Krakovan torilla on tarjontaaKeskiviikko 23.4.2014 - -Esko Erkkilä- Periaatteeni ulkomailla liikkuessani on, että sinne ei olla tultu makoilemaan hotellissa.
Pyrin aina lähtemään kaupungille jo ennen aamupalaa ja niin tein myös taannoisella Puolan matkallamme.
Yövyimme matkallamme Krakovassa useampana yönä ja kun hotelimme sijaitsi lähellä Krakovan vanhan kaupungin toria, oli luonnollista, että kävin tutustumassa torielämään.
Ensimmäiset myyjät saapuivat paikalle kello kuuden tienoilla ja seitsemältä torilla kävi jo täysi kuhina.
Seuraavassa muutamia kuvia toritarjonnasta:
On muistettava, että hinnat ovat Puolan zlotyina ja yksi zloty merkitsee n. 0,40 euroa. Olen muuttanut zloty-hinnat euroiksi.
Parsanippu maksoi n. 5,60 € ja latva-artisokka 2,00 €.
Retiisit maksoivat 0,80 €/kappale.
Kukkakaali 2,80 €/kpl.
Kasvihuonekurkku 2,80 €/kg.
Avomaankurkku oli kallista eli 6,00 €/kg…
… ja sama hinta oli myös tomaatilla!
Puolalaisia omenoita myydään Suomessa euron kilohinnalla ja Krakovan torilla ne maksoivat saman verran!
Nämä olivat kyllä paremman näköisiä kuin Suomessa myytävät.
Orvokintaimien hinta oli 0,60 €.
Paprika 2,80 €/kg.
Herkkusienet 2,00 €/kg.
Mansikat maksoivat 2,60 €/kg…
…ja ostin niitä neljällä zlotyllä (= 1,6 €) tuokkosellisen. Petyin makuun, sillä niissä ei ollut lainkaan mansikanmakua ja kun tarjosin niitä bussissamme muille, niin eivätpä kelvanneet.
Kaikki muistivat ne ongelmat, joita puolalaiset mansikat ovat Suomessa aiheuttaneet.
Krakovan makkarat ovat kuuluisia, mutta en tullut niitä ostaneeksi, sillä matkaohjelmaan kuuluvia ruokailuja oli aivan riittävästi.
Herkulliset munkit ja donitsit maksoivat n. 0,60 euroa kappaleelta.
Perunakilon omistajaksi olisi päässyt 0,72 eurolla!
Erilaisiin liemiin säilöttyjä oliiveja oli kaupan ja ne näyttivät tekevän hyvin kauppansa jo aamutuimaan.
Mansikoiden lisäksi tein kaupat kengänpohjallisista – kymmenen zlotyä eli neljä euroa!
Hintavertailuissa on huomioitava, että Puolassa keskiansiotaso on 600 euroa kuukaudessa ja minimieläke 250 euroa kuukaudessa.
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Krakova, krakovan tori, Puola, Polen, Puola 2014, |
Hevosenpaskat haaviinPerjantai 18.4.2014 - -Esko Erkkilä- Hevosvaljakot ovat Puolan pääkaupungissa Varsovassa, mutta erityisesti Krakovassa, turistien kovasti suosimia kulkuvälineitä kaupunkiin tutustumisessa.
Taannoisella Puolan matkallamme tapasimme hevosvaljakoita Varsovan ja Krakovan lisäksi myös Zakopanessa.
Krakovan torin reunalla on hevosvaljakoille oma jonotusalueensa samaan tapaan kuin taksit jonottavat asiakkaita Suomessa.
Aamulla jonotusalue oli tyhjä,…
…mutta iltapäivällä ja varsinkin illalla jonossa saattoi olla yli kymmenenkin valjakkoa odottamassa kyydittäviä.
Krakovassa valjakot sekä valjakkovaunut ovat suorastaan prameita ja myös ajurit ovat pukeutuneet parhaimpiinsa. Krakovassa kaikki valjakot ovat parivaljakoita.
Pimeän saapuessa krakovalaiset hevosvaljakot ovat suorastaan upea näky.
***********
”Raa´assa” työssä hevosvaljakoita Puolassa näkee enää harvoin, mutta ainakin yhden sellaisen ohi ajoimme matkalla Zakopaneen.
*********
Myös Zakopanen torilla näimme hevosvaljakoita.
Zakopanen hevosvaljakkoajurit olivat pukeutuneet Tatran vuoristoalueelle tyypillisiin asuihin.
Zakopanessa näimme myös käytännössä, että miksi hevosvaljakoiden reiteillä ei ole hevosenpaskaa.
Kun hevoselle tulee tarve, niin ajuri ottaa salamana jalkatilastaan haavin ja pelastaa sen avulla tilanteen. Haavin sisältö viedään sitten juoksujalkaa lähellä odottavaan tätä tarkoitusta varten varattuun säiliöön!
***************
Myös Varsovassa on hevosvaljakoita, mutta sellaista prameutta siellä ei ole kuin on Krakovassa.
Varsovalaiset hevosvaljakot ovat vähän nukkavieruja ja siellä emme nähneet ainoataan parivaljakkoa.
**********
Puola on aina ollut vahva hevostalousmaa ja se on edelleenkin nähtävissä.Todellinen hevosvaljakkokaupunki Puolassa on Krakova!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevosvaljakot, hevosvaljakko, Puola, Polen, koniec, koni, Krakova, Zakopane, Varsova, puolalaiset hevosvaljakot, Puola 2014, Tatra, Tatran vuoristo, |
Luomutilaltakin voi oppia!Torstai 17.4.2014 - -Esko Erkkilä- Suhtaudun peruskriittisesti kaikkeen luomuun viittaavaan, sillä tiedän tuotteiden laatuun liittyvät ongelmat, jotka kuuluvat luomun haasteisiin.
Myös luomutuotannon ympäristöystävällisyys on kyseenalainen, sillä tuotantopanosten ja ”korjuuvalmiiden” luomutuotteiden ravinnepitoisuudet eivät yleensä täsmää.
Arvostan kuitenkin korkealle luomutuotteita tuottavien viljelijöiden toiminnan, sillä he osaavat rahastaa luomutuotannolla.
Luomutiloilta onkin opittavaa monille sellaisilla viljelijöillä, jotka tuottavat laadukkaita kasvinviljely- tai kotieläintuotteita tavanomaisin ja tehokkain menetelmin.
Eräällä tällaisella luomutilalla vierailimme taannoisella Puolan matkallamme.
Kyseessä oli Jan Nawiesniak`n ja hänen sisarensa Margaret´n omistama neljän hehtaarin kokoinen luomutila Maszkow´ssa Varsovan ja Krakovan välissä.
Jan Nawiesniak on rehevänoloinen herrasmies, jolla on sana hallussaan.
*************
Seuraavassa joitain kuvia sekä kommentteja Nawiesniak´n tilalta.
Isäntä piti tilaa esittelevän puheenvuoronsa aistikkaasti toteutetun esittelykatoksen äärellä.
Tilan kolme lehmää tuottavat maitoa ja maidosta viljelijäsisarukset valmistavat juustoja, joihin he käyttävät maidon lisäksi herkullisuutta lisäämään hunajaa. Saimme maistella todellisia herkkupommeja!
Tärkein oppi tältä luomutilalta oli mielestäni se, kun isäntä esitteli muurarimehiläisille ja muille pölyttäjäötököille rakentamiansa pesiä.
Puupökkelöihin poratut rei´ät ja onttorunkoisista kasveista kootut ”ötökkähotellit” ovat mainio apu niille pölyttäjille, joita jokainen viljelijä ja viherpeukalo kaipaa tontilleen.
Oli mielenkiintoista matkamme jälkeen todeta Maaseudun Tulevaisuudessa juttu ja kuvia samanlaisista suomalaisista puupökkelöratkaisuista!
Tuulen voimalla pölliä sahaava mies teki pellon laidalla tärkeää työtään.
Mansikkamaan äärellä isäntämme päästeli meille mitä ilmeisimmin pötyä, kun hän väitti saavansa näistä vajaasta kymmenestä mansikkapenkistä 1.000 kiloa mansikoita!
Valkosipulimaa puolestaan oli uskottavan näköinen, vaikka satotasosta emme keskustelleetkaan.
Se ihmetytti, että isäntämme kertoi heillä harjoitettavan seitsemän vuoden viljelykiertoa myös valkosipulin kohdalla. Omien kokemusteni mukaan valkosipulilla ei ole monokulttuuriongelmaa, sillä meillä valkosipulia on kasvatettu samalla paikalla jo kymmenkunta vuotta – edes kasvurivien suuntaa ei ole vaihdettu!!!
Tilan esittelyteksteissä kerrottiin tilalla olevan kanalan. No, onhan kymmenkunta kanaa ja kukko jo jonkinlainen kanala ja kanala-asiassa täytyy aina pitää mielessä vanha suomalainen totuus: ”Yhtä kanaa vähempää kanoja ei kannata pitää”
Kaksi ”Puolan punaista” ja…
…yksi muunrotuinen lehmä muodostivat tilan lypsykarjan.
***********
On selvää, että neljän hehtaarin pinta-ala merkitsee samanlaista konekantaa joka suomalaisilla pientiloilla oli 1950- ja 1960-luvuilla.
**************
Tilan verstashuoneessa oli runsas työkaluvalikoima.
Se näillä ulkomaisilla luomutiloilla ihmetyttää, että mitä niillä tehdään nurkissa ja pihoilla näkyvillä lannoitteilla ja tälläkin tilalla tuolla kasvinsuojeluruiskulla.
Vaihdoimme tilakäynnin päätteeksi lahjoja ja retkueemme sai isännältä tämän kauniin, koristellun ja varmasti maukkaan leivän, joka sitten päätyi krakovalaisen oppaamme matkaan!
Kiitokset Jan Nawiesniak´lle mielenkiintoisesta tilaesittelystä!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jan Nawiesniak, puolalainen luomu, luomutuotanto, luomu, Krakova, Krakow, Maszkow, Polen, Puola, Gospodarstwo ekologiczne, Puola 2014, |