Luomumunista löytyi ympäristömyrkyksi luokiteltuja PFAS-yhdisteitäTiistai 28.2.2023 - -Esko Erkkilä- Eilen uutisoitu, että luomukananmunista olisi löydetty ympäristömyrkyiksi luokiteltuja PFAS-yhdisteitä, ei ollut ainakaan minulle mikään yllätys.Toimin aikoinaan rehuteollisuudessa maamme toiseksi suurimman yrityksen palveluksessa ja noiden PFAS-yhdisteiden analysointi rehuteollisuuden raaka-aineista oli jo yli kymmenen vuotta sitten rutiinitoimenpide.Vuosien varrella minulle kertyi kattava aineisto eri raaka-aineiden analysointituloksista ja sen perusteella eilen uutisoitu ei ollut minulle mikään uutinen.Luomutuotanto perustuu ruokinnassa paljolti yksittäisten raaka-aineiden käyttöön ja niiden hallitsemattomaan käyttämiseen, joten lopputuotteiden laatutaso voi olla arvaamaton.Onneksi luomutuotannon laatutodellisuus alkaa pikkuhiljaa paljastumaan!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Luomumunista löytyi ympäristömyrkyksi luokiteltuja PFAS-yhdisteitä, Luomutuotanto, PFAS-yhdisteet, PFAS-yhdisteet luomussa, onko luomutuotanto turvallista?, |
Luomutilaltakin voi oppia!Torstai 17.4.2014 - -Esko Erkkilä- Suhtaudun peruskriittisesti kaikkeen luomuun viittaavaan, sillä tiedän tuotteiden laatuun liittyvät ongelmat, jotka kuuluvat luomun haasteisiin.
Myös luomutuotannon ympäristöystävällisyys on kyseenalainen, sillä tuotantopanosten ja ”korjuuvalmiiden” luomutuotteiden ravinnepitoisuudet eivät yleensä täsmää.
Arvostan kuitenkin korkealle luomutuotteita tuottavien viljelijöiden toiminnan, sillä he osaavat rahastaa luomutuotannolla.
Luomutiloilta onkin opittavaa monille sellaisilla viljelijöillä, jotka tuottavat laadukkaita kasvinviljely- tai kotieläintuotteita tavanomaisin ja tehokkain menetelmin.
Eräällä tällaisella luomutilalla vierailimme taannoisella Puolan matkallamme.
Kyseessä oli Jan Nawiesniak`n ja hänen sisarensa Margaret´n omistama neljän hehtaarin kokoinen luomutila Maszkow´ssa Varsovan ja Krakovan välissä.
Jan Nawiesniak on rehevänoloinen herrasmies, jolla on sana hallussaan.
*************
Seuraavassa joitain kuvia sekä kommentteja Nawiesniak´n tilalta.
Isäntä piti tilaa esittelevän puheenvuoronsa aistikkaasti toteutetun esittelykatoksen äärellä.
Tilan kolme lehmää tuottavat maitoa ja maidosta viljelijäsisarukset valmistavat juustoja, joihin he käyttävät maidon lisäksi herkullisuutta lisäämään hunajaa. Saimme maistella todellisia herkkupommeja!
Tärkein oppi tältä luomutilalta oli mielestäni se, kun isäntä esitteli muurarimehiläisille ja muille pölyttäjäötököille rakentamiansa pesiä.
Puupökkelöihin poratut rei´ät ja onttorunkoisista kasveista kootut ”ötökkähotellit” ovat mainio apu niille pölyttäjille, joita jokainen viljelijä ja viherpeukalo kaipaa tontilleen.
Oli mielenkiintoista matkamme jälkeen todeta Maaseudun Tulevaisuudessa juttu ja kuvia samanlaisista suomalaisista puupökkelöratkaisuista!
Tuulen voimalla pölliä sahaava mies teki pellon laidalla tärkeää työtään.
Mansikkamaan äärellä isäntämme päästeli meille mitä ilmeisimmin pötyä, kun hän väitti saavansa näistä vajaasta kymmenestä mansikkapenkistä 1.000 kiloa mansikoita!
Valkosipulimaa puolestaan oli uskottavan näköinen, vaikka satotasosta emme keskustelleetkaan.
Se ihmetytti, että isäntämme kertoi heillä harjoitettavan seitsemän vuoden viljelykiertoa myös valkosipulin kohdalla. Omien kokemusteni mukaan valkosipulilla ei ole monokulttuuriongelmaa, sillä meillä valkosipulia on kasvatettu samalla paikalla jo kymmenkunta vuotta – edes kasvurivien suuntaa ei ole vaihdettu!!!
Tilan esittelyteksteissä kerrottiin tilalla olevan kanalan. No, onhan kymmenkunta kanaa ja kukko jo jonkinlainen kanala ja kanala-asiassa täytyy aina pitää mielessä vanha suomalainen totuus: ”Yhtä kanaa vähempää kanoja ei kannata pitää”
Kaksi ”Puolan punaista” ja…
…yksi muunrotuinen lehmä muodostivat tilan lypsykarjan.
***********
On selvää, että neljän hehtaarin pinta-ala merkitsee samanlaista konekantaa joka suomalaisilla pientiloilla oli 1950- ja 1960-luvuilla.
**************
Tilan verstashuoneessa oli runsas työkaluvalikoima.
Se näillä ulkomaisilla luomutiloilla ihmetyttää, että mitä niillä tehdään nurkissa ja pihoilla näkyvillä lannoitteilla ja tälläkin tilalla tuolla kasvinsuojeluruiskulla.
Vaihdoimme tilakäynnin päätteeksi lahjoja ja retkueemme sai isännältä tämän kauniin, koristellun ja varmasti maukkaan leivän, joka sitten päätyi krakovalaisen oppaamme matkaan!
Kiitokset Jan Nawiesniak´lle mielenkiintoisesta tilaesittelystä!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jan Nawiesniak, puolalainen luomu, luomutuotanto, luomu, Krakova, Krakow, Maszkow, Polen, Puola, Gospodarstwo ekologiczne, Puola 2014, |