Punajuuren pieni koenosto lupaa hyvää punajuurisatoa!Maanantai 19.9.2022 - -Esko Erkkilä- Pieni koenosto punajuurimaallamme antoi rohkaisevan tuloksen ja siitä näyttääkin kehkeytyvän kohtuullinen sato.Parhaiten näyttää menestyneen sylinterimallinen punajuuri, mutta myös pyöreästä punajuuresta on muodostumassa kunnollinen sato.Punajuuri on monessakin mielessä kiitollinen viljeltävä, sillä jo perkaamisvaiheessa se erottuu rikkakasveista helposti. Se ei kaipaa vähäisimmässäkään mielessä minkäänlaisia torjunta-ainekäsittelyjä; tänä vuonna punajuuret ovat saaneet olla rauhassa myös erilaisilta jyrsijöiltä, jotka joskus ovat vierailleet punajuurikasvustossamme.Punajuuri on säilyvyydeltään ihanteellinen juures, sillä se ei kaipaa kellarissa säilyäkseen esimerkiksi hiekkapetiä porkkanan tavoin.Sanotaan, että punajuuri säilyy jääkaapissa kuukausia yhdessä piparjuuren kanssa. Pitääpä nyt kokeilla hankkia piparjuuria kellariin punajuuren kaveriksi!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Punajuuren pieni koenosto lupaa hyvää punajuurisatoa!, punajuuri, keltajuuri, raitapunajuuri, |
Porkkana ja punajuuri eroavat optimaalisen kylvöajankohdan osalta toisistaan kuin yö ja päivä!Tiistai 21.5.2019 - -Esko Erkkilä- Porkkana ja punajuuri ovat Viherpeukaloiden suosituimmat juurekset ja niin myös meillä.
Molempien viljelytekniikka on kylvämisen jälkeen jokseenkin samanlainen, mutta kylvöaikavaatimukset porkkanalla ja punajuurella eroavat toisistaan kuin yö ja päivä.
Porkkana kannattaa ehdottomasti kylvää jo syksyllä, sillä syyskylvö varhaistaa porkkanasadon saamista kevätkylvöön verrattuna viikoilla.
Punajuurta ei saa missään olosuhteissa kylvää syksyllä ja keväälläkin vasta sen jälkeen, kun maan lämpötila on pysyvästi ylittänyt 10 astetta.
Punajuuri on kaksivuotinen kasvi, joka kasvattaa ensimmäisenä vuotena lehtiruusukkeen ja mehevän juurimukulan. Toisena vuonna punajuuri kukkii ja tuottaa siemeniä.
Me ihmiset menemme punajuuren ”elämässä” väliin ja korjaamme omiksi tarpeiksemme sen mehevän juurimukulan heti ensimmäisen kasvuvuoden jälkeen.
Jos kylvämme punajuuren liian varhain ja sen siemenet kokevat maassa ollessaan kylmän vaiheen, kokee punajuuri saaneensa kylmäkäsittelyn ja alkaa jo ensimmäisen kasvukautensa lopulla kasvattamaan kukkavartta sekä siemeniä.
Kukkavartta pukkaava punajuuri on kelvoton ruokakäyttöön ja sitähän me emme halunneet.
Ilmastonkehittyminen – huomaatte, että en halua ilmiöstä käyttää kirosanaksi muodostunutta erästä toista sanaa – saattaa merkitä, että punajuuren optimaalinen kylvöajankohta Suomessa alkaa muodostumaan jo toukokuun lopulle, mutta varminta punajuuren kylvöajankohta on ajoittaa kesäkuun alkupäiviin.
Punajuuresta tässä toteamiseni pätee myös valkojuurikkaaseen sekä raitapunajuureen.
Palsternakka vertaantuu optimaalisen kylvöajankohdan osalta porkkanaan eli palsternakka kannattaa ehdottomasti kylvää kasvupaikalleen jo syksyllä.
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: porkkana kannattaa kylvää syksyllä, palsternakka kannattaa kylvää syksyllä, punajuuri kylvetään lämmenneeseen maahan vasta kesäkuulla, valkojuurikas, raitapunajuuri, |
Kasvun Ihme!Lauantai 23.8.2014 - -Esko Erkkilä- Me Viherpeukalot ja miksi ei muutkin, ovat näinä päivinä kokemassa Kasvun Ihmeitä.
Omalle kohdalleni Kasvun Ihmeitä realisoitui eilen useitakin, mutta päällimmäiseksi muistoihin jäivät härkäpavun sekä punajuuren Kasvun Ihmeet.
Härkäpavun sadonkorjuu on usein meillä jäänyt liian myöhäiseksi ja se on merkinnyt laatutason alenemista.
Poimin eilen puolet kasvussa olevista härkäpavuista ja nyt niiden laatutaso oli mainio.
Härkäpapuja viljellään myös rehukäyttöön, mutta omaan elintarvikekäyttöön rehuksi tarkoitettuja härkäpapuja ei kannata viljellä.
Omaan rehuhärkäpavuista omakohtaista kokemusta, kun joskus takavuosina laitoin viljelykseen kaukomailta näytteeksi tullutta härkäpapua.
Kaukomailta – oliko peräti Australiasta – tullut härkäpapu toki kasvoi tavanomaisesti, mutta sen laatu ei sopinut omaan makuuni. Näyte-erästä kasvaneet härkäpavut olivat maultaan kitkeriä ja eivät todellakaan sopineet elintarvikkeeksi.
Toinen eilen Kasvun Ihmeeksi kirjattava kasvi meillä oli punajuuri.
Sain illan hämärtyessä määräyksen noutaa trekoolimaalta muovisangollisen verran punajuuria.
Tein työtä käskettyä ja yllätyin, että punajuuremme ovat kasvaneet niin hyvin. Kuten kuvasta ilmenee, osa punajuuristamme on perinteisen pyöreitä ja osa puolestaan pitkänomaisia. Tässä joukossa oli myös yksi raitapunajuuri.
Aikaisempina vuosina punajuuremme ovat olleet paljon pienempiä, mutta siihen on kylläkin selkeä syy – jänikset ovat aiemmin verottaneet punajuuriamme.
Olemme vuosien saatossa huomanneet, että punajuuret ovat puutarhakasveista se, joka eniten miellyttää jäniksiä.
Laitoimme keväällä puutarhamaamme ympärille 200 metriä jänisverkkoa ja nyt voimme todeta, että investointimme oli kannattava.
************
Elämme Viherpeukalon kannalta kiivainta sadonkorjuun aikaa ja se merkitsee, että nyt Viherpeukalo saa ”palkkaa” joka päivä.
Saatan palata Viherpeukalona saamiini ”palkankorotuksiin” ja Kasvun Ihmeisiin joskus myöhemmin!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: härkäpapu, härkäpavun sadonkorjuu, punajuuri, punajuuren sadonkorjuu, raitapunajuuri, punajuurien jänissuojaus, |