Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Juhannusruusu osasi ajoittaa kukintansa oikein!

Lauantai 22.6.2024 - -Esko Erkkilä-

Muistan lapsuudesta, kun kahdella naapurillamme kasvoi tuuhea ja komea juhannusruusupuska pirtin ikkunan alla.

 

Siitä saakka olen haaveillut omasta juhannusruusupuskasta ja sen myös olen saanut.

 

 

IMG_0046.JPG

 

 

Juhannusruusupuskamme sijaitsee, kun Majajärven yksityistie päättyy ja alkaa varsinainen mökkitiemme eli juhannusruusupuskamme toivottelee vieraat tervetulleiksi mökillemme!

 

*************

 

Tervetuloa mökillemme, kunhan nyt saamme sen tulipalon jälkeen uudelleenrakennettua!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juhannusruusu osasi ajoittaa kukintansa oikein!, Juhannusruusu, juhannusruusun tuoksu,

Näyttävyyden lisäksi tuoksuelämys!

Sunnuntai 25.6.2023 - -Esko Erkkilä-

Juhannusruusu on puutarhakasveista todellinen moniosaaja, sillä näyttävyyden lisäksi se tuo seuraajalleen todellisen tuoksuelämyksen!

 

 

Juhannusruusu on ”pomminvarma” kukkija juhannuksena ja helppohoitoisena se on todella helppohoitoinen!

 

 

IMG_8017.JPG

 

Meillä on useitakin juhannusruusuesiintymiä ja tässä kuva siitä juhannusruusupuskasta, joka toivottelee vieraat tervetulleiksi mökkimaailmaamme.

 

 

Muistan, kun jo pikkupenskana ihailin kahdenkin naapuritalomme juhannusruusupuskia ja olen iloinen, että nyt meillä itsellämme on muutamia sellaisia!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Näyttävyyden lisäksi tuoksuelämys!, juhannusruusu,

Juhannusruusu antaa hienon kukintonsa lisäksi mahtavan tuoksukokemuksen

Torstai 30.6.2022 - -Esko Erkkilä-

Juhannus ja nyt jälleen kerran myös juhannuksen jälkeinen viikko ovat juhannusruusun kukinta-aikaa.

 

 

Lapsuudenkodissani ei ollut juhannusruusuja, mutta olen parhaani mukaan pyrkinyt korvaamaan tämän puutteen, sillä mökkimaailmassani ja Tampereen omakotitalotontilla on runsaastikin juhannusruusuja.

 

 

Kuten tämän juttuni otsikossa totean, niin juhannusruusut antavat hienon kukintonsa lisäksi mainion tuoksukokemuksen.

 

 

*****************

 

 

 

 

IMG_5548.JPG

 

 

IMG_5551.JPG

 

 

Mökkimaailmassamme juhannusruusuryhmä tervehtii tulijoita.

 

 

 

IMG_5562.JPG

 

 

Tampereen omakotitalotontillamme juhannusruusut ovat tiheässä ryhmässä ja sellaisessa ryhmässä niiden tuoksuominaisuudet pääsevät hyvin esille!

 

 

 

IMG_5550.JPG

 

 

Nyt on aika nauttia juhannusruusujen kukinnasta ja niiden hienosta tuoksusta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juhannusruusu antaa hienon kukintonsa lisäksi mahtavan tuoksukokemuksen, Juhannusruusu, juhannusruusun kukinto, juhannusruusun tuoksu,

Juhannusruusujen kukkiminen merkitsee, että on kesä!

Tiistai 22.6.2021 - -Esko Erkkilä-

Useiden kukkien ja kasvien kohdalla on harmittelun paikka, että niitä on tullut laitettua kasvuun aivan liian pienelle alueelle; juhannusruusun kohdalla osasimme aikoinaan varata tuolle hienolle kasville riittävästi tilaa!

 

 

IMG_2114.JPG

 

On jo vuosia aikaa, kun teimme mökkitonttimme sisääntulon äärelle juhannusruusuryhmän ja siitä voimme nyt nauttia.

 

Tarkoituksemme oli valita tuohon ryhmään ainoastaan juhannusruusujen taimia, mutta eikös sinne sekaanjoukkoon vaan osunut muutama punakukkainenkin ruusuntaimi!

 

 

IMG_2116.JPG

 

Kellarinpäädyssä on kaksikin juhannusruusuryhmää ja olen monena vuonna suunnitellut leikkaavani ne matalaksi ja siten uudistaisin ne.  Hanke on kuitenkin jäänyt suunnittelun asteelle.

 

Sen olen juhannusruusuryhmän uudistamisesta selvitellyt, että alasleikkaamisen pitäisi tapahtua keväällä koivunmahlan juoksemisen aikoihin ja ei niinkään syksyllä.

 

 

Näin Juhannuksen aikoina juhannusruusujen alasleikkaaminen ei tunnu lainkaan oikealta toimenpiteeltä, mutta saapa nähdä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juhannusruusujen kukkiminen merkitsee että on kesä! Juhannusruusu, Juhannusruusujen kukkiminen, Juhannus,

Sireenin kukinta-aika oli ja meni!

Torstai 17.6.2021 - -Esko Erkkilä-

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja niin on myös pihasireenillä jota myös pihasyreeniksi kutsutaan.

 

 

IMG_19882.JPG

 

Olen tottunut käyttämään termiä ”sireeni” jota muotoa Kielitoimisto luonnehtii arkikielen ilmaisuksi. Syreeni nimitys on Kielitoimistonkin mukaan myös oikea, joten taas kerran voidaan todeta, että rakkaalla lapsella on monta nimeä.

 

 

IMG_1989.JPG

 

Sireenille on ominaista hieno tuoksu jota ainakaan minä en jaksa olla ihailematta ja nuuskimatta.  Mielestäni vain juhannusruusun tuoksu vetää vertoja sireenin tuoksulle!

******************

Sireenin kukinta-aika ja sen hienot tuoksut ovat tältä vuodelta ohi, mutta juhannusruusu vasta aloittelee kukintaansa joten tuoksuja pihamaalla riittää!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sireeni, syreeni, sireeni vaiko syreeni?, Kielitoimisto, juhannusruusu,

Juhannusruusujen myöhään venynyt kukinnan alkaminen kertoi kesän viivästymisestä

Tiistai 10.7.2012 - -Esko Erkkilä-

Juhannusruusujen kukinta-aika kertoo kesän varhaisuudesta tai viivästymisestä.

 

Sääoloiltaan normaalina vuonna juhannusruusut kukkivat Tampereen seudulla juhannuksena tai jopa hieman ennen keskikesän juhlaa.

 

Kesä on tänä vuonna vähintään kaksi viikko myöhässä tavanomaisesta, sillä juhannusruusujen kukinta siirtyi pari viikkoa juhannuksen jälkeen.

 

juhannusruusu

 

Juhannusruusu on todellinen talonpoikainen kulttuurikasvi, sillä sen paikka oli ja on yhä edelleen maalaistalojen kuistin vierellä.

 

Olen aina ihaillut juhannusruusua sen kukkiessa. Ihailuni johtuu varmaan osaltaan siitä, että meillä kotonani ei lapsuudessani ollut juhannusruusuja!

 

Mökillämme olemme pitäneet huolen, että meillä on mökin ympärillä muutama juhannusruusuryhmä.

 

Olemme saaneet oman juhannusruusukantamme naapuritalon kuistin viereltä ja kamarin ikkunan alta.

 

Juhannusruusun kukissa pörräävät kimalaiset täydentävät juhannustunnelman. On varottava, kun laittaa nenänsä nauttimaan oikein läheltä juhannusruusun aitoa tuoksua, että ei samalla saa kimalaisen pistoa nenänpäähänsä!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: juhannusruusu, juhannus,

Vietämme tänään Juhannusta, vaikka oikea Juhannus oli jo eilen

Lauantai 25.6.2011 - -Esko Erkkilä-

Tänään on Juhannus – keskikesän juhla.

Juhannuksella on monta merkitystä. Juhannus on virallinen liputuspäivä eli se on Suomen lipun päivä.

Suomen lipun juhlapäivän ajankohtaa pohdittiin vuonna 1926. Kirjailija Maila Talvion ehdotus juhannuspäivästä voitti. Viralliseksi liputuspäiväksi Juhannus tuli vuonna 1934.

Uskonnolliselta merkitykseltään Juhannus on Johannes Kastajan päivä. Johanneksen alkuperäinen nimi oli Juhannus. Raamatun mukaan Johannes syntyi noin kuusi kuukautta ennen Jeesusta ja sen vuoksi Juhannuksen ”oikea” päivämäärä on kuusi kuukautta ennen Joulua. Se merkitsee, että Juhannuksen oikea päivä on kesäkuun 24. päivä.

Lapsuuden Juhannukseeni (kirjoitan tahallani ”Juhannuksen” ja ”Joulun” isoilla alkukirjaimilla, sillä ne ovat minulle suuria juhlapäiviä) kuului juhannuskoivut sekä suolta rappusten eteen haettu iso sammalmätäs. Sammalmätäs noudettiin suolta hevosreellä ja se sai olla paikallaan seuraavaan Juhannukseen saakka.

Juhannuskoivujen ja ”suotuoreen” sammalmättään haju merkitsivät, että kesä oli kukkeimmillaan.

Juhannuskoivut kuuluvat edelleen meillä Juhannukseen. Viime vuonna haimme myös sammalmättään, mutta nyt se jäi noutamatta.

pict1863.jpg

 

Suomen lipun liehuminen lippusalossa luo juhlavaa tunnelmaa Juhannuksen viettämiselle. Lippu tuo arvokkuutta koko päivään ja se sopivasti rajoittaa esimerkiksi moottorisahan, traktorin tai jyrsimen käyttämistä Juhannuksena. Tänä vuonna Juhannusaattona oli tyyni sää ja Suomen lippu vain riippui lippusalossa.

 

pict1841.jpg

 

Juhannusruusut kuuluvat Juhannukseen. Niiden tuoksu kertoo jostain syvällisemmästä kuin tavallisen kukan tuoksu. Tänä vuonna juhannusruusut ehtivät sopivasti kukkaan Juhannuksena.

 

 

pict1846.jpg


Nyt Juhannuksena Luoja palkitsi Viherpeukalon (ja räkättirastaat) kesän ensimmäisillä mansikoilla. Ensimmäisten mansikoiden ilmestyminen on aina Juhlahetki!

 

pict1848.jpg

 

Myös pionit ehtivät kukkaan Juhannuksena. Tuemme pionit erityisillä tuilla, mutta runsaat vesisateet saattavat kuitenkin piiskata puutarhan parhaat kukat poikki ja ruman näköisiksi. Nyt ne loistavat parhaimmillaan.

 

pict1853.jpg

 

Keltakurjenmiekka pukkaa Juhannuksena hienoa keltaista kukkaansa ja luo osaltaan kuvaa keskikesän värirunsaudesta.

 

Juhannukselta alkaa matka kohti syksyä.

On levollista kuitenkin tietää, että pari kuukautta – jopa kolme kuukautta – tästä eteenpäin on parasta kesäaikaa.

Sadonkorjuuaika koittaa ja saamme korjata monenlaista hyvää.

 

Nauttikaamme siitä!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juhannus, Suomen lipun päivä, Johannes Kastaja, juhannusruusu, pioni. keltakurjenpolvi,