Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Pieni kävelyretki Gdanskin keskustassa

Tiistai 26.7.2011 - -Esko Erkkilä-

Tutustuimme Gdanskissa kahden merkittävän kohteen – Westerplatte´n taistelupaikka ja Gdanskin telakka – lisäksi myös Gdanskin keskustaan.

Tässä muutama kuva pikaiselta kaupunkikierrokseltamme:

 

pict0158.jpg

 

Näkymä kaupunkia halkovan Moldova-joen ympäristöstä.

Taaempana vasemmalla häämöttää ”joelle päin kallellaan oleva” Gdanskin eräs tunnus eli Nosturitalo. Sen vinsseillä lastattiin laivoihin tavaroita ja myös purettiin laivoista Gdanskiin saapuneet tuontitavarat.

 

pict0175.jpg

 

Tässä Nosturitalo näkyy hieman paremmin satamaan saapuvan vanhan purjelaivan takana.

 

pict0161.jpg

 

Ydinkeskustaan eräs sisäänkäynneistä tapahtuu Vihreän portin kautta. Tämä talo on ollut aikoinaan kuninkaan asuntona ja nyt siinä sijaitsee mm. Lech Walesan toimisto.

 

pict0163.jpg

 

Vihreän portin rakennus ydinkeskustasta katseltuna.

 

pict0167.jpg

 

Neptunus-patsas on eräs Gdanskin keskustan nähtävyyksistä.

Tarinan mukaan Neptunus  auttoi kehittämään suositun Gdanskin  Goldwasser -liköörin reseptin. Suuttuneena ihmisille, jotka heittivät kolikoita suihkulähteeseen, hän iski kolmikärjellään veteen ja mursi kullan pieniin lastuihin, jotka siitä lähtien ovat koristaneet loistollaan maukasta yrttilikööriä. Goldwasser-likööri kuuluu ostaa Gdanskista, mutta valitettavasti me emme niin tehneet. Ehkä toisella kerralla sitten!


pict0169.jpg

 

Maailman suurin tiilikirkko, Bazylika Mariacka eli Mariankirkko, sijaitsee Gdanskin keskustassa.

Kävimme kirkossa, johon mahtuu 25.000 sanankuulijaa kerrallaan.

 

pict0170.jpg

 

Lasityö Mariankirkosta.

 

Gdanskissa on asiantuntevan oppaan johdolla paljon nähtävää ja koettavaa.

Suosittelen ehdottomasti!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Gdansk, Fontana Neptuna, Nosturitalo, Mariankirkko, Bazylika Mariacha,

Puolan Solidaarisuusliike alkoi Gdanskin telakalta vuonna 1980

Perjantai 22.7.2011 - -Esko Erkkilä-

Heinäkuun alussa sain tutustua Gdanskin telakkaan, joka on vuonna 1980 alkunsa saaneen Solidaarisuusliikkeen synnyinpaikka.

Tutustuminen toki jäi bussin ikkunoista katselemiseen, mutta alue tuli kuitenkin tutuksi.

Ajoimme telakan ohi Gdanskin sataman siihen osaan, jossa saksalaiset 1.9.1939 aloittivat Molotov-Rippentrop –sopimuksessa sovitun etupiirijaon sotilaallisen toteuttamisen. Kyse oli silloin ns. Westerplattenin taistelun aloittamisesta, joka merkitsi toisen maailmansodan alkamista.

Toinen maailmansota muovasi maailmaa täysin uudeksi ja samoin tapahtui myös Solidaarisuusliikkeen toiminnan tuloksena. Molemmat tapahtumat – 1939 ja 1980 – alkoivat Gdanskin satamasta!

 

Solidaarisuus oli ammattiliittofederaatio, joka perustettiin syyskuussa 1980 Gdanskin Leninin telakalla. Liikettä johti Lech Walesa. Solidaarisuus onnistui keräämään laajan kansanliikkeen, jonka kannattajakunta ulottui kirkon jäsenistä antikommunistiseen vasemmistoon. Unionia tuki joukko toisinajattelijaintellektuelleja ja se perustui väkivallattomuudelle.

Vuonna 1981 Puolan hallituksen johtaja Wojciech Jaruzelski aloitti toimet Solidaarisuusliikettä vastaan julistamalla kansallisen sotatilan, kieltäen liiton ja pidättäen suurimman osan sen johtajista. Tämän jälkeen Puola kielsi Solidaarisuusliikkeen 8. lokakuuta 1982.

Solidaarisuusliikkeen merkitys Neuvostoliiton kaatumiseen on kiistaton. Se vaikutti ratkaisevasti Euroopan muutokseen.

 

Puolalaissyntyinen Paavi Johannes Paavali II ja se, että Puolan on asukasmäärältään riittävän suuri, olivat Solidaarisuusliikkeen ohella tekijöitä, jotka osaltaan pystyivät laittamaan Neuvostoliiton polvilleen.

Lach Walesa sai Nobelin rauhanpalkinnon jo vuonna 1983 ja hän toimi Puolan presidenttinä 1990…1995.

Solidaarisuusliikkeen Gdanskin telakalla aikoinaan kahdelle vanerilevyille kirjoitetut 21 vaatimusta merkittiin 16. lokakuuta 2003 UNESCOn Maailmanperintölistalle. On selvää, että ne ovat siellä paikkansa ansainneet. Ne ovat tärkeitä dokumentteja yhteiskunnallisista sekä inhimillisistä arvoista ja niillä on ollut merkittävä vaikutus Euroopan sekä koko maailman historiaan.

 

 

pict0111.jpg

 

Solidaarisuusliike näkyy tänäänkin Gdanskin keskustassa.

 

 

 

pict0139.jpg

 

Gdanskin telakan voimalaitoksen savupiippu oli pystyssä jo Solidaarisuusliikkeen syntyhetkillä

 

 

pict0140.jpg

 

Gdanskin telakan lämpövoimaputkistot ovat kunnossa, vaikka…

 

 

pict0142.jpg

 

…telakan asunto- ja toimistohuonerakennukset ovatkin rapistuneita.

 

 

pict0148.jpg

 

Gdanskin telakan nosturit näyttävät olevan kunnossa ja valmiit työhön!

 

Gdanskin telakka on edelleen näkemisen arvoinen paikka. Sieltä vuonna 1980 alkaneet tapahtumat ovat muokanneet maailmaa paljon – tapahtumien suurin saavutus on se, että Neuvostoliitto kaatui!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Gdanskin telakka, Gdanskin Lenin-telakka, Lech Walesa, Solidaarisuus, Solidaarisuusliike, Neuvostoliitto,

Gdansk - kaupunki, josta maailmaa mullistaneet tapahtumat alkoivat vuonna 1939 ja uudestaan vuonna 1980

Torstai 21.7.2011 - -Esko Erkkilä-

Sain heinäkuun 7. päivänä vierailla puolalaisessa Gdanskin kaupungissa ja tutustua kahteen koko maailmaa mullistaneen tapahtumaan niiden aidoilla tapahtumapaikoilla. Kyse on mullistuksista, jotka alkoivat Gdanskista vuosina 1939 ja 1980.

 

Kerron tässä jutussa vuoden 1939 tapahtumista.

 

Neuvostoliiton diktaattori Josef Stalin ja Saksan diktaattori Adolf Hitler olivat 23.8.1939 solmineet keskenään hyökkäämättömyyssopimuksen, jota nimitetään Molotov-Rippentrop –sopimukseksi sen vuoksi, että Neuvostoliiton ulkoministeri Vjatjeslav Molotov sekä hänen saksalainen kollegansa Joachim von Rippentrop allekirjoittivat sopimuksen.

 

Sopimuksessa Neuvostoliitto ja Saksa sopivat etupiirijaosta, joka koski Suomea, Viroa, Latviaa, Liettuaa, Puolaa sekä Romaniaa.

 

Hitler ei sopimuksen toteuttamisessa viivytellyt, sillä Saksa aloitti sodan Puolaa vastaan 1.9.1939.

 

Ennen ensimmäistä maailmansotaa rakennettu saksalainen taistelulaiva Schleswig-Holstein purjehti Gdansk´n gin satamaan muka rauhanomaiselle laivastovierailulle elokuun lopulla 1939. Alus ankkuroitui kanavaan Westerplatten ja mantereen välille lähelle puolalaisten varuskuntaa. Se vietti satamassa muutaman hiljaisen päivän.

 

 

pict01193.jpg

 

Gdansk’ n satamalaituri. Näillä paikoilla saksalainen taistelulaiva Schleswig-Holstein vietti elokuun lopulla 1939 muutaman hiljaisen päivän ”rauhanomaisella” laivastovierailullaan.

 

 

pict0122.jpg

 

Gdansk´n satamarakennus ja majakkatorni rannasta katseltuina.

 

 

Yllättäen 1. syyskuuta 1939 klo 04.45 paikallista aikaa taistelulaiva Schleswig-Holstein ampui täyslaidallisen 280 mm ja 150 mm tykeillään kohti Westerplatten linnoitusta.


Westerplatten sijaitsee n. kilometrin etäisyydellä Gdansk´n satamasta.

 

 

pict0116.jpg

 

Westerplatten´lla on nykyisin toisen maailmasodan ensimmäisten laukausten merkiksi ja urhoollisten puolalaisten puolustajien kunnioittamiseksi 25 metriä korkea muistomerkki.


Emme käyneet muistomerkillä, sillä sinne ajaminen olisi merkinnyt useiden kymmenten kilometrien ajolenkkiä. Kuva on otettu kauko-objektiivilla Gdansk´n satamasta eli n. kilometrin etäisyydeltä.

 

Westerplatten sitkeä vastarinta ylivoimaa vastaan kannusti muuta Puolaa taistelemaan. Puolalaisten puolustukselle ei annettu juuri mahdollisuuksia, sillä pian myös toinen suurvalta, Neuvostoliitto hyökkäsi Puolaan vallaten maan itäosan.

 

Käynti Gdansk´n satamassa ja Westerplatt´n muistomerkin näkeminen lähietäisyydeltä ovat merkittävä kokemus.

 

Vuoden 1939 syyskuun tapahtumat tällä alueella olivat sananmukaisesti lähtölaukaus kahden vallanhimoisen diktaattorin – Stalinin ja Hitlerin – miljoonille ihmisille aiheuttamille kärsimyksille ja kuolemille. Täältä alkoi toinen maailmasota!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Gdansk, Westerplatten, toinen maailmansota, toisen maailmansodan aloittaminen, Stalin, Hitler, Molotov, Rippentrop, Schleswig-Holstein,