Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Maailmanlopusta en tiedä, mutta puu ei Suomen metsistä hakkaamalla lopu!

Keskiviikko 27.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Kerrotaan, että entisaikaan – silloin kun Pekka Tiilikainen toimitti Metsäradiota – akat pelkäsivät maailmanloppua ja äijät puolestaan metsien loppumista.

 

 

Akkojen pelon toteutumisesta en tiedä, mutta sen tiedän, että hakkuiden vähentämistä ajavat vihervasemmistolaiset puhuvat puuta heinää, sillä Suomessa hakkuiden määrää voidaan nykyisestä kasvattaa.

 

 

 

IMG_9147.JPG

 

 

Sain suomalaismetsien kasvusta ja hakkuumahdollisuuksista tarkkaa tietoa eilen Vilhartti Hanhilahden järjestämässä ”Ruokailta – mitä syömme 2030 –luvulla” –seminaarissa Irjalan makasiinilla, jossa…

 

 

 

IMG_9149.JPG

 

 

…tietokirjailija Juha Kuisma alusti asiasta.

 

 

Kuisma totesi tiedossani olleen totuuden eli sen, että Suomen metsät kasvavat nyt 107 miljoonaa kuutiometriä vuodessa ja tästä määrästä talousmetsät edustavat 85 miljoonaa kuutiometriä.

 

 

Metsien hakkuumäärät ovat nyt tasoa 72 – 73 miljoonaa kuutiometriä ja kestävän metsätaseen hakkuumäärät voisivat olla 80 – 81 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

 

 

Viime vuonna tuotantovauhtiin päässyt Metsä Groupin biotuotetehdas Äänekoskella tarvitsee puuraaka-ainetta 6,5 miljoonaa kuutiometriä vuodessa; määrästä havukuitua on neljä miljoonaa kuutiota ja koivua 2,5 miljoonaa kuutiota.

 

 

Kestävän metsätalouden ”hakkuuvaje” on siis tällä hetkellä selvästi suurempi kuin on Äänekosken uuden biotuotetehtaan vuotuinen raaka-ainetarve eli…

 

 

…metsät eivät Suomessa ole loppumassa, vaan kestävää vuotuista hakkuusuoritetta voidaan turvallisesti nostaa tasolle 80 – 81 miljoonaa kuutiometriä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vilhartti Hanhilahti, Juha Kuisma, Ruokailta - mitä syömme 2030 -luvulla, Irjalan makasiini, Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehdas, Äänekosken biotuotetehdas, metsien kasvu vuodessa, hakkuusuorite nyt, hakkuusuoritetta voidaan kasvattaa,

"Keskustalaiset eivät tule kaupunkeihin ulkopuolisina valtaajavoimina, koska he jo ovat siellä"

Keskiviikko 21.9.2016 - -Esko Erkkilä-

Otsikkolauseen on kehitellyt Lempäälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juha Kuisma ja tuo lause oli kattoteemana viime lauantaina, kun viiden suurimman kaupungin Keskusta-aktiivit kokoontuivat Helsinkiin Keskustan puoluetoimistolle ”Kaupungissa on Keskusta” –seminaariin.

 

 

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö ry:n puheenjohtajana olin mukana seminaarissa.

 

 

Tässä pieni kuvakavalkadi seminaarista:

 

 

 

semi1.jpg

 

 

Otsikkolause valkokankaalle heijastettuna.

 

 

 

semi2.jpg

 

 

Sain tervehtiä maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaista ennen seminaarin alkamista.

 

 

 

semi3.jpg

 

 

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen näytti suunnan seminaariväelle, että miten Keskusta etenee suurissa kaupungeissa.

 

 

 

semi4.jpg

 

 

Oli mukava kuulla kolme päivää seminaarin jälkeen Kimmo Tiilikaiselta vastaus toimittajan kysymykseen, että miten maatalousministerin ja ympäristöministerin hatut sopivat samaan päähän. Kimmo Tiilikainen vastasi:

"Minulla on vain yksi hattu - maatalous- ja ympäristöministerin hattu!"

 

 

 

semi5.jpg

 

 

Turun kaupunginvaltuuston keskustalainen jäsen Alas Ali antoi hyviä vinkkejä, että miten maahanmuuttajia saadaan kuntavaaliehdokkaiksi Keskustan listoille.

 

 

 

semi6.jpg

 

 

Myös puoluesihteeri Jouni Ovaska piipahti tervehtimässä seminaarin osanottajia!

 

 

 

semi7.jpg

 

 

Kiitokset järjestösuunnittelija Matias Ollila, joka oli koko seminaarin primus motor!

 

 

 

Ei mennyt lauantai-päivä hukkaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kaupungissa on Keskusta, Juha Kuisma, Kimmo Tiilikainen, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, Alas Ali, Alas Ali Turku, Matias Ollila, Jouni Ovaska, puoluesihteeri Jouni Ovaska,

"Työpaikka on parasta sosiaalipolitiikkaa"

Torstai 16.4.2015 - -Esko Erkkilä-

Keskustan kansanedustajaehdokas Juha Kuisma järjesti eilen eli keskiviikkona 15.4.2015 Tampereen Vanhalla Kirjastotalolla tilaisuuden, jossa hän käsitteli varsin syvällisesti asioita, jotka pirkanmaalaisten pitäisi huomioida äänestyspäätöstä tehdessään.

 

Olin läsnä pienimuotoisessa, mutta hyvin antoisassa tilaisuudessa.

 

 

kuismaj1

 

 

Läsnäolijat osallistuivat Kuisman virittämään keskusteluun mielellään ja hyvin aktiivisesti.

 

Kirjasin esiintulleita ajatuksia ja tässäpä niitä muutamia; on huomattava, että en kirjannut erikseen Juha Kuisman ja läsnäolleiden ajatuksia, vaan tässä ranskalaisin viivoin kirjaamani ajatukset ovat seminaarissa eri henkilöiden ideoimia:

 

 

 • jotta on työpaikkoja, pitää olla yrityksiä
 • yrittäjyyttä pitää arvostaa
 • emme hyödynnä uusiutuvia luonnonvaroja, mutta samaan aikaan annamme Suomen velkaantua
 • biotalous ja sen esilläpito on yksi Keskustan kärkihankkeista

 

 

 

 

 

kuismaj2

 

 

Kansanedustajaehdokas Juha Kuisma käsitteli maakuntien ja erityisesti Pirkanmaan liikenneolosuhteita sekä maakunnan logistiikka-asioita perusteellisesti.

 

 

Tässä joitain kyseiseen aihepiiriin kuuluvia ajatuksia, joita käsittelimme:

 

 

 • VT3 on maakunnan tärkein tiehanke, mutta ei pidä unohtaa myöskään VT9 eli Turusta Tampereen kautta aina Joensuuhun saakka kulkevaa maamme valtaväylää
 • Pohjanmaan radan oikaisu Tampere-Pirkkalan lentoaseman kautta on tärkeä hanke, sillä nyt esim. erilaiset ”myrkkyjunat” joutuvat kulkemaan Tampereen ydinkeskustan läpi
 • Tampere-Pirkkalan –lentoaseman pitää toimia, sillä se tuo hyvinvointia Lempäälän Lastusiin, Kylmäkosken Taipaleenkylään ja Virtain Liedenpohjaankin
 • Keskustalla on nyky-Tampereen päättäjiä fiksumpia esityksiä Tampereen kehittämiseksi

 

 

 

 

kuismaj3

 

 

Juha Kuisman ”pienoisseminaarissa” tuli esille vielä mm. seuraavaa:

 

 

 • saako Tampere koskaan ratikkaa?
 • Pisara-radalle kävi kuten kävi – Kokoomuksen kansanedustajat maakunnista tekivät kapinan ja hanke kuopattiin
 • Tampere alaspainaa kaikkia muita Pirkanmaan kuntia ja se luo epäluuloja Tamperetta kohtaan kaikilla asialohkoilla
 • Tampereen hämäräpuuhat pitäisi ”räjäyttää” hajalle
 • Rauno Saaren aikoinaan johtamassa kuntauudistuksen taustatyössä syntyi näkymätöntä luottamusta Tampereen ja sen ympäryskuntien välillä, mutta sitä ei ehditty hyödyntämään
 • Tampereen kaupunkiseudun hellimä MAL-kuvio on äärettömän epädemokraattinen yritelmä
 • Tampere sekä seutuhallinto päättävät ja Tampereen kehyskunnat joutuvat asian hyväksymään

 

 

 

Kuisma aloitti pienoisseminaarinsa otsikossa kerrotulla totuudella; siinä on vinha perä!

 

 

Kiitokset kansanedustajaehdokas Juha Kuismalle pienoisseminaarin järjestämisestä ja sen annista.

 

 

Kiitokset myös siitä lupauksestasi, että tulet järjestämään vastaavia tilaisuuksia sen jälkeen, kun Sinut valitaan kansanedustajaksi - me tulemme muistamaan lupauksesi!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Kuisma, Keskustan Juha Kuisma, ympäristökirjailija Juha Kuisma, kansanedustajaehdokas Juha Kuisma,

Keskustan Marjo Mäkinen-Aakula Aamulehden vaalipaneelissa elinkeinoministeriksi!

Sunnuntai 22.3.2015 - -Esko Erkkilä-

On annettava suuri tunnustus Aamulehdelle, jolla on menossa mittava vaalitilaisuuksien sarja eri puolilla Pirkanmaata.

 

 

Aamulehti on onnistunut vaalitilaisuuksien järjestämisessä, sillä eri paikkakunnilla järjestetyt ja järjestettävät tilaisuudet on teemoitettu tiettyjen aiheiden ympärille.

 

 

Perjantaina 20.3.2015 Lempäälässä järjestetyn kaikille avoimen vaalitilaisuuden teemana oli:

 

 

"Ruuan hinta"

 

 

Puolueet ovat saaneet valita jokaiseen vaalitilaisuuteen edustajansa ja me keskustalaiset valitsimme ruuan hinnasta käytävään vaalitilaisuuteen edustajaksemme Marjo Mäkinen-Aakulan Oriveden Eräjärveltä.

 

 

Teimme aivan oikean valinnan, sillä Keskustan kansanedustajaehdokas Marjo Mäkinen-Aakula oli asiantuntemukseltaan, kokemukseltaan ja esiintymistaidoiltaan ylivoimainen vaalipanelistien joukossa.

 

 

marjomakinen-aakula

 

 

Myös muiden puolueiden panelistit tulivat vakuuttuneiksi Marjon taidoista, sillä he valitsivat yksimielisesti Marjo Mäkinen-Aakulan leikkimielisessä kisassa seuraavan hallituksen elinkeinoministeriksi!

 

 

Aamulehden vaalipaneeleissa on tapana tilaisuuden lopuksi valita aihe-alueen ”ministeri” seuraavaan hallitukseen.

 

 

Oli pientä epätietoisuutta, että mikä ministeri seuraavassa hallituksessa kantaa vastuun ruuan hinnasta – epätietoisuus ratkesi, kun yleisön joukossa istunut Keskustan kansanedustajaehdokas Juha Kuisma päätti Aamulehden päätoimittajan Jouko Jokisen kysyessä, että nyt valitaan elinkeinoministeri.

 

 

Kuisma perusteli nimikevalintaansa sillä, että tilaisuudessa valittiin ministeri, joka vastaa nimenomaan ruuan hintakehityksestä.

 

 

Onnittelen Marjo Mäkinen-Aakulaa hänen enteellisestä valinnastaan eräälle keskeiselle päättäjän paikalle huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan Marjo Mäkinen-Aakula Aamulehden vaalipaneelissa elinkeinoministeriksi, Marjo Mäkinen-Aakula, Juha Kuisma,

Aamulehden vaalipanelistit olivat Valkeakoskella yksimielisiä yhdestä asiasta: "Pisara-rata on tarpeeton"

Torstai 19.3.2015 - -Esko Erkkilä-

Aamulehti ja Valkeakosken Sanomat järjestivät yhteisen vaalipaneelin eduskuntapuolueiden edustajille Valkeakoskella tiistaina 17.3.2015.

 

 

Matka Valkeakoskelle meiltä on lyhyt ja kun kalenterissani oli vapaata, osallistuin yleisönä energia- ja ympäristökysymyksillä teemoitettuun tilaisuuteen.

 

 

Vaalipaneelin juonsivat…

 

 

valkea1

 

 
…Valkeakosken Sanomien päätoimittaja Simo Husso ja…

 

 

 

 

valkea2

 

 

…Aamulehden päätoimittaja Jorma Pokkinen.

 

 

 

 

Keskityn tässä jutussani eräiden teemojen osalta mielenkiintoisimpien puheenvuorojen käsittelyyn.

 

 

 

Miten Suomi parantaisi asemiaan uudistuvan energian käytön investointimaana?

 

 

 

 

valkea3

 

 

SDP:n Sanna Marin peräsi, että rakennukset pitäisi rakentaa energiatehokkaiksi. Hän mainitsi esimerkkinä Tampereelle rakennetun tornihotellin, joka olisi pitänyt pinnoittaa aurinkopaneeleilla, jotta rakennus olisi ollut energialtaan omavarainen.

Sannan kanssa on tässä asiassa helppoa olla samaa mieltä!

 

 

 

 

valkea4

 

 

Keskustan eduskuntavaaliehdokas Juha Kuisma piti fossiilisten polttoaineiden verotuksen kiristämistä tarkoituksenmukaisimpana ja tehokkaimpana keinona parantaa Suomen asemaa.

Tämä sama asia oli yleisökysymyksenä ja päädyin samalla kannalle kuin Kuisma!

 

 

Kuisma moitti nykyistä hallitusta pitkäjänteisyyden puutteesta energia-asioissa. Hallitus ajoi hakkeen markkinoilta ja tilalle tuli kivihiili.

 

 

Juha Kuisma totesi, että fossiilisten polttoaineiden käyttö merkitsee, että varastamme tulevaisuudelta.

 

 

Kuisma ehdotti puheenvuoronsa lopuksi kansallisen biotalousrahaston perustamista.

 

 

 

 

valkea5

 

 

Kokoomuksen Pauli Kiuru ja SDP:n Sanna Marin saivat aikaiseksi samanlaisen kiistan, kuin näillä puolueilla on myös valtakunnan tasolla.

 

 

Sanna Marin väitti, että Suomella ei ole energiapolitiikkaa ja Pauli Kiuru kumosi tämän väitteen jyrkästi: ”Suomella on hyvinkin selvä strategia!”

 

 **********************

 

 

Arvata saattoi, että Pyhäjoelle suunniteltu Fennovoiman ydinvoimala kirvoitti panelistien kielet.

 

 

 

 

valkea6

 

 

Vihreiden Juhana Suoniemi väitti, että kunnat tukevat Fennovoimaa.

 

 

Kokoomuksen Pauli Kiuru selvensi ja oikaisi Suonniemeä aivan oikein kun totesi, että kuntien energiayhtiöt ovat siellä osakkaina markkinalähtöisesti!

 

 

 

Illan viimeinen aihe: "Mistä leikkaisit, jos olisi pakko?"

valkea7

 

 

Perussuomalaisten Martti Mölsä olisi valmis leikkaamaan suurten yritysten yritystuista sekä puolittamaan kehitysapuun suunnatut rahat.

 

 

 

 

Paneeliin osallistuivat myös…

 

 

 

valkea8

 

 

…Vasemmistoliiton Katja Kotalampi…

 

 

 

 

valkea9

 

 

…sekä Kristillisdemokraattien Sauli Ahvenjärvi.

 

 

 

Palaan vielä tämän juttuni otsikkoon ja olen tyytyväinen, että kaikki panelistit ja heidän puolueensa tulivat tässäkin tilaisuudessa Keskustan linjoille, kun yhteistuumin totesivat, että Pisara-rata on tarpeeton!

 

  

Kiitokset järjestäjille mielenkiintoisen tilaisuuden järjestämisestä.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Katja Kotalampi, Matti Mölsä, Pauli Kiuru, Sanna Marin, Juha Kuisma, Juhana Suoniemi, Sauli Ahvenjärvi,

Yletön tiivistysrakentaminen merkitsee täydellistä irtikytkentää luonnosta

Torstai 12.3.2015 - -Esko Erkkilä-

Keskustan kansanedustajaehdokas Juha Kuisma ja vihreiden kansanedustajaehdokas Jaakko Stenhäll järjestivät torstaina 5.3.2015 ”Väittely kaupungin ideasta” –teemaisen tilaisuuden.

Olin paikalla mielenkiintoisessa tilaisuudessa - kiitokset Juha Kuisma ja Jaakko Stenhäll!

 

 

kuisma1

 

 

Tilaisuus järjestettiin Kirjastotalo Metson isossa salissa ja se keräsi kohtuullisesti aktiivisia kuulijoita.

 

 

 

 

kuisma2

 

 

Jaakko Stenhäll on tamperelainen diplomi-insinööri, joka toimii Tampereen yhdyskuntalautakunnan varapuheenjohtajana ja vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtajana.

 

 

 

kuisma3

 

 

Puhetta tilaisuudessa johti professori Ilari Karppi.

 

 

 

 

kuisma4

 

 

Juha Kuisman väittelyssä esiintuomat mielipiteet osoittivat, että kyse on perusteellisesti asiaansa paneutuneesta kansanedustajaehdokkaasta.

 

 

 

 

kuisma5

 

 

Kirjaan ranskalaisin viivoin joitain ajatuksia, joita Juha Kuisma esitti:

 

 • Tampere ei pysähdy Tampereen rajoihin
 • asuminen ja työnteko halkaisijaltaan kilometrin suuruisella alueella edustaa ”selliajattelua” pahimmillaan
 • asuminen halutussa paikassa ympäri Suomea ja auto mahdollistavat todellisen vapauden
 • yletön tiivistysrakentaminen merkitsee totalitaristista asumismuotoa
 • työmatkavähennysten poistaminen verotuksessa johtaisi kohtuuttomaan keskittymiseen
 • ihminen tarvitsee hyvin voidakseen visuaalista tilaa
  • ihminen paranee sairaalassa kaksi päivää nopeammin, jos hän saa toipumisvaiheessa katsella puita, kuin että jos hän joutuisi tuijottamaan kiviseinää!

 • Tampereen Eteläpuiston kaavoitussuunnitelmat ovat massoittelultaan törkeitä
 • venäläinen maakaasu on yhä edelleen Tampereen kaupungin tärkein energianlähde ja on ihmeellistä, että päättäjistä kukaan ei tunne huonoa omaatuntoa!

 

 

 

 

kuisma6

 

 

 

Keskustan kansanedustajaehdokas Juha Kuisman ytimekäs yhteenveto:

 

 

"Yletön tiivistysrakentaminen merkitsee täydellistä irtikytkentää luonnosta!"

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Kuisma, Keskustan kansanedustajaehdokas Juha Kuisma, Lempäälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juha Kuisma, pääministeri Vanhasen erityisneuvonantaja Juha Kuisma, Jaakko Stenhäll,

Viestikapula putosi Jyrki Kataiselta ja Alexander Stubb´lta

Keskiviikko 28.1.2015 - -

Pirkanmaan Liitto ja Pirkanmaan ELY-keskus järjestivät eilen Museokeskus Vapriikissa Tampereella aamupäiväseminaarin, jonka aiheena oli

 

 

”Biotalous Pirkanmaalla”.

 

 

Läsnä oli kuutisenkymmentä pirkanmaalaisvaikuttajaa – olin yksi läsnäolleista!

 

 

 

 

vaabio1

 

 
Seminaarin pääesiintyjänä oli toimittaja, ympäristökirjailija ja Keskustan Pirkanmaan vaalipiirin kansanedustajaehdokas Juha Kuisma Lempäälän Lastusista.

 

 

Kuisma toimi Matti Vanhasen II:n hallituksen talouspoliittisena asiantuntijana, joten hän omaa vahvat tiedot Suomen biotalouteen liittyvistä kysymyksistä.

 

 

Juha Kuisma totesi, että biotaloussuunnitelmat olivat Keskusta-johtoisten hallitusten aikana hyvässä vedossa, mutta hallituksen vaihtuessa Kataisen hallitukseksi ”viestikapula putosi”!

 

 

Menetimme yli neljä vuotta, kun Kokoomus-vetoiset hallitukset eivät ymmärtäneet biotalouden merkitystä Suomen hyvinvoinnille.

 

 

Nyt biotalous ja sen merkitys kansantaloudellemme on löydetty, se tunnetaan ja se tunnustetaan!

 

 

Museokeskus Vapriikissa järjestetty ”Biotalous Pirkanmaalla” oli lähtölaukaus jollekin suurelle, joka tulee antamaan leimansa Pirkanmaan tulevaisuudelle.

 

 

Seminaarin osanottajaluettelosta ilmeni, että ainoastaan Keskustan listoilla olevia kansanedustajaehdokkaita oli paikalla – muut puolueet eivät vieläkään ymmärrä sitä merkitystä, joka biotaloudella on koko Suomella ja myös Pirkanmaalle.

 

 

 

 

vaabio2

 

 

Seminaarin avasi Pirkanmaan ELY-keskuksesta tutkimusprofessori Tom Frisk – Frisk on Keskustan Tampere Klubi –paikallisyhdistyksen puheenjohtaja.

 

 

Keskustalaisista kansanedustajaehdokkaista olivat Juha Kuisman lisäksi Pirkanmaan biotaloutta edistämässä;

 

 

 • Timo Hanhilahti
 • Teuvo Hakanen
 • Santeri Lampi
 • Marjo Mäkinen-Aakula
 • Olli-Pekka Nurmi
 • Minna Sarvijärvi

 

 

Keskuslaisten runsas osanottajajoukko kertoo vahvaa kieltä siitä, että puolue haluaa Pirkanmaallakin panostaa biotalouteen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Biotalous Pirkanmaalla, Biotalous Suomessa, Biotalous, Juha Kuisma, kansanedustajaehdokas Juha Kuisma, Tom Frik, tutkimusprofessori Tom Frisk,

Johtaja Markku Tornberg MTK: Kokoomuksen, Keskustan ja Perussuomalaisten pitää ennen seuraavia eduskuntavaaleja ottaa selkeä kanta MAL-sopimuksiin!

Maanantai 27.5.2013 - -Esko Erkkilä-

Kansalaisfoorumi, Maaseudun Sivistysliitto ja Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä järjestivät kutsuseminaarin Pirkanmaan kuntien päättäjille, jonka teemana oli

 

"Kaavoituksella kyliä kehittämään".

 

Seminaari järjestettiin Tampereen kirjastotalo Metsossa 22.5.2013 – olin mukana seminaarissa.

 

Seminaarikutsussa oli muutamia näkökohtia niihin kysymyksiin, joita tilaisuudessa käsiteltäisiin. Tässä muutamia ennakko-otsikoita:

 

 • Kyläkaavoja on Pirkanmaalla laadittu toistaiseksi varsin vähän.

 • Toimiiko kyläkaavoitus maaseudun rakentamisen ohjaajana, milloin ja millä resursseilla työ etenee?

 • Kehittyvätkö vai taantuvatko asemakaava-alueiden ulkopuoliset alueet?

 • Mistä elementeistä muodostuu kasvupainealueiden problematiikka?

 

 

kylat1

 

Seminaarin puheenjohtajana toimi Juha Kuisma.

Kuisma toimii kylien liiketoiminta-asiamiehenä.

Kuisma omaa vahvan taustan kylien kehittämisestä, sillä hän on työskennellyt mm. Pirkanmaan kyläasiamiehenä ja kolmen pääministerin talouspoliittisena avustajana. Hän on myös ympäristökirjailijana perehtynyt maaseudun kehityskysymyksiin, ekohistoriaan ja biotalouteen.

Juha Kuisma on Lempäälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja.

 

 

kylat2

 

Valtakunnallisista alueidenkäyttötavoitteista alusti arkkitehti SAFA, dosentti Heikki Kukkonen.

 

Dosentti Kukkonen muistutti säädösten ”nokkimisjärjestyksen” olevan rakennuslupa-asioissa seuraavan:


1.     

Lait ja asetukset: Maankäyttö- ja rakennuslaki sekä asetus. MRL:n nojalla laaditut (asema)kaavat.


2.     

Valtioneuvoston päätökset: Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet


3.     

Viranomaisohjeet: YM:n opaskirjat ja päätökset


4.     

Julkisen vallan sopimukset: MAL-sopimukset (valtiovalta – kunta)


5.     

Hallitusohjelma: Kataisen hallitus

 

Kukkosen esittämä nokkimisjärjestys oli hyvä muistutus, sillä maakunnissa tuntuu olevan vallalla käsitys, että Kataisen hallituksen hallitusohjelma olisi kaiken voimakkain.

Se on kuitenkin säädöshierarkiassa vasta viimeisellä sijalla eli sijalla 5!

 

Tampereen seudulla on syntynyt myös harhakuva siitä, että joidenkin kuntien sopima MAL-sopimus olisi kaikkea päätöksentekoa sitova ohjenuora. Näin ei tosiaankaan ole!

 

 

kylat3

 

Seminaarin merkittävimmän alustuksen käytti johtaja Markku Tornberg MTK:sta.

 

Tornberg´n alustuksen aihe oli ”Maaseudulle rakentamisen haasteet” ja hän haastoi kipakasti mm. Tampereen seutukunnalla pilottihankkeena toteutetun MAL-sopimuksen.

 

Tornberg vaati, että Kokoomuksen, Keskustan ja Perussuomalaisten on ennen seuraavia eduskuntavaaleja tuotava selkeästi kantansa esille MAL-sopimusten sitovuudesta.

 

Seminaariyleisö kiitti Markku Tornberg´ä ainoana alustajista esityksen jälkeen annetuilla suosionosoituksilla.

 

Tornberg totesi alustuksessaan, että noin rankka sopimus kuin MAL-sopimus on, pitää selvittää sen laillinen puoli juurta jaksain.

 

MAL-sopimuksessa on johtaja Markku Tornberg´n mukaan menty liian pitkälle.

 

 

kylat4

 

Pirkanmaan ELY-keskuksen yliarkkitehti Leena Stranden joutui seminaarissa altavastaajaksi, sillä kansalaiset ovat mieltäneet juuri ELY-keskuksen kapellimestariksi sille, että omalle maalleen ei saisi maaseudulla rakentaa.

Stranden tunnusti, että nyt puheenaoleva asia on ollut ikävä prosessi. Hän kuitenkin vakuutti, että laki on ensisijainen ohjenuora ja lain mukaan mennään.

 

**********

 

Seminaarissa tuli useissa puheenvuoroissa voimakkaasti esille, että MAL-sopimus on kabinettikaavoitusta.

 

On tärkeää, että tunnustetaan kansalaisten laillisten osallisuus- ja vaikuttamisoikeuksien sivuuttamattomuus. MAL-sopimukset ovat rapauttaneet kansalaisten luottamusta rakentamisen ohjausjärjestelmiin.

 

On hyvä, että seuraavissa eduskuntavaaleissa MAL-sopimusten rooli on keskeinen kysymys, jolla vaalit ratkaistaan.

 

Kannatan mielihyvin johtaja Markku Tornberg´n esitystä, että seuraavissa eduskuntavaaleissa ratkaistaan MAL-sopimusten merkitys kaupunkiseutujen rakennelinjauksissa!


Pallo on nyt Kokoomuksella, Keskustalla ja Perussuomalaisilla - mutta myös muiden puolueiden linjauksia tarvitaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Johtaja Markku Tornberg, Markku Tornberg, Markku Tornberg MTK, MTK, Heikki Kukkonen, dosentti Heikki Kukkonen, Juha Kuisma, ympäristökirjailija Juha Kuisma, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juha Kuisma, Leena Stranden, yliarkkitehti Leena Stranden,

Vaalilehtien helmi: "Lempäälä on meidän juttu"

Perjantai 20.1.2012 - -Esko Erkkilä-

Presidentinvaalit ovat merkinneet varsin vähien vaalilehtien ilmestymistä markkinoille.

Jokunen niitä on kuitenkin käsiini sattunut ja niistä ehdottomasti paras on Keskustan Lempäälän kunnallisjärjestön vaalilehti:


”Lempäälä on meidän juttu”.


img_0910.jpg

Lehti on tabloid-kokoinen ja siinä on kahdeksan sivua.

Lehden vastaava toimittaja on Panu Pirhonen ja sivunvalmistus on Arto Kantolan käsialaa. Lehden ulkoasu ja sen selkeä rakenne olivat elementtejä, joihin ansiosta ”tykästyin” lehteen heti ensi silmäyksellä.img_0900.jpg


Lehden toisella sivulla on VTT Paavo Väyrysen kirjoitus, jossa on osuva otsikko:


”Varo näppejäsi, Henna!

 

Teksti on vahvaa tekstiä ja jutun otsikoinnille on annettava täydet pisteet.


img_0901.jpg


Samalla sivulla on Juha Kuisman laatima kirjoitus, joka käsittelee samaa asiaa kuin Väyrynen. Myös Kuisman kirjoituksen otsikko kertoo oleellisen:


”Suur-Tampere olisi tuhlauskone”.img_0904.jpg


Matti Mönttinen on laatinut jutun Keskustan puoluesihteeri Timo Laanisen haastattelusta ja myös tämän jutun otsikko on onnistunut:


”Presidentinvaaleissa päätetään Suomen suunnasta”.


img_0905.jpg

Juha Kuisma on laatinut vaalilehteen useitakin kirjoituksia ja hyvä on hänen juttunsa


”Asumisessa on kyse vapaudesta”.


Tämä kirjoitus pitäisi ehdottomasti lukea kaikkien niiden, jotka vouhottavat hajarakentamisen hallinnan periaatteista.

img_0906.jpg


Kansanedustaja Mikko Alatalo on taitava sanankäyttäjä. Hän osaa tuottaa painavaa tekstiä ja pystyy tiivistämään sanottavansa ymmärrettävään muotoon.


”Hiilenmustat tuliaiset Durbanista”


–kirjoitus on Mikkoa parhaimmillaan.


img_0908.jpg


Kansanedustaja Arto Pirttilahden kirjoitus


”Edessä monien haasteiden ja vaalien vuosi”


kokoaa alkaneen vuodet keskeiset haasteet selkeään muotoon. Arton kirjoitus kannattaa lukea toiseenkin kertaan, sillä siinä on aikaan sopivaa sanomaa.

img_0909.jpg


Lempäälän kunnanvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Maikki Hämäläinen-Ylikahri käsittelee kirjoituksessaan kuntien kehittämisen jäämistä olemattomalle huomiolle, kun kokoomusministeri Henna Virkkunen yrittää pakolla runnoa kuntauudistusta läpi. Hämäläinen-Ylikahri toteaa, että hän on jo pidempään pohtinut Pirkanmaan liiton kokonaisuutta. Hyvää ja aiheellista pohdintaa!img_0911.jpg


Keskustan Lempäälän kunnallisjärjestön varapuheenjohtaja Tuukka Liuha käsittelee ”tuukkamaisen” mittaisessa ja perusteellisessa kirjoituksessaan ihmisten hyvinvointia ja arjen valinnanvapautta.

Molemmat otsikossa mainitut arvot ovat nykyhallituksen toimien vuoksi uhattuina. Tuukan kirjoitus kannattaa lukea toiseenkin kertaan – sen anti avautuu ja paranee lukukertojen lisääntyessä. Puhun kokemuksesta!Valitan, että ”arvosteluuni” eivät tällä kerralla mahtuneet kaikki vaalilehden kirjoitukset. Olen lukenut kaikki kirjoitukset ja voin vakuuttaa, että niiden lukeminen kannatti.


Keskustan Lempäälän kunnallisjärjestön vaalilehti pitäisi kuulua koko sisällöltään Tampereen ja Tampereen seudun kuntien luottamushenkilöiden "pakolliseen" opiskelumateriaaliin - näin puoluekantaan katsomatta. Uskon, että vaalilehdessä esiintuotujen näkökohtien huomioiminen päätöksenteossa olisi etu kaikille Tampereen ja Tampereen seudun asukkaille!Keskustan Lempäälän kunnallisjärjestön julkaisema vaalilehti ei ole yhden kuukauden lehdykäinen vaan siitä löytyy asiaa pidemmänkin ajan käsittelyyn.

Kiitokset kunnallisjärjestön puuhahenkilöille – olette onnistuneet kerrassaan mainiosti!

Erityiskiitokset Lempäälän kunnanvaltuutettu Mikko Kärjelle, joka toi nipun lehtiä Paavo Väyrysen vaalimökille Keskustorille. Lehdet olivat painotuoreita, kun saimme ensimmäiset kappaleet käsiimme.-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lempäälä on meidän juttu, Panu Pirhonen, Arto Kantola, Paavo Väyrynen, Juha Kuisma, Mikko Alatalo, Arto Pirttilahti, Maikki Hämäläinen-Ylikahri, Tuukka Liuha, Timo Laaninen, Matti Mönttinen, Mikko Kärki,

Hajarakentamista käsitelleessä yleisötilaisuudessa käytettiin myös järkeviä puheenvuoroja - Timo Hanhilahti, Juha Kuisma sekä yleisö!

Perjantai 24.6.2011 - -Esko Erkkilä-

Kerroin eilen, että Ylöjärven kaavoitusinsinööri Seppo Reiskanen esiintyi käsittämättömästi Ylöjärven valtuustosalissa järjestetyssä yleisötilaisuudessa, jossa ruodittiin Tampereen kaupunkiseudun seutuhallituksen nimeämän virkamiestyöryhmän luonnosta seudullisten periaatteiden luomista yhdyskuntarakenteen hajautumisen ehkäisemiseksi.

 

Jotta tilaisuuden anti ei jäisi sepporeiskasten esiintymisten varaan, on todettava, että tilaisuudessa käytettiin kaksi raikuvat suosionositukset saanutta esitystä.

 

Tampereen apulaispormestari Timo Hanhilahti sekä ympäristökirjailija Juha Kuisma pystyivät kohta kohdalta torppaamaan Reiskasen esittämät ajatukset.

 

 

pict1807.jpg


Yleisötilaisuuden juontajana toimi Ylöjärven maaseudun kehittämislautakunnan puheenjohtaja Minna Sarvijärvi.

 

pict1809.jpg

 

Eturivissä vasemmalta: Tampereen apulaispormestari Timo Hanhilahti, ympäristökirjailija Juha Kuisma Lempäälästä ja tilaisuuden juontaja Minna Sarvijärvi Kurusta.

 

Hanhilahti totesi Tampereen seudulla olevan positiivinen vire kuntien välisen yhteistyön kehittämiseen. Hän mainitsi eräänä konkreettisena hankkeena seudullisen joukkoliikennelautakunnan nimeämisen. Mainittakoon, että apulaispormestari Hanhilahti toimii sen puheenjohtajana.

 

Hanhilahti esitti, että nyt käsiteltävänä oleva luonnos asiakirjasta ”Seudulliset periaatteet yhdyskuntarakenteen hajautumisen ehkäisemiseksi” hylättäisiin. Hanhilahden esitys sai salintäyteiseltä yleisöltä raikuvat suosionosoitukset!

Hanhilahti kiinnitti huomiota virkamiesten laatiman luonnoksen negatiiviseen otsikkoon – on selvä, että negaatioille perustuvasta esityksestä ei voi muodostua kaupunkiseudun kehitystä aidosti generoiva lausunto!

Tuntuu lähes kuvottavalta, että työryhmässä on työn pohjustukseksi esitetty diasarja, jossa mainitaan mm., että maalla on pimeää ja siellä haisee. On mahdotonta kuvitella, että niillä evästyksillä saataisiin kaupunkilaisia ja maalaisia yhteennivova ehdotus aikaiseksi.

 

Ympäristökirjailija Juha Kuisma valotti asiakirjaluonnoksen pohjatietoina käytettyjä ”tutkimuksia”. Kuisma oli ”laskenut auki” monia asiakirjan perusteina käytettyjä ”tutkimuksia” ja todennut, että niiden pohjalta tehdyt johtopäätökset olivat tuulesta temmattuja.

 

pict1813.jpg

 

Seutujohtaja Päivi Nurminen joutui kovan ryöpytyksen kohteeksi ja monta kertaa häneltä loppuivatkin selitykset luonnoksen puolustamisessa.

 

Prosessin tässä vaiheessa tulee perustellusti esille kysymys siitä, että mikä merkitys Tampereen kaupunkiseudun Seutuhallinnolla oikein on, kun se työstää ”sutta ja sekundaa”. 

 • Onko kyseinen organisaatio lainkaan tarpeellinen?
 • Tuoko se jotain lisäarvoa Tampereen seudun kuntien omien organisaatioiden sekä Pirkanmaan Liiton lisäksi? 
 • Kustannuksia sen ylläpidosta ainakin aiheutuu ja saahan sen siipien suojassa jokunen henkilö myös himoitun luottamushenkilöpestin!

 pict1818.jpg

 

Eläinlääkäri Urho Riihikoski kysyi seutujohtaja Nurmiselta, että onko virkamiestyöryhmässä lainkaan kulttuurialan koulutusta saanutta henkilöä. Nurminen kiemurteli ja joutui lopulta myöntämään, että sellaista henkilöä valmistelevaan ryhmään ei kuulunut.

On helppo olla Riihikosken kanssa samaa mieltä virkamiestyöryhmän jäsenten liian kapea-alaisesta koulutuksesta ja sitä kautta vajavaisesta kyvystä ymmärtää laajempia kokonaisuuksia.

 

Seppo Reiskaselta ja Päivi Nurmiselta olisi tilaisuuden aikana toivonut suurempaa kiinnostusta yleisöpuheenvuorojen kuuntelemisessa. Papereiden tarkoitukseton selailu ja kännykän kanssa puuhastelu tärkeiden puheenvuorojen aikana ei antanut hyvää kuvaa virkamiehen ja palkollisen kyvystä ottaa esityksistä ”onkeensa”!

 

Kannatan apulaispormestari Hanhilahden esitystä luonnoksen hylkäämiseksi.

 

Uudessa valmistelussa pitää kuulla todellisia asiantuntijoita eli kyläläisiä ja jättää virkamiesbyrokraattien ajatukset oman onnensa nojaan!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Seudulliset periaatteet yhdyskuntarakentamisen hajautumisen estämiseksi, samassa veneessä yhdessä eteenpäin, Timo Hanhilahti, Juha Kuisma, Minna Sarvijärvi, Päivi Nurminen, Tampereen kaupunkiseutu, seutuhallitus,