Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Ei ollut yllätys, että italialaispankeilla oli eniten ongelmia Euroopan keskuspankin stressitestissä

Keskiviikko 29.10.2014 - -Esko Erkkilä-

Euroopan keskuspankki (EKP) julkaisi pankkien ns. stressitestien tulokset 26.10.2014.

 

Stressitesti kuvaa pankkien paineensietokykyä tilanteessa, jossa suhdanteet ja markkinaolosuhteet heikkenevät nykyisestä.

 

Vuoden kestäneessä tarkastelussa EKP kävi läpi 130 euroalueella sijaitsevan pankin vuoden 2013 taseet ja selvitti, että millainen on pankkien riskinsietokyky.

 

Tarkastelu oli yhteismitallinen eli testin tulokset ovat vertailukelpoisia.

 

Suomalaisista pankeista testissä olivat mukana Danske Bank, Nordea Pankki Suomi sekä OP-Pohjola –ryhmä. Kaikki suomalaispankit säilyttivät vakavaraisuutensa myös tilanteessa, jossa markkinaolosuhteet heikkenisivät.

 

 

************

 

Heikoin tilanne oli Italiassa, sillä peräti yhdeksän italialaispankkia ei läpäissyt testiä.

 

Heikoista heikoin oli Toscanassa Sienan kaupungissa pääkonttoriaan pitävä pankki, jonka nimi on;

 

Monte dei Paschi di Siena.

 

 

 

 

monte1

 

Pankin pääkonttori sijaitsee Sienassa Palazzo Salimbeni´n aukiolla – vierailin vaimoni ja sukulaispariskuntamme kanssa kyseisellä aukiolla 6.9.2014, kun olimme 40-vuotishääpäiväämme juhlistaneella matkalla Toscanassa.

 

 

 

monte2

 

 

Ottamassani kuvassa valkoasuinen nainen on juuri astumassa pankin ulko-ovesta sisään.

 

Oven yläpuolella näkyy teksti ”Monte dei Paschi”.

 

 

 

monte3

 

 

Palazzo Salimbeni-aukiolla on kirkollisen johtajan, politiikon ja taloustieteilijä Sallustio Bandinin patsas.

 

 

 

 

monte4

 

 

Palazzo Salimbeni-aukio on varsin pieni aukio. Sen yhdellä laidalla olevan kivitalon räystään alla on muotokuvina sekä koristeina taidokkaita veistoksia…

 

 

 

 

monte5

 

 

…joista pari tässä lähikuvassa.

 

 

 

 

Oppaamme kertoi, että Palazzo Salimbeni-aukiolla ”raha haisee” – toki oppaamme tarkensi, että raha haisee tällä aukiolla nykyään hyvin heikosti, sillä Monte dei Paschi di Siena –pankin vaikeudet ovat hyvin vakavat. Toscanan reissumme aikana EKP:n stressitestien tuloksia ei ollut vielä julkaistu, mutta pankin vaikeudet ovat olleet tiedossa jo pitkään.

 

************* 

 

Monte dei Paschi di Siena –pankki on eräs tärkeimmistä pankeista Italiassa, vaikka sen pääkonttori sijaitseekin Sienan pikkukaupungissa.

 

Pankki on perustettu jo vuonna 1472.

 

 

*************

 

Monte dei Paschi di Siena´lla oli viime vuoden lopun tunnuslukujen perusteella pääomavajetta 4,25 miljardia euroa, mutta se on ehtinyt syyskuun loppuun mennessä korjaamaan tilannettaan 2,14 miljardilla eurolla, joten nyt sillä on pääomavajetta 2,111 miljardia euroa eli selkeänä lukuna 2.111.000.000 euroa.

 

 

 

 

On meille suomalaisillekin hyvä asia, että Euroopan keskuspankki eli EKP on kehittänyt menetelmän, jolla pystytään etukäteen analysoimaan euro-alueella sijaitsevien pankkien vakavaraisuutta.

 

 

Luotettavat analysointimenetelmät auttavat ennakoimaan pankkien tuloskuntoa ja siten ne mahdollistavat ajoissa puuttua heikosti kannattavien pankkien tuloskuntoon.

 

 

Olen stressitulosten julkaisemisen jälkeen tutustunut Monte dei Paschi di Siena´n nettisivuihin ja huomannut, että pankin johto on selitellyt stressituloksia pankin kannalta parhain päin.

 

 

Selitelkööt vaan, mutta kuntoon pankki on saatava, sillä suomalaisilla ei ole varaa kustantaa italialaispankkien saneerausta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: siena, Toscana, toscana2014, Euroopan keskuspankki, EKP, Monte dei Pashi di Siena, Danske Bank, Nordea Pankki Suomi, OP-Pohjola ?ryhmä, stressitesti,

Eilen alkaneet irtisanomiset (= irtisanoutumiset) minäkin hyväksyn!

Lauantai 30.11.2013 - -Esko Erkkilä-

Eilen Suomessa alkoivat ennennäkemättömät irtisanomiset tai oikeastaan irtisanoutumiset, kun hallitus julkisti rakennepakettinsa.

 

Uskon, että Kokoomuksen, SDP:n, Vasemmistoliiton, Vihreiden, RKP:n ja Kristillisdemokraattien äänestäjinä viime eduskuntavaaleissa olleet kansalaiset irtisanoutuvat puolueistaan.

 

Tätä toimintaa on helppo kannattaa – jopa kannustan siihen!

 

Tietoni eilen julkistetusta rakennepaketista ovat täsmälleen yhtä vajavaiset kuin hallituksellakin, mutta sain eilen sen käsityksen, että rakennepaketin suurimmat kärsijät ovat vanhukset, sairaat, lapsiperheet ja lapset.

 

Työttömiä rakennepaketti kurittaa kovimman mukaan, sillä nyt on tarjottavaa työtä otettava vastaan ”maan ääristä” saakka!

 

Arvostan SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylyn (sdp) kommenttia rakennepaketista, kun hän totesi olevansa huolissaan hallituksen säästöpäätösten vaikutuksista kuntapalveluihin ja ammatilliseen koulutukseen.

 

Lyly mainitsee kannanotossaan, että sosiaalipalveluista ollaan säästämässä satoja miljoonia, mikä vaikuttaa vääjäämättä kuntalaisten arkeen. Lylyn mukaan ammatillisen koulutuksen määrärahojen leikkaaminen ei myöskään edistä työurien jatkuvuutta vaan lisää työttömyysriskejä.

 

Äänestäjien irtisanoutumiset kokoomuksesta, demareista, vasemmistoliitosta, vihreistä, RKP:stä ja kristillisdemokraateista pääsivät jo eilen hyvään vauhtiin, mutta ne tulevat kiihtymään, jos hallituksen eilen linjaamia päätöksiä aletaan toteuttaa käytännössä.

 

Maassamme aikuisten hammashoito on jo nyt niin heikolla tasolla, että herättää suoranaista hilpeyttä, jos sitä vielä ryhdyttäisiin heikentämään. Näin Kataisen-Urpilaisen hallitus aikoo kuitenkin tehdä!

Vanhusten laitoshoidon vähentämisestä saatavat säästöt hallitus kirjasi toiveissaan 300 miljoonan euron suuruisiksi. Se hallitukselta kuitenkin ”unohtui”, että minne, millaisilla kustannuksilla ja kenen toimesta vanhukset tullaan jatkossa hoitamaan! Täydellistä bluffia!

Peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd) vakuuttelut, että vanhukset eivät joudu rakennepaketin maksumiehiksi, pitää asettaa sille osastolle, jossa todetaan tyhjien tynnyrien kolisevan eniten.

 

Toisaalta on Eläkeliiton puheenjohtaja Hannes Mannisen tavoin oltava tyytyväinen, että hallitus asettaa vanhusten kodinomaisen hoidon yhteiskunnan tavoitteeksi.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen joutui rakennepaketin julkistamisen jälkeen "heti tiedotustilaisuuden valojen sammumisen jälkeen" kääntämään takkinsa, kun kaikille tuli selväksi, että hallitus ei mitenkään pysty säästämään vanhuksilla leikkimisellään 300 miljoonaa euroa!

************

 

Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju totesi heti eilen, että talouden kasvun mahdollisuuksia hallituksen rakennepaketti ei anna. Se on paljon sanottu ja Kangasharjun toteamus ei hallitusta imartele!

***********

 

Kahlasin hallituksen rakennepaketin kirjallisen aineiston nopeasti läpi ja panin merkille, että ainakin 17 kohdassa hallitus oli jo nyt nostanut kätensä pystyyn, sillä niin monen linjauksen toimeenpano-osiossa todettiin näin:

 

”Toimeenpanoaikataulu täsmentyy myöhemmin.”

 

Tämä kertoo, että hallitus ei itsekään usko, että rakennepaketti joskus toteutuisi!

 

Veikkaan, että kokoomuslaisten, demarien, vasemmistoliittolaisten, vihreiden, RKP:tä äänestäneiden ja kristillisdemokraattien irtisanoutumiset puolueistaan kiihtyvät!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hallituksen rakennepaketti, rakennepaketti, Susanna Huovinen, Hannes Manninen, Eläkeliitto, Aki Kangasharju, Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju, Eläkeliiton puheenjohtaja Hannes Manninen, peruspalveluministeri Susanna Huovinen, Lauri Lyly,

Aiheuttavatko Tampereen koulujen uudet nimet ongelmia äänestäjille?

Lauantai 22.1.2011 - -Esko Erkkilä-

Tampereen äänestyspaikat kevään eduskuntavaaleissa säilyvät samoina kuin EU-vaaleissa.

Hankaluutta saattaa aiheuttaa se, että joidenkin äänestyspaikkoina käytettävien koulujen viralliset nimet ovat muuttuneet.

Otan esimerkin eteläiseltä Tampereelta.

Äänestyspaikkoina säilyvät Peltolammin koulu ja entinen Multisillan koulu. Haasteellista on se, että Multisillan koulu on nykyisin viralliselta nimeltään "Peltolammin koulun Multisillan toimintayksikkö".

Vastaavia koulujen uusnimeämisiä on Tampereella useita muitakin ja monet uusnimetyistä kouluista toimivat äänestyspaikkoina.

Meneekö multisiltalainen äänestäjä, joka on jättänyt äänestyksenä viime minuutteihin, hoitamaan äänestystään Peltolammin koululle, koska se on ensimmäisenä äänioikeudesta kertovassa ilmoituslapussa? Peltolammilla sijaitseva koulu on väärä paikka, sillä hänen äänestyspaikkansa sijaitsee Multisillassa. Koulujen välimatkaa on runsas kilometri ja sitä matkaa ei viidessä minuutissa ainakaan kävellen pysty taittamaan.

Olen yksiselitteisesti sillä kannalla, että Keskusvaalilautakunnan on äänestyspaikkojen niminä käytettävä koulujen virallisia nimiä.

Vaaliviranomainen ei voi lähteä soveltamaan Tampereen kaupungin päättämiä koulujen virallisia nimiä.

Muuten kyseessä olisi loputon suo siitä, että milloin vaaliviranomainen suostuu ottamaan käyttöönsä äänestyspaikkojen viralliset nimet. Joko uusia nimiä sovelletaan presidentinvaaleissa, vaiko siirrytäänkö niiden käyttöön vasta syksyllä 2012 järjestettävissä kunnallisvaaleissa? Siihen suohon ei pidä sotkeentua.

Otan esimerkin yritysmaailmasta.

Monet yritykset ovat vuosien saatossa muuttaneet nimeään. Harva enää puhuu Itikan makkaroista, vaan ne ovat Atrian makkaroita. Nyt monet menevät hoitamaan pankkiasioitaan Nordeaan – ei KOP:iin tai muihin Nordean edeltäjiin.

Äänestyspaikkojen nimenmuutokset merkitsevät vaaliviranomaiselle, Tampereen kaupungille ja medialle tarvetta kertoa muuttuneista äänestyspaikkojen nimistä – ei se sen vaikeampaa ole!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eduskuntavaalit 2011, Keskusvaalilautakunta, äänestyspaikkojen nimet, Peltolammi, Multisilta, Atria, Itikka, Nordea, KOP, Merita,