Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Voi mahoton!

Tiistai 8.6.2021 - -Esko Erkkilä-

”Sattuneesta syystä” siniristilippu oli eilen…

 

 

IMG_1995.JPG

 

…lipputangossa mökillä Viljakkalan Majajärvellä…

 

 

IMG_1998.JPG

 

…sekä omakotitalomme lipputangossa Tampereen Palokallion Ruokomäenkadulla.

 

 

”Sattunut syy” tapahtui jo kauan sitten, kun Viljakkalan Hanhijärvenkulman Välimäkeen syntyi poika, joka sai kasteessa nimen Esko.

 

 

Kuuluimme ja kuulumme edelleenkin ns. ”suuriin ikäluokkiin”, jotka loimme Suomeen hyvinvoinnin.

 

Kiitollisena Teille, jotka eilen muistitte merkkipäivääni!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkalan Majajärvi, Tampereen Palokallio, suuret ikäluokat, suuret ikäluokat loivat Suomen hyvinvoinnin,

Suuret ikäluokat ovat edelleen vahva voimatekijä Suomen taloudelle

Keskiviikko 17.4.2013 - -Esko Erkkilä-

Suuriksi ikäluokiksi kutsutaan vuosiluokkia, jotka ovat syntyneet 1945 – 1950 välisenä aikana.

 

Kuulun suuriin ikäluokkiin ja olen ylpeä siitä.

 

Suurten ikäluokkien isät ja äidit taistelivat Suomen itsenäisyyden jatkumisen puolesta ja loivat sotiemme jälkeen perustan, jolle me pystyimme rakentamaan nyky-Suomen hyvinvoinnin.

 

”Märkäkorva”-sukupolvet eivät kaikilta osin osaa antaa meille sitä arvoa, jonka olemme ansainneet. Nuorissa on toki myös niitä, jotka arvostavat suurten ikäluokkien työtä.

 

Suuriin ikäluokkiin panostaminen vaati yhteiskunnalta satsauksia silloin, kun olimme lapsia ja nuoria. Oli rakennettava uusia kouluja ja erilaisten opintomahdollisuuksien takaamiseen tarvittiin panostamista.

 

Harvat suurten ikäluokkien edustajat olivat opiskeluaikoinaan ”iki-opiskelijoita”, sillä olimme oppineet vanhemmiltamme, että työn syrjään pitää päästä viivyttelemättä.

 

Suurten ikäluokkien edustajat saavuttavat tänä vuonna 68 – 63 vuoden iän – osa meistä on jo siirtynyt hyvin ansaituille eläkepäiville, mutta vielä jokunen meistä ahertaa edelleen.

 

Olemme rakentaneet Suomea nelisenkymmentä vuotta, mutta on muistettava, että olemme sen koko ajan olleet myös Kuluttajia oikein isolla K-kirjaimella ilmaistuna.

 

Kuluttaja-roolimme on oikeastaan vahvistumassa, kun eläkepäivät koittavat.

 

Eläkeläiset ovat suuri kuluttajaryhmä, jonka suuntaan mm. matkailualan ”kynnet syyhyävät”. Hyvä niin, sillä meillä on nyt hieman paremmin aikaa matkustella.

 

Huomasin omakohtaisesti eilen, että suuret ikäluokat ovat merkittävä asiakasryhmä rakennusaineteollisuudelle ja rakennustarvikekaupalle sekä remonttimiehille!

 

Meillä on meneillään keittiöremontti, jossa koko keittiö uusitaan kattoa lukuun ottamatta.

 

Remonttimiesten kanssa keskustellessa tuli ilmi, että heille tärkeä asiakasryhmä ovat omakoti- ja rivitalojen omistajat, jotka remontoivat 25 – 30 vuotta sitten rakentamiaan omakotitaloja tai silloin hankkimiaan rivitaloasuntoja. Remonttimiesten asiakkaat ovat usein suuriin ikäluokkiin kuuluvia.

 

Keskustelujen jälkeen huomasin, että monet ikätoverimme ovat parhaillaan samoissa puuhissa kuin me eli remontoimassa omakotitalojaan tai rivitaloasuntojaan. Myös kerrostalojen putkiremontit tapahtuvat usein sellaisissa kerrostaloissa, joiden osakkaat kuuluvat suuriin ikäluokkiin.

 

Haluan tällä pohdiskelulla kannustaa lukijoitani arvostamaan suurten ikäluokkien merkittävää roolia Suomen talouden pönkittämisessä myös sen jälkeen, kun olemme luovuttaneet paikkamme ”verokirjatyöskentelyssä” nuoremmillemme!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suuret ikäluokat, 1945 - 1950 syntyneet, Isänmaan rakentaminen, suurten ikäluokkien arvostaminen,

Suuret ikäluokat ovat yhteiskunnassa mukana merkittävänä tekijänä 2030 -luvulle saakka

Keskiviikko 26.1.2011 - -Esko Erkkilä-

Kuulun ns. suuriin ikäluokkiin.

Suurilla ikäluokilla tarkoitetaan vuosina 1946 – 1950 syntyneitä.

Sodan jälkeen hedelmällisyys ponnahti ylöspäin, ja epävakaiden sota-aikojen alhainen hedelmällisyys korjaantui vuosittain kertaheitolla ylöspäin.

Meille jouduttiin rakentamaan lisää kouluja ja meille piti luoda uusia jatkokoulutuspaikkoja. Miespuolisille suurten ikäluokkien edustajille jouduttiin rakentamaan uusia varuskuntia, jotta kaikki pystyivät suorittamaan varusmiespalveluksensa.

Siirryimme työelämään ja loimme Suomesta hyvinvointivaltion.

Osa suurten ikäluokkien työvoimatarjonnasta joutui etsimään leipäpuutaan Ruotsista.

Nyt suurten ikäluokkien siirtyminen eläkkeelle alkaa olla loppuvaiheessaan.

Olemme saaneet elämämme järjestykseen ja rahaa hieman säästöönkin. Nyt mm. matkatoimistot kokevat meidät tärkeäksi kohderyhmäkseen.

Ikä tekee tehtävänsä ja valitettavan moni suurten ikäluokkien edustaja on joutunut tukeutumaan sairaanhoitojärjestelmämme palveluksiin – osa meistä on jo matkannut viimeisen matkansa hautaustoimiston kassaa kartuttaen.

Vaikutuksemme suomalaisessa yhteiskunnassa tulee jatkumaan merkittävänä 2030 –luvulle saakka.

Ihmisten elinikä pitenee ja se merkitsee kasvavaa hoivantarvetta. Riittävätkö meiltä voimanvuosinamme kerätyt maksut takaamaan meille turvallisen vanhuuden? Iso ja tärkeä kysymys, johon päättäjien on jo nyt paneuduttava.

Tilastonikkarit ovat laskeneet, että Tampereen eri palvelualueilla asuu v. 2030 seuraavat määrät 95-vuotiaita tai sitä vanhempia kansalaisia:

  • keskusta                 390
  • koillinen                  202
  • kaakkoinen              185
  • eteläinen                  68
  • läntinen                  247

Tämän ennusteen mukaan v. 2030 Tampereella on vähintään 95-vuotiaita siis lähes 1.100 henkilöä.

Luvut ovat osa selvityksestä, joka on laadittu ikäihmisten palveluista Tampereen eteläisellä palvelualueella. Selvitystä hiottiin Etelä-Alvarin kokouksessa tammikuun 25.päivänä ja se julkistetaan lähiaikoina.

Mainittakoon, että seuraavaksi vastaava selvitys laaditaan kaakkoisen palvelualueen tilanteesta.

Ennusteen luvut kertovat sen tosiasian, että suurten ikäluokkien merkitys yhteiskunnassa säilyy merkittävänä 2030-luvulle saakka.

Olemme poliittisille puolueille merkittävä äänestäjäjoukko ja meidän pitää itse se muistaa. Äänemme ASIAA puhuville poliitikoille tuntuu vähän siltä kuin itseään äänestäisi!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suuret ikäluokat, ikäihmisten palvelut, ikäihmisten palvelut eteläisellä palvelualueella, palvelualue,