Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Onneksi olohuoneessa on puilla lämmitettävä takka ja saunassa kunnon kiuas!

Keskiviikko 7.9.2022 - -Esko Erkkilä-

Sähkön hinta on kohonnut taivaisiin ja kohoaminen jatkuu yhä.

 

Surkuttelen niitä joilla asunnon lämmitys, lämmin vesi ja saunan lämmittäminen perustuvat yksinomaan sähköön.

 

Teimme aikoinaan päätöksen, että omakotitalomme lämmitys perustuu öljyyn ja saimme siitä julkista paheksuntaa.  Eihän öljykään ole mikään ihanneratkaisu, mutta se kuitenkin tasaa eri vaihtoehtojen kustannushuippuja.

 

Siitä olen tyytyväinen, että olohuoneessamme on puilla lämpiävä takka ja myös saunassamme kiuas lämpiää puilla – toki saunassa on kaakelien takana sähköpiuhat, mutta niitä ei ole otettu käyttöön ja tuskin vähään aikaan otetaankaan.

 

Onneksi puut ovat omasta metsästä peräisin!

 

***************

 

Missä tilanteessa olemmekaan loppuvuonna ja ensi keväänä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Onneksi olohuoneessa on puilla lämmitettävä takka ja saunassa kunnon kiuas!, olohuoneen takka lämpiää puilla, saunankias lämpiää puilla, saunassa kaakelien takana on sähköpiuhat,

Mika Lintilän ehdotus sähkön alv-alennuksesta tuli hallituksen päätökseksi!

Perjantai 2.9.2022 - -Esko Erkkilä-

Keskustalainen elinkeinoministeri Mika Lintilä ehdotti jo elokuun alussa sähkön arvonlisäveroprosentin alentamista nykyisestä 24 prosentista joko 14 tai 10 prosenttiin.

 

Hallitus päätti eilen, että sähkön arvonlisäveroprosentti alennetaan 01.12.2022 alkaen 10 prosenttiin eli Lintilän ehdotus päätyi hallituksen päätökseksi!

 

Arvonlisäveroprosentin alentaminen on määräaikainen, sillä se päättyy 30.04.2023.

 

Arvostan Lintilän toimintaa, sillä sähkön hinnan kohotessa hänen esittämänsä ja hallituksen päättämä asia ei ilmeisesti ole keneltäkään pois!

 

Esimerkillistä toimintaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mika Lintilän ehdotus sähkön alv-alennuksesta tuli hallituksen päätökseksi!, Mika Lintilä, Mika Lintila elinkeinoministeri. Mika Lintilä Keskusta, sähkön alv, sähkön alv-alennus,

Elinkeinoministeri Mika Lintilän ehdotus sähkön arvonlisäveron laskemisesta on eräs ratkaisu sähkön hinnannousuun!

Maanantai 29.8.2022 - -Esko Erkkilä-

Sähkölaskussa arvonlisäveroprosentti on nykyisin 24 ja elinkeinoministeri Mika Lintilä ehdottaa, että se alennettaisiin joko 14 prosenttiin tai kymmeneen prosenttiin.

 

Kannatan Lintilän ehdotusta!

 

*********************

 

Eilen iltauutisissa kuulimme rohkaisevia näkemyksiä sähkön hintatilanteesta eli hintataso olisi ensi vuoden puolella alenemassa.

 

Nämä näkemykset eivät kuitenkaan saa olla este sille, että Mika Lintilän ehdotukset eivät olisi toteuttamiskelpoisia – olkoon alv-alennus vaikkapa määräaikainen ja/tai tilapäinen!

 

Harmittelen, että muuten arvostamani MTK on asettunut vastustamaan Lintilän ehdotusta.

 

MTK:n vastustamisen syy on se, että maataloustuottajat saavat tehdä alv-palautuksen, mutta kuluttajien saamaa alv-tason alennusta he eivät siis hyväksyisi!!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Elinkeinoministeri Mika Lintilän ehdotus sähkön arvonlisäveron laskemisesta on eräs ratkaisu sähkön hinnannousuun!, Elinkeinoministeri Mika Lintilä, sähkölaskujen alv-alentaminen,

Eipä ollut vanhaa karvalakkireuhkaa mukana!

Torstai 25.8.2022 - -Esko Erkkilä-

Olen herukkapensaiden leikkaamisessa vankkumaton syysleikkaamisen kannattaja – eilen sain n. viidenkymmenen herukkapensaan syysleikkaamisen suoritettua.

 

IMG_6077.JPG

 

Leikkaamisen jälkeen herukkamaa on kuin sotatanner, mutta haravoimalla ja…

 

 

IMG_6079.JPG

 

…leikatut oksat polttopaikalle kuljetettuina tilanne muuttuu.

 

 

IMG_6081.JPG

 

Vanha totuus on, että leikkaamisen jälkeen herukkapensaan läpi pitäisi pystyä heittämään vanha karvalakkireuhka, mutta liian tiheäksi pensaat minulta jäivät!

 

 

Siitä olen tyytyväinen, että yksi syystyö tuli taas suoritettua!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vanha karvalakkireuhka, herukoiden leikkaaminen, herukoiden syysleikkaaminen,

Sähkömaksujen arvonlisäverokannan tilapäinen alentaminen olisi nyt oikea ratkaisu!

Keskiviikko 10.8.2022 - -Esko Erkkilä-

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ehdotti eilen, että sähkömaksujen arvonlisäveroprosenttia alennettaisiin tilapäisesti nykyisestä 24 prosentista joko neljääntoista tai kymmeneen prosenttiin.

 

Lintilän ehdotus on kannatettava täsmätoimi, jonka vaikutus kohdistuisi tavallisten kuluttajien talouteen.

 

Yrityksille sähkölaskut ovat arvonlisäveroineen vähennettäviä kulueriä, joten on ymmärrettävää, että elinkeinoelämän piiristä Lintilän ehdotus ei saa kannatusta.

 

Lintilän ehdotus alennuksen tilapäisyydestä on täsmätoimi myös siltä kannalta, että se mahdollistaisi paluun entiselle verokannalle, jos Olkiluodon uusin ydinvoimala käynnistyy viimeisimpien suunnitelmien mukaan.

 

Nyt on mielenkiintoista nähdä, että miten hallituskumppanit suhtautuvat Lintilän ehdotukseen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sähkömaksujen arvonlisäverokannan tilapäinen alentaminen olisi nyt oikea ratkaisu!, Mika Lintilä, elinkeinomonisteri Mika Lintilä, arvonlisävero. ALV, sähkömaksujen arvonlisäverokannan tilapäinen alentaminen,

Kyllä neljä päivää on liian pitkä aika saunomisväliksi!

Maanantai 8.8.2022 - -Esko Erkkilä-

Entisaikaan maalla käytiin saunassa vain lauantaisin ja se sama systeemi oli käytössä kaikissa maalaistaloissa.

 

Sauna on yhä säilyttänyt paikkansa ja jopa petrannut asemaansa, sillä ainakin meillä saunotaan jokseenkin joka päivä!

 

Jouduin olosuhteiden vuoksi olemaan neljä päivää saunomatta ja kun tilaisuus tuli, niin välittömästä laitoin saunankiukaan alle tulet – sanomattakin on selvää, että meillä on omakotitalossamme sekä mökillämme puulämmitteiset kiukaat!

 

Omakotitalomme saunassa on toki löylyhuoneen seinässä sähköpiuhat kaakelien alla, mutta siellä saavat ainakin toistaiseksi olla!

 

Onhan sähkösauna toki jonkinlainen saunankorvike, mutta korvike vaan.

 

Kyllä nyt taas unikin maittaa, kun on saanut käydä löylyissä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sauna, puulämmitteinen sauna, saunankiuas, viikkosauna. saunominen päivittäin, sähkösauna, saunomisen tuoma hyvänolontunne,

Vihkikengät kestävät miehen iän!

Perjantai 15.7.2022 - -Esko Erkkilä-

Ideana tälle jutulleni on Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohen fb-päivitys, jossa hän kertoo fiksanneensa kuntoon 32 –vuotiaat vihkikenkänsä.

 

 

Penskana melkein häpesin, kun isäni rehvasteli vihkikengillään, jotka silloin olivat kolmisenkymmentä vuotta vanhat.

 

En silloin olisi uskonut, että itse laitan vielä paremmaksi, mutta niin vaan on käynyt, sillä vihkikengilleni tulee syksyllä ikää 48 vuotta ja pidän niitä parhaina kenkinäni!

 

Olen toki avioliittoni aikana hankkinut monetkin kengät, mutta kyllä nuo vihkikengät ovat kuitenkin yhä edelleen parhaat!

 

On selvää, että vuonna 1974 hankkimani vihkikengät ovat suomalaista tekoa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vihkikengät kestävät miehen iän!, Vihkikengät,

Keskustan puoluekokousaloitteella pystyy vaikuttamaan!

Sunnuntai 3.7.2022 - -Esko Erkkilä-

Keskusta järjestää puoluekokouksen kahden vuoden välein ja taannoin se järjestettiin Lappeenrannassa.

 

En päässyt paikalle, mutta puheenjohtamani Keskustan Etelä-Tampereen paikallisyhdistys teki puoluekokousaloitteen ja ilokseni se sai puoluekokouksen hyväksynnän.

 

Aloitteemme kuului näin:

 

Leipäviljan varmuusvarastomäärät palautettava vuoden 2013 tasolle

Jyrki Kataisen johtama kokoomusvetoinen hallitus teki joulukuussa 2013 päätöksen, jolla puolitettiin varmuusvarastoissa olevan leipäviljan määrä. Ennen leikkauspäätöstä varmuusvarastoissa oli vuoden tarve leipäviljaa.

Varmuusvararastoissa olevan leipäviljan määrä on luottamuksellista tietoa, mutta leikkausmääristä saa suuntaa antavan kuvan, kun tiedämme leipävehnän vuotuisen tarpeen asettuvan tasolle 250 – 300 miljoonaa kiloa ja ruista tarvitaan n. 100 miljoonaa kiloa vuodessa. Kataisen hallituksen päätöksen toteuttaminen vei kolmisen vuotta, sillä määrät saatiin puolitettua vuoden 2016 aikana.

Huoltovarmuuskeskuksen hallinnoimat varmuusvarastoviljat ovat ”normaalien viljojen” kanssa samoissa siilostoissa, jotka ovat meidän kaikkien nähtävissä viljavarastopaikkakunnilla. Niitä kierrätetään tavanomaisten viljojen tapaan eli pilaantumisvaaraa niillä ei ole, sillä ne näkyvät erillisinä vain siilonomistajien kirjanpidossa.

Toivottavasti Keskusta on aktiivinen sekä vastuullinen ja esitämmekin, että hallitus tekee mahdollisimman nopeasti päätöksen, jotta leipäviljan varmuusvarastointimäärissä palataan alkuvuoden 2013 tasolle.

 

***

 

Puoluekokouksen vastaus kuului näin:

Puoluekokous yhtyy aloitteeseen.

Keskusta pitää tärkeänä, että Suomen huoltovarmuudesta ja kriisinsietokyvystä pidetään huolta nyt ja tulevaisuudessa.

Kataisen hallitus teki päätökset ajassa, jolloin elettiin pitkää rauhan ajanjaksoa Euroopassa. Tilanne on muuttunut radikaalisti Venäjän hyökkäyssodan myötä Ukrainaan. Viimeistään nyt on tarpeellista tehdä tarkasteluja huoltovarmuuden tasosta myös leipäviljan osalta. Huoltovarmuuskeskus tarkastelee huoltovarmuusvarastojen määrää ja tekee arviot määrien tarpeellisuudesta. Huoltovarmuuskeskuksen arvion perusteella valtiovallan tulee tehdä tarpeelliset päätökset myös leipäviljan varmuusvarastomäärän osalta.

 

***

 

Olen tyytyväinen puoluekokousaloitteemme saamasta myönteisestä vastauksesta ja nyt vaan odottelemme Huoltovarmuuskeskuksen toimenpiteitä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan puoluekokousaloitteella pystyy vaikuttamaan!, Keskusta, Keskustan puoluekokous, Keskustan puoluekokousaloite, Keskustan Etelä-Tampereen paikallisyhdistys, VHK, Huoltovarmuuskeskus,

Sipulit on nyt istutettu!

Lauantai 28.5.2022 - -Esko Erkkilä-

Eilen sain sipulin istutushommat tehtyä, kun 9 kiloa sipulinsiementä sain istutettua.

 

 

IMG_5386.JPG

 

Yhdeksällä kilolla sain istutettua 137 rivimetriä.

 

 

Harmittelen, että nyt en löytänyt lainkaan erikoissipuleiden siemensipuleita, en edes ryvässipuleita.

 

 

Sipulinistuttamisessa noudatin tälläkin kertaa kotona 1950-luvulla oppimaani eli siemensipulit pitää ennen istuttamista upottaa tuhkaliemiveteen pariksi tunniksi, jotta naattihome pysyy sipuleista loitolla!

 

 

Sipulinistuttamisen kruunasi sopiva sade, joka antaa hyvät vauhdit sipuleiden alkukasvulle!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sipulit on nyt istutettu!, istukassipuleiden istuttaminen, punasipuleiden istuttaminen, ryvässipulit, hopeasipulit, naattihome, naattihomeen estäminen, tuhkaveteen upottaminen estää naattihometta,

Vesivehkeet pelittävät!

Lauantai 21.5.2022 - -Esko Erkkilä-

Aina keväisin on jännää aikaa, että miten vesipumput ovat selvinneet talvesta ja ovatko ne valmiita kesäaikaiseen ahkerointiin.

 

IMG_5354.JPG

 

Ilokseni totesin eilen, että molemmat järvivettä pumppaavat pumppumme ovat iskukunnossa.

 

Meillä on mökkimaailmaan siunaantunut neljä vesipumppua ja eilen sain pienellä vaivalla pelittämään molemmat järvivettä pumppaavat pumput.

 

Pumpuista toinen toimii sadettajien pumppuna ja toinen puolestaan arkivaatteiden pesemiseen käytettävän pesukoneen vesipumppuna.

 

Olen tyytyväinen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vesivehkeet pelittävät!, vesipumput, järvivettä sadetukseen, järvivettä arkivaatteiden pesuun, sadetuspumppu,

Tappara on terästä!

Perjantai 29.4.2022 - -Esko Erkkilä-

Tänään olisi montakin ajankohtaista asiaa joita voisi ja pitäisi kommentoida, mutta valitsen aiheista sen, että Tappara voitti eilen jääkiekon Suomen mestaruuden.

 

Tapparan edeltäjä oli TBK eli Tammerfors Bollklubb – TBK perustettiin vuonna 1932 ja se voitti jääkiekon Suomen mestaruuden vuonna 1953.

 

TBK voitti samantien kolme mestaruutta perätysten, mutta seuran taustalla suunniteltiin suurta muutosta.

 

Suuri muutos tapahtui vuonna 1955, kun TBK:n jääkiekkojaosto perusti Tappara-nimisen seuran ja samalla lopetti emoseuransa jääkiekkotoiminnan.

****************

 

Muistan, kun Aamulehdestä seurasin TBK:n taistelua Suomen mestaruuksista 1953 – 1955 ja siitä alkaen olen ollut TBK:n ja Tapparan kannattaja.

 

Olen ollut paikalla vajaassa kymmenkunnassa liigaottelussa, joten minua ei voi syyttää yli-innokkaaksi kiekko-ottelujen seuraajaksi, mutta toki seuraan eri joukkueiden menestystä – valtaosa jääkiekko-ottelujeni seuraamisesta on liittynyt työtehtäviin, sillä asiakkaani ovat halunneet maksajia ottelulippuihinsa.

 

Kosteita Tappara-juhlia Tampereen Keskustorin suihkulähteelle!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tappara on terästä!, Tappara, TBK, Tammerfors Bollklubb, Tappara on taas Suomenmestari, Tappara-juhlat, Keskustorin suihkulähde, Keskustorin suihkulähde Tampereella,

Onko Suomen Olympiakomitea Kokoomuksen hiekkalaatikko?

Torstai 31.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen epäasiallinen käytös työyhteisön naisia kohtaan johti lopulta hänen eroonsa.

 

Eroa edelsi viime syksynä työnantajan antama kirjallinen varoitus.

 

Varoituksen antoi Lehtimäen esimies Mikko Salonen.

 

Lehtimäki valittiin maaliskuussa 2022 jatkamaan tehtävässään vuoteen 2024 saakka.

 

Pestin uusimisvaiheessa olivat Lehtimäen saamasta varoituksesta tietoisia vain Olympiakomitean kokoomuslainen puheenjohtaja Jan Vapaavuori sekä Olympiakomitean varapuheenjohtajat Kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala ja Susanna Rahkamo – Rahkamon isä on kokoomuslainen Kari Rahkamo.

 

Herää kysymys, että onko Suomen Olympiakomitea Kokoomuksen hiekkalaatikko ja jos näin on, niin voiko näin olla jatkossakin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Onko Suomen Olympiakomitea Kokoomuksen hiekkalaatikko?, Kokoomuslainen Jan Vapaavuori, Kokoomuslainen Sari Multala, Onko Susanna Rahkamokin kokoomuslainen? Suomen Olympiakomitea, Kari Rahkamo,

Ortodoksinen kirkko hyväksyy kolmannen vihkimisen ortodoksisin menoin!

Tiistai 29.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen jäsenet tutustuivat 25.3.2022 Tampereen ortodoksikirkkoon ja vierailumme yhteydessä saimme tutustua ortodoksiparin vihkimiseen ja ortodoksikirkon toimintaperiaatteisiin avioeron jälkeisestä uudelleenvihkimisestä.

 

IMG_5051.JPG

 

Kirkossa on vihkikruunut ja niitä vihkitoimituksen aikana kannattelevat aviopuolisoiden päällä puolisoiden läheiset. Kruununkantajiksi suositellaan kahta tai kolmea kantajaa kummallekin puolisolle.

 

Vierailumme aikana tuli selväksi, että ortodoksivihkiminen voidaan suorittaa samalle henkilölle enintään kolme kertaa.  Tämä linjanveto on suoritettu jo yli tuhat vuotta sitten patriarkka Nikolaos I:n laatimassa järjestyksessä:

 

”Kysymys siitä, kuinka suuria pastoraalisia myönnytyksiä kirkko katsoi voivansa avioliittoon nähden tehdä sai ratkaisunsa lopulta vuonna 920, kun ekumeeninen patriarkka Nikolaos I laati järjestyksen, jonka mukaan kolmas avioliitto kasteen jälkeen hyväksyttiin tietyin edellytyksin.”

 

Oppaamme totesi, että mahdollinen neljäs vihkiminen pitää siis suorittaa maistraatissa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ortodoksinen kirkko hyväksyy kolmannen vihkimisen ortodoksisin menoin!, ortodoksivihkiminen, vihkiminen maistraatissa, Tampereen ortodoksikirkko, Eläkeliiton Tampereen yhdistys,

Tauti sekä sota on jo koettu ja nyt uhkaa nälkä!

Lauantai 26.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Agrologit ry:n vuosikokous pidettiin eilen Ylöjärvellä ja sen kannanotossa kiinnitimme huomiota maatalous-, elintarvike- sekä huoltovarmuuteemme liittyviin seikkoihin.

 

Kannanottomme tässä:

 

Huoltovarmuus - omavaraisuus

 

 

Nykyinen tilanne vaatii suurta kansallista ja kansainvälistä yhtenäisyyttä sekä vakautta.

 

Olemme kokeneet / kokemassa pandemian kaikkine heijastusvaikutuksineen ja nyt myös sodan; kohtaamme asioita, joita on syytä tarkentaa, muuttaa tai jopa rakentaa uudelleen.

 

Maaseudun sekä maa- ja metsätalouden merkitys ja osuus on perusturvallisuuden ja perustuotannon osalta heijastusvaikutuksineen erittäin suuri.

 

Hinta- ja kustannuspaine markkinoilla kasvavat ja muuttuvat arvaamattomalla tavalla. Se merkitsee suurta yhteiskuntavastuun uudelleenarviointia kaikilla tasoilla aina alkutuotannosta markkinoihin ja kuluttajalle asti.

 

Nyt on aika korostaa omavaraisuuden merkitystä ja tasapuolista yhteiskuntavastuun jakoa.

 

Yhteiskuntavastuu ei voi olla vain julkishallinnon tehtävä vaan myös markkinoiden ja kaupan tulee osallistua siihen. Perinteinen tukipolitiikka ei tätä asiaa ratkaise.

 

Nyt tarvitaan nopeita päätöksiä ja tekoja koko kansakunnan tulevaisuuden ja tärkeimmän elinkeinon eli maataloustuotannon pelastamiseksi.  Suomessa viljelyä ei saa rajoittaa, vaan jokainen peltolohko tulee ottaa tuotantoon, jotta huoltovarmuus ja ruuantuotanto pystytään takaamaan.

 

Vanha sanonta sanoo, että kolme asiaa tulevat peräkkäin; tauti, sota ja nälkä.

 

Olemme joutuneet kokemaan näistä peräjälkeen jo kaksi ensimmäistä; ensin korona-epidemia ja sen jälkeen Ukrainan sodan ja sen pelot.

 

Onko meidän pakko kokea myös tuo kolmaskin eli nälänhätä!  

 

*******************

 

Vuosikokouksemme päätöksellä Pirkanmaan Agrologit ry päätti tukea rahalahjoituksella Ukrainan sodan uhreja Suomen Punaisen Ristin kautta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tauti sekä sota on jo koettu ja nyt uhkaa nälkä!, Tauti on koettu, Sotaa koemme parhaillaan, Tuleeko meille nälkä?, Pirkanmaan Agrologit ry, . Tuki Ukrainan sodan uhreille, Suomen Punainen Risti,

"Kuljen 100 % uusiutuvalla sähköllä"

Lauantai 19.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Meillä kävi eilen iltamyöhällä Postin kuljetus, joka toi meille neljä nastoitettua autonrengasta.

 

Jakeluauton kyljessä oli tuo otsikossa mainitsemani iskulause, joka loppujen lopuksi on täyttä soopaa.

 

Tuossa Postin jakeluautossa on sähköakku, joka painaa vähintään 500 kiloa.

 

Akku on vain sähköenergian varastointipaikka, mutta se kaikki joka tuossa akussa on, se on varsinaisesti ”syvältä”!

 

Tuon Postin omistaman pakettiauton sähköakku painaa siis n. 500 kiloa.  Se sisältää 13 kiloa litiumia, 30 kiloa nikkeliä, 25 kiloa mangaania, 15 kiloa kobolttia, 100 kiloa kuparia ja 200 kiloa alumiinia, terästä ja muovia.

 

Kaikki nuo mineraalit ovat sananmukaisesti ”syvältä”, sillä niiden saamiseksi maan uumenista on kaivettava 250 tonnia maata, jotta tuon yhden Suomen Postin käyttämän pakettiauton tarvitsemat mineraalit saadaan talteen; jokaisen Suomen Postin käyttämän sähköpakettiauton akun valmistamiseksi on käsiteltävä 13000 kg suolaliuosta litiumia varten, 15000 kg malmia kobolttia varten, 2500 kg malmia nikkeliä varten ja 13000 kg malmia kuparia varten – valitettavan monet noista vaarallisia aineita etsivistä työntekijöistä ovat kehitysmaiden lapsia!

 

Nämä tässä luettelemani mineraalit ovat siis vain ”varastopaikan” eli akun valmistamiseksi tarvittavia raaka-aineita ja ihan oma juttunsa ovat ne rankat luontoa rasittavat rasitteet, joita tarvitaan varsinaisen energian tuottamiseksi!

 

Toivon, että nämä seikat avaavat ”kissanpoikien silmät” näkemään sähköautoilun aiheuttaman todellisen rasitteen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Kuljen 100 % uusiutuvalla sähköllä", sähköakku, yhden sähköakun mineraalit tarvitsevat 250 tonnin suuruisen louhinnan, liikenteen sähköistäminen on huuhaata, kissanpoikien silmät avautuvat,

Tänään on vuoden suosituin vihkipäivä!

Tiistai 22.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Ennakkotiedot kertovat, että tänään on vuoden suosituin vihkipäivä ja uskoohan sen, sillä tänään vihityille aviopareille kirjataan vihkipäiväksi…

 

…22022022!

 

Toki muistan oman vihkipäiväni ja sen päivämäärän, mutta tunnen suurta myötätuntoa vihkipäivän muistamisen osalta niitä sulhasia kohtaan, jotka tänään pääsevät avioliiton satamaan!

 

 

Onnittelut kaikille tänään avioituville!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tänään on vuoden suosituin vihkipäivä!, 22022022 on vuoden 2022 suosituin vihkipäivä, vihkipäivän muistaminen, vihkipäivä,

Ukrainan kriisin aiheuttaman pirun maalaaminen Euroopan ruokamarkkinoille on täyttä totta

Torstai 17.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Venäjän aiheuttaman Ukrainan kriisin vaikutukset maailmantalouteen, Euroopan talouteen, Suomen talouteen ja jopa suomalaisen tavallisen kuluttajan talouteen saattavat olla luultuakin suuremmat.

 

 

Markkinahäiriöillä on tapana niiden alussa olla suuremmat kuin sitten toteutukaan ja tähän ilmiöön pitää myös nyt varautua.

 

 

Ukraina on hedelmällistä mustan mullan aluetta ja sen vuoksi sen osuus maailman viljakasvien sadosta on suuri.

 

********************

 

Vehnän osalta Ukraina on viejämaista kolmanneksi suurin ja maissin osalta sen osuus on neljännes. Tänä vuonna Ukrainan ennustetaan muodostavan 12 prosenttia maailmanlaajuisesta vehnän viennistä, maissista 16 prosenttia, ohrasta 18 prosenttia ja rapsista 19 prosenttia. Ukrainan rooli koko maailman ruokatuotannossa on siis merkittävä.

 

 

Euroopan Unionilla ei ole viljojen varmuusvarastoja, joten Ukrainan mahdolliset toimitusvaikeudet heijastuvat ilman viivettä hintatasoon.

 

 

On tiedostettava, että Ukrainan mahdolliset toimitusvaikeudet saattavat olla totaalisen puutteen lisäksi logistisia, jos kriisi eskaloituu pahaksi.

 

 

Suomessa rehuviljalla ei ole lainkaan varmuusvarastoja ja leipäviljankin osalta niitä pienennettiin taannoisen kokoomusjohtoisen hallituksen aikana. Me vilja-alan asiantuntijat vastustimme silloin varmuusvarastojen pienentämistä, mutta tässä sitä nyt ollaan!

 

 

Uhkaako nälkä myös suomalaista kuluttajaa?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Uhkaako nälkä suomalaista kuluttajaa?, Ukraina, Ukrainen kriisi, EU.lla ei ole viljan varmuusvarastoja, Kataisen hallitus alensi viljojen varmuusvarastoja,

Puuston vuotuinen kasvu on tehokas tapa sitoa hiiltä

Maanantai 3.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Nykyaika on mennyt melkoiseksi vouhkaamiseksi ihmisten hiilijalanjäljen tiimoilta.

 

Sitran mukaan suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki on n. 10 tonnia CO2e/asukas/vuosi (CO2e = hiilidioksidiekvivalentti).

 

Kymmenen tonnin suuruinen hiilijalanjälki tuntuu lukuna suurelta, mutta se asettuu oikeaan mittakaavaan, jos kyse on pienenkin metsälön metsänomistajasta.

 

 

IMG_4794.JPG

 

Metsäkeskuksella on Pirkanmaalla menossa ”Metsien hiilinielu kasvuun Pirkanmaalla” –hanke ja pyysin heiltä arvion Maatalousyhtymämme metsien puustoon sitoutuneen hiilen määrästä.

 

Kuvassa on kotipalstan puuston hiilivaraston arviointi ja siitä selviää, että vaatimattomalla 7,4 hehtaarin alalla vuotuinen kasvu sitoo hiiltä yhteensä 25 tonnia eli hiilidioksidiksi laskettuna 91 tonnia CO2e!

 

Maatalousyhtymämme ydinpiirissä on 9 henkilöä ja saatesanoissa hankkeen vetäjä toteaakin sattuvasti, että jo tuon palstan kasvu kompensoi ne hiilipäästöt, ”jotka noin 9 suomalaista tuottaa vuodessa”.

 

Kuvassa näkyvän kotipalstan puuston hiilivarasto on 777 tonnia!

 

Maatalousyhtymällämme on tuon kotipalstan lisäksi 2,9 hehtaarin suuruinen perämetsäkappale ja kun kolmella pojalla yhdessä sekä Rouvalla erikseen on omistuksessaan metsää, niin eipä tarvitse hiilivouhkaajien edessä kärvistellä!

 

Pitää vielä erikseen mainita, että tuon kotipalstan hiilisidonnat kattavat 28 auton käytöstä syntyvät hiilipäästöt!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Puuston vuotuinen kasvu on tehokas tapa sitoa hiiltä, hiilensidonta, CO2e = hiilidioksidiekvivalenttia, Sitra, Metsäkeskus, Metsien hiilinilu kasvuun Pirkanmaalla-hanke, Pirkanmaa, hiilivarastot, vouhkaaminen,

Kotimaisia jouluruokia!

Perjantai 24.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Tänä vuonna joulunalusaikaan meillä on tavanomaistakin enemmän panostettu leipomusten sekä kala- ja liharuokien osalta erilaisiin kotimaisiin herkkuruokiin.

 

 

Leipomusten osalta Rouva leipoi…

 

IMG_46912.JPG

 

…ruisleipiä sekä…

 

 

IMG_4705.JPG

 

…punajuurileipää!

******************

 

Kalaherkkujen osalta vastuulleni tuli…

 

IMG_4733.JPG

 

…kotimaisen kirjolohen savustaminen…

 

 

IMG_4734.JPG

 

…ja Rouva puolestaan huolehti HK:n taatusti kotimaisen kinkun laittamisesta uuniin!

 

 

Kokemuksesta tiedän, että kinkku on kypsä tänään Jouluaatto-aamuna varhain!

 

 

Kelpaa sitä taas herkutella!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kotimaisia jouluruokia!, ruisleipä, porkkanaleipä, kirjolohi, kotimainen kirjolohi, HK, HK:n kinkku, kotimainen kinkku, HK:n kotimainen kinkku,

Kuumaa vettä suihkuun saadaan myös polttopuilla!

Lauantai 30.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Olen päättämässä puoli vuotta kestänyttä asumistani mökkimaailmassa ja on aika tehdä ainakin joistain asioista yhteenvetoa.

 

Tapoihini kuuluu ympäri vuoden se, että saunon jokseenkin jokaisena päivänä ja näin tein myös mökkimaailmassa.

 

Kuuman veden järjestäminen omakotitalossa on ”napinpainalluksen” takana, mutta mökillä se vaatii tiettyjä järjestelyjä.

 

 

IMG_3578.JPG

 

Meillä mökkisuihkuun kuuman veden saaminen tapahtuu Kota-kiukaan vesisäiliön sisälle taivutetun kuparikierukan kautta.

 

Säiliön sisälle taivutetun kuparikierukan pituus on 20 metriä ja se riittää vallan hyvin tarpeisiimme.

Kuvassa kierukkarakennelma on ylösalaisin!

 

****************

Kirjoitan kokemuksesta, kun totean, että talven ajaksi kuparikierukka pitää puhaltaen saada tyhjäksi, sillä muuten pakkanen tekee tuhojaan. 

 

Toisena vaihtoehtona olisi tuoda kierukka talveksi lämpimään autotalliin, mutta eipä ole ennen tullut mieleeni!

Idea on vapaasti käytettävissä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuumaa vettä suihkuun saadaan myös polttopuilla!, kuumavesisuihku kenttäolosuhteissa, kuumavesisuihku mökkimaailmassa, kuparikierukka kuuman veden tuottajana, Kota-pata,

Vanhemmat kirjoitukset »