Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Olin Dunblanen verilöylyn tapahtumapaikalla vuonna 1996

Torstai 12.11.2020 - -Esko Erkkilä-

Viime maaliskuussa tuli kuluneeksi 24 –vuotta siitä, kun Dunblanessa Skotlannissa työttömäksi jäänyt entinen partiojohtaja Thomas Hamilton ampui paikallisessa koulussa kuusitoista pikkulasta, heidän opettajansa sekä lopuksi itsensä.

 

Työnantajani Raisio Yhtymä järjesti sopimusviljelijöilleen opintomatkan Skotlantiin muutama päivä surmatyön jälkeen ja etukäteen päätettyyn ohjelmaamme kuului yksi yöpyminen Dunblanessa – olin isännän roolissa mukana matkalla.

 

 

IMG_0880.JPG

 

Oppaamme järjestivät meille saapumisiltana hartaushetken paikallisessa kirkossa, jossa kunnioitimme iskussa surmansa saaneita terroristi-iskun uhreja.

 

Kirkon porraspielet sekä kirkon kivijalka oli peittyneet surukukkien valtavaan määrään.

 

 

 

IMG_0879.JPG

 

Majoituspaikkanamme Dunblanessa oli korkealla kukkulalla sijaitseva linnamainen rakennus ja kun tiesin, että aamulla emme käy hautausmaalla, niin heräsin varhain ja kävellen kävin sillä hautausmaalla, jolle suurin osa surmatyön uhreista oli juuri edellispäivänä haudattu.

 

 

***************

 

 

IMG_0884.JPG

 

 

IMG_0885.JPG

 

 

IMG_0886.JPG

 

Hautausmaalla oli silmäkantamattomiin erilaisia kukkalaitteita ”karholla”.

 

Oli vaikuttava näky!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Skotlanti, Dunblane, Dunblanen verilöyly, Raision sopimusviljelijät, Raision sopimusviljelijät Skotlannissa, Raision Tehtaat, Raision Yhtymä, Raisio,

Alueiden itsenäisyyden toteutuminen vaatii, että emävaltio kannattaa hanketta

Lauantai 23.12.2017 - -Esko Erkkilä-

Keskustan presidenttiehdokas, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Matti Vanhanen pohti keskiviikkona 20.12.2017 Tampereella Suomalaisuuden Liiton ja Tampereen Paasikivi-seuran yhteistilaisuudessa, että miksi alueiden itsenäisyyspyrkimykset eivät toteudu.

 

Matti Vanhanen esiintyi tilaisuudessa Helsingin Paasikivi-seuran puheenjohtajana.

 

 

 

IMG_6316.JPG

 

 

Vanhanen mainitsi esimerkkeinä mm. Katalonian, Palestiinan sekä Skotlannin itsenäistymispyrkimykset.

 

 

Vanhanen linkitti nykyiset eri alueiden itsenäisyyspyrkimykset siihen tilanteeseen, jossa Suomi sai itsenäisyyden sata vuotta sitten ja keskeisimmäksi eroksi hän näki sen, että…

 

 

…emävaltio oli silloin sekasorrossa.

 

 

Matti Vanhanen kertoi, että Kataloniasta on häneen oltu yhteydessä ja kysytty hänen mielipidettään.

 

 

Nyt harmittelen kun en tullut kysyneeksi, että milloin tuo kysely on tullut. 

 

 

Onko kysely tapahtunut Vanhasen pääministeriaikana vaiko ihan nyt?

 

 

Tiedän, että tapaan Matti Vanhasen henkilökohtaisesti ainakin kahdesti ennen tammikuun presidentinvaaleja ja tuossapa on hyvä kysymys!

 

 

Sen Vanhanen kertoi vastanneensa katalonialaisille, että asiassa pitää kunnioittaa Espanjan perustuslakia.

 

 

Alueiden itsenäistymispyrkimyksistä Vanhanen totesi Suomen edun olleen aikanaan sen, että Suomesta löytyi vallan ottavia päteviä henkilöitä ja esimerkkinä hän mainitsi P. E. Svinhufvudin sekä Santeri Alkion.

 

 

Kiitoksia Matti Vanhaselle syvälle luodanneista historianäkemyksistä, sillä mm. niitä kansalaiset arvostavat, kun maallemme valitaan Tasavallan presidentti tammikuussa 2018!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Matti Vanhanen, Presidenttiehdokas Matti Vanhanen, Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen, kansanedustaja Matti Vanhanen, Katalonia, Palestiina, Skotlanti, Suomen itsenäisyys, P. E. Svinhufvud,

Cameronin venäläinen ruletti tuhosi hänen uransa, kadotti loputkin Britannian maailmanvallasta ja sai aikaan suuria haasteita Euroopan Unionille

Maanantai 27.6.2016 - -Esko Erkkilä-

Kansanäänestykseen päätyminen osoittaa aina huonoa johtajuutta päättäjiltä ja nyt saamme koko EU:ssa kokea, että miten Britannian pääministeri David Cameronin heikko johtajuus aiheuttaa suuria ongelmia entiselle maailmanvallalle Englannille ja suuria haasteita EU:lle.

 

 

Uskon, että EU haasteista selviää, mutta toki se vaatii Euroopan johtajilta nyt selkeitä toimenpiteitä.

 

 

Englannin kansanäänestystä ja sen lopputulosta voidaan kuvailla monella tapaa ja eräs tapa on viitata sitä vanhaan suomalaiseen sananlaskuun, joka kuuluu näin:

 

 

Paska putoaa rattailta!

 

 

 

Toinen tapa kuvailla Englannin kansanäänestystä on se, että…

 

 

…tulitikuilla ei pidä leikkiä!

 

 

 

Englantilaisten päätös eristää itsensä muusta maailmasta on valitettava ja sillä on kauaskantoiset seuraukset.

 

 

Kansanäänestyksen tuloksena ainakin Skotlanti tulee irtaantumaan Britanniasta ja liittymään sen jälkeen itsenäisenä valtakuntana Euroopan Unioniin – toivotan Skotlannin tervetulleeksi jäseneksi Euroon kansojen joukkoon!

 

 

Englannin irtaantumisen seurauksena Euroopan Unionin pitää läpikäydä tehokas ja radikaali muodonmuutos – jäsenmaiden on huolehdittava, että yhden merkittävän jäsenmaan poistumisen pitää näkyä Yhteisön tehokkuuden kohoamisena.

 

 

Elämme suurten muutosten aikaa ja emme saa jäädä suremaan Englannin kansanäänestyksen tulosta.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Britannian kansanäänestys, Englannin kansanäänestys, David Cameron, venäläinen ruletti, Cameronin venäläinen ruletti, Skotlanti, Skotlanti itsenäiseksi, Skotlanti Euroopan Unioniin, paska putoaa rattailta, tulitikuilla ei pidä leikkiä,

Yleispiirteitä Skotlannin maataloudesta

Tiistai 29.3.2011 - -Esko Erkkilä-

Maatalous on merkittävä elinkeino Skotlannissa, sillä sen piirissä toimii 5…8 % väestöstä. Maataloudesta elantonsa saavien osuus Skotlannin pohjoisosassa eli Ylämaalla on n. 10 %.

Viljelyolosuhteet ovat tyystin toisenlaiset kuin Suomessa. Saimme tästä omakohtaisen kokemuksen taannoisella Skotlannin matkallamme, sillä kevätkylvöt olivat aluillaan jo maaliskuun viimeisellä viikolla.

Skotlannissa on 22.000 maatilaa.

Maatalouden päätuotantosuunta on lammastalous. Lampaita Skotlannissa on 3 miljoonaa kappaletta.

 

pict0263.jpg

 

Hyvinvoipia lampaita koe- ja opetusasemalla, jonka toimintaan tutustuimme

 

pict0264.jpg

 

Koeasemalla oli myös mustanaamalampaita. Ne ovat yleisiä Ylämaalla ja menestyvät hyvin korkeilla kukkuloilla.

 

Pihvikarjaa on 500.000 eläintä ja sen lisäksi nautoja on maitoa tuottavina lehminä.

 

pict0252.jpg

 

Kuvasta saa käsityksen niistä hienoista maisemista, joilla skottilehmät saavat laiduntaa. Aurinko paistoi lämpimästi ja lumesta ei ollut tietoakaan.

 

pict0257.jpg

 

Ammuu! Kelpaa tässä poseerata suomalaisille!

 

Maassa on emakkoja 40.000.

Hevoset muodostavat merkittävän sivuelinkeinon erityisesti kaupunkien äärellä sijaitsevilla maatiloilla. 

Ohraa Skotlannissa viljellään 300.000 hehtaarilla, vehnää 100.000 hehtaarilla – kaura-ala on suomalaisittain hyvin vaatimaton, sillä sitä viljellään ainoastaan 22.000 hehtaarilla. 

Öljykasveja sekä perunaa Skotlannissa viljellään molempia 30.000 hehtaarilla.

Laidunkausi Skotlannissa on suomalaisittain kadehdittavan pitkä, sillä se kestää huhtikuulta lokakuulle saakka.

Kävimme lähellä Edinburgh´a sijaitsevalla koe- ja opetustilalla ja siellä lehmät laidunsivat jo nyt eli maaliskuun puolella. Yllä olevat kuvat ovat kyseiseltä tilalta.

Kaikkialla Skotlannissa nurmet ja syysviljat vihersivät lupaavasti, joten suomalaisia viljelijöitäkin alkoi ”menottamaan” kylvöhommiin. Puhelinsoitot Suomeen sammuttivat kuitenkin kylvöhalut, sillä tuisku ja tuiverrus olivat Suomessa täyttä totta samalla hetkellä, kun skottiviljelijät aloittivat kylvöhommiaan!

Tukiriippuvuus on Suomen tapaan myös skottiviljelijöiden ongelmana. Tuntui kuitenkin siltä, että Skotlannissa maanviljelyksen ja ruuantuotannon arvostus sekä poliittinen tahtotila olivat paremmat kuin Suomessa.

Skotlannissa ymmärretään, että koko maan asuttuna pitämisessä maataloudella on tärkeä rooli. Maatalous merkitsee myös sitä, että skottimaaseudun kaikkinaiseen infraan panostetaan, sillä esimerkiksi kunnollinen tieverkosto on avain matkailutulojen hankkimiselle.

 

Palaan Skotlannin kuulumisiin tarkemmin myöhemmin!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Skotlanti, Edinburgh, lammastalous, lammas, maatalous,

Terveisiä Skotlannista!

Maanantai 28.3.2011 - -Esko Erkkilä-

Vierailin Skotlannissa 21…26.3.2011.

Kyseessä oli MTK-Pirkanmaan, MTK-Varsinais-Suomen ja MTK-Satakunnan jäsenilleen järjestämä opintomatka.

Matkalla oli lähes kolmekymmentä osanottajaa.

Tutustumiskohteemme painottuivat maatalouskohteisiin, mutta luonnollisesti myös Skotlannin nähtävyydet sisältyivät kohteisiimme.

Skotlanti muodostaa yhdessä Englannin, Wales´n sekä Pohjois-Irlannin kanssa Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) eli virallisesti Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan.

Englanti, Wales sekä Skotlanti sijaitsevat Ison-Britannian saarella ja Pohjois-Irlanti puolestaan Irlannin saarella.

Vierailin Skotlannissa edellisen kerran työmatkalla v. 1996, mutta maa on niin kiinnostava, että nyt tilaisuuden tullen halusin tutustua maahan uudestaan. Olin matkassa vaimoni kanssa.

Skotlannissa - kuten luonnollisesti koko UK:ssa - on kummallisuuksia, jotka poikkeavat muista EU-maista. Pieni listaus niistä lienee paikallaan:

  • vasemmanpuoleinen liikenne
  • oma rahayksikkö eli UK ei kuulu euro-maihin
  • ei kuulu Schengen-maihin eli passirumbaa joutuu pyörittämään UK:n rajalla entiseen malliin
  • sähkövirran jännite on poikkeava ja sen vuoksi adapterin hankkiminen on välttämätöntä
  • kellonajan ero – ero Suomeen on 2 tuntia – on toki pieni ongelma
  • etäisyysmitat ja usein myös tilavuudet  ilmaistaan eri mittayksiköillä, kuin manner-Euroopassa

Ihailtavaa on se poliittinen yksituumaisuus, jota UK monista ”teknisistä” eroavaisuuksista huolimatta harjoittaa manner-Euroopan maiden kanssa.

UK:n poliittinen johto uskaltaa toimia monien manner-Euroopan maiden kanssa tiiviissä yhteisymmärryksessä, vaikka esimerkiksi UK:n valuutta poikkeaa Euroopan päävaluutasta eli eurosta!

Toivoa sopii, että monet tavallisen kansalaisen elämään vaikuttavat seikat Yhdistynyt kuningaskunta uskaltaa jonkun järkevän aikataulun puitteissa samanlaistaa muun Euroopan kanssa!

………………

 

Pyrin lähipäivien aikana kertomaan tarkemmin Skotlannissa näkemästämme ja kuulemastamme.

Vaalitapahtumia ja niiden kertomista varmaan riittää lähipäivinä runsaasti, joten Skotlannin kuulumiset saattavat muodostaa ainakin joinakin päivinä oman juttunsa.

Varaudu siis siihen, että samana päivänä saattaa tällä palstalla ilmestyä useitakin blogikirjoituksia!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Skotlanti, MTK-Pirkanmaa, MTK-Satakunta, MTK-Varsinais-Suomi, vasemmanpuoleinen liikenne, adapteri, Schengen-maat, passintarkastus,