Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Verkotinko turhaan?

Sunnuntai 24.7.2022 - -Esko Erkkilä-

Mustaherukka, viherherukka sekä valkoherukka ovat herukkaharrastajan kannalta ”helppoja” kasvatettavia, sillä niiden riesana eivät ole rastaat.

 

Punaherukka puolestaan on sellainen, että se kiinnostaa räkättirastaita ja mustarastaita.

 

Olen kantapään kautta oppinut, että punaherukkapensaat on verkotettava, jos aikoo niistä satoa saada.

 

IMG_5785.JPG

 

 

IMG_5786.JPG

 

 

IMG_5787.JPG

 

Oma hommansa verkottamisesta on, mutta tavallisina vuosina se on välttämätöntä.

 

***

 

Tänä vuonna räkättirastaat hävisivät ”kuin tuhka tuuleen” ja syynä oli ilmeisesti se, että metsissä on nyt runsaasti mustikoita eli räkättirastasarmeijat ovat siirtyneet metsiin.

 

Mielessä kävi, että jättäisin punaherukkapensaat verkottamatta, mutta näin en kuitenkaan tehnyt, vaan halusin pelata varman päälle, jotta myös ensi talvena joka-aamuisessa marja-annoksessani olisi myös punaherukoita!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Herukkapensaiden verkottaminen, mustaherukka, viherherukka, valkoherukka, punaherukka, joka-aamuinen marja-annos, räkättirastaat, mustarastaat,

Nyt mansikat ovat suojassa räkättirastailta!

Maanantai 11.7.2022 - -Esko Erkkilä-

Yleensä verkotamme omatarvemansikkamaamme juhannuksena, mutta kasvukausi on nyt niin paljon myöhässä, että vasta toissapäivänä teimme tuon homman.

 

 

IMG_5597.JPG

 

Mansikkamaan verkottaminen on tavallisesti hermoja raastavaa hommaa, mutta nyt tuo homma sujui kohtuullisesti.

 

Tavanomaisia huudahduksia verkottamisessa ovat mm. nämä:

 

"Kiristä nyt sitä!"

 

"Älä vedä sinnepäin!"

 

"Nosta nyt kunnolla"

 

"Ekkö sää ny usko!"

 

"Odota ny mua!"

 

 

********************

 

IMG_55982.JPG

 

Mansikkamaa siis on paketissa ja seuraavaksi verkkoja pitää levittää muutaman punaherukkapensaan ylle ja erityisen tärkeää on pensasmustikkamaiden verkottaminen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: mansikkamaiden verkottaminen, räkättirastaat, punaherukkpensaiden verkottaminen, pensasmustikkamaan verkottaminen, verkottaminen,

Onneksi ei vielä kauriita eikä peuroja!

Maanantai 4.7.2022 - -Esko Erkkilä-

Puutarhakasvisten sadonkorjuuaika alkaa olla ”näillä näppäimillä” ja siihen on valmistauduttava myös sadonsuojaamisvinkkelistä.

 

Onneksi meillä Viljakkalan Majajärvellä tai mökkitonttimme lähiympäristössä on vasta hajahavaintoja erilaisista kauriista ja peuroista eli niistä ei ainakaan vielä ole suurta huolta.

 

Jäniksiltä olemme viljelyksemme suojanneet parinsadan metrin pituisella jänisaidalla, joten siltäkin osin suojauksesta olemme huolehtineet.

 

Mansikka-ajan alkaminen merkitsee, että omatarvemansikkamaamme verkottaminen on hoidettava lähipäivinä, sillä ensimmäiset mansikat alkavat kiinnostaa räkättirastaita ja muita lentäviä vihollisia.

 

Räkättirastaiden räksytys kertoo, että niitä on tänä vuonna poikkeuksellisen paljon.

 

Mansikkamaan suojauksen jälkeen tulee ajankohtaiseksi pensasmustikkamaiden suojaaminen räkättirastailta.

 

Herukkapensaiden osalta mustaherukka-, valkoherukka- ja viherherukkapensaat eivät tarvitse suojausta, mutta punaherukkapensaille se on välttämätöntä!

 

Hommaa siis tulee lähipäivinä ja lähiviikkoina riittämään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kauriit puutarhan tuholaisina, Peurat puutarhan tuholaisina, räkättirastaat puutarhan tuholaisina, räkättirastas, punaherukkapensaiden suojaaminen, pensasmustikkamaan suojaaminen,

"Ennen kaikki oli toisin"!

Keskiviikko 12.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Juttuni otsikko on kaikille tuttu ja sisältää ajatuksen, että kaikki oli ennen paremmin kuin nyt.

 

Käytän tässä tuota samaa sanontaa ja tarkoitan, että joissakin asioissa asiat ovat nyt paremmin kuin ennen!

 

Otan kolme esimerkkiä:

 

1.    Hyttyset

Hyttysiä ei tänä kesänä ole näkynyt oikeastaan lainkaan eli siltä osin asiat ovat tänä kesänä olleet täysin toisin kuin edelliskesinä!

 

En pysty tämän asian osalta liittämään tähän kohtaan edes kuvaa, sillä hyttysiä ei kertakaikkiaan ole!

 2.    Perunarutto

 

Aikaisempina vuosina – ainakin meillä – perunarutto on iskenyt perunanvarsiin jo juhannuksen tienoilla, mutta nyt yhä edelleen perunakasvustot kasvavat ”täysillä” ja perunarutosta ei ole tietoakaan.

 

Siemenperunoistakaan ei voi olla kyse, sillä kaikki meillä kasvava peruna on istutettu omalla siemenperunalla eli sillä samalla, joka kaikkina aikaisempina vuosina on ollut perunaruton riivaamaa!

 

Kyse ei voi olla myöskään ruttoruiskutuksista, sillä niitä en ole tänä vuonna harrastanut lainkaan!

 

IMG_9589.JPG

 

Terveestä ja ruttovapaasta perunamaasta on helppo saada kuvia ja siitäpä tämä eilen illalla toisesta perunamaastamme ottamani kuva!

 3.    Rastaat ja ”paskonärhit” eivät ahdistele puutarhamarjoja ja kirsikoita

 

Aikaisempina vuosina kaiken maailman rastaat ja paskonärhit ovat olleet suuri ongelma trekoolimaiden herukkapensaille ja kirsikoille, mutta nyt on ollut ja on yhä edelleen toisin!

 

IMG_9088.JPG

 

Emme ole tänä vuonna lainkaan verkottaneet kirsikkapuitamme, mutta siitä huolimatta kirsikkamme ovat saaneet kasvaa täysin kypsiksi sekä Tampereella että mökkimaailmassa.

 

Kirsikoiden osalta ainoa ongelma on se, että kirsikkapuumme ovat kasvaneet ”liian suuriksi” ja se aiheuttaa suuria ongelmia sadonkorjuulle!

 

*****************

 

Oletan, että hyttysten ja perunaruton poissaolot liittyvät kevätkesän kuiviin olosuhteisiin – lähipäiville ennustetut hellepäivät varmistavat, että hyttyset ja perunarutto pysyvät poissa myös lähipäivät!

 

Todella hyvät ja runsaat metsämarjojen määrät metsissä ovat pitäneet nuo rastaat ja paskonärhit poissa trekoolimaiden pensaista ja puista.

 

Toistan siis:

 

”Ennen  kaikki oli toisin”!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Ennen kaikki oli toisin"!, Hyttyset ovat poissa, perunarutto, räkättirastaat, räkättirastaat ja paskonärhit,