Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Von Goethen jalanjäljillä

Sunnuntai 21.10.2018 - -Esko Erkkilä-

Johann Wolfgang von Goeth, syntyi Frankfurtissa vuonna 1749 ja kuoli Weimarissa 1832.

 

Goethe oli saksalainen yleisnero, sillä hän oli runoilija, romaanikirjailija, näytelmäkirjailija, humanisti, tutkija, taidemaalari ja myös Wiemarin valtion pääministeri.

 

 

Olen ”törmännyt” Goetheen ainakin kahdesti:

 

 

Ensimmäinen kosketukseni Goetheen oli joskus 1960-luvun alkupuolella, jolloin osallistuin Viljakkalassa kansakoululaisten runonlausuntakilpailuihin.

 

Osanottajia oli seitsemän ja ainoana poikana sijoituin neljänneksi eli kolme tyttöä oli minua taidokkaampia, mutta kolme tyttöä jäi jälkeeni.

 

Sain palkinnoksi von Goethen paksun runokirjan. En arvostanut palkintoani, vaan piilotin sen kotini vintille sahajauhojen alle.

 

 

Joskus kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin kaivoin runokirjan esille, mutta en nyt kuolemaksikaan muista, että missä se nyt on – löytyy varmasti synnyinkotini kamarista!

 

 

 

IMG_4509.JPG

 

 

Toinen muistoni ja kokemukseni Johan Wolfgang von Goethesta on taannoiselta matkaltamme Italian, jossa Malcesínan kaupungissa Gardajärven rannalla osuimme taloon, jossa Goethe on ollut syyskuun 12. päivänä 1786 eli vuosilukuna MDCCLXXXVI!

 

 

Johan Wolfgang von Goethesta ja jopa hänen Malcesinan vierailustaan löytyy paljon tietoa googlaamalla!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: von Goethe, Johann Wolfgang von Goethe, Goethe - Weimarin pääministeri, Italia2018, Malcesina, Viljakkalan henkiset kilpailut, Gardajärvi,

Monet kuuluisuudet ovat asuneet Sorrentossa

Keskiviikko 1.11.2017 - -Esko Erkkilä-

Sain lomailla Rouvan ja lähes neljänkymmenen muun suomalaisen kanssa Italian Sorrentossa 12. – 19.10.2017.

 

 

Sorrento on pitkät ajat ollut paikka, jossa useat taiteilijat, kirjailijat ja silmäätekevät maailmankuuluisuudet ovat viettäneet aikaansa ja saaneet sieltä lisää luomisvoimaa.

 

 

Sorrenton lähellä sijaitsevat Capri ja toisaalta Napoli sekä useat Sorrenton lähipaikkakunnat ovat tunnettuja kuuluisista vieraistaan.

 

 

Otan Sorrentosta esimerkiksi Imperial Hotel Tramontanon, joka oli lyhyen kävelymatkan päässä majoitushotellistamme Hotel Astoriasta.

 

 

 

IMG_3678.JPG

 

 

Valitan, että otin näin heikon kuvan Hotel Tramontanosta, sillä tästä kuvasta ei välity lainkaan se hieno näkymä, joka hotelliasukkaille näkyy.

 

Napolinlahden kaunein osa ja lahden takana Vesuvius ovat varmasti olleet monelle taiteilijalle inspiraation lähde.

Saat parempia kuvia Hotel Tramontanosta, jos googlaat

"International Hotel Tramontano"!

 

 

 

IMG_3679.JPG

 

 

Hotelli Tramontanolla on kadun yli menevä kaarisilta ja voi vain kuvitella, että se on saanut olla monen taiteellisen kuvauksen synnyttäjä.

 

 

Runoilija, kirjailija, taidemaalari ja kymmenen vuoden ajan Weimarin valtion pääministeri Johann Wolfgang von Goethe on viettänyt luomisvaiheessaan Tramontanossa aikaansa ja myös…

 

 

 

IMG_3676.JPG

 

 

…norjalainen kirjailija Henrik Ibsen, joka kirjoitti Peer Gynt´n osittain Roomassa, Ischiassa ja Sorrentossa - muistolaatta Tramontanon seinässä.

 

Ibsenin Peer Gynt oli aluksi näyttämöllä esitettävä teos, mutta hän sai houkuteltua Edvard Griegin säveltämään tekstiin musiikin jolloin teoksesta syntyi musiikkinäytelmä.

 

 

Mainittakoon, että Herik Ibsenin poika Sigurd Ibsen toimi Norjan pääministerinä 1903 – 1905.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sorrento2017, Sorrento, Henrik Ibsen, Sigurd Ibsen, Johann Wolfgang von Goethe, Goethe, Imperial Hotel Tramontano,

Näimme päivän omatoimimatkalla Leipzigissä monen kuuluisuuden muistopatsaat

Maanantai 2.6.2014 - -Esko Erkkilä-

Sukulaismiehen kanssa taannoin tekemällämme Dresdrenin reissulla kävimme päiväseltään myös Leipzigissä.

 

Ressumme oli omatoimimatka ja kumpikin meistä oli ensimmäistä kertaa Dresdenissä ja myös Leipzigissä.

 

Pidimme tukikohtana Dresdeniä ja teimme sieltä junamatkoja lähiympäristöön.

 

 

 

lei1

 

Myös Leipzigissä kävimme junalla, sillä Saksassa junalla matkustaminen on nopeaa ja edullista.

 

Junamme lähtöasema oli Dresden ja sen pääteasema oli Köln.

 

 

 

lei2

 

Vaikka oli vasta huhtikuun 27. päivä, olivat rapsipellot parhaassa kukassa.

Pitää muistaa, että Saksassa viljellään rapsia, ei rypsiä!

 

 

 

************

 

 

 

lei3

 

Säveltäjä, kapellimestari ja urkuri Johann Sebastian Bach syntyi Eisenach´ssa vuonna 1685, mutta teki elämäntyönsä pääosin Leipzigissä, jossa myös kuoli 65-vuotiaana vuonna 1750.

 

Bach oli kahdesti naimisissa ja hänellä oli yhteensä 20 lasta – 7 lasta ensimmäisen vaimon kanssa ja 13 lasta toisen vaimon kanssa.

 

Äitini puoleisella vaarillani oli 16 lasta kahdesta avioliitosta, mutta Bach ”pani paremmaksi”!

 

 

 

lei4

 

Pitihän minunkin poseerata maailmankuulun säveltäjän patsaan juurella!

 

 

 

 

lei5

 

Bach-museossa emme käyneet, sillä se oli sunnuntaipäivän vuoksi suljettuna.

 

 

 

*************

 

 

 

lei6

 

Saksankielisen kaunokirjallisuuden vaikutusvaltaisella hahmolla ja todellisella yleisnerolla Johann Wolfgang von Goethella oli myös niin vankat siteet Liepzigiin, että hänellä on siellä patsas.

 

Goethe oli kymmenen vuoden ajan jopa Weimarin valtion pääministeri. Paremmin hän on jäänyt jälkipolvien mieleen kirjailijana, runoilijana, tiedemiehenä ja taidemaalarina.

 

 

Goethe syntyi vuonna 1749 Frankfurtissa, mutta 16-vuotiaana Leipzigissä aloitetut opinnot merkitsivät, että hänellä on muistopatsas Leipzigissä.

 

 

 

***************

 

 

 

 

lei7

 

Kolmas kuuluisa saksalainen, jonka patsaan tapasimme Leipzigin keskustassa omatoimimatkallamme, oli Albrecht Daniel Thaer.

 

Thaer´n nimi piileskeli muistini sopukoissa ja ei ihme, sillä hän oli merkittävä saksalainen tiedemies maataloustieteen alalla.

 

Albrecht Traer on ollut uraauurtava tutkija, kun on tutkittu kasvivuorotuksen vaikutuksia satotason kohottamisessa.

Muistankohan oikein, että Thaer olisi tehnyt tutkimuksia myös lypsylehmien ruokintatieteen alalla - heinän ja yleensäkin korsirehun hyödyntämisessä?

 

On sanottu Thaer´n patsaan olevan Leipzigissä niin arvokkaalla paikalla, että se muistuttaa maatalouden, kotieläintalouden ja metsätalouden keskeisestä merkityksestä yhteiskunnassa.

 

Hyvin sanottu!

 

Thaer´n muistopatsaan on veistänyt Ernst Reitschel.

 

 

**************

 

 

 

 

lei8

 

 

Havaintomme Leipzigin keskustassa olivat mielestämme niin puhuttelevia ja mielenkiintoisia, että poikkesimme ennen junan lähtemistä olusille ja nautimme Thomaskirchen Brauerein panemat oluet…

 

 

lei9

 

...sekä söimme mahtavat vihersalaattiannokset!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Dresden, Leipzig, Johann Sebastian Bach, Johann Wolfgang von Goethe, Albrecht Daniel Thaer, Ernst Reitschel, Thomaskirche, Thomaskirchen Brauerei, Saksa 2014,