Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Aamulehden vaalipanelistit olivat Valkeakoskella yksimielisiä yhdestä asiasta: "Pisara-rata on tarpeeton"

Torstai 19.3.2015 - -Esko Erkkilä-

Aamulehti ja Valkeakosken Sanomat järjestivät yhteisen vaalipaneelin eduskuntapuolueiden edustajille Valkeakoskella tiistaina 17.3.2015.

 

 

Matka Valkeakoskelle meiltä on lyhyt ja kun kalenterissani oli vapaata, osallistuin yleisönä energia- ja ympäristökysymyksillä teemoitettuun tilaisuuteen.

 

 

Vaalipaneelin juonsivat…

 

 

valkea1

 

 
…Valkeakosken Sanomien päätoimittaja Simo Husso ja…

 

 

 

 

valkea2

 

 

…Aamulehden päätoimittaja Jorma Pokkinen.

 

 

 

 

Keskityn tässä jutussani eräiden teemojen osalta mielenkiintoisimpien puheenvuorojen käsittelyyn.

 

 

 

Miten Suomi parantaisi asemiaan uudistuvan energian käytön investointimaana?

 

 

 

 

valkea3

 

 

SDP:n Sanna Marin peräsi, että rakennukset pitäisi rakentaa energiatehokkaiksi. Hän mainitsi esimerkkinä Tampereelle rakennetun tornihotellin, joka olisi pitänyt pinnoittaa aurinkopaneeleilla, jotta rakennus olisi ollut energialtaan omavarainen.

Sannan kanssa on tässä asiassa helppoa olla samaa mieltä!

 

 

 

 

valkea4

 

 

Keskustan eduskuntavaaliehdokas Juha Kuisma piti fossiilisten polttoaineiden verotuksen kiristämistä tarkoituksenmukaisimpana ja tehokkaimpana keinona parantaa Suomen asemaa.

Tämä sama asia oli yleisökysymyksenä ja päädyin samalla kannalle kuin Kuisma!

 

 

Kuisma moitti nykyistä hallitusta pitkäjänteisyyden puutteesta energia-asioissa. Hallitus ajoi hakkeen markkinoilta ja tilalle tuli kivihiili.

 

 

Juha Kuisma totesi, että fossiilisten polttoaineiden käyttö merkitsee, että varastamme tulevaisuudelta.

 

 

Kuisma ehdotti puheenvuoronsa lopuksi kansallisen biotalousrahaston perustamista.

 

 

 

 

valkea5

 

 

Kokoomuksen Pauli Kiuru ja SDP:n Sanna Marin saivat aikaiseksi samanlaisen kiistan, kuin näillä puolueilla on myös valtakunnan tasolla.

 

 

Sanna Marin väitti, että Suomella ei ole energiapolitiikkaa ja Pauli Kiuru kumosi tämän väitteen jyrkästi: ”Suomella on hyvinkin selvä strategia!”

 

 **********************

 

 

Arvata saattoi, että Pyhäjoelle suunniteltu Fennovoiman ydinvoimala kirvoitti panelistien kielet.

 

 

 

 

valkea6

 

 

Vihreiden Juhana Suoniemi väitti, että kunnat tukevat Fennovoimaa.

 

 

Kokoomuksen Pauli Kiuru selvensi ja oikaisi Suonniemeä aivan oikein kun totesi, että kuntien energiayhtiöt ovat siellä osakkaina markkinalähtöisesti!

 

 

 

Illan viimeinen aihe: "Mistä leikkaisit, jos olisi pakko?"

valkea7

 

 

Perussuomalaisten Martti Mölsä olisi valmis leikkaamaan suurten yritysten yritystuista sekä puolittamaan kehitysapuun suunnatut rahat.

 

 

 

 

Paneeliin osallistuivat myös…

 

 

 

valkea8

 

 

…Vasemmistoliiton Katja Kotalampi…

 

 

 

 

valkea9

 

 

…sekä Kristillisdemokraattien Sauli Ahvenjärvi.

 

 

 

Palaan vielä tämän juttuni otsikkoon ja olen tyytyväinen, että kaikki panelistit ja heidän puolueensa tulivat tässäkin tilaisuudessa Keskustan linjoille, kun yhteistuumin totesivat, että Pisara-rata on tarpeeton!

 

  

Kiitokset järjestäjille mielenkiintoisen tilaisuuden järjestämisestä.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Katja Kotalampi, Matti Mölsä, Pauli Kiuru, Sanna Marin, Juha Kuisma, Juhana Suoniemi, Sauli Ahvenjärvi,

Aamulehden Jälkilöylyt: Paavo Väyrystä ja Timo Soinia ensimmäisellä kierroksella äänestäneet ratkaisevat presidentinvaalin

Tiistai 24.1.2012 - -Esko Erkkilä-

Aamulehti järjesti presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen jälkeisenä päivänä eli maanantaina 23.1.2012 Jälkilöylyt-tapahtuman auditoriossaan Tampereella.


Paikalle oli kutsuttu presidenttiehdokkaiden paikalliset kampanjaveturit altavastaajiksi sekä kolme tunnetusti sanavalmista analyytikkoa, joiden seurassa ei pääse pitkästymään.


Analyytikkoina olivat mukana…
img_10142.jpg


...Aamulehden pakinoitsija Matti Pitko,…
img_1006.jpg


…blogisti, politiikan taustavaikuttaja ja presidentintekijä Jussi Lähde sekä…img_0997.jpg


…Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti ja vaaliasiantuntija Pertti Timonen.Jatkoon selvinneiden presidenttiehdokkaiden kampanjavetureina olivat paikalla…img_1009.jpg

Pirkko-Liisa Ollila Sauli Niinistön puolelta ja…img_09942.jpg


Juhana Suoniemi Pekka Haaviston taustajoukoista.


Myös muiden presidenttiehdokkaiden kampanjaveturit oli kutsuttu paikalle ja siinä ominaisuudessa puheenjohtajamme Antti Juva päätti, että minä edustan Paavo Väyrysen taustaryhmää.


Paavo Lipposen taustaryhmää edusti Harri Sandell ja Timo Soinin taustaryhmän edustajana oli Mikko Nurmo.
Jälkilöylyissä löylynheittäjinä toimivat Aamulehden toimituspäälliköt…Matti_Posio


Matti Posio ja…Sari_Torvinen


Sari Torvinen.Tilaisuuden alussa tunnelma oli melkein uninen, mutta asiantuntijoiden suorittaman lämmittelyn jälkeen asioihin alettiin pääsemään.


Joitain asiantuntijoiden ja myös raatilaisten esittämiä toteamuksia:


”Demarit nolasivat vanhan puheenjohtajansa.”


”Aivotoiminta on kuollut poliittisissa puolueissa, kun puhutaan presidentinvaaleista.”


”Kun tuuli puhaltaa, olemme kaikki kevyttä tavaraa.” Tällä lausumalla Jussi Lähde viittasi Eeva Kuuskosken haihtuneeseen kansansuosioon.


”Paavo Väyrynen yllätti.”


”Jutta Urpilainen ja Mikael Jungner hukkasivat näissä vaaleissa 500.000 demariääntä.”


”Kokoomukselle on tulossa presidentin virka sen lisäksi, että sillä on pääministerin virka ja kuntauudistuksen jälkeen kaikki kunnanjohtajien virat ja vielä Supon johtajan pesti.” Tämän toteamuksen esitti Matti Pitko.


”Niinistö on puhunut niin viisaita kuin hän pystyy.”


”Avattiin kaikki kaapinovet” oli Juhana Suoniemen toteamus Pekka Haavistosta. Suoniemi jatkoi, että he ovat aina olleet hyviä katukampanjoinnissa.


Haaviston osalta asiantuntijat ihailivat, että hän on pystynyt sisällyttämään jokaiseen esiintymiseensä yhden täkyn. Täkyistä mainittiin esimerkkeinä mm. se, kun Haavisto ehdotti, että Puolustusvoimiin perustettaisiin pieni iskukykyinen palkka-armeijajoukko. Toinen täky oli se, kun Haavisto pahoitteli (pitäisiköhän kirjoittaa ”pahoitteli”?) kansalaisten suurta intoa erota kirkosta.


Juhana Suoniemi totesi Haaviston ”kaapeista” pahemman olevan vihreys kuin homous!


Asiantuntijat totesivat, että vaalipäivän ilta ja vaalipäivää seurannut maanantai tekivät Paavo Väyrysestä rakastetun henkilön. Tämä sen vuoksi, että Paavo Väyrynen ei ole etsinyt vikaa vaalitulokseen muista.


Matti Pitko kertoi joskus tehneensä Paavo Väyrysen kanssa sopimuksen, että hän pysyy toimittajana niin kauan, kunnes Paavo Väyrysestä tulee Suomen Tasavallan presidentti. Pitko toivotteli Väyryselle hyvää kuutta vuotta, sillä se merkitsee hänelle itselleen kuutta vuotta toimittajana!


Perussuomalaisten osalta asiantuntijat totesivat, että perussuomalaisten suosio palasi nyt sille tasolle, joka on heille ”luontainen”. Nyt perussuomalaisia äänestivät todelliset perussuomalaiset ja viime eduskuntavaaleissa heitä protestinä äänestäneet palasivat omiin joukkoihinsa. SMP:n ja sen perillisten luontainen kannatustaso on hieman alle 10 %.


SDP:n tilannetta puitiin moneen otteeseen. Dosentti Timonen totesi, että perinteiset demarit eivät äänestäneet Lipposta.


SDP:llä on paniikinomainen tilanne, sillä Tampereella ja jopa Helsingissä esim. Paavo Väyrynen sai enemmän ääniä kuin Lipponen.


Jussi Lähde totesi, että pitkät kampanjat palkittiin ja palkitaan aina.


Väyrysen kampanjoinnin puutteeksi asiantuntijat listasivat sen, että Väyrysen tukijoukot tapasivat pääosin ainoastaan väyrysläisiä. Haaviston kampanjajoukot tapasivat asiantuntijoiden mukaan pääsääntöisesti ei-haavistolaisia.


Arhinmäen kampanjoinnista todettiin, että hän veti puheenjohtajakierroksen ja Essayah on puolestaan kristillisdemokraattien seuraava puheenjohtaja – ja hyvä onkin.


Matti Pitko keksi SDP:lle slouganin seuraaviin kunnallisvaaleihin. Se on ”tenkkaböö!”


Asiantuntijat kyselivät, että miksi Niinistö ja Haavisto eivät muuta yhteen? Hehän ovat kuin identtiset kaksoset.


Vapaaehtoisten roolista vaalikampanjoissa asiantuntijat olivat yhtä mieltä. Demokratia on tekemistä, ei vain äänestämistä. Vapaaehtoiset ovat ratkaisevia vaalitoiminnassa.


Pyysin tilaisuudessa kaksi puheenvuoroa ja myös sain ne.Ensimmäisessä puheenvuorossani totesin, että tänään on keskustalaisena ollut mukava liikkua Tampereella, sillä saavutimme vaaleissa kolmanneksi suurimman äänimäärän. Keskusta tai sen edeltäjät eivät ole koskaan aiemmin päässeet Tampereella äänimäärissä kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi.

Mainitsin Väyrysten käyntikerrat vaalikampanjan aikana Tampereella ja kerroin kuinka Vuokko Väyrynen totesi minulle pariinkin otteeseen, että Tampereelle on aina mukava tulla.


Totesin myös sen, että ulkopolitiikasta keskusteleminen jäi ensimmäisellä kierroksella liian vähiin ja niin tulee käymään myös toisella äänestyskierroksella, sillä kummallakaan ehdokkaalla ei ole siihen valmiuksia.


Toisen puheenvuoroni aihe oli Haaviston jo maanantaina alkanut keskustalaisten ja perussuomalaisten kosiskelu. Keskustalaisia Haavisto kosiskeli mainitsemalla mm. kuntateurastukset.


Pirkko-Liisa Ollila väitti, että Niinistö ei hyväksy kuntien pakkoliitoksia. Tässä Ollilan muisti pätkii, sillä kuntien pakkoliitokset kuuluvat Niinistön keinovalikoimaan.


Kiitän Aamulehteä mielenkiintoisen tilaisuuden järjestämisestä ja odotan kiinnostuneena, että miten ammattitoimittajat käsittelevät tilaisuutta tänään ilmestyvässä lehdessä.


-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Matti Pitko, Jussi Lähde, Pertti Timonen, Pirkko-Liisa Ollila, Juhana Suoniemi, Matti Posio, Sari Torvinen, Harri Sandell, Mikko Nurmo,