Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Keskustan kokeneet kansanedustajaehdokkaat varmistavat puolueen menestyksen kevään eduskuntavaaleissa

Sunnuntai 30.11.2014 - -Esko Erkkilä-

Keskustan listoilla on valtakunnallisesti nyt 206 eduskuntavaaliehdokasta. Puolue tulee nimeämään täyden listan ehdokkaita jokaiseen vaalipiiriin ja se merkitsee, että Keskustan ehdokkaiden määräksi muodostuu 216.

 

Kokeneiden ja paluuta kansanedustajiksi tavoittelevien keskustalaisten nimilista on kunnioitusta herättävä ja lista saattaa vielä saada uusia nimiä.

 

Äkkiseltään tulee mieleen ainakin seuraavat paluuta eduskuntaan yrittävät ja rautaista kokemusta omaavat kansanedustajaehdokkaat:

 

 • Paavo Väyrynen Lapin vaalipiiristä

 • Matti Vanhanen Uudenmaan vaalipiiristä

 • Olavi Ala-Nissilä Varsinais-Suomen vaalipiiristä

 • Juha Korkeaoja Satakunnan vaalipiiristä

 • Kauko Juhantalo Satakunnan vaalipiiristä

 • Hannu Takkula Pohjois-Pohjanmaan vaalipiiristä

 

Kovia ja asiantuntevia henkilöitä kaikki.

 

Keskustan listoilta on eduskuntavaaliehdokkaina myös muita sellaisia henkilöitä, jotka ovat aiemmin olleet kansanedustajina, mutta luettelemani ovat nimekkäimmät.

 

 

Viime päivinä on käyty keskustelua, että josko myös Olli Rehn olisi asettautumassa Keskustan kansanedustajaehdokkaaksi.

 

Toivottelen Olli Rehn´n Keskustan kansanedustajaehdokkaaksi vaikkapa Helsingin vaalipiiriin!

 

Väyrysen ja Takkulan eduskuntavaaliehdokkuus ja Rehn´n mahdollinen ehdokkuus merkitsisivät Keskustan osalta mielenkiintoista tilannetta Keskustan europarlamenttiryhmässä – edellytyksenä tietysti se, että kaikki mainitut valittaisiin kansanedustajiksi.

 

En lähde spekuloimaan Keskustan MEP -tilanteella sen enempää, mutta totean, että valituiksi tulleiden Olli Rehn´n, Paavo Väyrysen ja Anneli Jäätteenmäen jälkeen eniten ääniä saivat Hannu Takkula, Elsi Katainen ja Mikael Pentikäinen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Paavo Väyrynen, Matti Vanhanen, Olavi Ala-Nissilä, Juha Korkeaoja, Kauko Juhantalo, Hannu Takkula, Olli Rehn, Anneli Jäätteenmäki, Elsi Katainen, Mikael Pentikäinen, Keskustan kansanedustajaehdokkaat,

Onko Pertti Hakasesta tulossa Arkadianmäelle Suomen johtava maanpuolustuksen asiantuntija?

Tiistai 22.3.2011 - -Esko Erkkilä-

Keskustan kansanedustajaehdokas Pertti Hakasen ja kansanedustaja Minna Sirnön (vas) vaalikaksintaistelu tamperelaisessa Radio 957:ssa 16.3.2011 osoitti, että Suomi on saamassa Pertti Hakasesta peräti Juha Korkeaojan manttelinperijän maanpuolustuksen asiantuntijana.

 

Tässä Radio 957:n ennakkomainos ohjelmasta:

”Radio 957:n Vaalikaksintaistelussa on tänään aiheena maanpuolustus. Keskustelemassa ovat Keskustan Pertti Hakanen ja Vasemmistoliiton Minna Sirnö. Pitäisikö Suomen liittyä Natoon? Tulisiko varusmiespalveluksen minimiaikaa lyhentää? Tulisiko koko ikäluokan käydä joko varusmies- tai siviilipalvelus?

Pertti Hakasella on yli kymmenen vuoden sotilasura taustallaan, Minna Sirnö puolestaan kävi hiljattain Afganistanissa tutustumassa kansainvälisten joukkojen toimintaan. Mitkä ovat Suomen tämänhetkiset turvallisuusuhat ja vastaako nykyinen armeija ja koulutus niihin?”

 

Vaalikaksintaistelu käytiin 16.3.2011 klo ”aamupäivällä”. En ehtinyt kuuntelemaan keskustelua livenä, mutta nykytekniikan avulla sain kuunnella sen netistä päivää myöhemmin.

Keskustelun juontajana toimi Mikko Luopio.

Olen Pertti Hakasen kanssa paljolti samaa mieltä hänen ohjelmassa toteamistaan mielipiteistä ja tässä niistä lyhyt yhteenveto:

 • itsenäisyytemme on saatu kalliilla uhrauksille ja sen vuoksi olemme paljon velkaa sotaveteraaneillemme
 • on hyvä, että Afganistan-kysymyksestä puhutaan. Osallistumisemme laajuudesta pitää keskustella
 • kaikki maanpuolustukseen liittyvät kansakuntaamme koskevat ratkaisut on tehtävä oman näkökulmamme parhaaksi
 • materiaalihankintojemme Nato-yhteensopivuus on tarvittaessa harkittava uudelleen

Ohjelmaan liitetyssä haastattelussa Satakunnan Lennoston komentaja eversti Kim Jäämeri kysyi näin:

Miten Suomen puolustus pitäisi soveltaa tulevaan hallitusohjelmaan?

Reservin luutnantti Pertti Hakanen vastasi eversti Kim Jäämeren kysymykseen näin:

 • on huolehdittava, että turvallisuus ja maanpuolustushenki säilyvät
 • varusmieskoulutus on myös aluepolitiikkaa
 • määrärahoista on huolehdittava siten, että Puolustusvoimamme säilyvät toimintakykyisinä
 • naisten osuus asevelvollisuuden suorittaneista on kasvanut ja sitä suuntausta on lisättävä
 • asevelvollisuus miehille pakollinen ja naisille vapaaehtoinen

Haastattelija kysyi vaalikaksintaisteluparilta mielipiteitä varusmiespalvelusajan pituuteen.

Hakasen mielestä nykyistä palvelusaikaa ei voida lyhentää, sillä silloin reserviläisten koulutustaso vaarantuisi.

Maanpuolustuksellisiin pohdintoihin liittyy läheisesti ruokakriisit ja niiden välttäminen. Oli positiivista kuulla, että jopa vasemmistoliiton Minna Sirnö piti ruokakriiseihin varautumista hyvänä asiana.

Keskustan kansanedustajaehdokas Pertti Hakanen tiivisti loppupuheenvuorossaan, että Suomen kansa on isänmaallista ja sen maanpuolustushenki on korkealla.

Lopuksi Pertti Hakanen toivotteli:

Hyvää kevättä kaikille kuulijoille!

Samoihin toivotuksiin yhtyy myös

 

-Esko Erkkilä-

Sentteri-isäntä

reservin yliluutnantti

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pertti Hakanen, Keskusta, Suomen Keskusta, Minna Sirnö, Radio 957, Juha Korkeaoja,

Pertti Hakasen vaalijuhlassa Sastamalassa oli yli 200 osanottajaa!

Sunnuntai 20.2.2011 - -Esko Erkkilä-

Pertti Hakanen on kohonnut nopeasti Pirkanmaan kärkivaikuttajien kaartiin, sillä hänet valittiin syksyllä mm. Keskustan puoluevaltuuston varapuheenjohtajaksi.

Hakasen vaalijuhla Sylvään koululla Sastamalassa perjantaina helmikuun 18. päivänä oli innostava tilaisuus.

Vaalijuhlan ohjelma oli laadittu huolella ja tunnelma Sylvään koulun auditoriossa oli mainio.

Sain ”juhlakalun” pyynnöstä toimia tilaisuuden poliittisen osion juontajana.

Tilaisuuden aluksi tarjottiin maukas ja takuulla kotimaisista elintarvikkeista valmistettu iltapalaksi nimetty runsas ruokatarjoilu. Ruokatarjoilusta vastasi Vehmaan tila ja sen isäntäväki.

Pertti Hakasen vaalikampanja keskittyy ruokaturvan, perheen ja isänmaan esilletuontiin.

Kaikki Hakasen vaaliteemat ovat keskeisiä meille kaikille ja ne tulivat hyvin esille niiden vieraiden esityksissä, jotka esiintyivät Hakasen vaalijuhlassa.

Sastamalan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Ulla Yli-Hongiston puheenvuoro käsitteli nuorten syrjäytymistä ja varhaista puuttumista nuorten ongelmiin.

Yli-Hongisto on henkilökohtaisesti kokenut kaksikin kuntaliitosta – ensiksi Kiikka ja Keikyä Äetsäksi ja sitten Äetsä Sastamalaan – ja sen vuoksi kysyin juonnossani häneltä ohjeita ja malleja, että miten onnistunut kuntaliitos toteutetaan. Avoimuus ja alueiden tasapuolinen kohtelu uuden kunnan toimesta ovat keskeinen onnistumisen edellytys, mainitsi Yli-Hongisto.

MTK:n 2. puheenjohtaja Mauno Ylinen Kauhavalta oli toinen Hakasen vaalijuhlassa esiintynyt asiantuntija. Ylisen suuri huoli oli maataloustuotannon raju kannattavaisuuden romahtaminen. Toivon, että voin jatkossa näillä palstoilla palata juontajan ja Ylisen käymään jatkokeskusteluun.

Kolmantena vieraana kansanedustajaehdokas Pertti Hakasen vaalijuhlassa esiintyi kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Juha Korkeaoja.

Korkeaoja omaa vankan taustatiedon ja kokemuksen, sillä onhan hän ollut kansanedustajana vuodesta 1991 alkaen. Lisäksi hän on toiminut maa- ja metsätalousministerinä Jäätteenmäen sekä Vanhasen I hallituksessa.

Korkeaojan esitys toi esille mielenkiintoista taustatietoa mm. Jäätteenmäen sekä Vanhasen II hallituksen maatalousohjelman laatimisesta. Molempien laadinta tapahtui Juha Korkeaojan johdolla.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajana Juha Korkeaoja on aihealueen paras asiantuntija Suomessa ja mielenkiintoista olikin kuulla hänen aprikointinsa Suomen Afganistanin rauhanturvaoperaation tulevaisuudesta.

Ajattelin kysyä juonto-osuudessani tästä, mutta päädyin itsenäisesti, että en lähde tässä juhlatilaisuudessa kyselemään Suomen Afganistan-politiiikasta.

Kun Juha Korkeaoja kuitenkin otti asian esille puheessaan omaehtoisesti, halusin juontajan kysymysosuudessa kysellä tarkemmin Korkeaojan ja sitä kautta Suomen linjauksista. Korkeaoja tarkensi asioita ja oli tilaisuuden jälkeen minulle tyytyväinen, että sai tarkentaa esille tuomiaan ajatuksia.

On hyvä, että Keskusta on aloitteellinen vaalikampanjoinnin aikana käsittelemään vastuullisesti myös Afganistan-kysymystä. Se on ASIAA parhaimmillaan.

Parhaat kiitokset illan pääjuontajalle Essi Leppäkoskelle, joka osaavalla juonnollaan ja mainioilla lauluesityksillään teki vaalijuhlasta todellisen JUHLAN.

Timo Kimpanpään runoesityksistä erityisesti Yrjö JylhänKuujärvi” puhutteli juhlayleisöä. Olen saanut kahdestikin käydä Kuujärvellä ja sen vuoksi Kimpanpään esittämät säkeet ”Kuujärven kunnaat, Kuujärven kuu, Kuujärven rannalla karsikkopuu…”sykähdyttivät. 

Kansanedustajaehdokas Pertti Hakasen lyhyet, mutta useat esiintymiset juhlalavalla toivat hienosti esille ne arvot, joilla hän on lähtenyt tavoittelemaan paikkaa Arkadianmäelle.

 

Tässä muutamia kuvia Pertti Hakasen vaalijuhlasta:

 

pict1080.jpg

Vaalijuhlan pääjuontaja ja monien mainioiden lauluesitysten esittäjä

Essi Leppäkoski.

 

pict1076.jpg

 

Puutarhatontut Eeva-Liisa Sianoja ja Maarit Kallio vierailivat monesti lavalla ja heillä oli aina nasevaa kerrottavaa. 

 

pict1082.jpg

 

Juhlaisäntä Pertti Hakanen

 

 

 

pict1089.jpg

 

 

 

Juhlan loppukiitokset: Pertti ja Seija Hakanen!

 

Ja vielä pari Päivikki Ristiniemen ikuistamaa kuvaa Pertti Hakasen vaalijuhlasta:

 

 

 

hakasenpaneeli18022011.jpg

Ulla Yli-Hongiston (oikealla), Mauno Ylisen (vasemmalla) ja Juha Korkeaojan (toinen oikealta) esitysten jälkeen paneelikeskusteluun kutsuttiin mukaan myös itse "juhlakalu" eli Pertti Hakanen (toinen vasemmalta).

 

hakasenjuontaja18.022011.jpg

 

Juontajalla oli helppo ja mieluisa tehtävä johdatella korkeatasoisen paneelin keskustelua.

 

 

Yhtenäinen Sastamala ja ympäröivä Pirkanmaa antavat Pertti Hakaselle todelliset mahdollisuudet tavoitella yhtä Pirkanmaan Keskustan paikkaa tulevassa Eduskunnassa.

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pertti Hakanen, Ulla Yli-Hongisto, Mauno Ylinen, Juha Korkeaoja, MTK, Sastamala, Sylvään koulu, Vehmaan tila, Essi Leppäkoski, Timo Kimpanpää, Kuujärven kunnaat, Tuula Ristimäki, Päivikki Ristiniemi, Pyhäjärvi Vl.,