Luumuja, salkopapuja, tomaatteja ja tyrniä oli tarjolla!Maanantai 9.9.2024 - -Esko Erkkilä- Viljakkalan Seurojentaloyhdistys ja Viljakkalan Martat olivat järjestäjinä, kun Viljakkalan Seurojentalolla järjestettiin Markkinat viime lauantaina eli 7.9.2024!Rouva halusi verestää vanhoja markkinamuistoja ja varasi markkinoilta……myyntipaikan.Myynnissä hänellä oli luumuja, salkopapuja, tomaatteja sekä tyrniä – kaikki kasvatettu mökkitontillamme Viljakkalan Majajärvellä!*******************Luumut maksoivat yhden euron n. 600 gramman rasiallinen.Salkopapu 10 €/kg ja tomaatti 4 €/kg.Tyrnit maksoivat 3 € n. 300 gramman purkillinen – ne olivat oksissa kiinni eli jatkoprosessoinnissa ne piti pakastaa ja sen jälkeen seuloa marjat sekä oksanpätkät erilleen!***************Kaikkia tuotteita oli riittävästi, mutta vähiin ne kävivät!***Kaupankäynti oli tietysti päätarkoitus, mutta yhteinen hauskanpito ja kylän elävänä pitäminen olivat ainakin yhtä tärkeitä!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Luumuja ja salkopapuja ja tomaatteja sekä tyrniä oli tarjolla!, Luumut, Salkopavut, tomaatit, tyrnit, Viljakkalan Seurojentalo, Viljakkalan Seurojentaloyhdistys, |
Salkopavut ovat papujen aatelia!Lauantai 7.9.2024 - -Esko Erkkilä- Oletan, että papumaallani yli kaksi metriä korkean verkon tukemana kasvavat pavut ovat salkopapuja.Harmittelen, että en ole muistiinmerkinnyt siemenpussien kyljestä ilmenevien papujen tarkkaa nimeä, mutta vahva oletukseni kallistuu salkopapujen suuntaan.Kasvussa verkon tukemana nuo pavut ovat komeita.Komeita ne ovat myös korjuun jälkeen korissa!Valtaosa noista pavuista on pituudeltaan 25 senttiä eli pituudessa löytyy!*****************Olen tehnyt itseni kanssa alustavan sopimuksen, että ensi vuonna lisään tämän papulajin viljelyä kolminkertaiseksi, sillä tukiverkkoa tontilta löytyy – lisäksi olen sopinut itseni kanssa, että laitan muistiin tuon papulajin nimen!
-Esko Erkkilä- |
2 kommenttia . Avainsanat: Salkopavut ovat papujen aatelia!, salkopapu, |
Pavut ovat nyt jäniksiltä suojassa!Lauantai 13.7.2024 - -Esko Erkkilä- Rakennuskiireiden vuoksi olen tänä kesänä paljolti laiminlyönyt trekoolikasvien viljelyä, mutta toki pavunviljelyä harrastan.Papua on meillä kasvamassa kahdessakin paikassa ja sain toissapäivänä perattua molemmat papumaat rikkakasveista vapaaksi.*******Homma jatkui eilen, kun ehdin pystyttämään molemmille aloille……jänisaidat.**************Nyt vaan odottamaan papujen kukintaa ja sitten aikanaan pavun sadonkorjuuta!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pavut ovat nyt jäniksiltä suojassa!, papumaiden jänissuojaus, papu, |
Hallanpelko vauhditti papujen sadonkorjuuta!Perjantai 15.9.2023 - -Esko Erkkilä- Sääennusteissa povataan yöhalloja ja se vauhditti sitä, että eilen suoritin sadonkorjuun viimeisille pavuillemme.Meillä on trekoolimaalla……kolmen metrin pituinen x kaksi ja puolimetriä korkea verkkoaita, jota olen perinteisesti käyttänyt keltaisen salkopavun tukena.Kuluneena kesänä ”unohdin” tämän aidanteen sadettamisen ja salkopapusatomme jäi vaatimattomaksi.Jotain sentään kuitenkin tuli!*********************Onnistuneet salkopavut ovat komeita katsella ja maukkaita maistella!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hallanpelko vauhditti papujen sadonkorjuuta!, halla, hallanpelko, pavut, salkopapu, keltainen salkopapu, |
Pavut on poimittu!Maanantai 11.9.2023 - -Esko Erkkilä- Kolme muovisangollista oli eilisen päivän saalis, kun sain satokauden viimeisetkin pavut poimittua.Eilen poimimani pavut olivat laadukkaita, sillä ne kasvoivat laatikoissa, joita olen hommannut trekoolimaallemme.Laatikot alkavat olla tiensä päässä, mutta ehkä ne pienellä kunnostuksella vielä kestävät ensi vuoden!-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pavut on poimittu!, pavut, papu, |
Kahdenkymmenenkolmen kilon suuruinen papusato oli aivan riittävä!Sunnuntai 27.8.2023 - -Esko Erkkilä- Viime päivät ovat minulta kuluneet papusadon korjuuhommissa ja eilen sain urakkani loppuun, kun pääsin 23 kilon kokonaissatoon!Toki joskus olen kokonaissadossa päässyt suurempaankin lukemaan, mutta olen eiliseen saavutukseeni hyvinkin tyytyväinen.Sato oli laadultaan ensiluokkaista ja……sekös ilahduttaa!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kahdenkymmenenkolmen kilon suuruinen papusato oli aivan riittävä! Papu, papusato!, |
Kesän viimeiset!Sunnuntai 2.10.2022 - -Esko Erkkilä- Eilen oli päivä, jolloin sain kesän viimeiset vihannekset korjuuseen, kun……härkäpavut päätyivät talteen!Eihän niitä paljon ollut kylvössäkään, mutta joissain paloissa oli……jopa kuusi härkäpapua!***********************Härkäpavut kiehautetaan ja sen jälkeen ne päätyvät pakasteeseen odottamaan niillä herkuttelua!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Härkäpapu, |
Papu pystyy sitomaan ilmasta typpeä!Sunnuntai 4.9.2022 - -Esko Erkkilä- Papu on eräs niistä kasveista, jotka pystyvät sitomaan ilmasta typpeä.Sain eilen suositettua pavun sadonkorjuun ja siinä samalla tuli jälleen todettua omin silmin, että papu on eräs niistä kasveista, jotka pystyvät sitomaan ilmasta typpeä.Pavun juurissa on nystyröitä, jotka kertovat, että tuo kasvi pystyy sitomaan ilmasta typpeä.Meillä kasvaa toinenkin samaan pystyvä puutarhakasvi eli tyrni.Pavun viihtyminen trekoolilla on hyvä asia, sillä se kertoo, että maa on hyvässä kasvukunnossa.
-Esko Erkkilä- |
3 kommenttia . Avainsanat: Papu pystyy sitomaan ilmasta typpeä!, Typpi eli N, typensitojakasvit, papu on typensitojakasvi, tyrni on typensitojakasvi, |
Ensi kesänä omavaraisuus on arvossaan!Torstai 17.3.2022 - -Esko Erkkilä- Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan aloittaneen Vladimir Putinin toimenpiteiden vuoksi me kaikki joudumme maksamaan kalliin hinnan.Meillä oli aikomus ensi kesänä se, että laittaisimme kasvimaalle aikaisempia vuosia vähemmän erilaisia hyötykasveja kasvamaan. Toki tavoite on edelleen voimassa, mutta joidenkin kasvien osalta sitä emme tee ja eräs näistä puutarhan hyötykasveista on pensaspapu.Rouva ehti hankkia keltaisen pensaspavun siemeniä 300 kappaletta ja niillä pääsen hyvään alkuun.Uskallan sanoa, että ”pääsen”, sillä pensaspavun viljelytoimenpiteet kylvöstä sadonkorjuuseen saakka ovat minun vastuullani.*******************Pensaspapu kylvetään lämpimään maahan eli sen kylvöaika ajoittuu vasta kesäkuun kymmenennen päivän tietämille.Riviväli on 40 senttiä ja se sama on myös taimiväli.Pensaspavusta saatava sato ei ole mikään itsestäänselvyys, sillä sato saattaa jäädä täysin olemattomaksi tai sitten satoa tulee tolkuttomasti.Viime kesänä saimme satoa 60 kiloa ja kun vasta nyt aloimme sitä käyttämään, niin pensaspapua riittää lautasilla!Rouvan hankkimat pensaspavun siemenet olivat maksaneet 69 senttiä per pussi, joten kyse oli onnistuneesta ostoksesta, sillä vakuustodistuksen mukaan niillä on viimeinen kylvöpäivä vasta vuoden 2024 lopussa!Kesäkuun alkupuoliskoa odotellen!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ensi kesänä omavaraisuus on arvossaan! Pensaspapu, Keltainen pensaspapu, Venäjän aloittama hyökkäyssota, Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaa vastaan, |
Nyt on aika härkäpavun sadonkorjuulle!Keskiviikko 8.9.2021 - -Esko Erkkilä- Sain eilen taas yhden puutarhakasvimme sadonkorjuun päätökseen, kun härkäpapumme päätyivät pakkaseen!Härkäpapu eli Vicia faba on helppo viljellä ja proteiinipitoisena hernekasvina sen viljelyn soisi olla laajempaakin.Härkäpapua viljellään ainakin ulkomailla rehukasvina, mutta Suomessa sen elintarvikelaadut ovat viljelyksessä.Työelämän aikana tavarantoimittajat kauppasivat rehulaatuista härkäpapua ja kokeilin kylvääkin sitä, mutta olivat niin kitkeriä, että ainakaan rehulaatuisista härkäpavuista ei ole ihmisravinnoksi.*******************Olemme mielenkiinnosta viljelleet härkäpapua parinkymmenen rivimetrin verran jo useana vuonna ja niin myös tänä vuonna.Härkäpavun palko on komea ilmestys!Härkäpapumme olivat kahdenlaatuisia eli vaaleita ja punertavia.Pidin eriväriset erillään ja samoin menetteli Rouva, kun hän kiehautti härkäpapumme.
Härkäpavuilla on monien muiden kasvien tapaan se ominaisuus, että ne menettävät kiehauttamisessa kauniin värinsä ja muuttuvat harmaiksi, mutta makua se ei haittaa!**************
Ensi talvena meillä on lautasella härkäpapuja muutaman kerran vaihtelua tuomassa!Suosittelen kokeilemaan härkäpapujen kasvatusta ensi kesänä!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Härkäpapu, Härkäpavun sadonkorjuu, Härkäpavun viljely, Vicia faba, |
45 kiloa papuja menee käsiteltyinä pieneen tilaan!Sunnuntai 29.8.2021 - -Esko Erkkilä- Eilen saimme yhden tärkeän puutarhakasvimme sadonkorjuun suoritettua, kun keltaisen vahapavun kesän viimeinen kattilallinen päätyi pakastimeen.Kyseessä oli tavallaan keräilyerä, sillä nämä pavut oli aikoinaan keskenkasvuisuutensa vuoksi jätetty vielä kasvamaan.”Keräilyparttian” laatu oli erinomainen, kuten kuvastakin näkyy!Kelpaa tämmöisiä papuja esitellä!Pavuista napsaistaan kanta sekä kärki pois ja täysmittainen papu katkotaan kolmeen osaan.Pavut kiehautetaan ja kiehauttamisen jälkeen niitä huuhdotaan kylmällä vedellä. Huuhtomisen jälkeen pavut laitetaan pakastuspusseihin ja meillä pussit saavat olla jääkaapissa muutaman tunnin ennen niiden laittamista pakastimeen.Pakastetut pavut lämmitetään paistinpannulla rypsiöljytujauksen sekä valkosipulin kanssa ja sen jälkeen ne ovatkin valmiita lautaselle!Pidimme kirjanpitoa papusaaliistamme ja totesimme, että kesän sato oli 45 kiloa papuja!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vahapavut, papujen pakastaminen, papusato 2021, |
Papusato on nyt pakkasessa!Keskiviikko 18.8.2021 - -Esko Erkkilä- Poikkeuksellisen lämmin ja kuiva kesä merkitsi, että kesän papusadosta muodostui ennätyksellinen – kuivuus edellytti sadettamista, mutta järven rannalla trekooliviljelyä harrastavalle se ei ollut ongelma.Sato on eilen saatu viimeistenkin papujen osalta pakkaseen ja uskallan todeta, että laatu oli ensiluokkaista.Myös määrään saamme olla tyytyväisiä!Meillä oli viljelyksessä keltaista vahapapua sekä vihreää ja molempia oli sekä pyöreitä että lituskaisia.********************Vihreät pavut ovat komeita katsella, mutta niillä on se haittapuoli, että kiehautuksen……jälkeen ne molemmat menettävät vihreän värinsä ja ovat kovin harmaita!On selvää, että taas ensi keväänä laitetaan papuja kasvamaan!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pavut, vahapavut, keltaiset pavut, vihreät pavut, papujen kiehauttaminen, |
Joko tai!Maanantai 16.8.2021 - -Esko Erkkilä- Olen vuosien aikana oppinut, että papusadosta saadaan joko täysin nolla-sato tai vaihtoehtona supersuuri sato.Tänä vuonna on supersuuren sadon vuoro!Hyvän sadon ansiosta sain tehdä sadonkorjuun siten, että revin pavut yksitellen kaikkineen päivineen kottikärryyn ja sitten vasta pihassa nypin pavut talteen.Tyhjät versot palautin pellolle, sillä ne sisältävät arvokkaita ravinteita ensi vuodelle.Pavut pilkotaan ”suupalan” kokoisiksi ja kiehautetaan vartti ennen pakastamista.Keltaiset pavut säilyttävät herkullisen värinsä kiehauttamisen jälkeenkin ja ne ovat nautittavan näköisiä lautaselle saakka.Maittavia papunautintoja!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: papu, pavut, herkkupavut, papujen sadonkorjuu, papujen kiehauttaminen, papujen pakastaminen, papujen ruuanlaitto, |
Härkäpapu on eräs maailman vanhimmista viljelykasveistaMaanantai 14.9.2020 - -Esko Erkkilä- On varmaan monille yllätys, että härkäpapu on eräs maailman vanhimmista viljelykasveista. Härkäpapua on viljelty jo kolmetuhatta vuotta ennen ajanlaskumme alkua!Tänä vuonna meillä härkäpapua oli kasvamassa nelisenkymmentä rivimetriä.Härkäpavun palot ovat suuria ja palkojen sisällä olevat……pavut ovat hyvinkin kookkaita.Härkäpavut kannattaa kiehauttaa ennen käyttöä ja pakastamista varten se on välttämätöntäkin – kiehauttamisajaksi riittää 3 – 5 minuuttia.Tämmöisiltä näyttävät kiehutetut härkäpavut……ja tässä niitä on jo pakastuspusseissa.***********************Härkäpavulla on korkea esikasviarvo ja se perustuu voimakkaaseen juuristoon sekä härkäpavun kykyyn sitoa ilman typpeä juurinystyröihinsä.Härkäpavun viljelytekniikasta vielä se, että sen voi kylvää hyvin varhain ja sen hallankestävyyteen, sillä se kestää pakkasta jopa 3 – 5 astetta!Härkäpavun hyödyntämiseen liittyviä ruokareseptejä löytyy paljon!Laittakaahan ensi keväänä härkäpapua kasvamaan!
-Esko Erkkilä- |
2 kommenttia . Avainsanat: härkäpapu, härkäpapu typensitojana, |
Trekoolituotteiden kauppakunnostusta ja osin myös pakastamiseen valmistamistaLauantai 29.8.2020 - -Esko Erkkilä- Syksy saapuu ja sen myötä puutarhatuotteiden kauppakunnostus on ajankohtaista ja joidenkin tuotteiden pakastamisen valmistelu kuuluu näihin päiviin.Eilen meillä oli ajankohtaista sipuleiden kauppakunnostus ja sen lisäksi aloitin papujen sadonkorjuun.Vaikka itse kehunkin, niin istukassipulien sekä punasipulien osalta satotaso ja sadon laatu olivat erinomaisia – kelpaa Rouvan tarjota näitä asiakkaille Läheltä Sinulle tapahtumassa Viljakkalan Seurojentalolla 5.9.2020!******************Eilen aloitin myös papujen sadonkorjuun ja kohtuullisin satonäkymin.Totean kokemuksesta, että papujen sato menee joko täysin ”plörinäs” tai sitten papusato menee älyttömyyksiin – nyt satotaso näyttää pysyvän kohtuudessa!Viljelemme keltaista papua, mutta siemenpusseihin oli pussittajan virheen vuoksi osunut myös muutama vihreän pavun siemen. Vihreät pavut ovat katsellen erinomaisia, mutta keitossa ne muuttuvat harmaiksi, joten ainakin me olemme luopuneet vihreiden papujen kasvattamisesta.Pavut kiehautetaan kymmenminuuttisen verran, jäähdytetään, laitetaan pakastuspussiin ja jäädään odottamaan talvisaikaa!Semmoista se oli eilen!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Istukassipulit, punasipulit, pavut, papu, papujen pakastaminen, keltaiset pavut, vihreät pavut, |
"Papukaijapäivä"Torstai 4.4.2019 - -Esko Erkkilä- Olen toki aiemminkin nähnyt papukaijoja, mutta Andalausiaan suuntautuneen lomamatkamme näin niitä runsaasti ja kuulin niiden mekastusta.
Majapaikkakunnallemme Torremolinoksessa ja eräässä retkikohteessamme Nerjassa mekastelleet papukaijat olivat kooltaan pienehköjä ahertajia.
***********************
Nerjan kaupungissa Euroopan parvekkeella eli Balcón de Europa:lla meillä oli hetki aikaa levähtää ja seurata, kun papukaijat olivat rakennuspuuhissa ja suuren mekastuksen myötä kuljettivat pesäntekoaineksia palmujen latvustoihin.
Lennossa olevia papukaijoja en vanhalla kamerallani onnistunut valokuvaamaan, mutta palmujen lehvästöissä lepääviä lintuja sentään sain muutaman kuvattua!
Kas näin:
*******************
Päiväretkemme jälkeen teimme Torremolinoksessa rantabulevardilla pienen kävelyretken ja sen aikana…
…pääsin lähietäisyydeltä kuvaamaan nurmikolla syötävää etsiviä papukaijoja, jotka…
…myös täällä olivat pesäntekopuuhissa!
Olipahan papukaijapäivä!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Papukaija, papukaijat, Balcón de Europa, Euroopan parveke, Nerja, Torremolinos, Andalusia2019, |
Pelko geenimuunnellun soijan haittavaikutuksista on hälvennytKeskiviikko 26.9.2018 - -Esko Erkkilä- Soijapavusta valmistettu soijarouhe on yhä edelleen sikojen ja siipikarjan ruokinnassa tärkein proteiinilähde.
Nautakarjan rehuissa soijatuotteita ei Suomessa käytetä.
Soijatuotteiden käyttäminen Suomessa ihmisravinnoksi on marginaalista.
USA:n ja Kiinan välinen nokittelu on merkinnyt kesäkauden aikana, että yhdysvaltalaisen soijapavun tuontimäärät EU:n alueelle ovat kasvaneet. Viime heinäkuussa yhdysvaltalaisen soijapavun tuontimäärä oli EU-tuonnista 37 %, kun se vuotta aikaisemmin oli vain 9 prosenttia.
EU-alueelle tuotavan soijapavun kohdalla on kyse mittavista volyymeistä, sillä tuo heinäkuinen jenkkisoijapavun 37 %:n osuus merkitsi 360 miljoonaa kiloa! Viime vuoden heinäkuussa Euroopan Unionin alueelle tuotiin yhdysvaltalaista soijapapua 97 miljoonaa kiloa.
Brasilia on maailman toiseksi suurin soijantuottaja ja sieltä tuodaan EU:n alueelle paljon soijapapua.
****************
Eurooppaan tuotava soijapapu jalostetaan täällä soijarouheeksi ja soijaöljyksi, joilla on Unionin alueella omat markkinansa.
EU:n alueelle tuotavasta soijapavusta n. puolet on geenimuunneltua eli taannoisella ammattikielellä ilmaistuna ”mausteista”!
***************
Muistan hyvin työelämäni ajalta, kun Raisio vielä jalosti rypsiä ja rapsia sekä niiden ohella soijapapua, tuotiin soijapapu joko Brasiliasta tai ”Suurilta järviltä” Yhdysvalloista tai Kanadasta.
Tanskan salmet asettivat rajoituksen laivakoolle, sillä niiden kautta pystyi ainakin silloin kulkemaan turvallisesti vain n. 26 miljoonan kilon suuruiset soijapapulastit.
Kahdenkymmenenkuuden miljoonan kilon suuruisen laivan rahtaaminen Suomeen, laivalastin purkaminen ja varastointi oli melkoinen logistinen ponnistus!
Kiinalaiset kutsuvat soijapapua sen hyvien ravintoarvojen ansiosta termillä:
”Kultainen helmi!”
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: soijapapu, soijarouhe, soijaöljy, soijapapua Suomeen, soijanjalostusta EU:ssa, soijanjalostusta Suomessa, geenimuunneltu soijapapu, geenimuunneltu soijarouhe, USA:n ja Kiinan tullinokittelu, |
Nyt on aika laittaa pavut pakastimeen!Tiistai 23.8.2016 - -Esko Erkkilä- Eilen oli päivä, jolloin meillä hoidettiin papujen sadonkorjuu.
Olen vuosien saatossa oppinut kokemusten kautta, että papuja ei tule joko lainkaan tai sitten niitä tulee paljon.
Tänä vuonna saimme keskimääräisen sadon, sillä viisikymmentä rivimetriä antoi satoa kuusi muovisangollista.
Meillä oli tänä kesänä viljelyksessä vain keltaisia vahapapuja.
Keltaiset vahapavut säilyttävät värinsä, kun sen sijaan vihreät pavut menevät keitettäessä harmaiksi ja siten eivät ole lautasella lainkaan herkullisen näköisiä.
Poiminnan jälkeen pavut pitää pestä, sillä lähellä maanpintaa kasvavina ne saavat sadetuksen ja sateiden aikana ”hiekkakylvyn”.
Pavuista nipistetään kanta sekä kärki pois ja ne paloitellaan ainakin kahteen osaan – isot pavut paloitellaan kolmeen osaan.
Papuja pitää keittää kymmenen minuuttia, sillä niiden sisältämät haitalliset glykosidit vaativat kymmenen minuutin keittämisen.
Keittämisen jälkeen pavut siivilöidään ja niiden annetaan jäähtyä ennen pussitusta.
Kesän papusato oli 16 kiloa ja se riittää meille talven ajaksi, sillä edellisvuoden papujakin on vielä pakastimissa.
Keväällä taas papuja kasvamaan – kenties ensi vuonna se huippusato, jotta voi antaa naapureillekin!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: papu, vahapapu, vahapavun sadonkorjuu, pavun glykosidit, papujen keittäminen on välttämätöntä, |
Euron heikentyminen dollariin verrattuna kohottaa tuontituotteiden hintaaLauantai 11.10.2014 - -Esko Erkkilä- Useissa yhteyksissä mainitaan, että vahva euro hankaloittaa suomalaisten tuotteiden kilpailukykyä vientimarkkinoilla.
On totta, että vahva euro näin tekee, mutta samassa yhteydessä unohdetaan kokonaan, että vahva euro merkitsee tuontitavaroille edullista hintaa.
Kolikolla on siis kaksi puolta.
Työelämässä ollessani seurasin jatkuvasti - ainakin kerran päivässä - euron suhdetta dollariin, mutta eläkevaarina tähän ei ole tarvetta.
Minulla oli tuntuma, että euro on menettänyt vahvuuttaan dollariin nähden ja otinkin tässä iltana muutamana asiasta selvää oikein taskulaskimen kanssa.
Otin vertailukohteeksi minulle työelämän ajalta tutuksi tulleen soijapavun ja tutkailin sen hintakehitystä toukokuun 2014 keskikurssin mukaan verraten sen hintatilannetta 8.10.2014 tilanteeseen.
Soijapavun maailmanlaajuinen markkinahinta määritellään Chicagon pörssissä ja luonnollisesti dollareina.
Hintanoteeraukset vaihtuvat hetki hetkeltä, mutta päivän kurssiksi noteerataan ns. päätöskurssi eli se hinta, jolla päivän kaupankäynti päätetään.
Toukokuussa 2014 soijapavun hinta Chicagossa oli n. 550 dollaria per tonni. Samaan aikaan yhdellä eurolla sai 1,37 dollaria eli soijapavun eurohinta olisi silloin ollut Chicagossa n. 401 €/tonni.
Lokakuun 8. päivänä 2014 soijapapu maksoi Chicagossa n. 350 $ per tonni. Samana päivänä Suomen Pankin valuuttakurssitiedon mukaan yhdellä eurolla sai 1,26 dollaria eli soijapavun hinta olisi silloin ollut Chicagossa 278 €/tonni.
Melkoinen hinnanlasku, mutta hinnanlasku olisi ollut paljon suurempi, jos euro olisi pysynyt lokakuulla yhtä vahvana kuin se oli toukokuussa – toukokuisella valuuttakurssilla lokakuussa yksi soijatonni Chicagossa olisi maksanut vain 255 euroa!
Esimerkkituotteen eli soijapavun kohdalla euron heikentyminen suhteessa dollariin merkitsi 23 €/tonni. Tiedän kokemuksesta, että se on paljon.
Soijapavun hintanoteeraus Chicagossa vaikuttaa melko suoraviivaisesti ”Pihtiputaan” isännän maksamaan rehunhintaan, sillä kotieläinten ruokinnassa tarvittavien valkuaiskomponenttien hinnat peilaavat varsin nopealla aikajänteellä Chicagosta Suomeen.
Soijapapua ei luonnollisesti käytetä kotieläinten ruokinnassa, mutta siitä saatavaa soijarouhetta käytetään erityisesti sikojen ja siipikarjan ruokinnassa.
Otin tässä jutussani esimerkkituotteeksi soijapavun, mutta sama tilanne on mm. Venäjältä ja muultakin tuotavan öljyn kohdalla – öljykauppa on tuottajamaasta riippumatta dollaripohjaista.
Jos öljyn tynnyrihinta dollareissa pysyy ennallaan ja euro jatkaa heikentymistään, niin jakeluasemien mittarihinnat tulevat nousemaan.
Öljykaupassakin on kaksi perustekijää; öljyn tynnyrihinta dollareissa ja valuuttakurssi – vasta niiden lopputuloksena päästään mittarikentän litrahintaan!
Tämmöistä pohdiskelua tänään!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valuuttakurssit, euron ja dollarin valuuttakurssi, euron kurssi, dollarin kurssi, CBOT, soijapapu, soijarouhe, valkuaisraaka-aineet, |
On sadonkorjuun aika!Sunnuntai 21.9.2014 - -Esko Erkkilä- Puutarhassa syyskuu on parhainta sadonkorjuun aikaa.
Seuraavassa pieni kuvakimara niistä parhaista hetkistä, joita mökkitonttimme palstalla on syyskuun aikana saatu sadonkorjuun merkeissä viettää.
Meillä on mökillä pieni lava avomaankurkulle ja saimme siitä melko mukavan sadon jo elokuun aikana.
Syyskuun alkupuolella saimme lavasta avomaankurkkuja kolme muovisangollista ja lisää on tulossa vielä syyskuun viimeisinä päivinä.
Tomaatit kasvavat meillä käytöstä poistetuissa sementtisissä rumpuputkissa, jotka on nostettu pystyyn sekä täytetty mullalla.
Mullassa ja avomaalla kasvaneiden tomaattien maku on ylivertainen , kun niiden makua vertaa esim. sellaisiin ns. luomutomaatteihin, jotka ovat kasvaneet kasvihuoneessa.
Pavut ovat kasvi, joka joko antaa hyvän sadon tai sitten satoa ei tule lainkaan.
Tänä vuonna on sellaisen vuoden vuoro, jolloin satoa on tullut.
Tänä vuonna papumaan ”jälkisato” oli runsas, sillä sen kiehauttamiskuntoon saattamisessa oli jopa aikataulullisia ongelmia.
Keltaiset pavut ovat meille vanha tuttu, mutta nyt meillä oli pieni määrä violettia papua. Violetti papu on kaunis katsella, mutta valitettavasti keittämisessä violetti väri häviää ja se ei välity ruokapöytään saakka.
Kuvan oikeassa alalaidassa näkyvä ruusupapu oli miellyttävä ensituttavuus ja nyt on huolehdittava, että sitä tulee kylvöön myös ensi vuonna.
Perunasato saatiin tänä vuonna poikkeuksellisen laadukkaana kellariin.
Mukulamäärä oli kohtuullinen, mutta mukuloiden koko suorastaan valtaisa. Kuorinta- ja halkaisu- sekä makukokeiden perusteella laatu oli hyvä.
Tässä on kuvattuna ne kaikki viisi perunalajiketta, jotka meillä olivat viime kesänä viljelyksessä.
Vasemmalta ylhäällä Siikli, Timo sekä Blue Congo ja alhaalla vasemmalta Van Gogh sekä Rosamunda.
Porkkanasato ei ollut ihmeellinen, mutta kun rivimetrejä oli kohtuullisesti, niin kokonaissadoksi muodostui 107 kiloa.
Rakensimme viime keväänä puutarhamaamme ympärille jänisaidan ja ainakin punajuuren kannalta ratkaisu oli oikea, sillä nyt ristihuulet eivät päässeet verottamaan punajuurikasvujamme.
Punajuurta tuli 77 kiloa ja eiköhän se kolmen hengen taloudessa riitä talvikaudeksi!
On selvää, että puutarhakasvien viljeleminen ei lyö taloudellisesti leiville, mutta kun kynsien alla on koko elinajan ollut multaa, niin harrastuksena luonnon kanssa toimiminen on suorastaan välttämätöntä!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puutarhakasvien sato 2014, avomaankurkku, avomaantomaatti, keltainen papu, violettipapu, ruusupapu, Siikli, Timo-varhaisperuna, Blue Congo, Van Gogh, Rosamunda, porkkanan sadonkorjuu, punajuuren sadonkorjuu, |