Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Miksi Tampereen Ateria hankkii tuontikurkkuja, vaikka kotimaiset kurkut ovat ennätysmäisen edullisia?

Sunnuntai 10.7.2011 - -Esko Erkkilä-

Puutun jälkijunassa ongelmaan, joka tosin näyttää kaiken aikaa vaanivan tamperelaisessa ja myös koko suomalaisessa laitosruokamaailmassa.

 

Kyse on puutteellisesta ruuan raaka-aineiden alkuperävalvonnasta.

 

Aamulehdessä kerrottiin seitsemän palstan juttuna kesäkuun 1. päivänä näin:

 

”Lasten pelättiin syöneen riskikurkkua Tampereella”

 

Kurkkuihin silloin yhdistetty EHEC-kohu oli alkuvaiheessaan ja kiivaimmillaan. Kaikille vähänkin asioita seuraaville piti olla selviö, että tuontikurkut ovat suuri riskitekijä.

 

Vaan eipäs ollut Tampereen Aterialle, sillä liikelaitoksen eri yksiköille oli hankittu alkuperältään tuntemattomia tuontikurkkuja!

 

Anteeksiantamatonta tussarointia, kun juostiin muutamaa senttiä halvemman hinnan perässä, mutta unohdettiin elintarvikkeiden jäljitettävyys ja turvallisuus.

 

Tarkistusten jälkeen Tampereen Aterialla todettiin, että suurin osa kurkuista oli alkuperältään suomalaisia ja pieni osa Hollannista. Näin kertoi Aamulehden uutisen mukaan Tampereen Aterian toimitusjohtaja Tarja Alatalo.

 

Etsimättä herää kysymys, että miksi hollantilaisia kurkkuja on hankittu, vaikka turvalliset ja helposti jäljitettävät kotimaiset kurkut ovat halvimmillaan ja varmasti pystyvät kilpailemaan myös hinnaltaan hollantilaisten tuontikurkkujen kanssa?

 

Ovatko Tampereen Aterian hankintaspelialistit kuulleet hiilijalanjäljestä ja osaavatko he soveltaa sen periaatteita hankintoihin?

 

Tampereen Aterian toimitusjohtaja Tarja Alatalon asenne ihmetyttää, sillä hän toteaa, että Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohjeiden mukaan nyt pitää välttää vain espanjalaisia kurkkuja. Onko toimitusjohtaja niin yksinkertainen, että ei parhaana kotimaisen kurkuntuotannon jaksona osaa keskittyä yksinomaan kotimaisen kurkun käyttämiseen.

 

Pitääkö nytkin ”urheilla” riskialttiiden, kalliiden ja mauttomien tuontikurkkujen kanssa????

 

Toivon, että Tampereen Ateria Liikelaitoksen johtokunta laittaa toimitusjohtajansa ojennukseen!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Ateria Liikelaitos, Tampereen Ateria, Tarja Alatalo, tuonti kurkut, EHEC,

Saksalainen luomutila on aiheuttanut EHEC-bakteerin saastuttamilla pavuniduillaan jo 47 kuolemaa ja suurta rahanmenoa kaikille EU-kansalaisille

Perjantai 1.7.2011 - -Esko Erkkilä-

Ehec-epidemiaan kuolleiden määrä lähestyy jo 50:tä Saksassa, kertoivat maan terveysviranomaiset 28.6.2011. Kuolleita oli silloin 47.

Kaikki paitsi yksi kuolleista on ollut saksalaisia. Ainoa poikkeus on ollut ruotsalaisnainen, joka oli sairastunut käytyään Saksassa.

 

Tappavan epidemian alkuperäksi on paljastunut alasaksilainen luomutila, jonka pavuniduista bakteerit ovat levinneet ympäri Eurooppaa.

 

Kyse on mittavan luokan ruokaskandaalista, sillä Ehec-epidemiaan on sairastunut kaikkiaan 3 800 ihmistä 16 maassa. Sairastuneista noin 850 on kärsinyt sairauden vakavana, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO.

 

Huolestuttavaa on, että Saksasta Eurooppaan levinneen ehec-bakteeriepidemian kantaa vastaavia ehec-tartuntoja on todettu myös Ruotsissa ja Ranskassa. Kuinka laajasta ruokakatastrofista onkaan kyse?

 

Aluksi taudinaiheuttajaksi epäiltiin espanjalaisia kurkkuja. Kurkkuboikotti aiheutti espanjalaisille viljelijöille valtavat tappiot.

 

Aiheettoman boikotin kohteeksi joutuneet espanjalaiset kurkunviljelijät saavat EU:lta mittavat korvaukset. Se merkitsee, että jokainen suomalainen joutuu maksamaan saksalaisen luomutilan tussaroinnista!

 

Itujen paljastuminen ehec-epidemian lähteeksi ei yllättänyt asiantuntijoita. Pidän itseäni asiantuntijana näissä asioissa ja sen vuoksi itujen paljastuminen ruokakriisin aiheuttajaksi ei yllättänyt minua. Toki yllätyin kriisin rajuudesta – nyt jo lähes 50 kuollutta!

 

Ituja kasvatetaan vedessä siemenistä, joita huuhdellaan päivittäin. Saksalaisviranomaisilla ei ole vielä tarkkaa tietoa siitä, olivatko itujen siemenet alun perin saastuneita vai saastuivatko idut likaisesta vedestä. Veikkaan, että luomutilalla on siementen idättämisessä käytetty ”paskavettä”.

 

Koen harmillisena, että Keskustan aina esilläpitämää ruokaturvallisuutta ei käsitelty vaalien alla riittävällä vakavuudella.

 

Alkutuotannon kannattavuudesta huolehtiminen, ruuan alkuperämerkintöjen vaatiminen ja ruoka-aineiden jäljitettävyydestä huolehtiminen ovat tae, että jatkossakin saamme turvallista kotimaista ruokaa.

Toivon, että myös Kataisen vasemmistohallitus muistaa tämän!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EHEC, luomu, ruokakatastrofi, Kataisen vasemmistohallitus,

Ovatko pavunidut koko Eurooppaa heiluttelevan EHEC-skandaalin syytä?

Tiistai 7.6.2011 - -Esko Erkkilä-

Saksaa ja jopa koko Eurooppaa heiluttelevan EHEC-epidemian alkusyy ei minulle eikä monille muillekaan ole yllätys, jos syyksi paljastuvat idut.

 

Asiasta ei vielä ole varmuutta, mutta jotain asiasta uskallan sanoa.

 

Suosin vihanneksia, mutta ituihin en koske vaikka kyse olisi kuinka hienosta ruokapaikasta tahansa.

 

Itujen kasvualustana ja kastelussa käytettävän veden laatu on itukasvatuksessa kaiken perusta.

 

En olisi uskonut, että Saksassa itujen kasteluun käytetään paskavettä, mutta niin nyt ilmeisesti on tapahtunut.

 

Ainakin takavuosina Suomeen tuotiin ituja jopa Pakistanista ja muista eksoottisista maista saakka. Siellä paskaveden käyttäminen kasteluvetenä itujen kasvattamisessa on tavallista.

 

Suomessa ei ole todettu iduista peräisin olevia EHEC-epidemioita. Sen sijaan Suomessa on esiintynyt kaksi itujen aiheuttamaa salmonella-ruokamyrkytysepidemiaa vuosina 2007 ja 2009. Kyseessä olivat maahantuodut sinimailasen idut.

 

Siementen idättäminen on jo sinällään herkkä prosessi ja se merkitsee mikrobiologisesti oivallisen kasvualustan muodostumista haitallisille mikro-organismeille. Kun siihen lisätään ulosteiden kanssa kontaminoitunut kasteluvesi (= paskavesi), on selvää, että idut eivät sovellu elintarvikkeeksi.

 

Nyt Saksan terveydenhoitojärjestelmän polvilleen laittanut EHEC-kanta on tyypiltään uusi. Se merkitsee tavatonta riskiä, sillä tuntematon vihollinen on aina vaarallinen.

 

EHEC-kolibakteeri voi aiheuttaa hemolyyttis-ureemisen oireyhtymän, joka vaikuttaa verisoluihin, munuaisiin ja mahdollisesti myös hermostoon. Sairaustapauksia on Saksan lisäksi ilmennyt Itävallassa, Ruotsissa, Tanskassa, Hollannissa ja Britanniassa.

 

Epidemiaan kuolleiden lukumäärä kohosi sunnuntaina 5.6.2011 jo 22:een.

 

Saksalaiset aiheuttivat dioksiiniskandaalillaan kestämättömän tilanteen suomalaiselle sianlihantuotannolle, sillä skandaalin akuutissa vaiheessa jouduttiin saksalaista sianlihaa pakastamaan paljon.

 

Nyt saksalaisen sianlihan pakkasvarastoja puretaan ja sianlihan hinta Euroopassa on sukeltanut ennätysmäisen alas.  Tilanne merkitsee sitä, että sianlihantuotanto on Suomessa täysin kannattamatonta.

 

Pelkään, että vihannesten EHEC-skandaali aiheuttaa suuria ongelmia suomalaiselle vihannestuotannolle. Vihannesten kulutus laskee, hinnat alenevat ja tuotanto on kannattamatonta.

 

Kyseenalainen kiitos kuuluu saksalaiselle kotieläintuotannolle ja heidän vihannestuotannolleen!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EHEC, salmonella, EHEC-skandaali, dioksiiniskandaali,