Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Vertaistukihenkilöt ja kokemuskouluttajat ovat kokeneet "kaiken" - hyödynnä heidän kokemuksiaan!

Sunnuntai 20.3.2016 - -Esko Erkkilä-

Sain eturauhassyöpädiagnoosin vuonna 2001 pääsin melkein heti leikkaukseen.

 

 

Diagnoosista ja leikkauksesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 15 vuotta – tavataan sanoa, että en ehkä parantunut, mutta tulin entiselleen!

 

 

Minut leikattiin marraskuussa 2001 ja hiihdin Finlandia-hiihdon jo helmikuussa 2002, joten toipumiseni oli nopeaa.

 

 

On luonnollista, että olin heti kiinnostunut Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen toiminnasta ja meninkin poistattamaan leikkaushaavan tikit Syöpäyhdistyksen sairaanhoitajilla – jäin sille tielle, sillä…

 

 

…ryhdyin niiltä sijoilta Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen tukihenkilöksi.

 

 

Syöpäyhdistyksen tukihenkilöistä – erityisesti naisista – on pulaa.  On vankka ja koeteltu totuus, että miehet eivät muka tarvitse tukea tai he eivät ainakaan hakeudu saamaan tukea.

 

 

Seuraan läheltä ryhmämme naisia, joista erityisesti rintasyöpäpotilaiden tukihenkilöillä riittää kiireitä – monet rintasyöpäpotilaat hakeutuvat tukihenkilöiden tukeen jo leikkauksen yhteydessä ja se on oikein.

 

 

Vaikka miehet eivät yleensäkään hakeudu tukihenkilön kanssa henkilökohtaisiin keskusteluihin, niin kiireitä on minullakin riittänyt.

 

 

Olen osallistunut moniin tilaisuuksiin, joissa olen käyttänyt tukihenkilön puheenvuoron. Suurin yleisötilaisuus, jossa olen esiintynyt oli Tampereen Yliopistolla, jossa kuulijoita oli 300 henkilöä.

 

 

Lyhyet koulutustilaisuudet urologian osastoilla Tampereen Keskussairaalassa ja Hatanpään sairaalassa ovat olleet antoisia tilaisuuksia.

 

 

 

**************

 

 

Meillä oli Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen jäsentilaisuudessa taannoin esiintymässä Tampereen seudun Näkövammaiset ry:n kokemuskouluttaja Annami Poivaara.

 

 

Harvoin saa kuulla niin pätevää kolmannen sektorin toimijaa, kuin Annami Poivaara on ja hänen esitystään kuunnellessa tuli mieleen, että kaiken kokenut vertaistukihenkilö tai kokemuskouluttaja on verraton tuki, kun halutaan saada tukea sekä hyviä neuvoja omaan tilanteeseen.

 

 

Vertaistukihenkilöt ja kokemuskouluttajat eivät voi ottaa toimeksiantoja suoraan kansalaisilta, vaan heidän tukeensa hakeutuvat ottavat yhteyttä tukitoiminnan järjestäjätahoon eli esim. Pirkanmaan Syöpäyhdistykseen ja siellä vastuuhenkilöt päättävät, että kenen tukihenkilön ”puheille” tukea kaipaava ohjataan.

 

 

Vertaistukihenkilötoiminta voi olla henkilökohtaisia tapaamisia, puhelinkeskusteluja tai vaikkapa sähköpostikeskusteluja.

 

 

Vertaistukihenkilön kanssa tapahtuva yhteydenpito on maksutonta ja se on myös ehdottoman luottamuksellista, sillä olemme tehneet vaitiololupauksen.

 

 

***************

 

 

 

 

tukihlokortti.jpg

 

 

Liitän tähän loppuun kuvan Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen minulle myöntämästä ”lisenssistä”, jossa todetaan minun olevan vertaistukihenkilö myös vuonna 2016.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vertaistukihenkilö, vertaistukihenkilötoiminta, Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen vertaistukihenkilötoiminta, Pirkanmaan Syöpäyhdistys, eturauhassyöpä, rintasyöpä, Näkövammaisten Keskusliitto, kokemuskouluttaja, Tampereen seudun Näkövammaiset, Finlandia-hiihto,

Syöpäyhdistyksen tukihenkilötoiminta on ns. kolmannen sektorin toimintaa parhaimmillaan

Torstai 5.3.2015 - -Esko Erkkilä-

Julkisuudessa jaotellaan kaikki esim. terveyden- ja sairaanhoitoon kohdistuva toiminta kolmeen sektoriin.

 

 

Puhutaan julkisesta sektorista, yksityisestä sektorista ja kolmannesta sektorista.

 

 

Jaottelu on varmaan ihan oikein ja tässä jutussani otan esimerkiksi erään pienen toimintamuodon kolmannen sektorin toiminnasta.

 

 

Kyse on vertaistukitoiminnasta, jota maamme syöpäyhdistysten vapaaehtoiset toteuttavat.

 

 

Tunnen Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen vertaistukitoiminnan, sillä olen osallistunut siihen käytännön toteuttajana pian kymmenen vuotta.

 

 

Minulla todettiin eturauhassyöpä vuonna 2001 ja se leikattiin samana vuonna.

 

Varhaistoteamisen ansiosta taisin selvitä asiasta säikähdyksellä ja leikkauksen jälkeisellä kuuden viikon sairaslomalla.

 

 

 

 

vertaistukihenkilo

 

 

Kiitollisena selviytymisestäni liityin Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen vertaistukihenkilöksi ja olen toiminut tukihenkilönä syöpään sairastuneille ”kokemuskavereilleni” siitä saakka.

 

 

Vertaistukihenkilönä toimiminen on vapaaehtoistyötä parhaimmillaan, sillä emme saa työstämme palkkaa – tai oikeastaan saamme oikein ruhtinaallista palkkaa, sillä sen kokemusperäisen tiedon levittäminen, joka meille on vuosien saatossa kertynyt, on erittäin antoisaa!

 

 

Kaikki eivät ehkä pidä, kun totean, että syövän kokeminen on kokemus.

Varhaisvaiheessa todetun syövän kanssa on suuri mahdollisuus pärjätä – näin kävi minulle.

 

 

Pirkanmaan Syöpäyhdistyksellä on sääntönä, että vertaistukihenkilönä voi toimia ainoastaan kymmenen vuotta.

 

 

Sääntö on mielestäni hyvä, sillä yli kymmenen vuoden kokemukset syövän kanssa elämisestä eivät enää ole relevantteja niille, jotka ovat vast´ikään saaneet syöpädiagnoosin.

 

 

Vertaistuihenkilöt eivät saa ottaa kantaa lääketieteellisiin kysymyksiin, mutta kun lääketiede kehittyy myös syövän hoidossa suurin harppauksin, niin yli kymmenen vuoden kokemuksilla eri hoitomuodoista ei enää ole annettavaa juuri diagnoosin saaneille.

 

 

Kannustan syöpädiagnoosin saaneita ottamaan yhteyttä paikalliseen syöpäyhdistykseen ja pyytämään vertaistukihenkilön tapaamista, sillä…

 

 

…kokenut kaiken tietää!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: syöpään sairastuneiden tukihenkilötoiminta, syövän kokeneiden vertaistukihenkilötoiminta, tukihenkilötoiminta, veratistukihenkilötoiminta, syöpäyhdistys, Pirkanmaan syöpäyhdistys, eturauhassyöpä, eturauhassyöpään sairastuneiden tukihenkilötoiminta,