Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Taitaa käydä niin, että eläkeläiset pystyvät tässä tilanteessa parhaiten säilyttämään nykyisen elintasonsa!

Perjantai 27.3.2020 - -

Lähes kymmenen vuotta eläkevaarina olleena olen tässä koronatilanteessa pähkäilemässä meidän eläkeläisten ja työntouhussa yhä edelleen olevien tulevaisuuden näkymiä taloudellisen pärjäämisen näkövinkkelistä.

 

Eläkeläisen elämä ei ole taloudellisesti mitään ruusuista, mutta sitä eivät ole niidenkään kansalaisten tulevaisuuden näkymät, jotka pitävät tätä yhteiskuntaa pyörimässä.

 

Yhteiskuntaa pyörittäville tarkoitan niitä, joiden työllä luodaan lisäarvoa, jotta sairaanhoito-, koulutus- ja muut elintärkeät toiminnot voidaan turvata.

 

Ulkomailta tulevat komponentit aiheuttavat suuria ongelmia useille teollisuusalan toimijoille, sillä niiden saaminen on ongelmissa ja se merkitsee ongelmia koko valmistusketjulle.

 

 

*******************

 

Merkittävä osa yhteiskuntaa pyörittäviä ovat maatalouden ja kotieläintalouden harjoittajat, joiden työllä huolehditaan maamme elintarvikkeiden huoltovarmuudesta.

 

Julkisuudessa on keskitytty paljolti sairaanhoitohenkilös-tössä henkilökunnan riittävyyteen ja jaksamiseen, mutta vähemmälle huomiolle on ainakin vielä jäänyt alkutuotannon, elintarviketeollisuuden sekä päivittäis-tavarakaupan henkilöstön terveystilanne ja jaksaminen.

 

Palaan vielä aloitusotsikkooni ja totean, että eläkeläisten taloudellinen tilanne on vakaa, mutta kannan suurta huolta niiden osalta, jotka tuottavat lisäarvoa koko yhteiskunnallemme.

 

*************

 

Toivon, että media ja varsinkin päättäjät viimeistään nyt kiinnittävät huomiota huoltovarmuutemme turvaamiseen.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Huoltovarmuus, elintarvikkeiden huoltovarmuus, hoitohenkilökunta, lisäarvo, yhteiskunnalle lisäarvoa tuottavat ammatit,

Horjuttaako korona elintarvikkeidemme huoltovarmuutta?

Tiistai 24.3.2020 - -Esko Erkkilä-

Korona-asia saa päivä päivältä yhä suurempia kierroksia ja hyvä ainakin siltä kannalta, että me kaikki tajuamme tilanteen vakavuuden.

 

Nyt koronan ensimmäisinä päivinä on julkisuudessa keskitytty erilaisten rajoitustoimien luomiseen ja niiden käsittelyyn, mutta esimerkiksi epidemian vaikutukset elintarvikkeiden huoltovarmuuteen ovat jääneet ainakin toistaiseksi käsittelemättä.

 

Maataloustuottajat, elintarviketeollisuus ja päivittäistavarakauppa rauhoittelevat, että ongelmia ei ole ja ei ole tulemassakaan. Näin varmaan myös on, mutta…

 

***********

Mutta tulee maataloustuottajien, kotieläintuottajien, elintarviketeollisuuden työntekijöiden sekä päivittäistavarakaupan henkilöstön terveenä pysymisestä!

 

Kevätkylvöjen aika alkaa kuukauden kuluttua ja on ensiarvoisen tärkeää, että silloin viljanviljelijät ovat työkuntoisia. Lannoitteet ja siemenet on tiloille hankittuina, joten niiden osalta asia on kunnossa.

 

Kotieläntuottajien osalta tilanne on sama eli terveyttä pitäisi riittää.

 

Meillä kotieläintalous perustuu valtaosiltaan perheyrittäjyyteen, jossa isäntä ja emäntä muodostavat työparin; isommissa yksiköissä apuna on kuitenkin palkkatyövoimaa ja monesti kyseessä on ulkomaalaiset ammattihenkilöt. Rajojen sulkemiset asettavat nämä ulkomaalaiset karjanhoitajat uuteen tilanteeseen eli he eivät voi viettää vapaa-aikojaan kotimaassaan ja tulla takaisin entiseen malliin.

 

Elintarviketeollisuudessa toimivien terveenä pysyminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta elintarviketehtaat pystyvät toimimaan täydellä teholla.

 

On selvää, että myös päivittäistavarakaupan piirissä toimivien myyjien, hyllyttäjien, kassahenkilöiden yms. terveystilanteen säilyttäminen hyvänä on nyt tärkeää.

 

 

Kertaan vielä:

 

Elintarvikehuoltomme keskeinen kysymys on, että maataloustuottajien, kotieläintuottajien, elintarviketeollisuuden työntekijöiden sekä päivittäistavarakaupan henkilöstö pysyisi terveenä!

Tuon edellä toteamani perusteella kannatan hallituksen määräämiä kaikkia erilaisia karanteenijärjestelmiä!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: korona, huoltovarmuus, elintarvikkeiden huoltovarmuus, ruokahuolto, maanviljelijät, kotieläintuottajat, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa,