Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

On selvää, että 2,8 miljardin kilon viljasato aiheuttaa suuria vaikeuksia viljasadon riittävyydelle ja nostaa elintarvikkeiden hintoja

Torstai 30.9.2021 - -Esko Erkkilä-

Luonnonvarakeskuksen satoennuste viljansatorviotilanteesta on karua kerrottavaa, sillä satoarvioennuste päätyy vain 2,8 miljardiin kiloon.

 

Miljardit kilot ovat tavalliselle kansalaiselle varmaan hämäriä, mutta kun kerron tavanomaisen viljasadon viime vuosina olleen lähemmäs 4 miljardia kiloa, niin tilanne alkaa selvitä kaikille.

 

Viime vuonna eli 2020 saatu sato oli 3,3 miljardia kiloa ja jo se oli 2000-luvun osalta kolmanneksi heikoin.

 

Nyt ennakoitu sato on merkinnyt suurta hintahyppäystä ylöspäin esimerkiksi rehuohran osalta ja se on ajamassa sianlihantuotannon suuriin vaikeuksiin.

 

Rehuohrasato alenee ennusteiden mukaan peräti 22 %; rehuohran hinnat olivat viime vuonna tasoa 130 €/tonnia ja nyt noteeraukset liikkuvat tasolla 210 €/tonni! Lihasian kasvattaminen on jo nyt ollut tappiollista ja rehuohran hinnankorotus merkitsee 16,00 €/lihasika, niin vitsit on vähissä!

 

**************

 

Kotieläintuotannon vaikeuksia lisäävät lannoitteiden sekä muiden maatalouden ja erityisesti kotieläintalouden tarvitsemien hyödykkeiden rajut hinnankorotukset – olemme suurten vaikeuksien äärellä!

 

Lihanjalostusteollisuus käy parhaillaan päivittäistavarakaupan kanssa hintaneuvotteluja vuoden 2022 ensimmäisen jakson hinnoista ja on selvää, että elintarvikkeiden hinnat tulevat selvästi kohoamaan.

 

Tuhoavatko kohoavat hinnat kotimaisen elintarviketuotannon on nyt ”tuhannen taalan kysymys”!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: LUKE, Luonnonvarakeskus, Satoennuste, Viljojen satoarvio on vain 2, 8 miljardia kiloa, Lihanjalostusteollisuuden hintaneuvottelut kaupan kanssa,

"Jo otti ohraleipä"!

Tiistai 4.9.2018 - -Esko Erkkilä-

Sakari Virkkusen Suomalainen fraasisanakirja (Otava 1974) antaa fraasille "Jo otti ohraleipä" seuraavan merkityksen: ”kun käy huonosti”.

 

 

Maataloudelle päättymässä oleva kasvukausi merkitsee mm. viljasatojen osalta todellista ”Jo otti ohraleipä” –tilannetta, sillä maamme viljasato on jäämässä 2,7 miljardiin kiloon.

 

 

Miljardit kilot eivät varmaan tavalliselle henkilölle anna osviittaa tilanteesta, mutta kun totean, että maamme viljasato on viime vuosina ollut seuraavanlainen…

 

  • 2013 -> 4,0 miljardia kiloa
  • 2014 -> 4,1 miljardia kiloa
  • 2015 -> 3,7 miljardia kiloa
  • 2016 -> 3,5 miljardia kiloa
  • 2017 -> 3,4 miljardia kiloa

 

…niin kaikki ymmärtävät tilanteen vakavuuden.

 

 

Olen työni puolesta seurannut maamme viljamarkkinoita vuodesta 1970 saakka ja erityisen tiiviisti Suomen, EU:n, Euroopan ja koko maailman viljatilanteita vuoden 1994 syksystä alkaen, jolloin Suomen liittyminen Euroopan Unioniin alkoi varmistumaan.

 

Tiedostan tilanteen vakavuuden, sillä viljatilanteiden seuranta jatkuu kohdallani yhä edelleen, vaikka olenkin eläkkeellä.

 

 

Luonnonvarakeskus julkisti 30.8.2018 kesän 2018 satoennusteen, joka kuvastaa satotilannetta elokuun 27. päivänä.

 

 

”Miesmuistiin” tilanne on ainutlaatuinen, sillä ainoastaan kauran osalta sato näyttää riittävän vastaamaan kotimaista kulutusta.

 

 

Rukiin osalta tilanne on ollut tiedossa jo vuoden verran, sillä rukiin kylvöala jäi viime syksynä 17.300 hehtaariin, kun se esimerkiksi edellissyksynä oli 28.900 hehtaaria.

 

 

Rukiin kokonaiskäyttö vuosittain on jo pitkään asettunut tasolle 95 – 105 miljoona kiloa vuodessa, mutta kun nyt kokonaissato jää Luken ennusteen mukaan 49 miljoonaan kiloon, on ensi talvena laitettava leivän joukkoon puolet ”petäjäistä” eli tuontiruista.

 

En varmaan ole ainoa, joka mielenkiinnolla nyt odottaa kuluvana ajankohtana tapahtuneiden rukiin kylvöalojen pinta-alatietoja, sillä niiden perusteella pystytään varsin tarkasti ennustamaan vuoden 2019 ruissadon määrä.

 

 

Heikko viljasato koko Euroopassa on nostamassa viljojen hinnat ehkä peräti ennätystasolle ja se merkitsee kuluttajalle kohoavia elintarvikkeiden hintoja ja maataloustuottajille entistä tukalampaa taloustilannetta.

 

 

Ei hyvä lainkaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Jo otti ohraleipä"!, Luke, Luonnonvarakeskus, Puolet petäjäistä, viljasadot jäivät ennätysalhaisiksi, talonpojan taloudellinen tilanne kiristyy, satoennuste 2018,

Viljasadosta on tulossa heikoin viiteen vuoteen

Tiistai 25.8.2015 - -Esko Erkkilä-

Luonnonvarakeskus julkaisi 13.7.2015 ennakkosatoarvion kuluvan satokauden sadoista ja se oli karua kerrottavaa satotilanteesta.

 

 

Olen seurannut työni puolesta viljatilannetta koko Suomen EU-ajan ja nyt satonäkymät ovat yhdet heikoimmat koko EU-jäsenyytemme aikana.

 

 

Olemme tottuneet neljän miljardin kilon viljasatoihin, mutta nyt näyttää, että jäämme tasolle alle 3,4 miljardia kiloa eli satoennuste näyttää tarkalleen 3.371 miljoonaa kiloa!

 

 

 

*****************

 

 

 

 

luke1.jpg

 

 

Positiivista, suorastaan ihmeellistä on se, että rukiin kokonaissatoennuste povaa määräksi peräti 104 miljoonaa kiloa. Se merkitsisi, että kotimainen sato riittäisi seuraavan vuoden ajan omavaraisuuteen!  En jaksa muistaa, että koska rukiin osalta kotimainen sato olisi riittänyt kotimaan kulutukseen.

 

 

Sadanneljän miljoonan kilon kokonaissato ei tietenkään merkitse, että välttyisimme kokonaan tuonnilta, sillä myllyjen laadunhallinta vaatii joka tapauksessa jonkinasteista tuontia.

 

 

************

 

 

 

Vehnän osalta satoennuste ennustaa 19 %:n alenemista edelliseen vuoteen verrattuna. Ennustettu 886 miljoonan kilon kokonaissato vaatii aikanaan tarkempaa analysointia, että mikä osuus tuosta volyymistä on leipäviljakelpoista.

 

 

*************

 

 

 

luke2.jpg

 

 

Ohravainiot ovat tuottamassa Luonnonvarakeskuksen ennusteen mukaan satoa 1.433 miljoonaa kiloa ja se merkitsee miinusta 23 % edelliseen vuoteen verrattuna.

 

 

Laatutilanne kertoo aikanaan, että syntyykö suurin lovi mallasohraan vai jääkö rehuohrasato edellisvuotta hurjan paljon pienemmäksi!

 

 

 

**************

 

 

 

 

luke3.jpg

 

 

Kauran kohdalla satoennuste povaa 890 miljoonan kilon kokonaissatoa ja se merkitsisi edellisvuoden 1.039 miljoonaan kiloon verrattuna 14 % pienempää satoa.

 

 

Uskon, että Huoltovarmuuskeskuksen varastoissa on riittävästi hyvälaatuista kauraa, joten mihinkään pelkoihin esim. Elovena-kaurahiutaleiden saannin osalta ei ole perusteita.

 

 

 

*****************

 

 

Oma lukunsa ovat öljykasvien viljelyala ja rypsin sekä rapsin satonäkymät.

 

 

 

 

luke4.jpg

 

 

Öljykasvialassa pidettiin työssäoloaikanani tavoitteena 100.000 hehtaarin viljelyalaa.

 

 

Nyt kylvössä on rypsiä ja rapsia yhteensä vain 57.000 hehtaaria – toki se on enemmän kuin viime vuonna, jolloin viljelyala oli vain 43.000 hehtaaria.

 

 

Olen vakaasti sitä mieltä, että Raision poistuttua öljykasvien jalostamisesta viljelyala tulee vääjäämättömästi jäämään pysyvästi tasolle 50.000 hehtaaria. Se on suuri harmi, sillä öljykasvit olisivat tärkeä lenkki viljelykierrossa ja olisihan öljykasvialan pysyminen kunnollisella tasolla tärkeää jo huoltovarmuudenkin kannalta.

 

 

 ************

 

 

Kesän sateisuus ja säiden epävakaisuus sekä lämpösumman hidas kertyminen ovat haitanneet satotilanteen kehittymistä.

 

 

 

 

luke5.jpg

 

 

Liiallisesta kosteudesta kertovat kellastuneet kasvulohkot…

 

 

 

 

luke6.jpg

 

 

…ja sateiden vuoksi lakoontuneet kasvustot merkitsevät. että elokuun 28. päivänä julkistettava seuraava satoennuste saattaa olla todella surullista luettavaa!

En sitä toivo, mutta sitä pelkään!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Luonnonvarakeskus, satoennuste 2015.