Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Keskustan puoluekokousaloitteella pystyy vaikuttamaan!

Sunnuntai 3.7.2022 - -Esko Erkkilä-

Keskusta järjestää puoluekokouksen kahden vuoden välein ja taannoin se järjestettiin Lappeenrannassa.

 

En päässyt paikalle, mutta puheenjohtamani Keskustan Etelä-Tampereen paikallisyhdistys teki puoluekokousaloitteen ja ilokseni se sai puoluekokouksen hyväksynnän.

 

Aloitteemme kuului näin:

 

Leipäviljan varmuusvarastomäärät palautettava vuoden 2013 tasolle

Jyrki Kataisen johtama kokoomusvetoinen hallitus teki joulukuussa 2013 päätöksen, jolla puolitettiin varmuusvarastoissa olevan leipäviljan määrä. Ennen leikkauspäätöstä varmuusvarastoissa oli vuoden tarve leipäviljaa.

Varmuusvararastoissa olevan leipäviljan määrä on luottamuksellista tietoa, mutta leikkausmääristä saa suuntaa antavan kuvan, kun tiedämme leipävehnän vuotuisen tarpeen asettuvan tasolle 250 – 300 miljoonaa kiloa ja ruista tarvitaan n. 100 miljoonaa kiloa vuodessa. Kataisen hallituksen päätöksen toteuttaminen vei kolmisen vuotta, sillä määrät saatiin puolitettua vuoden 2016 aikana.

Huoltovarmuuskeskuksen hallinnoimat varmuusvarastoviljat ovat ”normaalien viljojen” kanssa samoissa siilostoissa, jotka ovat meidän kaikkien nähtävissä viljavarastopaikkakunnilla. Niitä kierrätetään tavanomaisten viljojen tapaan eli pilaantumisvaaraa niillä ei ole, sillä ne näkyvät erillisinä vain siilonomistajien kirjanpidossa.

Toivottavasti Keskusta on aktiivinen sekä vastuullinen ja esitämmekin, että hallitus tekee mahdollisimman nopeasti päätöksen, jotta leipäviljan varmuusvarastointimäärissä palataan alkuvuoden 2013 tasolle.

 

***

 

Puoluekokouksen vastaus kuului näin:

Puoluekokous yhtyy aloitteeseen.

Keskusta pitää tärkeänä, että Suomen huoltovarmuudesta ja kriisinsietokyvystä pidetään huolta nyt ja tulevaisuudessa.

Kataisen hallitus teki päätökset ajassa, jolloin elettiin pitkää rauhan ajanjaksoa Euroopassa. Tilanne on muuttunut radikaalisti Venäjän hyökkäyssodan myötä Ukrainaan. Viimeistään nyt on tarpeellista tehdä tarkasteluja huoltovarmuuden tasosta myös leipäviljan osalta. Huoltovarmuuskeskus tarkastelee huoltovarmuusvarastojen määrää ja tekee arviot määrien tarpeellisuudesta. Huoltovarmuuskeskuksen arvion perusteella valtiovallan tulee tehdä tarpeelliset päätökset myös leipäviljan varmuusvarastomäärän osalta.

 

***

 

Olen tyytyväinen puoluekokousaloitteemme saamasta myönteisestä vastauksesta ja nyt vaan odottelemme Huoltovarmuuskeskuksen toimenpiteitä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan puoluekokousaloitteella pystyy vaikuttamaan!, Keskusta, Keskustan puoluekokous, Keskustan puoluekokousaloite, Keskustan Etelä-Tampereen paikallisyhdistys, VHK, Huoltovarmuuskeskus,

Sipulit on nyt istutettu!

Lauantai 28.5.2022 - -Esko Erkkilä-

Eilen sain sipulin istutushommat tehtyä, kun 9 kiloa sipulinsiementä sain istutettua.

 

 

IMG_5386.JPG

 

Yhdeksällä kilolla sain istutettua 137 rivimetriä.

 

 

Harmittelen, että nyt en löytänyt lainkaan erikoissipuleiden siemensipuleita, en edes ryvässipuleita.

 

 

Sipulinistuttamisessa noudatin tälläkin kertaa kotona 1950-luvulla oppimaani eli siemensipulit pitää ennen istuttamista upottaa tuhkaliemiveteen pariksi tunniksi, jotta naattihome pysyy sipuleista loitolla!

 

 

Sipulinistuttamisen kruunasi sopiva sade, joka antaa hyvät vauhdit sipuleiden alkukasvulle!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sipulit on nyt istutettu!, istukassipuleiden istuttaminen, punasipuleiden istuttaminen, ryvässipulit, hopeasipulit, naattihome, naattihomeen estäminen, tuhkaveteen upottaminen estää naattihometta,

Vesivehkeet pelittävät!

Lauantai 21.5.2022 - -Esko Erkkilä-

Aina keväisin on jännää aikaa, että miten vesipumput ovat selvinneet talvesta ja ovatko ne valmiita kesäaikaiseen ahkerointiin.

 

IMG_5354.JPG

 

Ilokseni totesin eilen, että molemmat järvivettä pumppaavat pumppumme ovat iskukunnossa.

 

Meillä on mökkimaailmaan siunaantunut neljä vesipumppua ja eilen sain pienellä vaivalla pelittämään molemmat järvivettä pumppaavat pumput.

 

Pumpuista toinen toimii sadettajien pumppuna ja toinen puolestaan arkivaatteiden pesemiseen käytettävän pesukoneen vesipumppuna.

 

Olen tyytyväinen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vesivehkeet pelittävät!, vesipumput, järvivettä sadetukseen, järvivettä arkivaatteiden pesuun, sadetuspumppu,

Tappara on terästä!

Perjantai 29.4.2022 - -Esko Erkkilä-

Tänään olisi montakin ajankohtaista asiaa joita voisi ja pitäisi kommentoida, mutta valitsen aiheista sen, että Tappara voitti eilen jääkiekon Suomen mestaruuden.

 

Tapparan edeltäjä oli TBK eli Tammerfors Bollklubb – TBK perustettiin vuonna 1932 ja se voitti jääkiekon Suomen mestaruuden vuonna 1953.

 

TBK voitti samantien kolme mestaruutta perätysten, mutta seuran taustalla suunniteltiin suurta muutosta.

 

Suuri muutos tapahtui vuonna 1955, kun TBK:n jääkiekkojaosto perusti Tappara-nimisen seuran ja samalla lopetti emoseuransa jääkiekkotoiminnan.

****************

 

Muistan, kun Aamulehdestä seurasin TBK:n taistelua Suomen mestaruuksista 1953 – 1955 ja siitä alkaen olen ollut TBK:n ja Tapparan kannattaja.

 

Olen ollut paikalla vajaassa kymmenkunnassa liigaottelussa, joten minua ei voi syyttää yli-innokkaaksi kiekko-ottelujen seuraajaksi, mutta toki seuraan eri joukkueiden menestystä – valtaosa jääkiekko-ottelujeni seuraamisesta on liittynyt työtehtäviin, sillä asiakkaani ovat halunneet maksajia ottelulippuihinsa.

 

Kosteita Tappara-juhlia Tampereen Keskustorin suihkulähteelle!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tappara on terästä!, Tappara, TBK, Tammerfors Bollklubb, Tappara on taas Suomenmestari, Tappara-juhlat, Keskustorin suihkulähde, Keskustorin suihkulähde Tampereella,

Onko Suomen Olympiakomitea Kokoomuksen hiekkalaatikko?

Torstai 31.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen epäasiallinen käytös työyhteisön naisia kohtaan johti lopulta hänen eroonsa.

 

Eroa edelsi viime syksynä työnantajan antama kirjallinen varoitus.

 

Varoituksen antoi Lehtimäen esimies Mikko Salonen.

 

Lehtimäki valittiin maaliskuussa 2022 jatkamaan tehtävässään vuoteen 2024 saakka.

 

Pestin uusimisvaiheessa olivat Lehtimäen saamasta varoituksesta tietoisia vain Olympiakomitean kokoomuslainen puheenjohtaja Jan Vapaavuori sekä Olympiakomitean varapuheenjohtajat Kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala ja Susanna Rahkamo – Rahkamon isä on kokoomuslainen Kari Rahkamo.

 

Herää kysymys, että onko Suomen Olympiakomitea Kokoomuksen hiekkalaatikko ja jos näin on, niin voiko näin olla jatkossakin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Onko Suomen Olympiakomitea Kokoomuksen hiekkalaatikko?, Kokoomuslainen Jan Vapaavuori, Kokoomuslainen Sari Multala, Onko Susanna Rahkamokin kokoomuslainen? Suomen Olympiakomitea, Kari Rahkamo,

Ortodoksinen kirkko hyväksyy kolmannen vihkimisen ortodoksisin menoin!

Tiistai 29.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen jäsenet tutustuivat 25.3.2022 Tampereen ortodoksikirkkoon ja vierailumme yhteydessä saimme tutustua ortodoksiparin vihkimiseen ja ortodoksikirkon toimintaperiaatteisiin avioeron jälkeisestä uudelleenvihkimisestä.

 

IMG_5051.JPG

 

Kirkossa on vihkikruunut ja niitä vihkitoimituksen aikana kannattelevat aviopuolisoiden päällä puolisoiden läheiset. Kruununkantajiksi suositellaan kahta tai kolmea kantajaa kummallekin puolisolle.

 

Vierailumme aikana tuli selväksi, että ortodoksivihkiminen voidaan suorittaa samalle henkilölle enintään kolme kertaa.  Tämä linjanveto on suoritettu jo yli tuhat vuotta sitten patriarkka Nikolaos I:n laatimassa järjestyksessä:

 

”Kysymys siitä, kuinka suuria pastoraalisia myönnytyksiä kirkko katsoi voivansa avioliittoon nähden tehdä sai ratkaisunsa lopulta vuonna 920, kun ekumeeninen patriarkka Nikolaos I laati järjestyksen, jonka mukaan kolmas avioliitto kasteen jälkeen hyväksyttiin tietyin edellytyksin.”

 

Oppaamme totesi, että mahdollinen neljäs vihkiminen pitää siis suorittaa maistraatissa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ortodoksinen kirkko hyväksyy kolmannen vihkimisen ortodoksisin menoin!, ortodoksivihkiminen, vihkiminen maistraatissa, Tampereen ortodoksikirkko, Eläkeliiton Tampereen yhdistys,

Tauti sekä sota on jo koettu ja nyt uhkaa nälkä!

Lauantai 26.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Agrologit ry:n vuosikokous pidettiin eilen Ylöjärvellä ja sen kannanotossa kiinnitimme huomiota maatalous-, elintarvike- sekä huoltovarmuuteemme liittyviin seikkoihin.

 

Kannanottomme tässä:

 

Huoltovarmuus - omavaraisuus

 

 

Nykyinen tilanne vaatii suurta kansallista ja kansainvälistä yhtenäisyyttä sekä vakautta.

 

Olemme kokeneet / kokemassa pandemian kaikkine heijastusvaikutuksineen ja nyt myös sodan; kohtaamme asioita, joita on syytä tarkentaa, muuttaa tai jopa rakentaa uudelleen.

 

Maaseudun sekä maa- ja metsätalouden merkitys ja osuus on perusturvallisuuden ja perustuotannon osalta heijastusvaikutuksineen erittäin suuri.

 

Hinta- ja kustannuspaine markkinoilla kasvavat ja muuttuvat arvaamattomalla tavalla. Se merkitsee suurta yhteiskuntavastuun uudelleenarviointia kaikilla tasoilla aina alkutuotannosta markkinoihin ja kuluttajalle asti.

 

Nyt on aika korostaa omavaraisuuden merkitystä ja tasapuolista yhteiskuntavastuun jakoa.

 

Yhteiskuntavastuu ei voi olla vain julkishallinnon tehtävä vaan myös markkinoiden ja kaupan tulee osallistua siihen. Perinteinen tukipolitiikka ei tätä asiaa ratkaise.

 

Nyt tarvitaan nopeita päätöksiä ja tekoja koko kansakunnan tulevaisuuden ja tärkeimmän elinkeinon eli maataloustuotannon pelastamiseksi.  Suomessa viljelyä ei saa rajoittaa, vaan jokainen peltolohko tulee ottaa tuotantoon, jotta huoltovarmuus ja ruuantuotanto pystytään takaamaan.

 

Vanha sanonta sanoo, että kolme asiaa tulevat peräkkäin; tauti, sota ja nälkä.

 

Olemme joutuneet kokemaan näistä peräjälkeen jo kaksi ensimmäistä; ensin korona-epidemia ja sen jälkeen Ukrainan sodan ja sen pelot.

 

Onko meidän pakko kokea myös tuo kolmaskin eli nälänhätä!  

 

*******************

 

Vuosikokouksemme päätöksellä Pirkanmaan Agrologit ry päätti tukea rahalahjoituksella Ukrainan sodan uhreja Suomen Punaisen Ristin kautta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tauti sekä sota on jo koettu ja nyt uhkaa nälkä!, Tauti on koettu, Sotaa koemme parhaillaan, Tuleeko meille nälkä?, Pirkanmaan Agrologit ry, . Tuki Ukrainan sodan uhreille, Suomen Punainen Risti,

"Kuljen 100 % uusiutuvalla sähköllä"

Lauantai 19.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Meillä kävi eilen iltamyöhällä Postin kuljetus, joka toi meille neljä nastoitettua autonrengasta.

 

Jakeluauton kyljessä oli tuo otsikossa mainitsemani iskulause, joka loppujen lopuksi on täyttä soopaa.

 

Tuossa Postin jakeluautossa on sähköakku, joka painaa vähintään 500 kiloa.

 

Akku on vain sähköenergian varastointipaikka, mutta se kaikki joka tuossa akussa on, se on varsinaisesti ”syvältä”!

 

Tuon Postin omistaman pakettiauton sähköakku painaa siis n. 500 kiloa.  Se sisältää 13 kiloa litiumia, 30 kiloa nikkeliä, 25 kiloa mangaania, 15 kiloa kobolttia, 100 kiloa kuparia ja 200 kiloa alumiinia, terästä ja muovia.

 

Kaikki nuo mineraalit ovat sananmukaisesti ”syvältä”, sillä niiden saamiseksi maan uumenista on kaivettava 250 tonnia maata, jotta tuon yhden Suomen Postin käyttämän pakettiauton tarvitsemat mineraalit saadaan talteen; jokaisen Suomen Postin käyttämän sähköpakettiauton akun valmistamiseksi on käsiteltävä 13000 kg suolaliuosta litiumia varten, 15000 kg malmia kobolttia varten, 2500 kg malmia nikkeliä varten ja 13000 kg malmia kuparia varten – valitettavan monet noista vaarallisia aineita etsivistä työntekijöistä ovat kehitysmaiden lapsia!

 

Nämä tässä luettelemani mineraalit ovat siis vain ”varastopaikan” eli akun valmistamiseksi tarvittavia raaka-aineita ja ihan oma juttunsa ovat ne rankat luontoa rasittavat rasitteet, joita tarvitaan varsinaisen energian tuottamiseksi!

 

Toivon, että nämä seikat avaavat ”kissanpoikien silmät” näkemään sähköautoilun aiheuttaman todellisen rasitteen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Kuljen 100 % uusiutuvalla sähköllä", sähköakku, yhden sähköakun mineraalit tarvitsevat 250 tonnin suuruisen louhinnan, liikenteen sähköistäminen on huuhaata, kissanpoikien silmät avautuvat,

Tänään on vuoden suosituin vihkipäivä!

Tiistai 22.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Ennakkotiedot kertovat, että tänään on vuoden suosituin vihkipäivä ja uskoohan sen, sillä tänään vihityille aviopareille kirjataan vihkipäiväksi…

 

…22022022!

 

Toki muistan oman vihkipäiväni ja sen päivämäärän, mutta tunnen suurta myötätuntoa vihkipäivän muistamisen osalta niitä sulhasia kohtaan, jotka tänään pääsevät avioliiton satamaan!

 

 

Onnittelut kaikille tänään avioituville!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tänään on vuoden suosituin vihkipäivä!, 22022022 on vuoden 2022 suosituin vihkipäivä, vihkipäivän muistaminen, vihkipäivä,

Ukrainan kriisin aiheuttaman pirun maalaaminen Euroopan ruokamarkkinoille on täyttä totta

Torstai 17.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Venäjän aiheuttaman Ukrainan kriisin vaikutukset maailmantalouteen, Euroopan talouteen, Suomen talouteen ja jopa suomalaisen tavallisen kuluttajan talouteen saattavat olla luultuakin suuremmat.

 

 

Markkinahäiriöillä on tapana niiden alussa olla suuremmat kuin sitten toteutukaan ja tähän ilmiöön pitää myös nyt varautua.

 

 

Ukraina on hedelmällistä mustan mullan aluetta ja sen vuoksi sen osuus maailman viljakasvien sadosta on suuri.

 

********************

 

Vehnän osalta Ukraina on viejämaista kolmanneksi suurin ja maissin osalta sen osuus on neljännes. Tänä vuonna Ukrainan ennustetaan muodostavan 12 prosenttia maailmanlaajuisesta vehnän viennistä, maissista 16 prosenttia, ohrasta 18 prosenttia ja rapsista 19 prosenttia. Ukrainan rooli koko maailman ruokatuotannossa on siis merkittävä.

 

 

Euroopan Unionilla ei ole viljojen varmuusvarastoja, joten Ukrainan mahdolliset toimitusvaikeudet heijastuvat ilman viivettä hintatasoon.

 

 

On tiedostettava, että Ukrainan mahdolliset toimitusvaikeudet saattavat olla totaalisen puutteen lisäksi logistisia, jos kriisi eskaloituu pahaksi.

 

 

Suomessa rehuviljalla ei ole lainkaan varmuusvarastoja ja leipäviljankin osalta niitä pienennettiin taannoisen kokoomusjohtoisen hallituksen aikana. Me vilja-alan asiantuntijat vastustimme silloin varmuusvarastojen pienentämistä, mutta tässä sitä nyt ollaan!

 

 

Uhkaako nälkä myös suomalaista kuluttajaa?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Uhkaako nälkä suomalaista kuluttajaa?, Ukraina, Ukrainen kriisi, EU.lla ei ole viljan varmuusvarastoja, Kataisen hallitus alensi viljojen varmuusvarastoja,

Puuston vuotuinen kasvu on tehokas tapa sitoa hiiltä

Maanantai 3.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Nykyaika on mennyt melkoiseksi vouhkaamiseksi ihmisten hiilijalanjäljen tiimoilta.

 

Sitran mukaan suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki on n. 10 tonnia CO2e/asukas/vuosi (CO2e = hiilidioksidiekvivalentti).

 

Kymmenen tonnin suuruinen hiilijalanjälki tuntuu lukuna suurelta, mutta se asettuu oikeaan mittakaavaan, jos kyse on pienenkin metsälön metsänomistajasta.

 

 

IMG_4794.JPG

 

Metsäkeskuksella on Pirkanmaalla menossa ”Metsien hiilinielu kasvuun Pirkanmaalla” –hanke ja pyysin heiltä arvion Maatalousyhtymämme metsien puustoon sitoutuneen hiilen määrästä.

 

Kuvassa on kotipalstan puuston hiilivaraston arviointi ja siitä selviää, että vaatimattomalla 7,4 hehtaarin alalla vuotuinen kasvu sitoo hiiltä yhteensä 25 tonnia eli hiilidioksidiksi laskettuna 91 tonnia CO2e!

 

Maatalousyhtymämme ydinpiirissä on 9 henkilöä ja saatesanoissa hankkeen vetäjä toteaakin sattuvasti, että jo tuon palstan kasvu kompensoi ne hiilipäästöt, ”jotka noin 9 suomalaista tuottaa vuodessa”.

 

Kuvassa näkyvän kotipalstan puuston hiilivarasto on 777 tonnia!

 

Maatalousyhtymällämme on tuon kotipalstan lisäksi 2,9 hehtaarin suuruinen perämetsäkappale ja kun kolmella pojalla yhdessä sekä Rouvalla erikseen on omistuksessaan metsää, niin eipä tarvitse hiilivouhkaajien edessä kärvistellä!

 

Pitää vielä erikseen mainita, että tuon kotipalstan hiilisidonnat kattavat 28 auton käytöstä syntyvät hiilipäästöt!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Puuston vuotuinen kasvu on tehokas tapa sitoa hiiltä, hiilensidonta, CO2e = hiilidioksidiekvivalenttia, Sitra, Metsäkeskus, Metsien hiilinilu kasvuun Pirkanmaalla-hanke, Pirkanmaa, hiilivarastot, vouhkaaminen,

Kotimaisia jouluruokia!

Perjantai 24.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Tänä vuonna joulunalusaikaan meillä on tavanomaistakin enemmän panostettu leipomusten sekä kala- ja liharuokien osalta erilaisiin kotimaisiin herkkuruokiin.

 

 

Leipomusten osalta Rouva leipoi…

 

IMG_46912.JPG

 

…ruisleipiä sekä…

 

 

IMG_4705.JPG

 

…punajuurileipää!

******************

 

Kalaherkkujen osalta vastuulleni tuli…

 

IMG_4733.JPG

 

…kotimaisen kirjolohen savustaminen…

 

 

IMG_4734.JPG

 

…ja Rouva puolestaan huolehti HK:n taatusti kotimaisen kinkun laittamisesta uuniin!

 

 

Kokemuksesta tiedän, että kinkku on kypsä tänään Jouluaatto-aamuna varhain!

 

 

Kelpaa sitä taas herkutella!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kotimaisia jouluruokia!, ruisleipä, porkkanaleipä, kirjolohi, kotimainen kirjolohi, HK, HK:n kinkku, kotimainen kinkku, HK:n kotimainen kinkku,

Kuumaa vettä suihkuun saadaan myös polttopuilla!

Lauantai 30.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Olen päättämässä puoli vuotta kestänyttä asumistani mökkimaailmassa ja on aika tehdä ainakin joistain asioista yhteenvetoa.

 

Tapoihini kuuluu ympäri vuoden se, että saunon jokseenkin jokaisena päivänä ja näin tein myös mökkimaailmassa.

 

Kuuman veden järjestäminen omakotitalossa on ”napinpainalluksen” takana, mutta mökillä se vaatii tiettyjä järjestelyjä.

 

 

IMG_3578.JPG

 

Meillä mökkisuihkuun kuuman veden saaminen tapahtuu Kota-kiukaan vesisäiliön sisälle taivutetun kuparikierukan kautta.

 

Säiliön sisälle taivutetun kuparikierukan pituus on 20 metriä ja se riittää vallan hyvin tarpeisiimme.

Kuvassa kierukkarakennelma on ylösalaisin!

 

****************

Kirjoitan kokemuksesta, kun totean, että talven ajaksi kuparikierukka pitää puhaltaen saada tyhjäksi, sillä muuten pakkanen tekee tuhojaan. 

 

Toisena vaihtoehtona olisi tuoda kierukka talveksi lämpimään autotalliin, mutta eipä ole ennen tullut mieleeni!

Idea on vapaasti käytettävissä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuumaa vettä suihkuun saadaan myös polttopuilla!, kuumavesisuihku kenttäolosuhteissa, kuumavesisuihku mökkimaailmassa, kuparikierukka kuuman veden tuottajana, Kota-pata,

Metsäteollisuus on yhä vankemmin Suomen taloudellinen selkäranka

Torstai 28.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Elämme aikaa, jolloin yritykset julkistavat kolmannen vuosikvartaalin tulostietonsa vuodelta 2021.

 

Perehdyin Q3/2021 tulostietoihin muutaman yrityksen osalta ja tässä joitain huomioita:

 

UPM

 

  • liikevaihto 2523 miljoonaa euroa (Q3/2020 vastaavasti 2028 milj. euroa)

  • operatiivinen liikevoitto 424 M€ (Q3/2020 vastaavasti 215 M€)

 

Stora Enso

 

  • liikevaihto 2577 M€ (Q3/2020 vastaavasti 2079 M€)

  • operatiivinen liikevoitto 410 M€ (Q3/2020 vastaavasti 175 M€)

 

Metsä Group

 

  • liikevaihto 1515 M€ (Q3/2020 vastaavasti 1245 M€)

  • liikevoitto 273 M€ (Q3/2020 vastaavasti 116 M€)

 

Vahvoja tuloksia ja vahvoja tulosparannuksia!

 

 

Otan vielä vertailukohdaksi elintarviketeollisuuden ”lippulaivan” eli

 

Atria

 

  • liikevaihto 388 M€

  • liikevoitto 19,7 M€

Atrian liikevaihto Q3/2021 oli siis pienempi kuin UPM:n tai Stora Enson liikevoitto!

 

Elintarvikeyrityksistä HK Scan julkistaa Q3/2021 tuloksensa vasta 4.11.2021 ja Raisio Oyj edellispäivänä.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Metsäteollisuus on yhä vankemmin Suomen taloudellinen selkäranka, UPM, Stora Enso, Metsä Group, Atria, HK Scan, Raisio Oyj, metsäteollisuus, elintarviketeollisuus,

Kunnalliseen luottamustoimeen valittavalta ei voida vaatia sähköpostiosoitetta!

Keskiviikko 6.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Sähköpostiosoitetta pidetään nykyisin itsestäänselvyytenä jokaisen kansalaisen varusteena.

 

On kuitenkin monia kansalaisia, jotka eivät ole sähköpostiosoitetta itselleen hankkineet ja ainakin minä haluan kunnioittaa heidän päätöstään.

 

**************

 

Törmäsin tuohon ongelmaan muutama päivä sitten ja juttu eteni näin:

 

 

Olen Vipu Viljakkala ry:n puheenjohtaja ja olin kaksi kulunutta valtuustokautta Ylöjärven kaupungin luottamushenkilö, kun kuuluin Viljakkala-neuvostoon. Kahdeksasta vuodesta ensimmäiset kaksi vuotta olin Viljakkala-neuvoston varapuheenjohtaja, seuraavat kaksi vuotta tavallinen rivijäsen ja viime valtuustokauden ajan eli neljä vuotta toimin Viljakkala-neuvoston puheenjohtajana.

 

Viljakkala-neuvoston toiminnan tarkoitus on olla Viljakkalan kaupunginosan asukkaiden yhteistyöelin. Neuvoston tarkoituksena on seurata tämän kaupunginosan lähipalveluja ja tehdä tarvittaessa ehdotuksia kaupungin osastoille ja lautakunnille palvelujen kehittämisen suhteen.

 

 

Katson, että kahdeksan vuotta saman luottamushenkilöelimen jäsenenä on sopiva aika ja ilmoitin, että en enää ole käytettävissä Viljakkala-neuvostoon.

 

Tämän vuoksi puheenjohtamani Vipu Viljakkala ry esittää Viljakkala-neuvoston jäseniksi henkilöitä, joilla varajäseneksi ehdottamallamme henkilöllä ei ole sähköpostiosoitetta!

 

Ehdotusesityksen lomakkeelle on pakollisena tietona pläjäytetty ehdotetun henkilön sähköpostiosoite! 

 

Menettely on käsittämätöntä, sillä käsittääkseni missään ei ole määritelty, että kunnalliseen luottamushenkilötehtävään esitetyllä henkilöllä pitäisi olla sähköpostiosoite!

 

 

Herätys Ylöjärven kaupunki!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kunnalliseen luottamustoimeen valittavalta ei voida vaatia sähköpostiosoitetta!, sähköpostiosoite, Viljakkala-neuvosto, Vipu Viljakkala ry, Ylöjärvi, Ylöjärven kaupunki,

Kesäkukat ovat nyt hehkeimmillään!

Maanantai 19.7.2021 - -Esko Erkkilä-

Kesäasuntomme pihakiveyksen äärelle olemme vuosien aikana rakentaneet n. metrin levyisen perennakaistaleen, jonka kulotamme rikkaruohoista puhtaaksi aina keväisin.

 

Kesän aikana perennakaistale on vähätöinen, sillä rikkakasveja ei sille ehdi ilmaantumaan.

 

 

Tässä kuvakokoelma perannakaistaleella nyt kasvavista kasveista:

 

 IMG_26482.JPG

 

Klematista eli jalokärhöä…

 

 

IMG_2665.JPG

 

…kaistaleella on kahdessakin eri paikassa.

 

 

IMG_2659.JPG

 

Tulilatvaa ja punaista väriminttua!

 

 

IMG_2660.JPG

Auringontähden sanotaan kasvavan kaksimetriseksi, mutta kyllä se meillä perennapenkissä tavoittelee lähemmäs neljää metriä!

 

 

IMG_2658.JPG

 

Ritarinkannusta perennapenkissämme on…

 

 

IMG_2656.JPG

 

…kahtakin eri väriä!

 

 

IMG_2655.JPG

 

Poimulehtiä Suomen luonnossa kasvaa lukemattomia eri versioita ja tämän olemme aikoinaan hankkineet Tyrin Kukkamarkkinoilta Virosta!

 

 

IMG_2649.JPG

 

Pelargoniantaimen on Rouva aikoinaan ostanut marketista ja maksanut taimesta 3,90 euroa, mutta hyvin on taimi kasvanut!

 

 

Perennapenkkimme on niin täynnä erilaisia kasveja, että rikkakasveille penkissa ei ole lainkaan tilaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kesäkukat ovat nyt hehkeimmillään!, klematis e<li jalopähkämö, Tulilatva, Punainen väriminttu, Suringontähti, Palargonia, Ritarinkannus, Poimulehti,

Ei loisku airot - ei!

Perjantai 25.6.2021 - -Esko Erkkilä-

Sanotaan, että kehitys kehittyy ja eilen saimme siitä yhden esimerkin mökkirannallamme Viljakkalan Majajärvellä, kun…

 

IMG_2159.JPG

 

…keskipoika laittoi soutuveneemme kyytiin akun ja kiinnitti perätuhdolle sähköllä käyvän potkurin!

 

 

IMG_2164.JPG

 

Nuorimmaisemme sai toimia kuljettajana, kun koko konkkaronkka lähti ajelulle Majajärvelle.

 

 

IMG_2175.JPG

 

On kai se uskottava, että sähköinen perämoottori on ekologisempi vaihtoehto kuin polttomoottorikäyttöinen prutku, mutta mikäänhän ei voita lihasvoimalla käyvää airoparia – vaikka ne airot hieman loiskuttavatkin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ei loisku airot - ei!, sähkökäyttöinen perämoottori, airopari, Viljakkala, Majajärvi, Viljakkalan Majajärvi,

Toivottavasti Tampereen pormestariehdokkaan ruuhkamaksukysymys erottelee jyvät akanoista!

Perjantai 18.6.2021 - -Esko Erkkilä-

Kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen on viidentoista äänen enemmistöllä tutkailemassa pormestarikoalition muodostamismahdollisuuksia ja siinä tarkoituksessa hän on lähettänyt eri puolueille kysymyspatteriston kaavaillakseen riittävän enemmistön muodostamismahdollisuuksia.

 

Eräs kysymys saattaa muodostua vedenjakajaksi pormestarikoalition ja sen ulkopuolelle jäävien puolueiden välillä ja tämä kysymys kuuluu näin:

 

 

Onko ryhmänne valmis pidättäytymään ruuhkamaksuista? Oletteko valmiita sitoutumaan tavoitteeseen, että keskusta on jatkossakin saavutettavissa kaikilla kulkuneuvoilla?

 

Kysymys on hyvä sekä ajankohtainen ja toivon, että eri puolueiden suhtautuminen ruuhkamaksuihin toimii vedenjakajana vastuullisten puolueiden ja ruuhkamaksuja kannattavien haihattelijoiden kesken.

 

*******************

 

Sanon yksiselitteisesti ei ruuhkamaksuille. Tampereella tulee nyt ja myös tulevina vuosina kehittää autoilun edellytyksiä.  Liikenteen on oltava sujuvaa ja palveluiden pitää olla saavutettavissa helposti.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ruuhkamaksut, ruuhkamaksu, Toivottavasti Tampereen pormestariehdokkaan ruuhkamaksukysymys erottelee jyvät akanoista!,

On polttopuiden aika!

Sunnuntai 25.4.2021 - -Esko Erkkilä-

Mökkiaika on näinä päivinä alkamassa ja se kestää toukokuun alusta lokakuun loppupuolelle saakka eli lähes puolisen vuotta.

 

Jos entinen meno saa jatkua, tulen viettämään mökillä lähes koko tuon ajan.

 

********************

 

Mökillämme on lämmönlähteenä lämpöpumppu, sähköpatterit kaikissa huoneissa sekä leivinuuni, kaksi puulämmitteistä takkaa, puilla toimiva lämminvesisäiliö pesuhuoneessa ja puulämmitteinen kiuas saunassa.

 

Polttopuita siis tarvitaan ja niitä on varattuna jo nyt runsaaksi vuodeksi.

 

Puita tarvitaan myös vuonna 2023 ja sitä tarvetta varten…

 

 

IMG_1679.JPG

 

 

…toin mökille eilen traktorin peräkärrykuormallisen kuivia polttopuita.

Kiitokset keskipojalle, joka oli hoitanut pilkkomisen!

 

 

Taas on luottavainen olo polttopuiden riittävyydestä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: polttopuut, leivinuunin polttopuut, kiukaan polttopuut, kamarin polttopuut, pirtin polttopuut, lämminvesivaraajan polttopuut, lämpöpumppu, sähköpatterit,

Auttaako kallan mukuloitten rautasulfaattikylpy kallat kukkimaan?

Maanantai 19.4.2021 - -Esko Erkkilä-

Kalla eli huonevehka on eräs komeimmista kukista, mutta sen saaminen kukkimaan toisena vuonna on haasteellista.

 

Kevättalvella erilaisilta puutarhamessuilta ostetut kallantaimet kukkivat hienosti kesällä, mutta eipä ole viime tai tänä keväänä järjestetty puutarhamessuja.

 

 

*******************

 

 

kalla.jpg

 

 

kalla2.jpg

 

 

Tässä toissakesänä mökillämme kukkineita kalloja:

 

 

***********************

 

 

Olemme Rouvan kanssa saaneet kallanmyyjiltä vinkin, että kallanmukulat tarvitsevat lisäannoksen rautaa, jos mukuloista kasvavien kallojen haluaa kukkia.

 

Myyjät neuvovat, että kallan kasvualustaan kannattaa piilottaa ruosteisia rautanauloja ja se on myös hyvä keino, että istuttaa kallat rautapataan!

 

 

******************

 

 

IMG_1656.JPG

 

IMG_1655.JPG

 

 

Eilen istutin kallanmukuloita ”hyvän joukon toista joukkoa” muoviruukkuihin, mutta mukulat olivat viime syksynä saaneet kunnollisen rautasulfaattikylvyn!

 

 

Saa nähdä, että kuinka äijän käy!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kalla, kallat, kallojen kukinta, kallanmukulat, kalla eli huonevehka,

Vanhemmat kirjoitukset »