Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Joutsenet ovat aloittamassa muuttomatkaansa!

Torstai 27.10.2022

Tapasin eilen kolmikymmenpäisen joutsenparven Viljakkalan Hanhijärvellä Koivuniemen pellolla kokoontumassa etelään suuntautuvan muuttomatkansa valmisteluissa.

 

 

IMG_6395.JPG

 

 

IMG_6394.JPG

 

 

IMG_6393.JPG

 

 

IMG_6392.JPG

 

 

Laulujoutsen on Suomen kansallislintu ja komea onkin.

 

Kalevalaisessa runoudessa puhutaan Tuonelan joutsenesta ja sillä on tärkeä roolinsa mm. Akseli Gallen-Kallelan maalauksessa ”Lemminkäisen äiti”!

 

Arvostan, että maamme kansallislintu oli valinnut synnyinkyläni pellot paikaksi, jolla se valmistautui pitkälle muuttomatkalleen!

 

 

Tervetuloa keväällä takaisin Suomeen – jokohan ensi keväänä yksi joutsenpariskunta valitsee pesäpaikakseen mökkijärveni Viljakkalan Majajärven!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Joutsenet ovat aloittamassa muuttomatkaansa!, Viljakkala, Viljakkalan Hanhijärvenkulma, Joutsenten muuttomatka on alkamassa, Tervetuloa joutsenet Suomeen taas keväällä 2023, Tuonelan joutsen, Akseli Gallen-Kallela, Lemminkäisen äiti, Viljakkalan Majajärvi

Tänään on päivä, jolloin voin kantaa rinnassani Suomen Valkoisen ruusun ansioristiä

Maanantai 6.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Agrologit ry anoi minulle useita vuosia sitten ansiomerkkiä ja Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta päätti myöntää minulle…

 

 IMG_4538.JPG

 

…Suomen Valkoisen Ruusun ansioristin.

 

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta on perustettu valtionhoitaja Gustav Mannerheimin päätöksellä 28. tammikuuta 1919 eli ritarikunta on yli 100-vuotias.

 

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta perustettiin korvaamaan samalla päivämäärällä keskeytetyn Vapaudenristin ritarikunnan toiminta – Vapaudenristin ritarikunnan kunniamerkkejä on myöhemmin alettu jakamaan uudelleen.

 

Kunniamerkki on yrjönristi, jonka keskuksessa on hopeinen ruusu.  Ristin sakaroiden välissä on Suomen leijonan pää kohotettuine miekkoineen.

 

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan merkit on suunnitellut Akseli Gallen-Kallela ja ritarikunta on siviili- sekä sotilasritarikunta.  Ritarikunnan suurmestarina toimii tasavallan presidentti.

 

Arvostan saamaani kunniamerkkiä ja kiitän Pirkanmaan Agrologit ry:tä sen anomisesta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tänään on päivä jolloin voin kantaa rinnassani Itsenäisyyspäivä, Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta, SVR Ar, Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi, Pirkanmaan Agrologit ry, valtionhoitaja Gustav Mannerheim, Akseli Gallen-Kallela,

Suomalaisen taiteen kultakaudella 1880 - 1910 johtohahmona oli Akseli Gallen-Kallela, mutta...

Sunnuntai 6.10.2019 - -Esko Erkkilä-

…suureen suosioon ja maailmanmaineeseen silloin pääsi mm. ...
 
 
 

IMG_4769.JPG
 
 
...Albert Edelfelt ja tässä esimerkkinä hänen vuonna 1886 maalaamansa herkkä teos ”Sukkaa kutova tyttö”!

 
 
 

******************


 
 
Kolmas saman aikakauden suurista mestareista oli Pekka Halonen, jolta Mäntän Serlachiuksen Gösta-museossa on ainakin…
 
 
IMG_4753.JPG
 
 
…”Leppäkoski” –teos.

 
 
 

****************


 
 
 
Pääsen erilaisten luottamushenkilötehtävieni vuoksi silloin tällöin osallistumaan Tampereen Raatihuoneella järjestettäviin ”pippaloihin” ja silloin aina haluan poiketa eräässä ”takakamarissa”, jossa on esillä Pekka Halosen maalaus…
 
 
pekkahalonenjaesko.JPG
 
 
…"Veneentervaaja”

 

 

Aina aistin tuon maalauksen edessä aidon veneentervan tuoksun eli Suomen kultakauden eräs keskeisimmistä taiteilijoista on onnistunut täydellisesti työssään!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Serlachius-museot, Gösta-museo. Kultakausi, Suomen taiteen kultakausi, Akseli Gallen-Kallela, Adolf Edelfelt, Pekka Halonen, Veneentervaaja, Pekka Halonen Veneentervaaja, Tampereen Raatihuone, Pirkanmaan Agrologit ry,

Suomen taiteen kultakauden teoksia on ihailtavissa Serlachiuksen Gösta-museossa Mäntässä

Lauantai 5.10.2019 - -Esko Erkkilä-

Suomen taiteen kultakaudeksi kutsuttu ajanjakso ajoittuu vuodelta 1880 vuoteen 1910 saakka ja jolloin suomalaiselle taiteelle luotiin kansallinen ilme sekä samalla se nousi kansainväliselle tasolle.
 
 
Kultakauden johtohahmo oli vuonna 1865 syntynyt Akseli Gallen-Kallela, joka vuonna 1894 lausui näin:
 

” Minä tunnen, että kohta taas avautuu minulle se ihana taiteen maailma, jonka kauneuksia saan mieleni mukaan nauttia. Maailmassa, elämässä ja luonnossa ei olekaan muuta kuin kauniita satuja, ja kun ovi aukenee, mene sisään ja ota sielusi täyteen.”


 
 
Akseli Gallen-Kallelan teoksia on nähtävillä Mäntässä Serlachiuksen Gösta-museossa mm. nämä:
 
 
IMG_4757.JPG
 
 
Maisema Kuhmosta (1890)

 
 
 
IMG_4772.JPG
 
 
Äiti ja lapsi (1887)

 
 
 
IMG_4766.JPG
 
 
Sissi Serlachiuksen muotokuva (1889).

 
 
Sissi oli G.A.Serlachiuksen tytär ja hän avioitui sittemmin serkkunsa Gösta Serlachiuksen kanssa.

 

 

 

Poiketkaa ihmeessä Serlachiuksen museoissa Mäntässä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: G.A.Serlachiuksen museot, Joenniemen kartano, Göstä-museo, Suomen taiteen kultakausi, Akseli Gallen-Kallela, Sissi Serlachius, Gösta Serlachius,