Surullista, että Wäinö Aaltosen Suru-veistosta ei ole hoidettu asiaankuuluvasti!Perjantai 1.9.2023 - -Esko Erkkilä- Eläkeliiton Tampereen yhdistys järjesti eilen jäsenilleen patsaskävelyn, jonka eräänä kohteena oli kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen Suru-teos, joka sijaitsee Pyynikin kirkkopuistossa Tampereella.Olin tuon patsaskävelyn johdattelijana.Suru-veistos on taiteilija Wäinö Aaltosen graniitista veistämä 135 cm korkea teos ja se kuvaa jalkojensa päällä istuvaa naishahmoa, jonka kädet ovat kohotettuina kasvojen eteen.Veistoksen jalustassa on Wäinö Aaltosen signeeraus.******************Tampereen kaupunki osti veistoksen kuvanveistäjä Aaltoselta vuonna 1961 ja se sijoitettiin kirkkopuistoon vuonna 1963.***********
Suru-veistos on vuosien myötä päässyt sammaloitumaan ja Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen patsaskävelylle osallistuneet jäsenet pitävätkin tärkeänä, että veistos puhdistetaan sammaleista sekä palautetaan arvoiseensa kuntoon!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Surullista että Wäinö Aaltosen Suru-veistosta ei ole hoidettu asiaankuuluvasti!, Wäinö Aaltonen, kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen, Suru-veistos, Tampereen kaupunki, Pyynikki, Pyynikin kirkkopuisto, Eläkeliitto, Eläkeliiton Tampereen yhdistys, patsaskävely, |
Patsaskävelyä Hämeenpuistossa ja Näsinkalliolla!Torstai 4.5.2023 - -Esko Erkkilä- Muutaman vuoden tauon jälkeen sain eilen vetää Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen patsaskävelyn Hämeenpuistossa ja Näsinkalliolla.Kävely kesti n. tunnin ja se alkoi Vapaudenpatsaalta sekä päättyi Kuru-laivan haaksirikon muistopatsaalle Näsinkalliolla!Vapaudenpatsaan veistänyt Viktor Bernhard ”Faffan” Jansson oli suomenruotsalainen kuvanveistäjä. Jansson kuului maailmansotien välisen ajan huomattavimpiin suomalaisiin kuvanveistäjiin, vaikka hän jäikin monien aikalaistensa tavoin Wäinö Aaltosen varjoon. Hän oli kirjailija Tove Janssonin isä.Vapaudenpatsaan mallina oli teologian ylioppilas Elias Simojoki, joka sittemmin kaatui Talvisodassa 25.1.1940 Laatokan jäälle, kun meni suksilla hiihtäen lopettamaan rintamalinjojen välissä tuskissaan hirnunutta haavoittunutta hevosta. Simojoki ampui pistoolillaan armonlaukauksella hevosen, mutta heti sen jälkeen neuvostoliittolaiset ampuivat kuolettavasti Simojokea. Kansanedustaja ja pappi Elias Simojoki on haudattuna Kiuruveden sankarihautausmaalla.Simojoki (vuoteen 1926 Simelius) syntyi nykyisin Kalajokeen kuuluvassa Rautiossa vuonna 1899.Olen muutaman kerran päässyt käymään Koirinojan taistelumaastoissa.Kuru-laiva upposi Siilinkarin kupeella 7.9.1929, jolloin 138 ihmistä hukkui ja 22 pelastui. Hukkuneista kuuden ihmisen ruumiita ei koskaan löydetty.Lasta kannattelevalla äidillä on helmoissaan toinen lapsi ja hän on kääntänyt päänsä julmalle Näsijärvelle.
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Patsaskävelyä Hämeenpuistossa ja Näsinkalliolla!, Eläkeliiton Tampereen yhdistys, patsaskävely 3.5.2023. Vapaudenpatsas, Kuru-laivan haaksirikko, Hämeenpuisto, Näsinkallio, |
Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen neljäs Patsaskävely...Perjantai 10.5.2019 - -Esko Erkkilä- …toteutettiin eilen kauniissa säässä ja siniristilippujen liehuessa, sillä vietettiinhän eilen Eurooppa-päivää.
Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen eräs tarkoitus on tarjota jäsenilleen kulttuurielämyksiä ja kotikaupunkimme moniin patsaisiin tutustuminen on sitä parhaimmillaan.
Olemme kolmella aikaisemmalla Patsaskävelyllämme tutustuneet keskikaupungilla sijaitseviin patsaisiin sekä taideteoksiin ja nyt kohteenamme olivat Hämeenpuiston eteläpuolisen alueen, Eteläpuiston sekä myös Aleksanterinpuiston patsaat.
Olen saanut toimia kaikkien aikaisempien Patsaskävelyjen vetäjänä ja sama tehtävä minulla oli myös eilen.
Tässä kuvakimara kohteistamme, joihin eilen tutustuimme:
Uutinen
Hämeenpuiston graniittipallo (kutsutaan myös nimellä Pyörivä pallo)
Vapaudenpatsas
Kevät
Eino Sakari Yrjö-Koskinen, 1858 - 1916
Suru
Tampereen Työväentalon seinäreliefit ovat Väinö Richard Rautalinin tuotantoa ja niitä ovat komeassa rivissä seuraavat;
Arkkitehti
Kirvesmies
Maalari
Tiilenkantaja
Seppä
Muurarimestari
Muurari
Tampereen Työväentalon ulkoseinillä on useita muistolaattoja ja niistä tutustuimme näihin:
Vienan Karjalaisten Liiton perustaminen 3.8.1906
SAK:n edeltäjän Suomen Ammattijärjestön perustaminen 15 – 17.4.1907
Suomen torppareittein kokous 9 – 12.IV.1906
V. I. Lenin ilmaisi tässä talossa vuosina 1905 ja 1906 pidetyissä kokouksissa myötämielisyytensä Suomen itsenäisyystahtoa kohtaan.
Mainittakoon, että Lenin ja Stalin kohtasivat toisensa ensimmäisen kerran Tampereella joulupäivänä 1905!
Kauppaneuvos Fabian Klingendahlin muistomerkki
Osuustoimintamuistomerkki "Tukinkantajat" ja "Ostoksilta paluu"
Monumentin etupuolella on kolmen naisen ryhmä. Yksi naisista kantaa kädessään koria ja toinen onnen oksaa. He symboloivat yhteistoiminnan henkistä ja kohottavaa puolta.
Vastakkaisella sivulla on neljä suurta lankkua kantavaa miestä, jotka puolestaan ilmentävät yhteistoiminnan ruumiillisia ponnisteluja.
Teoksen Eteläpuiston puoleisella sivulla on seuraava teksti:
Suomen kulutusosuustoiminnan uranuurtajien, perustajien ja rakentajien työtä kunnioittaen edistysmielinen osuuskappaliike pystytti tämän patsaan 50-vuotisjuhliensa yhteydessä 1950.
Sama teksti on ruotsiksi teoksen Ratinan puoleisessa päädyssä.
Patsaskävelymme kesti vajaat kaksi tuntia ja sen jälkeen pääsimme nauttimaan mainiosta kevätsäästä ja näimme kaupungin kylpevän siniristilippujen runsaudessa.
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Patsaskävely, Patsaskävely Tampereella, Eurooppa-päivä 9.5.2019, Eurooppa-päivän liputus, |