Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Lörtsy, vety ja atomi, mustamakkara

Perjantai 14.11.2014 - -Esko Erkkilä-

Sain työurani aikana tehdä tiivistä yhteistyötä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kanssa.

 

Opin arvostamaan Eviran henkilöitä, jotka ovat olleet se keskeinen ”lukko”, jotta Suomessa elintarvikkeiden turvallisuustilanne on maailman paras.

 

Meillä ei ole vaaraa sairastua salmonellaan ja yleensäkin elintarvikkeittemme kaikkinainen laatutaso on erinomainen.

 

Nyt Elintarviketurvallisuusvirasto Evira oli kuitenkin luiskahtamassa asiattomuuksiin, kun sen tarkoituksena oli kieltää lörtsy-nimen käyttäminen.

 

Olen harvakseltaan liikkunut Savonlinnassa, mutta tiedän mikä on lörtsy.

 

Lörtsy on lihalla tai hillolla täytetty piirakka – se on tehty munkkitaikinaan.

 

Savonlinnassa käydessä pitää käydä ostamassa lörtsyjä vaikka nykyisin niitä on saatavissa muuallakin Suomessa.

 

Sosiaalisessa mediassa luotu paine mursi Eviran byrokraattien ajatukset ja niin siellä tehtiinkin eilen päätös, että lörtsyä saa jatkossakin kutsua lörtsyksi.

 

Näin asiasta kerrottiin eilen klo 12.20 Eviran julkaisemassa lehdistötiedotteessa:

 

 

”Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan lörtsyä saa sanoa lörtsyksi eikä virasto ole kieltänyt nimen käyttöä. Tähän asti Evira ei ole pitänyt lörtsyä kaikkialla Suomessa tunnettuna nimenä. Nimestä käydyn julkisen keskustelun myötä on nyt selvää, että nimi on vakiintunut.” 

 

Eräs lörtsy-termin aktiivisimmista puolustajista sosiaalisessa mediassa oli ex-europarlamentaarikko Riikka Pakarinen. Saatoin olla yksi, joka vaikutti Eviran perääntymiseen, sillä kommentoin Riikan fb-juttua niin, että lörtsy tunnetaan Tampereellakin!

 

On hyvä, että byrokraatit joutuivat taipumaan järkimenettelyn edessä!

 

 

*****************

 

Lappeenrannan torilla ja miksei muuallakin Lappeenrannassa myydään vetyä ja atomia.

 

Vety ja atomi olivat minulle ennen tuntemattomia, mutta lappeenrantalaisten asiakkaiden luona käydessäni opin tuntemaan mitä vety ja atomi Lappeenrannassa merkitsevät.

 

Erään asiakasyrittäjäperheen vaimolla oli myyntikoju Lappeenrannan torilla, jossa hän myi mm. vetyjä ja atomeja.

 

Yrittäjäperheellä oli sikala lähellä Lappeenrantaa ja usein rehukeskustelumme päättyikin siihen, että menimme isännän kanssa torille ja siellä sain nauttia mainiot vedyt ja atomit asiakkaamme lukuun! Hienoja muistoja!

 

Vety ja atomi ovat lihapiirakoita.

 

Vedyn täytteenä on keitetty kananmuna sekä kinkkua; atomissa on täytteenä vain toista.

 

 

************

 

 

En tiedä, että onko Evira laittamassa vetyä ja atomia kieltolistalleen, mutta siitä olen jokseenkin varma, että Tampereen tunnus eli mustamakkara ei kieltolistalle joudu!

 

Ostan vähintään kerran viikossa mustaamakkaraa ja ostan sitä sellaisen määrän, että syön sen heti jossain sopivassa paikassa.

 

Mustaamakkaraa ei koskaan osteta ”kilopyyntönä” vaan tavallisin tapa on ostaa vaikkapa ”menopaluu” –termillä. Minä ostan tavallisesti mustaamakkaraa niin, että näytän myyjälle sen pätkän, jonka haluan ostaa!

 

 

 

Lörtsy, vety, atomi ja mustamakkara ovat paikallisia herkkutuotteita, mutta ne tunnetaan laajalti koko Suomessa, joten Eviran perääntyminen lörtsy-sanan kieltämisestä oli järjen voitto!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lörtsy, lörtsy ja Savonlinnan, vety ja atomi, vety ja Lappeenranta, atomi ja Lappeenranta, mustamakkara, mustamakkara ja Tampere, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Evira,

Euroopan ruokaskandaalit laajenivat Tampereelle

Sunnuntai 31.3.2013 - -Esko Erkkilä-

Eurooppaa ravistelleet ruokaskandaalit levisivät Tampereelle, kun tuontiraaka-aineillaan retostellut tamperelainen ”laaturavintola” Salud jäi rysän päältä kiinni Tampereen Lielahdessa valmistetun mustamakkaran käyttämisestä espanjalaisena morcilla-mustamakkarana.

 

Lieventävänä asianhaarana voidaan todeta, että raaka-aineen alkuperäväärennös oli ”oikein päin”, sillä nyt kotimaista elintarviketta väitettiin tuontielintarvikkeeksi.

 

Raskauttavana asianhaaran puolestaan on se – kuten Aamulehti kertoo uutisessaan 25.3.2013 – että henkilökunta oli maininnut asiakkaalle, että ”eroa ei uskottu huomattavan”. Kyse oli siis tahallisuudesta!

 

Salud yrittää nyt selitellä väärennöstään, mutta espanjalaisen morcilla-mustamakkaran ja tamperelaisen Tapolan valmistaman mustamakkaran laadussa on perustavan laatuinen ero; Tapolan mustamakkaran raaka-aine on sianliha ja espanjalaisen morcilla-mustamakkaran puolestaan pitäisi olla Wagya-härän lihasta valmistettu.

 

Ruokaväärennös on huomattava, sillä Wagyu-häränliha on hienointa ja laadukkainta pihvilihaa erikoisjalostetusta ja erikoisruokitusta karjasta. Nyt kuitenkin Salud´n asiakkaat saivat lautaselleen mustaamakkaraa, jonka raaka-aineena oli tavallinen sianliha!


Kokonaan eri asia on se, että onko Wagya-häränlihaa häränlihaa lainkaan, sillä häränlihan pitäisi olla peräisin salvetusta sonnista. Epäilen, että Wagya-"häränliha" onkin sonninlihaa tai peräti lehmänlihaa!

 

On selvää, että jalostuksellisesti erilaisen ja erityisellä dieetillä ruokitun karjan naudanliha on hinnaltaan eri kategoriassa kuin sianliha. Sen vuoksi nyt paljastuneessa ruokaväärennöksessä on ilmeisesti pohjimmiltaan kyse taloudellisen edun tavoittelusta – hyvin tavallista kaikissa paljastuneissa ruokaskandaaleissa.

 

Salud-ravintolan ruokatöppäilyt eivät luo pienintäkään varjoa Tapolan mainion mustamakkaran ylle, sillä se säilyy edelleen hienona tamperelaisena ruokana, jota mm. meillä syödään viikoittain!

 

**********

 

Olen kerran käynyt asiakasneuvottelun isäntänä Salud´ssa ja en pitänyt lainkaan paikasta.

 

Toivottavasti nyt paljastunut ruokaväärennös paljastaa monille muillekin, että Salud ei ole luotettava ruokapaikka.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ruokaskandaali Tampereella, Salud, ravintola Salud, Tapola, Tapolan mustamakkara, Wagyu, Wagyu-härkä,