisten palkansaajien, maatalousharjoittajien sekä metsänomistajien aika laatia veroilmoitus viime vuoden tuloistaan ja menoistaan.

 

Vuonna 1915 syntynyt isäni oli käynyt neljä luokkaa kansakoulua ja sen sekä kokemuksensa turvin hänestä tuli kulmakuntamme luottomies koulupiirimme tilojen ja talojen veroilmoitusten täyttäjänä.

 

Pirtissämme oli sankka tupakansavu, kun kulmakunnan isännät odottivat pirtinpenkillä vuoroaan päästä isäni ”puheille”, jotta hän pystyi täyttämään jokaiselle veroilmoituksen.

 

Odottajissa oli tasavertaisina kylän kokoomuslainen viljelijä ja myös jokunen tulipalokommunisti odotti veroplankettinsa täyttämistä – kaikkia isäni palveli ajallaan. Välimäen pirtissä olivat tuolloin edustettuina kaikkien poliittisten puolueiden edustajat ja kaikkia heitä palveli maalaisliittolainen isäni!

 

Siihen aikaan esimerkiksi maatilojen veroperusteina ei suinkaan olleet tuotteiden myynnistä saadut tulot, vaan tilojen viljelypellot sekä myös metsämaat oli luokiteltu erilaisiin luokkiin ja niiden perusteella muotoutuivat verotusperusteet.

 

Lääkärin- ja apteekinkuitit olivat tärkeä tekijä menoista ja kaikki ne huomioitiin pienintäkin apteekinkuittia myöten – oli siinä laskemista ja pitää muistaa, että kaikki laskutoimenpiteet piti suorittaa kynäpelillä, sillä taskulaskimia ei ollut.

 

Kymmenvuotiaana nassikkana istuin pirtinuunin syvennyksessä ja seurasin kylänmiesten vaimeaa keskustelua sekä sitä tupakanpolttoa, jota lähes jokainen vuoroaan odottava harrasti!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: veroilmoitukset, veroplanketit, viljelymaiden luokittelu, metsämaiden luokittelu, tupakanpoltto,

Ei olisi uskonut!

Sunnuntai 31.1.2021 - -Esko Erkkilä-

Kahdesta yrityksestäni huolimatta en koskaan oppinut polttamaan tupakkaa ja olen tästä ”oppimattomuudestani” hyvinkin tyytyväinen.

 

Ensimmäisen kerran opettelin polttamaan naapurin pojan kanssa kymmenvuotiaana nassikkana, mutta isäni pääsi perille hommailuistamme ja kokeilut jäivät.

 

Toisen kerran yritin polttaa varusmiesaikana, kun joku maastoharjoitus muka otti päähän – onneksi sekin jäi vajaan tupakanmittaiseksi kokeiluksi!

 

***************

 

Isäni oli itseoppinut kunnallismies ja tammikuussa meillä oli pirtissä toistakymmentäkin naapuria odottamassa veroplankettien eli veroilmoitusten täyttämistä. Isä oli Viljakkalan taksoituslautakunnan jäsen, joten hän tunsi verotuskäytännöt.

 

Pirtti oli sakeana tupakansavusta, sillä jokseenkin kaikki miehet polttivat tupakkaa.

 

Isäni oli varsinainen ketjupolttaja, mutta hän lopetti tupakoimisen kertaheitolla vuonna 1961; hänen tupakoinnin lopettamisensa tapahtui Suomen kovimman myrskyn eli Maire-myrskyn aikana 1.8.1961. Isäni oli myrskyn aikana sydänongelmien vuoksi sairaalassa ja hänen tupakanpolttonsa jäi tuolle sairaalareissulle!

 

***************

 

Toinen ”tupakkamuistelus” minulla on Ruotsinlaivat, jotka olivat varsinaisia tupakanhajun pahiten riivaamia paikkoja.

 

Nykyään ei voisi kuvitellakaan, että Ruotsinlaivoilla tupakoitaisiin.

 

On kummallista, että miten nopeasti Ruotsinlaivat raikastuivat, kun niillä tupakointi siirrettiin erillisiin pieniin osastoihin.

 

***************

 

Tämän juttuni otsikko viittaa siihen, että inhottava tupakanhaju saadaan varsin nopeastikin pois, jos ja kun tupakointi kielletään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tupakanpoltto, tupakanpolton aloittaminen, tupakanpolton lopettaminen, inhottava tupakanhaju, Viljakkala, taksoituslautakunta, Maire-myrsky, Maire-myrsky 1.8.1961,

Useita hyviä ehdotuksia tupakoinnin lopettamiseksi

Sunnuntai 30.9.2018 - -Esko Erkkilä-

Varmaan useimmat meistä muistavat, että millaisia kauhun paikkoja olivat Ruotsinlaivat ja Tallinaan liikennöivät laivat, kun niillä oli tupakointi sallittu joka paikassa. Risteilyn tai laivamatkan jälkeen oli pakko tuulettaa vaatteitaan ulkosalla – passiivista tupakointia pahimmillaan.

 

Onneksi varustamot tajusivat tilanteen ja nyt tilanne on tyystin toinen – minäkin olen nykyisin mieluusti lähtemässä risteilyille.

 

 

 

*******************

 

 

 

Arvostan, että sosiaali- ja terveysministeriö asetti 29.6.2017 työryhmän, jonka tehtävänä oli tehdä esityksiä lakimuutoksiksi ja muiksi toimenpiteiksi, jotka tukevat ja edistävät tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumista vuoteen 2030 mennessä.

 

 

Työryhmä toimi ripeästi, kokoontui 17 kertaa ja jätti mietintönsä perhe- ja peruspalvelupalveluministeri Annika Saarikolle 31.5.2018.

 

 

Mietinnössä esitetyt toimet luovat edellytykset tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käytön loppumiselle – hyvä niin!

 

 

Mietinnössä esitetään 44 erilaista toimenpide-ehdotusta, joilla päästäisiin tavoitteeseen eli siihen, että tupakkatuotteiden käyttäminen loppuisi vuonna 2030.

 

 

Otan esimerkiksi sen, kun työryhmä esittää tupakoinnin kieltämistä joukkoliikennepysäkeillä (mukaan lukien ”taksitolpat”).

 

 

On todella kamalaa, kun bussia odottaessa samalla pysäkillä on tupakoiva henkilö. Usein tämä tupakan riivaama henkilö kaiken lisäksi seisoo pysäkkikatoksen suojassa ja on varmaa, että sinne ei kukaan muu sitten voikaan mennä odottamaan bussia.

 

 

Havaintojeni mukaan taksitolppien ympäristöt ovat todellisia tupakantumppien valtaamaa aluetta, joten kannatan lämpimästi tupakanpolton kieltämistä myös taksitolppien läheisyydessä.

 

Tupakantumpit ovat siinä mielessä harmillisia, että ne saattavat helposti tarttua esim. talvikenkien pohjaan ja kun sellaisilla jalkineilla menee omaan autoonsa, voi sitä kammottavaa hajua, jonka saa omaan autoonsa!

 

 

 

Googlasin em. työryhmän laatiman mietinnön ja huomasin, että oli järjestyksessä 920:s joka netissä tutustui mietintöön. Soisin, että paljon useampi tutustuisi mietintöön!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tupakanpoltto, tupakanpolton lopettaminen, tupakanpolton lopettaminen vuoteen 2030 mennessä, työryhmä tupakanpolton lopettamiseksi, tupakanpolton kieltäminen bussipysäkeillä, tupakanpolton kieltäminen taksitolpilla,