Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Juuressadot on korjattu!

Sunnuntai 17.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Palsternakka on juureksista viimeinen, joka korjataan pellolta kellariin – eilen saimme tehtyä palsternakan sadonkorjuun!

 

 

palsternakat2021.jpg

 

Palsternakkasadosta muodostui kaikkien aikojen paras ja laadultaan erinomainen.

 

Tavallisesti joudumme lajittelemaan palsternakat kolmeen laatuluokkaan eli isot, keskikokoiset ja rääpäleet, mutta nyt rääpäleitä ei tullut lainkaan.

 

********************

Yleensä palsternakan sadonkorjuu sekä uuden kasvuston kylväminen tapahtuvat samoihin aikoihin, mutta nyt siirrän palsternakan kylvämisen ensi kevääseen.

 

Syynä kevätkylvöisyyteen on nyt saatu huippusato, sillä se saatiin kevätkylvöisestä kasvustosta!

 

Kylvin kyllä palsternakkaa viime syksynä, mutta kylvös epäonnistui ja jouduin jyrsimään kylvökseni keväällä ja turvautumaan kevätkylvöön.

 

Syyskylvöinen palsternakka pitää kylvää myöhään syksyllä ja ilmeisesti kylvin siemenet liian aikaisin ja sen vuoksi syyskylvöni epäonnistui.

 

No, helpottaahan tuo palsternakan kevätkylvöön siirtyminen syystyöruuhkaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juuressadot on korjattu!, perunan sadonkorjuu, porkkanan sadonkorjuu, punajuuren sadonkorjuu, palsternakan sadonkorjuu, porkkanan ja palsternakan voi kylvää syksyllä,

11 kiloa porkkanoita puolentoista neliön suuruiselta alalta!

Keskiviikko 29.9.2021 - -Esko Erkkilä-

Kasvatimme kokeeksi porkkanoita kahdessa puulaatikossa, joissa yhteispinta-ala oli puolitoistaneliömetriä ja tulos oli laadullisesi mainio sekä määrältään hyvä.

 

 

IMG_3262.JPG

 

Porkkanat olivat edelleen hyvässä kasvussa, mutta eilen ne nostimme maasta.

 

 

IMG_3265.JPG

 

Porkkanat olivat tanakoita talvilaatuisia valioyksilöitä – ei puhettakaan porkkanakärpäsen vioituksista. Hyvä laatu oli varmaankin sen ansiota, että ne saivat kasvaa pitkälle keskikesään saakka harson alla.

 

 

IMG_3266.JPG

 

 

Kelpaa näitä noutaa kellarista joskus lopputalven aikana!

 

 

Jos tässä jutussa joku opetus on, opetus on se, että porkkanalla kannattaa pitää harsot päällä mahdollisimman pitkälle, jotta säästytään porkkanakärpäsen vioituksilta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Porkkana, porkkanan sadonkorjuu, porkkanat harson alla, porkkanakärpäsen vioitus, talviporkkana, porkkanoiden säilyttäminen hiekassa,

Hyvä porkkanasato vaatii yhdentoista kuukauden kiertoajan!

Maanantai 24.9.2018 - -Esko Erkkilä-

Elämme syyskuun loppupuoliskoa ja parhaillaan on menossa porkkanoiden sadonkorjuuaika.

 

 

Monet porkkanan harrasteviljelijät kylvävät porkkanansiemenet vasta keväällä ja korjaavat sadon syksyllä.  Keväällä viherpeukalolla riittää kiireitä ja sen vuoksi suosittelenkin porkkanan syyskylvöä!

 

Toki meilläkin osa porkkanoista kylvetään vasta keväällä, mutta joka vuosi entistä suurempi osa porkkanoista kylvetään meillä syksyllä.

 

 

Lokakuun puolenvälin jälkeiset tienoot ovat sopivia porkkanankylvöaikoja ja siihen meillä tähdätään myös tänä vuonna.

 

 

Puutarhaliikkeet eivät ole vielä tiedostaneet porkkanan syyskylvöjä ja sen vuoksi ne palauttavatkin kaikki siemenensä tavarantoimittajille juhannuksen jälkeen. 

Toivottavasti tähän saadaan muutos ja olikin mukava todeta Pinsiön Taimistolla Hämeenkyrössä 25.8.2018, että heidän siemenhyllyssään oli tarjolla porkkanansiementä!

 

 

Porkkanan syyskylvö varmistaa sen, että syyskylvetyt porkkanat pääsevät hyvään kasvuvauhtiin jo varhain keväällä ja tuottavat runsaan sadon n. yhdentoista kuukauden kuluttua kylvämisestä!

 

 

Laittakaapas jyrsin jyrsimään porkkanamaata kolmen viikon kuluttua ja alkakaa kylvämään porkkanaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: porkkanan syyskylvö, porkkanan sadonkorjuu,

On sadonkorjuun aika!

Sunnuntai 21.9.2014 - -Esko Erkkilä-

Puutarhassa syyskuu on parhainta sadonkorjuun aikaa.

 

Seuraavassa pieni kuvakimara niistä parhaista hetkistä, joita mökkitonttimme palstalla on syyskuun aikana saatu sadonkorjuun merkeissä viettää.

 

 

 

 

puu1

 

 

Meillä on mökillä pieni lava avomaankurkulle ja saimme siitä melko mukavan sadon jo elokuun aikana.

 

Syyskuun alkupuolella saimme lavasta avomaankurkkuja kolme muovisangollista ja lisää on tulossa vielä syyskuun viimeisinä päivinä.

 

 

 

 

puu2

 

 

Tomaatit kasvavat meillä käytöstä poistetuissa sementtisissä rumpuputkissa, jotka on nostettu pystyyn sekä täytetty mullalla.

 

Mullassa ja avomaalla kasvaneiden tomaattien maku on ylivertainen , kun niiden makua vertaa esim. sellaisiin ns. luomutomaatteihin, jotka ovat kasvaneet kasvihuoneessa.

 

 

 

 

puu3

 

 

Pavut ovat kasvi, joka joko antaa hyvän sadon tai sitten satoa ei tule lainkaan.

 

Tänä vuonna on sellaisen vuoden vuoro, jolloin satoa on tullut.

 

 

 

 

puu4

 

 

Tänä vuonna papumaan ”jälkisato” oli runsas, sillä sen kiehauttamiskuntoon saattamisessa oli jopa aikataulullisia ongelmia.

 

Keltaiset pavut ovat meille vanha tuttu, mutta nyt meillä oli pieni määrä violettia papua. Violetti papu on kaunis katsella, mutta valitettavasti keittämisessä violetti väri häviää ja se ei välity ruokapöytään saakka.

 

Kuvan oikeassa alalaidassa näkyvä ruusupapu oli miellyttävä ensituttavuus ja nyt on huolehdittava, että sitä tulee kylvöön myös ensi vuonna.
 

 

 

 

puu5

 

 

Perunasato saatiin tänä vuonna poikkeuksellisen laadukkaana kellariin.

 

Mukulamäärä oli kohtuullinen, mutta mukuloiden koko suorastaan valtaisa. Kuorinta- ja halkaisu- sekä makukokeiden perusteella laatu oli hyvä.

 

 

Tässä on kuvattuna ne kaikki viisi perunalajiketta, jotka meillä olivat viime kesänä viljelyksessä.

 

Vasemmalta ylhäällä Siikli, Timo sekä Blue Congo ja alhaalla vasemmalta Van Gogh sekä Rosamunda.

 

 

 

 

puu6

 

 

Porkkanasato ei ollut ihmeellinen, mutta kun rivimetrejä oli kohtuullisesti, niin kokonaissadoksi muodostui 107 kiloa.

 

 

 

 

puu7

 

 

Rakensimme viime keväänä puutarhamaamme ympärille jänisaidan ja ainakin punajuuren kannalta ratkaisu oli oikea, sillä nyt ristihuulet eivät päässeet verottamaan punajuurikasvujamme.

 

Punajuurta tuli 77 kiloa ja eiköhän se kolmen hengen taloudessa riitä talvikaudeksi!

 

 

 

On selvää, että puutarhakasvien viljeleminen ei lyö taloudellisesti leiville, mutta kun kynsien alla on koko elinajan ollut multaa, niin harrastuksena luonnon kanssa toimiminen on suorastaan välttämätöntä!

 

 

 

-Esko Erkkilä- 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puutarhakasvien sato 2014, avomaankurkku, avomaantomaatti, keltainen papu, violettipapu, ruusupapu, Siikli, Timo-varhaisperuna, Blue Congo, Van Gogh, Rosamunda, porkkanan sadonkorjuu, punajuuren sadonkorjuu,