Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tampereen Tilakeskus Liikelaitos - Tampereen kaupungin kruununjalokivi!

Sunnuntai 25.10.2015 - -Esko Erkkilä-

Olen vahvasti tietoinen, että kaikki eivät pidä tämänpäiväisen juttuni otsikosta.

 

 

Omaan yli neljänkymmenen vuoden kokemuksen yritysmaailmasta ja tiedän oikein hyvin, että konsernin sisäiset siirtohinnat ovat monesti vaikeimmin sovittavat asiat konsernissa.

 

 

Näin on myös Tampereen kaupungissa ja kun asiaan sotkeutuvat kaikkitietävät omaa hiekkalaatikkoaan puolustavat virkahenkilöt, luottamushenkilöt ja kokonaisuuksista kaukana olevat kaupunkilaiset, on vastustus otsikolleni ymmärrettävää.

 

 

 

 

tila1.jpg

 

 

Sain osallistua viime torstaina tilaisuuteen, jossa Tampereen Tilakeskus Liikelaitoksen toimitusjohtaja Virpi Ekholm esitteli johtamaansa liikelaitosta.

 

 

Pidin toimitusjohtaja Ekholmin esityksestä ja tunsin, että olisin tullut työelämässä toimeen hänelle raportoivana alaisena.

 

 

Ekholmin tapa esittää isoja asioita hymyssäsuin on juuri sitä johtajan toimintaa, jota alaiset, asiakkaat ja sidosryhmät kaipaavat.

 

 

Tampereen Tilakeskus Liikelaitos on kaupungin liikelaitoksista se, joka pitää ”opissa ja ojennuksessa” Tampereen kaupungin muut yksiköt.

 

 

Opissa ja ojennuksessa pitäminen tapahtuu sillä, että yksiköiden tarvitsemista tiloista peritään kunnollinen vuokra, jota kokonaisuutta hahmottamaan pystymättömät pitävät liian korkeana.

 

 

Tampereen Tilakeskus Liikelaitoksen liikevaihto on 167 M€ ja sillä liikevaihdolla tänä vuonna ennusteiden mukaan syntyy liikeylijäämää 39,0 M€.  Kunnollinen tulos ja sille pitää nostaa hattua. On toki muistettava, että liikeylijäämätavoite tälle vuodelle on 42,5 M€ eli tavoitteesta tullaan jäämään 3,5 M€.

 

 

Henkilöstömäärän kehityksessä Tampereen Tilakeskus Liikelaitos on päässyt eteenpäin, sillä vuonna 2013 henkilöstömäärä oli 415 henkilöä, viime vuonna 395 ja tämän vuoden tilinpäätösennuste on 370 henkilöä.

 

 

Kiinnitän huomiota tämän vuoden henkilöstömäärän huonoon ennakointiin, sillä ennuste tälle vuodelle oli peräti 402 henkilöä – kiitokset johtokunnalle ja toimitusjohtajalle, että henkilöstömäärän kehittyminen tulee olemaan ennakoitua parempaa.

 

 

Positiivinen henkilöstömäärän kehittyminen näkyy suoraan liikelaitoksen liikeylijäämässä, sillä henkilöstökulujen ennakoidaan olevan 15,7 M€, kun vuosisuunnitelmassa varauduttiin 18,5 miljoonaan euroon!

 

 

Olen kantapään kautta yritysmaailmassa oppinut, että samasta tuotteesta tai palvelusta pitää pystyä lohkaisemaan monen yksikön oma tulossiivunsa, jotta kokonaistulos konsernin kannalta on paras mahdollinen.

 

 

Näin tapahtuu Tampereella, kun Tampereen Tilakeskus Liikelaitos pakottaa tilavuokrillaan tehostamaan Tampereen muiden yksiköiden toimintaa.

 

 

 

*************

 

 

Kiitän MSL-Tamperetta, joka viime torstaina järjesti mielenkiintoisen ja avartavan tilaisuuden.

 

 

 

 

tila2.jpg

 

 

Tilaisuuden avasi MSL-Tampereen sihteeri Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen…

 

 

 

 

tila3.jpg

 

 

…ja puheenvuoroja jakoi kaupunginvaltuutettu Timo Hanhilahti.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Tilakeskus Liikelaitos, toimitusjohtaja Virpi Ekholm, MSL-Tampere, Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen, Timo Hanhilahti.

Kuusaan hovi Muolaassa oli Aleksandra Kollontain nuoruuden kesänviettopaikka

Torstai 9.7.2015 - -Esko Erkkilä-

Muolaassa sijainneella Kuusaan hovilla on paikkansa Suomen historiassa.     

 

 

Joudun käyttämään mennyttä aikamuotoa, sillä Kuusaan hovia ei rakennuksena enää ole olemassa. 

 

 

Muistan nähneeni Kuusaan hovin menneinä aikoina hirsikasana, kun olin matkoilla Venäjällä.  Loputkin Kuusaan hovista paloivat tuhkaksi tuhopoltossa vuonna 2006.

 

 

Kuusaan hovi oli siro pikkukartano, joka selvisi tsaarin ajasta, Suomen Vapaussodasta, Talvisodasta, Jatkosodasta ja jopa neuvostomiehityksestä Neuvostoliiton loppuun saakka.

 

 

Kuusaan hovilla on rooli Suomen historiassa, sillä se oli madame Kollontain kesänviettopaikka hänen lapsuudessaan.  Madame Kollontain (1872 – 1952) isoisä omisti Kuusaan hovin ja Aleksandra Kollontain muistelee Kuusaan hovia lämpimästi muistelmissaan.

 

 

Aleksandra Kollontain toimi Neuvostoliiton täysvaltaisena edustajana Tukholmassa vuodesta 1930 alkaen aina vuoteen 1945 saakka – Kollontaille myönnettiin suulähettilään arvo vuonna 1943.

 

 

Kollontai toimi rauhanvälittäjänä Suomen ja Neuvostoliiton välillä Talvisodan ja Jatkosodan rauhanneuvottelujen aloittamisessa – mm. Paasikivi tapasi Kollontain Tukholmaassa useasti.

 

 

Kerrotaan, että rauhanneuvottelujen idea syntyi Kollontain ja Hella Vuolijoen välisissä tapaamisissa.

 

 

 

*******************

 

 

Poikkesimme Kuusaan hovin porteilla kesäkuun lopulla, kun teimme kyröläismatkan Äänisen ja Laatokan ympäri.

 

 

 

 

kuusaa1.jpg

 

 

Nykyään Kuusaan hoviin johtava kartanokuja ei muistuta vähääkään siitä elämästä, jota siellä ennen sotia vietettiin.

 

 

Jos haluaa tutustua Kuusaan hovin kartanorakennukseen, kannattaa googlata ”Kuusaan hovi” ja ihailla kuvia Kuusaan hovista ennen sotia.               

 

 

 

 

kuusaa2.jpg

 

 

Tällä jalustalla kartanokujan alussa on joskus seisonut ylväs Lenin-patsas!

 

 

Matkanjohtajamme kenraali Pentti Lehtimäki kertoo meille retkeläisille Kuusaan hovista.

 

 

En ole aiemmin tiennytkään, että Kuusaan hovin puistossa on joskus ollut patsas myös Juri Gagarin´lle – nyt sitäkään ei enää ole.

 

 

 

 

kuusaa3.jpg

 

 

Kuusaan hovin kartanopaikan lähistöllä on varmaankin nautakarjatila, sillä Kuusaan vastapäisestä tienhaarasta valtatielle tuli kuorma-auto, jolla oli kyydissään säilörehua.

 

 

 

 

kuusaa4.jpg

 

 

Kuusaan hovin tienhaarassa on rakennuksen seinässä ilmeisen toimiva puhelin, sillä luurin nostamisen jälkeen kuului kirkas vapaa-ääni.  Puhelinta ei ole käytetty varmaan vuosikausiin, sillä niin korkea heinikko on ehtinyt kasvamaan puhelimen eteen.

 

 

Kiitän kenraali Lehtimäkeä, että saimme viettää hetkisen Kuusaan hovin maisemissa ja muistella niitä tapahtumia, jotka tuolla paikalla sijainneella kartanolla on ollut Suomen kohtaloissa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuusaanhovi, Kuusaan hovi, Muolaa, Madame Kollontai, Madame Aleksandra Kollontai, Suomen ja Neuvostoliiton rauhanneuvottelut Kollontai ja Hella Vuolijoki, Juho Kusti Paasikivi, Kollontai - Neuvostoliiton suurlähettiläs Tukholmassa, venäjä2015,

Niskoittelu Korkeimman Hallinto-oikeuden päätöstä vastaan antaa vastuuttoman kuvan Hämeenkadun yrittäjien toiminnasta

Lauantai 23.2.2013 - -Esko Erkkilä-

On käsittämätöntä, että Korkeimman Hallinto-oikeuden päätöstä vastaan voidaan pullikoida ja menetellä siten kuin oikeuden päätöstä ei olisi olemassakaan.

 

Näin kuitenkin tapahtuu Tampereella monien Hämeenkadulla sijaitsevien yritysten toimesta, kun ne eivät noudata Korkeimman Hallinto-oikeuden päätöstä ns. A-mainostelineiden poistamisesta Hämeenkadun jalkakäytäviltä.

 

Kiista kulkuväylät tukkivien mainosten lainmukaisuudesta on jatkunut jo pitkään. Pisteen kiistalle laittoi KHO, kun se viime joulukuussa totesi mainostelineet lainvastaisiksi ja kumosi Tammerkosken Yrittäjät ry:n asiasta tekemän valituksen.

 

Olin 18.2.2013 matkalla Hämeenpuistosta Rautatieasemalle ja kuvasin Hämeenkadulla osan laittomista mainostelineistä.

 

Otos näyttää tältä:

 

 

a1

 

 

a2

 

 

a3

 

 

a4

 

 

a5

 

 

a6

 

 

a7

 

 

a8

 

 

a9

 


a11 

Kuvakimara antaa lohduttoman kuvan Hämeenkadun yrittäjien lainkunnioituksesta.

 

Arvostan yrittäjiä, mutta ymmärrykseni ei riitä siihen, että he niskoittelevat Korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä vastaan. Luotan maamme oikeuslaitokseen, kun se on pitkällisen prosessin tuloksena päättänyt, että Tampereen Hämeenkadun jalkakäytävillä ei saa olla A-mainostelineitä.

 

Pohjat lainkunnioittamisen polkemisessa tekee Pirkanmaan Yrittäjät ry:n julkaisu ”Pirkanmaan Yrittäjä”, kun se helmikuun 2013 numerossaan asettuu KHO:n yläpuolelle ja puolustelee Hämeenkadun yrittäjien niskurointia.

 

 

a12

 

Niskurointikirjoitus julkaistiin lehden kolmossivulla.

 

Pirkanmaan Yrittäjä –lehden vastaavana päätoimittajana toimii Jari Jokilampi.

 

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä halventavaan kirjoitukseen pääsee tutustumaan lehden nettisivuilla eli www.py-lehti.fi.


Ihmetys on suuri, kun koko Pirkanmaan yrittäjäkuntaa palveleva yhdistys asettuu julkaisemansa lehden kautta parjaamaan maamme korkeimman oikeusasteen päätöstä. Lehden toiminta karistaa luottamusta koko yrittäjärjestön ja sen johdossa olevien henkilöiden toimintaan.

 

Oletan, että Tammerkosken yrittäjät ry on Pirkanmaan Yrittäjät ry:n jäsen.

 

Jos Tammerkosken yrittäjät ry:ssä on vajautta oikeuden päätösten ymmärtämiseen, niin olisi toivonut, että maakunnan yrittäjien kattojärjestössä sitä olisi ollut!

 

On selvää, että tulen jatkossakin kiertämään kaukaa Hämeenkadulla sijaitsevat yritykset ja niin toivon myös muiden tekevän!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: A-mainostelineet, A-mainostelineet Hämeenkadulla, KHO, Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen arvostelu, Tammerkosken Yrittäjät ry, Pirkanmaan Yrittäjät ry, päätoimittaja Jari Jokilampi, www.py-lehti.fi,