Onkohan vieraslajeista kohkaaminen jo ylittänyt kohtuuden rajat?Perjantai 14.6.2019 - -Esko Erkkilä- Viime aikoina on näyttävästi kohkattu vieraslajeista ja kansalaisia on syyllistetty ainakin vieraslajikasvien hellimisestä.
Ymmärrän oikein hyvin sen, että lupiinien esiintymistä pitää rajoittaa ja myös sen, että Venäjällä monissa paikoissa kasvavaa jättiputkea ei missään tapauksessa saa päästää Suomessa leviämään, mutta esimerkiksi kotipihoilla kasvavaa kurtturuusua kohtaan osoitettua suoranaista vihaa on vaikea ymmärtää.
Tein lyhyen kamerakierroksen mökkitontillani ja kamerani linssiin osui kolme vieraslajikasvia, joiden elinpäivät ovat luetut, jos noudattaa EU:n ja eri viranomaistahojen määräyksiä:
Kurtturuusu
Tunnustan, että toistakymmentä vuotta sitten kaivoin tämän kurtturuusun alkuperäistaimen maantien penkalta.
Kurtturuusumme pysyy hyvin paikallaan ja se ei voi levitä kasvupaikaltaan minnekään. Joudun kolmen vuoden kuluttua pohtimaan – jolloin kurtturuusun kasvattaminen tulee laittomaksi – että syyllistynkö kansalaistottelemattomuuteen, jos en hävitäkään kurtturuusuamme.
Vaatimaton, mutta kuitenkin kaunis kukka kurtturuusussa.
Japanintatar…
…kasvaa varastorakennuksemme päädyssä ja ylittää ainakin metrillä kirjallisuustiedossa kerrotun kolmen metrin korkeuden. Pitäisi joskus antaa kunnon lannoitepläjäys ja katsoa, miten korkeaksi japanintatar kasvaakaan!
Japanintatar on meille tullut erään bisnesmiehen ”avulla”, joka oli laittanut sen kylkiäiseksi eräästä pienostoksesta.
Japanintatar pysyy hyvin sille varatulla alueella ja nopeakasvuisena se tuo vihreyttä jo varhain keväällä.
Tiedostan, että japanintatar-kasvin kasvupaikalta ei koskaan saa viedä maata muualle, sillä japanintatar lisääntyy pienestäkin juurenpalasesta.
Jokseenkin samalla paikalla kasvoi taannoin poppeli ja se oli todellinen riesa, sillä sen juuret kasvoivat jopa takana näkyvän kalustovajan alitse uuteen paikkaan – poppeli on todellinen riesa ja sitä on ehdottomasti vältettävä. Lupiini
Haitallisin vieraslaji mökkitontillamme on lupiini ja sen torjuntaan on taas lähipäivinä paneuduttava.
Torjuntatoimeni rajoittuvat siihen, että kerään kaikkien kukkivien lupiinien kukat kompostiin ja jotkut lupiiniyksilöt revin maasta irti – näin olen menetellyt jo monina vuosina! Lupiinit ovat muuten arvokasta ja haluttua raaka-ainetta kompostiin!
Lupiini on ehdottomasti haitallisin vieraslaji mökkitontillani.
-Esko Erkkilä- |
2 kommenttia . Avainsanat: vieraslajit, lupiin on vieraslaji, kurtturuusu on vieraslaji, japanintatar on vieraslaji, poppeli, lupiini, japanintatar, kurtturuusu, |
Japanintatar-kasville hyötykäyttöä!Lauantai 12.5.2018 - -Esko Erkkilä- Japanintatar on ns. vieraslaji ja mm. Iso-Britanniassa sen kasvattaminen ei ole sallittua.
Meillä japanintatarta kasvaa muutaman neliön alueella Viljakkalan Majajärvellä.
Se on pysynyt hyvin hallinnassa jo kolmisenkymmentä vuotta, mutta on selvää, että maata sen kasvupaikalta ei koskaan saa siirtää muualle. Japanintatar ei ainakaan Suomessa lisäänny siemenistä.
Kirjallisuustieto kertoo, että japanintatar kasvaa jopa kolmimetriseksi, mutta meillä sen pituus on joka vuosi 4 tai jopa 5 metriä - oiskohan meillä kuitenkin jättitatar!
Eilen keksin tatarkasvillemme jatkokäytön eli sen viimekesäisestä putkirungosta saa mainioita hyönteishotelleja!
Tässä hyönteishotellin rakennustarvikkeita!
Tulipahan mieleeni, että ovatko nämä liian suuria hyönteishotellin ”huoneiksi”; pitäisiköhän jostain etsiä kasveja, joilla olisi pienempi ontto varsi kuin japanintatar-kasvilla?
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hyönteishotelli, japanintatar, jättitatar, |
Ostomulta on aina riskihankintaKeskiviikko 3.8.2016 - -Esko Erkkilä- Mökkitieni varrella on multakasa, jonka siihen on hankkinut eräs kesäasukas.
Kyse on mitä ilmeisimmin ostomullasta, jonka alkuperä lienee kaatopaikkamulta.
Kasan päällä rehottaa muutama jättipalsamiyksilö sekä vankka pujoesiintymä.
Jättipalsami on vieraslaji, joka levitessään valtaa kasvualan kaikelta muulta kasvillisuudelta.
Jättipalsami pystyy laukaisemaan kypsät siemenensä jopa seitsemän (7) metrin etäisyydelle emokasvista. Jättipalsamin tuhovaikutuksen ymmärtämiseksi on hyvä lisäksi tietää, että yksi jättipalsamiyksilö pystyy tuottamaan jopa 4.000 siementä!
Peli on menetetty, jos tuo mökkitieni varrella kasvava jättipalsami pääsee linkoamaan siemenensä maastoon.
**********
Toista multakasan päällä kasvavaa haittakasvia eli pujoa ei lueta vieraslajiksi, mutta sen virallinen luokitus on ns. muinaistulokas eli se on levittäytynyt Suomeen omin neuvoin 1600-luvun alkupuolella tai sitä aikaisemmin.
Pujo on yksi maamme pahimmista kasveista, jotka aiheuttavat siitepölyallergiaa.
**************
Jättipalsami ja pujo ovat mökkimaailmassani kasveja, joita siellä ei ole aikaisemmin esiintynyt.
On enemmän kuin harmillista, jos ne nyt ostomullan myötä alkavat leviämään Viljakkalan Majajärvellä.
Ainakin jättipalsamin leviämisen pystyy vielä nyt estämään, jos kitkee kukkivat yksilöt pois ja laittaa kitketyt kasvit jäteastiaan. Sama menettely tehoaa myös pujoesiintymään.
************
Jättipalsamia ja pujoa enemmän pelkään ostomullan kautta alueellemme leviävän lehtokotiloita.
Olemme toistaiseksi säästyneet Viljakkalan Majajärvellä lehtokotiloista.
Tampereen omakotitalomme tontti on lehtokotiloiden saastuttama, mutta jämerillä toimenpiteillämme olemme ainakin vielä pystyneet estämään lehtokotilon pesiytymisen mökkitontillemme.
Pelkään nyt, että mökkitieni varteen hankitussa multakasassa on myös lehtokotiloita!
Olemme mökkimme osalta tiukkoja lehtikotilon torjunnassa, sillä emme salli kenenkään tuoda meille taimia, jotka ovat kasvaneet lehtokotiloiden saastuttamalla alueella. Emme vahingossakaan vie mitään puutarhatyökaluja Tampereelta Viljakkalaan, sillä työkalujen mukana lehtokotilosaastunta olisi selviö.
*****************
En ”suin surminkaan” suostuisi hankkimaan mökillemme ostomultaa, sillä sen avulla jättipalsami, pujoa sekä lehtokotilot saastuttavat puhtaat maa-alueet.
Kaatopaikkojen ja jäteasemien eräs ”tuote” on kotitalouksille ja julkiseen viherrakentamiseen tarjottava multa. Asia on periaatteessa hyvä, mutta se sisältää suuria riskejä, joita ainakaan minä en suostu ottamaan.
Jättipalsami, pujo, lehtokotilot sekä esimerkiksi japanintatar ovat kylkiäisinä kaatopaikkojen tarjoamassa mullassa.
Vast´ikään Karjalan kannakselta palanneena matkailijana pelkään myös sitä, että ostomullan kylkiäisenä saan ikiaikaiseksi riesakseni jättiputken!
Kiitos ei ostomullalle ja toivon samaa myös naapureiltani ja lähiseutujen asukkailta, sillä en halua nähdä lähitiennoilla näitä saastuneita multakasoja!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ostomulta on riskihankinta, ostomulta, kaatopaikkamulta, jättipalsami, pujo, lehtokotilot, japanintatar, jättiputki, vieraslajit, muinaistulokas, pujo on muinaistulokas, |
Japanintatarta ei saa päästää luontoonPerjantai 8.1.2016 - -Esko Erkkilä- Japanintatar kuuluu EU:ssa sadan haitallisimman vieraskasvin joukkoon.
Meillä japanintatar esiintyy mökillä varastorakennuksen vierellä muutaman neliömetrin suuruisella alueella.
Tiedostamme japanintatar-kasvin vaarallisuuden vieraslajina ja emme ole päästäneet sitä laajentamaan kasvualuettaan.
Kasvin kasvattaminen on Iso-Britanniassa kriminalisoitu ja se on luokiteltu haitalliseksi kasviksi mm. Virossa, Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa.
Japanintatar lisääntyy juurenkappaleiden avulla ja sen vuoksi kasvin juuria sisätävää multaa ei saa levittää luontoon.
Seuraavassa kuvasarjassa on esitetty meillä kasvavan japanintatar-kasvuston kehittyminen vuonna 2015:
15.5.2015
22.5.2015
24.5.2015
29.5.2015
30.7.2015
30.7.2015
4.10.2015
4.10.2015
4.10.2015
18.10.2015
4.12.2015
29.12.2015
Jos Teillä ei vielä ole tontillanne japanintatarta, suosittelen, että ette sitä myöskään hanki!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: japanintatar, |