Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tänään on tärkeä liputuspäivä!

Sunnuntai 21.5.2023 - -Esko Erkkilä-

Tänään on toukokuun kolmas sunnuntai ja se merkitsee, että nyt liputamme kaatuneitten muistopäivän kunniaksi.

Kaatuneitten muistopäivä on Itsenäisyyspäivän ja Puolustusvoimain lippujuhlapäivän rinnalla yksi niistä liputuspäivistä, joita eniten arvostan.

Ne kaikki liittyvät isänmaallisuuteen ja siihen, että itsenäisyyttä ei saavutettu ilman uhrauksia.

 

Suomen kuuluminen Euroopan Unioniin sekä varsinkin Natoon ovat tämänpäiväisen liputuspäivän huipentumia!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tänään on tärkeä liputuspäivä!, Kaatuneiden muistopäivä, Itsenäisyyspäivä, Puoliustusvoimain lippujuhlapäivä, EU, Suomi Euroopan Unionin jäsenenä, Suomi Naton jäsenenä,

On suuri vahinko, että useimmilla sankarihautausmailla sankarivainajien hautakivissä ei ole mainintaa kaatumispaikkakunnasta!

Sunnuntai 17.5.2020 - -Esko Erkkilä-

Tänään vietämme Kaatuneiden päivää ja se merkitsee, että siniristiliput liehuvat lipputangoissamme ja niin myös minulla Viljakkalan Majajärvellä klo 8.00 – 21.00.

 

Koen suurena puutteena, että monillakaan sankarihautausmailla ei ole hautakiviin merkittynä sankarivainajien kaatumispaikkakuntaa.

 

Käsittämätöntä!

 

 

*********************

 

 

Arvostan synnyinseurakuntani Viljakkalan kirkkoherran, rovasti A. F. M. Bergiuksen toimintaa sen vuoksi, että hänen johdollaan Viljakkalan seurakunta päätyi kaivertamaan sotiemme sankarivainajien hautakiviin lähes jokaisen viljakkalalaisen sankarivainajan kohdalle kyseisen sankarivainajan kaatumispaikkakunnan!

 

 

Selkeä maininta kaatumispaikkakunnasta antaa paljon lisätietoa Isänmaan puolesta kaatuneesta. Meille historiasta ja erityisesti sotahistoriasta kiinnostuneille kaatumispaikkakunnalla on erityistä arvoa.

 

 

IMG_7878.JPG

 

Setäni Reino Erkkilä kohtasi matkansa pään 8.3.1940 eli vain muutama päivä ennen Talvisodan päättymistä ja hänen hautakivessään ei ole mainittuna kaatumispaikkakuntaa.

 

Tiedän kuitenkin setäni viimeiset hetket, sillä hän kuului siihen muutaman miehen joukkoon, jotka löysivät Viipurista kannullisia jäähdytysnestettä, jota luulivat alkoholiksi ja sen nauttiminen teki näistä sotilaista sankarivainajia.

 

Olen aikoinaan tilannut ja saanut kopion setäni kantakortista, joten minulla on todenpitoista tietoa setäni sankarikuolemasta.

 

Onneksi setänikin kuitenkin pääsi Viljakkalan sankarihautausmaalle!

 

 

***********************

 

IMG_7883.JPG

  

 

Esitän, että seurakunnat kaivertavat sankarivainajien hautakiviin sen paikkakunnan nimen, jossa kyseinen sotilas kohtasi sankarivainajakuoleman!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kaatuneiden muistopäivä 17.5.2020, rovsti Bergius. rovasti A. M. F. Bergius, Viljakkalan seurakunta, Viljakkalan sankarihautausmaa, Viljakkala, Viljakkalan sankariristi,

Siniristilipun vetäminen salkoon Kaatuneiden muistopäivänä on kansalaisvelvollisuus

Maanantai 20.5.2019 - -Esko Erkkilä-

Kaikkien kunnioittama Puolustusvoimien ylipäällikkö, sotamarsalkka Mannerheim määräsi päiväkäskyssään talvisodan jälkeen keväällä 1940 toukokuun kolmatta sunnuntaina vietettävän ”nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneiden yleisenä muistopäivänä”.

 

 

Toukokuun kolmannen sunnuntain asemaa on myöhemmin laajennettu koskemaan myös mm. rauhanturvaamistehtävissä ja teloitettujen sekä vankileireillä menehtyneiden muistoa.

 

 

 

IMG_1338.JPG

 

 

Olen aikoinaan hankkinut lipputangot Tampereen omakotitalomme pihamaalle sekä myös mökillemme Viljakkalan Majajärvellä. Kaatuneiden muistopäivä, Puolustusvoimien lippujuhlapäivä sekä Itsenäisyyspäivä ovat ne kolme tärkeintä päivää vuoden aikana, jolloin vedämme siniristilipun salkoon!

 

 

Näin tein myös eilen Viljakkalan Majajärvellä!

 

 **************

 

Mummuistani isäni äiti…

 

 

 

IMG_1172.JPG

 

 

… Edith Erkkilä, joutui kokemaan sankarivainajan äidin roolin, kun setäni Reino Erkkilä kuoli Viipurissa 8.3.1940.

 

 

Viljakkalan sankarihautausmaalla lepää setäni Reino Erkkilä lisäksi ainakin yksi veljespari - Koivuniemen veljekset – lähinaapuristani.

 

 ***************

 

Suuri kunnioitus niille etsintäjoukoille, jotka yhä edelleen etsivät Venäjän puolelle jääneiltä taistelutantereilta sodissa kaatuneita suomalaissotilaita.

 

 

Etsintäjoukkojen työn tuloksena eilen saatettiin Lappeenrannassa kotimaan multiin 50 tuntemattomaksi jäänyttä suomalaista, jotka menettivät kalleimpansa taistellessaan meidän puolestamme.

 

 

Suuri arvostus heille kuin myös niille, jotka jaksavat yhä edelleen tehdä tätä arvokasta työtä.

 

 

Kiitokset myös Venäjän viranomaisille, jotka hyväksyvät ja tukevat tätä toimintaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kaatuneiden muistopäivä, kaatuneiden etsintätyö Venäjällä,