Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Järkevä päätös, mutta veronmaksajien rahaa ehti palaa paskaruohojen kasvattamiseen tuhottomasti!

Maanantai 17.4.2023 - -Esko Erkkilä-

Suomen suurimman peltoalan viljelijä Niko Ahlqvist on tullut järkiinsä, kun on luopumassa luomuviljelystä.

 

En tunne henkilökohtaisesti Niko Ahlqvistia, mutta hänen isänsä Birger Ahlqvistin sitäkin paremmin, sillä sain tehdä tiivistä yhteistyötä Birgerin kanssa monia vuosia, kun hän toimi SOK:lla Helsingin konttorilla rehuseosmyynnin vastuuhenkilönä.

 

Kunnioitan Nikon päätöstä, sillä se merkitsee, että Suomen suurin paskaruohojen kasvattaja luopuu luomutuotannosta.

 

Asiasta kertoi Maaseudun Tulevaisuus ja MT:n uutisjutun kommenteissa todetaan mm. se, että mylläreiden kannalta luomuviljan jauhattaminen vaatii paljon ylimääräistä työtä. kun jokaisen luomuviljaerän jauhattamisen jälkeen myllyssä on suoritettava perusteellinen siivous, jotta luomuviljan ohessa myllylaitteistoon joutuneet paskaruohojen siemenet saadaan poistettua.

 

Luomutuotteiden aiheuttamien laatuongelmien lisäksi luomuilu merkitsee melkoisen henkilömäärän turhaa elättämistä erilaisiin tarkkailu- ja valvontahommiin.

 

Toivottavasti Niko Ahlqvistin esimerkki saa laajaa kannatusta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Järkevä päätös, veronmaksajien rahaa ehti palaa paskaruohojen kasvattamiseen tuhottomasti! luomuilu, luomuviljely, paskaruohojen kasvattaminen,

Luomuhömpötys alkaa olla ohi!

Lauantai 4.3.2023 - -Esko Erkkilä-

Olen aina pitänyt luomuhömpötystä ruuantuotannon häpäisemisenä ja nyt olen tyytyväinen, että myös maataloustuottajaväen äänenkannattaja Maaseudun Tulevaisuus on tullut samaan tulokseen.

 

 

IMG_7240.JPG

 

Maaseudun Tulevaisuus kertoo eilisen numeronsa etusivulla totuuden eli; ”Luomun kiito hiipui, moni tuottaja miettii pakoa!"

 

 

Arvostan, että Maaseudun Tulevaisuus jatkaa luomutuotannon kritisointiaan myös muissa otsikoinnissaan:

 

 

IMG_7237.JPG

 

 

IMG_7238.JPG

 

 

IMG_7239.JPG

 

 

Olen tyytyväinen, että tavanomainen viljelymenetelmä on vihdoinkin asetettu luomuhömpötyksen edelle!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Luomuhömpötys alkaa olla ohi!, Luomuviljely, Luomuhömpötys, Maaseudun Tulevaisuus,

Vuoden 2023 viljelysuunnitelmat on porkkanan osalta tehty!

Keskiviikko 9.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Olemme kasvattaneet porkkanaa trekoolipalstallamme vuosikausia, mutta viime kesänä sitä meillä ei ollut.  Syynä olivat porkkanakärpäset ja monet muut ongelmat, jotka tekivät porkkananviljelystä kannattamattoman.

 

Ensi kesän osalta viljelysuunnitelmat porkkanan osalta ovat valmistuneet ja syynä on…

 

 

IMG_6468.JPG

 

…porkkanan hinta sekä laatu marketeissa ja torimyynnissä.

 

Jos porkkanan hinta on tasolla 0,80…1,50 euroa per kilo ja laatu sen lisäksi erinomainen, ei ole mitään syytä itse viljellä porkkanaa.

 

Tuolla hinnalla ei ole mitään mahdollisuutta haaveilla ”luomuhössötysporkkanaa”, mutta kukapa järkevä ihminen luomua kaipaisikaan.

 

On päivänselvää, että laadukas porkkana tarvitsee kasvaakseen kunnollisen lannoituksen ja sen lisäksi ehkä pariinkin kertaan tauti- ja ötökkäruiskutuksen, mutta niitä pidänkin välttämättöminä, jotta ostaisin porkkanoita.

 

Pysyn nyt ja aina erossa luomuporkkanoista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuoden 2023 viljelysuunnitelmat on porkkanan osalta tehty!, puutarhasuunnitelmat vuodelle 2023, porkkanakärpänen, porkkanan tuholaiset, porkkanan hintataso, porkkanan hinta, luomu, luomuviljely, luomuporkkana ei ole vaihtoehto, luomu ei ole vaihtoehto,

Nyt tuli järkeä luomukeskusteluun

Torstai 20.12.2018 - -Esko Erkkilä-

Olen seurannut maatalouden ja kotieläntalouden luomukeskustelua siitä alkaen, kun luomulla ratsastaminen ja luomulla rahastaminen alkoi.

 

 

Kotimaisen luomun lisäksi sain työelämässä seurata myös eurooppalaista luomuvouhotusta.

 

 

Surkein eurooppalaiseen ja kotimaiseen luomuvouhotukseen liittyvä tapaus oli se, kun eräs kilpaileva rehualan yritys toi Suomeen pienen erän – noin 500 tonnia – romanialaista luomurapsipuristetta.

 

 

Milloinkaan ei ennen ja ei myöskään sen jälkeen ole Suomeen tuotu niin salmonellapitoista rehuseosten raaka-ainetta, kuin oli tämä romanialainen luomuna myyty rapsipuriste-erä.

 

 

Muistelen, että erästä taidettiin löytyy viitisenkymmentä salmonellapitoista eränäytettä.

 

 

******************

 

 

Kuluvan viikon alussa sai laajaa huomiota tutkimus, jonka lopputulema oli, että luomuviljelyllä on suurempi haitallinen ilmastovaikutus kuin tavanomaisella viljelyllä.

 

 

Luomun suurempi ilmastorasitus perustuu sille, että pienten luomusatojen vuoksi luomupinta-alaa tarvitaan paljon enemmän kuin tavanomaisessa viljelyssä, jotta päästään samaan satomäärään.

 

 

Asia on yksinkertainen, sillä maailman väestö tarvitsee satotonneja, koska viljelyksessä olevat hehtaarit eivät kenellekään takaa riittävästi ravintoa.

 

 

Alhaiset luomusatomäärät per hehtaari merkitsevät globaalisti sitä, että luomuviljelyalan kasvaminen vaatii sademetsien lisääntyvää raivaamista tropiikissa, jotta saisimme maailman kansat ravittua.

 

 

Kiitän professori Stefan Wirsenius´ta Chalmersin teknillisestä korkeakoulusta, joka julkaisi tutkimustuloksen ja kiitän myös niitä maatalousalan lehtiä sekä muita julkaisuja, jotka kertoivat meille monille toki tiedossa olleen asian!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Luomu rasittaa luontoa enemmän kuin tavanomainen viljely, Luomuviljely,