Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tampereen Työväentalon seinäreliefihahmot pursuavat antiikin voimaa

Tiistai 17.12.2013 - -Esko Erkkilä-

Kalvolassa 1890 syntynyt Väinö Richard Rautalin oli tuottoisa kuvanveistäjä, sillä hän teki elämänsä aikana n. 600 veistosta. Veistosten lisäksi Rautalin maalasi nelisensataa muotokuvaa.

 

Merkittävä osan taiteilijan kuvanveistotuotannosta sijaitsee Tampereen keskustan tuntumassa.

 

Tampereen Työväentalon Hallituskadun puoleisella seinällä on nähtävissä seitsemän reliefin sarja Richard Rautalin´n tuotantoa – Rautalin tosiaan esiintyy taitelijatiedoissa usein etunimeltään Richard –nimisenä.

Reliefit kuvaavat rakennusalan ammattimiehiä työssään.

 

Reliefisarja sijaitsee osoitteessa Hallituskatu 19.

 

Tiedän Rautalin´n reliefisarjan veistosten nimet ja seuraavassa kuvasarjassa yritän nimetä kuvat ja niiden nimet kohdalleen.

 

 

ttt1

 

 

Arkkitehti

 

 

 

ttt2

 

 

Kirvesmies

 

 

 

ttt3

 

 

Maalari

 

 

 

ttt4

 

 

Tiilenkantaja

 

 

 

ttt5

 

 

Seppä
 
Sepän patsasmaisessa hahmossa on poikkeuksellista voiman tunnetta. Ihmekös tuo, sillä kuvanveistäjä Richard Rautalin´n isä sekä isoisä olivat seppiä!

 

 

 

Loput kaksi ovat nimeltään ”Muurarimestari” ja ”Muurari”.

 

 

 

ttt6

 

 

Olisiko muurauslusikan ja luotilangan kanssa esiintyvä hahmo muurarimestari…

 

 

 

 

ttt7

 

 

 

…ja tämä muurari?

 

 

 

Toivon lukijoiltani tietoa, että kumpi on muurari ja kumpi muurarimestari!

 

************ 

Richard Rautalin asui Lempäälässä ja hän kuoli vuonna 1943.

 

 

Pidän Tampereen Työväentalon seinäreliefien voimakaspiirteisistä hahmoista ja kannustan poikkeamaan niitä ihailemassa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Väinö Richard Rautalin, Tampereen Työväentalon seinäreliefit, Rautalin Arkkitehti, Rautalin Kirvesmies, Rautalin Maalari, Rautalin Seppä, Rautalin Tiilenkantaja, Rautalin Muurari, Rautalin Muurarimestari, Hallituskatu 19, Richard Rautalin,

Vaaliräiskettä Sentterissä!

Keskiviikko 30.3.2011 - -Esko Erkkilä-

Suomen Keskustan Sentteri-kohtaamispaikka joutui 28…29.03.2011 välisen yön aikana vandalismin kohteeksi, sillä Hallituskadulla sijaitsevan kohtaamispaikkamme ikkunat töhrittiin valkoisella maalilla.

Maanantai-iltana klo 18.00 kaikki oli kunnossa, kun lähdin Sentteristä, mutta tiistai-aamuna klo 09.10 Hallituskadun puoleinen ikkuna ja Sentteri-ovi olivat olleet vandalismin kohteina.

Huomasin vandalismin, kun poikkesin aamutarkastuksella Sentterissä.

Julkisivu-ikkunoille oli rikottu neljän maalipullon sisältö.

 

pict0524.jpg

 

Räiskeet ikkunassa lupaavat hyvää vaalimenestystä - näin me sen näemme!

  

pict05222.jpg

 

Vandaalit olivat rikkoneet yhden maalipullon Sentterin oveen.

 

Maalipullojen suut oli tulpattu maalarinteipillä ja pullonsuut lojuivat kadulla.

Näkymä merkitsi, että tunsin itseänikin loukatun.

Teon törkeyttä lisää se, että vandalismi kohdistui yhteisten asioiden hoitamiseen keskittyneen yhdistyksen toimintaan. En soisi näin käyvän millekään poliittiselle puolueelle.

Ilmoitin asiasta puhelimitse poliisille, mutta sieltä ei myötätuntoa löytynyt. Poliisia ei kiinnostanut saapua tapahtumapaikalle. Sain toki ohjeet tehdä asiasta rikosilmoituksen Sorin poliisiasemalle.

Muiden kiireideni vuoksi ehdin Sorille vasta iltapäivän alkaessa. Rikosilmoituksen vastaanottamisessa poliisi ei kiirehtinyt, mutta Paavo Lipsonen -nimisen poliisimiehen ystävällisen toiminnan tuloksena sain rikosilmoituksen tehtyä.

Sorilla odotellessa tuli mieleen, että pitääkö kansalaisen varata etukäteen aika rikosilmoituksen tekemiseen.

Pientä skarppausta toivon poliisitoimelta, jotta vandalismin tai muun rikoksen uhriksi joutunut kansalainen ei joudu kohtuuttomasti odottelemaan rikosilmoituksen tekemisessä. Odotushuoneesta kutsuttiin minua myöhemmin saapuneita kansalaisia sisään - näyttivät olleen poliisimiehille ja poliisinaisille tuttuja!

Kiitokset on sanottava vuokraisännällemme, joka huolehti törkyjen puhdistamisesta nopeasti. Kiitokset myös puhdistusfirman kahdelle työntekijälle, jotka saivat Sentterin ikkunat nopeasti puhtaiksi.

Toistan, että pidän raskauttavana asianhaarana töhrimisen kohdistamista poliittisen puolueen toimintaan.

Mielipiteeni pysyy täsmälleen samana, vaikka kohteena olisi mikä puolue tahansa!

Vaalityö jatkuu ja innokas Sentteri-väki näkee ikkunoiden saamat ylimääräiset koristelut vaaliräiskeenä, joka lupaa hyvää menestystä Keskustalle Pirkanmaalla.

Keskiviikkona 30.3.2011 Sentterissä on varsinainen tapahtumapäivä - siitä kuitenkin myöhemmin lisää!

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Sentteri, vandalismi, Tampereen Poliisilaitos, Hallituskatu

Sentteri hypähti uudelle tasolle!

Torstai 3.3.2011 - -Esko Erkkilä-

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö ry:n ja Keskustan Pirkanmaan piiri ry:n yhteishanke Sentteri, hypähti uudelle tasolle, kun tiistaina maaliskuun 1. päivänä saimme näyteikkunaan pyörimään Keskustan pirkanmaalaisia kansanedustajaehdokkaita esittelevän diasarjan.

Diasarjasta kiitokset Jorma Kuituselle, Ritva Männistölle sekä Teppo Erkkilälle.

Keskusta asettaa Pirkanmaan vaalipiiriin täyden määrän ehdokkaita eli 18 ehdokasta.

Sentterin ikkunassa nyt pyörivä diasarja esittelee jokaisen ehdokkaan kuvan kera.

Diasarja esittelee ehdokkaat kolmeen kertaan ja kolmella erilaisella kuvalla. Jokaisen dian tekstinä on ehdokkaan keskeisimpänä pitämät asiat, joita hän haluaa painottaa vaalityössään ja sitten aikanaan Arkadianmäelle päästyään.

Diasarja alkaa päättymisensä jälkeen uudestaan, joten Keskustan ehdokkaat ovat ”tavattavissa” Sentterissä ympäri vuorokauden ja seitsemänä päivänä viikossa.

Sentterin osoite on Hallituskatu 7.

Sentterin löytää vaikkapa tällä ohjeella:

”Kolmekymmentä askelta Kauppahallin Hallituskadun puoleiselta sisäänkäynniltä kohti Takoa ja kadun vastakkaiselta puolelta”!

Tässä on kuva Sentterin julkisivusta:

 

pict1218.jpg

 

Diasarja on kuvanottohetkellä ollut Ari Lamminmäen esittelydian kohdalla.

 

-Esko Erkkilä-

Sentteri-isäntä

2 kommenttia . Avainsanat: Sentteri, Hallituskatu 7, Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö ry, Keskustan Pirkanmaan piiri ry, Jorma Kuitunen, Ritva Männistö, Teppo Erkkilä,

Ympäristöministeri Paula Lehtomäen vakuuttava esiintyminen Sentteri-avajaisissa

Tiistai 25.1.2011 - Esko Erkkilä

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön, Keskustan Pirkanmaan piirin, Keskustanaisten Pirkanmaan piirin sekä Pirkanmaan keskustanuorten toteuttama kansalaisten kohtaamispaikka Sentteri avattiin Tampereella maanantaina tammikuun 24. päivänä.

Avajaiset keräsivät Hallituskadulla sijaitsevaan talkoovoimin kunnostettuun huoneistoon yli satapäisen avajaisyleisön.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki hoiti mallikkaasti avajaismuodollisuudet.

Sinivalkonauhan leikkaamisen sijaan ministeri Lehtomäki suoritti Sentterin avaamisen leikkaamalla palan järjestäjien paikalle hankkimasta ruisleivästä!

Ruisleipä oli leivottu tamperelaisessa Mikon Leipä Oy:ssä kotimaisesta rukiista – lähiruokaa siis parhaimmillaan.

Lähellä leivottuun kotimaisista raaka-aineista valmistettuun ruisleipään sisältyy paljon symboliikkaa. Ruis mielletään vahvaksi sekä ravitsevaksi viljaksi ja kotimainen elintarvike on näinä aikoina entistäkin turvallisempi valinta ruokapöytään.

Avajaispalan jälkeen talkooporukka Sentterin keittiössä viipaloi kookkaan ruisleivän läsnä olleille makupaloksi ja ne katosivatkin hetkessä voilla täydennettyinä tyytyväisen avajaisyleisön suihin.

Ympäristöministeri Lehtomäki kertoi tervehdyspuheessaan paljon puhutun jätevesiasian nykyvaiheesta.

Vihervirkamiesten jujuttaman RKP:n silloisen ympäristöministeri Enestam`n vahvistama jätevesiasetus sisälsi monia ylilyöntejä. Keskustan Paula Lehtomäki on nyt saamassa paljon porua aiheuttaneen jätevesien käsittelyä koskevan laki- ja asetuspaketin järkeväksi.

Rajanvetona voidaan todeta, että huussin olemassaolo on ratkaiseva, kun kiinteistökohtaisesti arvioidaan tarvittavia jätevesiratkaisuja. Ulkohuussi ja kantovesi merkitsevät, että kiinteistöllä ei tarvita kummoisiakaan jätevesijippoiluja.

Keskustalaisena oli ilo seurata ministeri Lehtomäen osaamista. Poliitikkona Lehtomäki on vakuuttava ja ilonpitäjänä verraton.

Ministeri Lehtomäki ja kansanedustaja Mikko Alatalo intoutuivat esittämään huikeita laulunumeroita avajaistilaisuudessa. Lehtomäen pari soolopätkää Alatalon säestäessä olivat lauluosaamista parhaimmillaan.

Tilaisuuden juontajana oli mukava havaita, että ministeri Lehtomäki viihtyi tamperelaisten ja pirkanmaalaisten seurassa. Etukäteen sovittu klo 12.00:n takaraja ylittyi reippaasti, kun pirkanmaalainen yleisö innostui tenttaamaan ministeriä.

Ministeri Lehtomäen esiintymien jälkeen pirkanmaalaiset Keskustan kansanedustajaehdokkaat esittelivät itsensä ja kertoivat niistä asioista, joita he aikovat kansanedustajina ajaa.

Kiitän ympäristöministeri Paula Lehtomäkeä, Keskustan pirkanmaalaisia kansanedustajaehdokkaita sekä tilaisuuteen saapuneita tamperelaisia ja pirkanmaalaisia hienosta avajaistilaisuudesta!

Keskustalaisena on levollinen olo, kun kevään eduskuntavaalit lähestyvät. Meillä on vakuuttavan pääministerin lisäksi osaavia, esiintymistaitoisia ja vakuuttavia ministereitä vaikka muille jakaa! Kaikki Keskustan pirkanmaalaiset kansanedustajaehdokkaat ovat ”hetivalmiita” kansanedustajiksi!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ympäristöministeri, ympäristöministeri Paula Lehtomäki, Sentteri, Hallituskatu, Mikko Alatalo, Jan-Erik Enestam, jätevesiasetus, jätevesilaki, Mikon Leipä Oy, Mikko Virtanen,