Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Lehtipuhallin on trekoolin ja pihamaan monikäyttöinen työkalu!

Lauantai 6.4.2024 - -Esko Erkkilä-

Vihreiden masinoima Suomen Luonto-lehti heitti vuonna 2000 vähäisenkin uskottavuutensa paskakaivoon, kun se valitsi vuoden turhakkeeksi lehtipuhaltimen.

 

 

IMG_9581.JPG

 

Meillä on kunnollinen lehtipuhallin merkiltään Stihl.

 

Lehtipuhaltimemme saa talvikuukaudet levätä, mutta toissapäivänä taas koitti päivä, jolloin vedin sen käyntiin ja puhalsin…

 

 

IMG_9583.JPG

 

…piha-asfaltilta sekä tonttimme viereisen kadun jalkakäytävältä talven aikana kertyneet sepelit ajoradalle, josta aluettamme hoitava kiinteistöfirma pystyy ne helposti harjaamalla poistamaan.

 

Hankin aikoinaan lehtipuhaltimeemme kasvinsuojeluaineille tarkoitetun säiliön ja se on ollut mainio hankinta, sillä kasvinsuojeluaineitahan aina tarvitaan.

*****************

 

Kannustan mökkeilijöitä ja omakotitaloasukkaita hankkimaan kunnollisen lehtipuhaltimen, sillä se on kätevä ja tärkeä työkalu!

 

-Esko Erkkilä-

4 kommenttia . Avainsanat: Lehtipuhallin on trekoolin ja pihamaan monikäyttöinen työkalu!, lehtipuhallin, vuoden turhake, vuoden 2000 turhake, Suomen Luonto,

Todellinen turhake - Suomen Luonto - teki taas virhevalinnan!

Perjantai 10.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Maamme suurin turhake – Suomen Luonto –niminen lehti – jaksaa yllättää lähes vuosittain, kun se suuressa viisaudessaan valitsee omasta mielestään vuoden turhakkeen.

 

Tänä vuonna Suomen Luonto löi kirveensä totaalisesti kiveen julistaessaan, että vuoden turhake on lihansyönti – toki valinnan lievennyksenä on ”liiallinen” lihansyönti.

 

****************

 

Trekooliharrastajana minä niin mieleni pahoitin vuonna 2000, kun tämä Suomen suurin turhake valitsi vuoden turhakkeeksi lehtipuhaltimen.

 

Lehtipuhallin on trekooliharrastajan, mökkeilijän ja omakotiasujan paras työväline heti puutarhajyrsimen jälkeen ja valinnan vuoksi menetinkin luottamukseni Suomen Luonto-lehteen jo yli kaksikymmentä vuotta sitten.

 

*****************

 

Tässä luettelo Suomen Luonto-lehden nimeämistä vuoden turhakkeista vuodesta 2000 alkaen.

 

 

 

  2020 kertakäyttögrilli

  2019 korjauskelvoton elektroniikka

  2018 pikamuoti

  2017 fleecekangas

  2016 muovikassi

  2015 muovinen kananmunakotelo

  2014 hyönteisansa

  2013 hajustettu roskapussi

  2012 automaattinen saippua-annostelija

  2011 huuhtohylsy

  2010 turkis

  2009 ilotulite

  2008 pantiton pullo

  2007 mönkijä

  2006 tuplapuhelinluettelot

  2005 kaupunkimaasturi

  2004 juotava jogurtti -minipakkaukset

  2003 hampurilaisaterian kylkiäinen

  2002 ulkomainen pullovesi

  2001 vaipankätkijä

  2000 lehtipuhallin

 

**********************

 

On myönnettävä, että vuosien varrella Suomen Luonto on tehnyt turhakevalinnoissaan oikeitakin valintoja, mutta nyt tehty lihansyönnin valinta turhakkeeksi on pohjanoteeraus ja murentaa sen pienenkin luottamuksen kyseisen turhakkeen eli Suomen Luonnon toimintaan!

 

Aikaisempien vuosien valinnoista turkis ja mönkijä ovat lehtipuhaltimen ohella olleet virhevalintoja.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Todellinen turhake Suomen Luonto, Suomen Luonto, turhake, vuoden turhak, lehtipuhallin, lihansyöntikö turhake?,

Pihanurmikot ovat nyt putsi-kunnossa!

Keskiviikko 30.10.2019 - -Esko Erkkilä-

Omakotitalotonttimme on kooltaan postimerkin suuruinen eli 844 neliömetriä ja kun siitä talomme vie ulkomittoineen 219 neliömetriä, niin luulisi, että eipä tontilla ole paljoakaan lehtien siivoamista.
 
 

Väärin on luulo, sillä aina syksyisin joudumme tontiltamme keräämään kahden peräkärrylastillisen verran lehtiä!

 
 
 
 
IMG_5221.JPG
 
 
Homma merkitsi, että jouduin eilen kuljettamaan Tarastenjärven jätekeskukselle…

 
 
 
IMG_5208.JPG
 
 
 
IMG_5214.JPG
 
 
…kahdesti täyden peräkärrylastillisen lehtiä.

 
 
 

Aivan liian monet kuljettavat tontiltaan syksynlehdet lähellä sijaitseviin kaupungin omistamiin metsiin, mutta me emme sitä tee.

 


 

Ajomatkaa kertyy 20 kilometriä suuntaansa eli eilen sain mittariin 80 kilometriä lehtien kuskaamisesta, mutta mielellään sen tein, kun tiesin tekeväni oikein.

 


 
 

Omakotitalotonttimme lehtien kuljettaminen mökkimaailmaan valkosipulimaiden katteeksi ei tule kysymykseen, sillä omakotitalotonttimme on lehtokotiloiden saastuttamana ja emme halua noita riesoja Viljakkalan Majajärvelle.


 
 

Lehtikotiloiden torjunta merkitsi eilen illalla sitä, että jouduin pesemään peräkärryni perusteellisesti, jotta emme saa lehtikotilosaastuntaa mökillemme!


 
 
 

******************


 
 
 
 
 
IMG_5211.JPG
 
 
 
IMG_5212.JPG
 
 
 
IMG_5213.JPG
 
 

Lehtien haravoiminen on nykyisin vanhanaikaista sekä työlästä hommaa ja sen vuoksi meillä lehdet puhalletaankin kasoihin lehtipuhaltimella.


 
 

Meillä on kahden naapurin rajalla unkarinsyreeniaidanteet ja oman tonttimme rajalla kävelytielle on syreenihortensia-aidanne – niiden alta lehtien haravointi olisi mahdottomuus, mutta lehtipuhaltimella se onnistuu.


 
 

Surkuttelen Suomen Luonto-lehden älykkyysosamäärää, kun se vuonna 2000 suuressa viisaudessaan valitsi vuoden turhakkeeksi lehtipuhaltimen – todellinen turhake on Suomen Luonto-lehti!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomen Luonto-lehti on vuoden turhake, Suomen Luonto-lehti, lehtipuhallin, lehtipuhallin on jyrsimen jälkeen viherpeukalon toiseksi tärkein työväline,

Luontoliitto ja Suomen Luonto-lehti ovat todellisia turhakkeita!

Torstai 25.10.2018 - -Esko Erkkilä-

Lehtipuhallin on viherpeukalon arvomaailmassa toiseksi tärkein työkalu heti puutarhajyrsimen jälkeen.

 

 

Suomen Luonto-lehti – Luontoliiton oheishärpäke – valitsi vuonna 2000 suuressa ”viisaudessaan” lehtipuhaltimen vuoden turhakkeeksi.

 

 

Valinta merkitsi, että Luontoliitto menetti silloin silmissäni sen vähäisenkin luottamuksen, jota se mielessäni nautti.

 

 

Toivon, että Luonto-lehti pyytää julkisesti anteeksi vuonna 2000 tapahtunutta töppäystään, jotta edes jonkinlainen luottamus Luontoliittoon ja sen oheishärpäkkeisiin olisi mahdollista palauttaa.

 

 

 

***********************

 

 

 

IMG_5651.JPG

 

 

Sain eilen päätökseen sen kaksipäiväisen projektin, joka tarvittiin Tampereella sijaitsevan omakotitalotonttimme puhdistamiseen lehdistä.

 

 

 

IMG_5656.JPG

 

 

Edellisvuosien tapaan lehtiä kertyi henkilöauton kahden peräkärryllisen verran.

 

 

Vein lehdet Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskukseen sille osastolle, jonne ohjataan ”lehdet ja männynkävyt”!

 

 

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n palvelu on maksutonta, mutta luonnollisesti nämäkin kustannukset maksamme jätemaksuissamme, sillä ”ilmaisia lounaita ei ole”!

 

 

Tampereen omakotitalotonttimme on pieni, mutta aina syksyisin tontiltamme kertyy lehtiä kaksi peräkärryllistä ja niiden lisäksi saman verran keväällä.

 

 

Emme pysty viemään lehtikuormia maalle omalle metsälle, sillä kivikylän tontillamme esiintyy lehtokotiloita.

 

 

Valitettavan monet kuljettavat tonteiltaan keräämänsä lehdet aluetta ympäröiviin Tampereen kaupungin omistamiin metsiin ja se on väärin, sillä kaupungin metsät eivät ole tarkoitettu lehtien kaatopaikoiksi.

 

 

Ryhtiliikettä tarvittaisiin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Luontoliitto ja Suomen Luonto-lehti ovat todellisia turhakkeita!, Luontoliitto, Suomen Luonto-lehti, Odotan anteeksipyyntöä Luontoliitolta, lehtipuhallin, lehtipuhallin ei ole turhake, lehtokotilo, lehtokotilo-ongelma,

Lehtipuhallin on Viherpeukalon korvaamaton työväline

Torstai 26.4.2012 - -Esko Erkkilä-

Suomen luonnonsuojeluliiton julkaiseman Suomen Luonto –nimisen lehden ”Vuoden turhake” –valinnat ovat pääosin osuneet kohdalleen.

 

Ensimmäisellä kerralla vuonna 2000 Suomen Luonto kuitenkin munasi itsensä raskaasti, kun se valitsi vuoden turhakkeeksi lehtipuhaltimen.

 

Lehtipuhallin on Viherpeukalon yksi tärkeimmistä työkaluista. Omaan lukuisten muiden Viherpeukaloiden tapaan monipuolista kokemusta lehtipuhaltimesta ja sen mahdollisuuksista.

 

kevatruiskutus_stihl

 

Meillä on Stihl-merkkinen lehtipuhallin ja olemme siihen erittäin tyytyväisiä. Lehtipuhallin on hankittu "hovihankkijaltamme" Tampereen Pienkoneliikkeeltä!

 Lehtipuhaltimeen on lisävarusteeksi hankittu kasvinsuojeluvarustus ja sen ansiosta lehtipuhallin onkin meillä tiiviissä käytössä.

 

 

kevatruiskutus2

 

Tämän vuoden ensimmäinen lehtipuhaltimen käyttökerta tapahtui toissapäivänä, kun suoritin marjapensaiden ja hedelmäpuiden kevätruiskutukset.

 

Lehtipuhallin hörähti ensimmäisillä vedoilla käyntiin, vaikka huoltotoimenpiteet ovatkin jääneet melkein kokonaan tekemättä. Syksyllä polttoainetankkiin jääneet bensatkin olivat täyttä tavaraa.

 

Meillä on runsaat satakunta mustaherukka-, punaherukka-, viherherukka-, valkoherukka- ja karviaispensasta sekä muutamia omenapuita, kirsikkapuita ja luumupuita. Kaikki saivat parafiinikäsittelyn ”Ei ötököitä” tai "Sun 7E" –kevätruiskutteilla.

 

kevatruiskutus3

 

Mustaherukkapensaiden kohdalla syysleikkauksen idea on se, että leikkauksen jälkeen pensaan läpi pystyy heittämään karvalakin.

Tätä periaatetta pyrin aina syksyisin noudattamaan ja tämä mustaherukkapensas saa toimia todisteena, että riittävä väljyys on saatu aikaiseksi.

 

Mökkitontillamme herukkapensaiden terveystilanne on kunnossa, mutta maatilallamme mustaherukkapensaat ovat äkämäpunkin vaivaamia.

 

 kevatruiskutus_akama

 

Tässä on lähikuva äkämäpunkin vaivaamasta mustaherukkapensaan oksasta. Äkämäpunkin vaivaamat silmut ovat pullistuneet ja koko oksa tulee kuivumaan jo kevään aikana.


************

 

On todennäköistä, että joudumme kaivamaan äkämäpunkin saastuttamat mustaherukkapensaat ylös ja hävittämään ne polttamalla.

 

Äkämäpunkin leviämisvaara on aina olemassa. Sen vuoksi suoritin ruiskutustyön ensiksi puhtaalla palstalla ja vasta sen jälkeen saastuneella lohkolla.

 

Äkämäpunkki ei ole vaarallinen ihmisille, mutta se tyrehdyttää herukkapensaan kasvun ja sitä kautta sadonmenetykset ovat mittavia.

 

-Esko Erkkilä-

3 kommenttia . Avainsanat: Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Luonto, vuoden turhake, turhake, lehtipuhallin, Tampereen Pienkoneliike, äkämäpunkki, Ei ötököitä, Sun 7E,

Turhake pääpalkintona Suomen Luonto-lehden "Vuoden turhake 2010" -kisassa

Keskiviikko 3.11.2010 - -Esko Erkkilä-

Suomen Luonnossuojeluliiton julkaisema Suomen Luonto-niminen lehti on yhdentoista vuoden ajan järjestänyt äänestyksen, jossa kansalaiset ovat saaneet äänestään vuoden turhaketta.

Äänestyksen tulokset ovat pääsääntöisesti olleet onnistuneita, mutta todellisia floppejakin Suomen Luonnonsuojeluliitolle Suomen Luonto-lehden kautta on "äänestyksissä" tapahtunut.

Pahin floppi oli ensimmäisen turhakkeen valinta, jossa turhakkeen kunnian vuonna 2000 sai lehtipuhallin.

Lehtipuhallin on Viherpeukalon yksi parhaimmista työkaluista. Sillä on tehokasta käyttöä puutarhassa melkein läpi vuoden. Lehtipuhallin lisälaitteineen (esim. siihen saatavan kasvinsuojeluaineiden levitysmahdollisuuden kanssa) on ehkä kaikkein paras Viherpeukalon työväline puutarhassa ja pihatöissä.

Nyt Suomen Luonnonsuojeluliitto on mennyt todella halpaan, kun se on valinnut vuoden 2010 turhake-äänestyksensä palkinnoksi taittopyörän. Taittopyörän myyntimiehet ovat vieneet Suomen Luonnonsuojeluliiton päättäjiä, kuten sitä kuuluisaa sammakkoa viedään äkeen alla!

Taittopyörää turhempaa vempelettä on vaikea löytää.

Taittopyörän valitseminen kuluvan vuoden turhake-äänestyksen yleisöpalkinnoksi murentaa Suomen Luonnonsuojeluliiton uskottavuutta.

Harmillista, mutta totta.

Osallistuin turhakkeen valintaäänestykseen ja on itsestään selvää, että äänestin kuluvan vuoden turhakkeeksi taittopyörää.

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: Suomen Luonnonsuojeluliitto, Suomen Luonto, Vuoden turhake, Turhake, lehtipuhallin, Viherpeukalo, taittopyörä,