Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tampereen Tilakeskus Liikelaitos - Tampereen kaupungin kruununjalokivi!

Sunnuntai 25.10.2015 - -Esko Erkkilä-

Olen vahvasti tietoinen, että kaikki eivät pidä tämänpäiväisen juttuni otsikosta.

 

 

Omaan yli neljänkymmenen vuoden kokemuksen yritysmaailmasta ja tiedän oikein hyvin, että konsernin sisäiset siirtohinnat ovat monesti vaikeimmin sovittavat asiat konsernissa.

 

 

Näin on myös Tampereen kaupungissa ja kun asiaan sotkeutuvat kaikkitietävät omaa hiekkalaatikkoaan puolustavat virkahenkilöt, luottamushenkilöt ja kokonaisuuksista kaukana olevat kaupunkilaiset, on vastustus otsikolleni ymmärrettävää.

 

 

 

 

tila1.jpg

 

 

Sain osallistua viime torstaina tilaisuuteen, jossa Tampereen Tilakeskus Liikelaitoksen toimitusjohtaja Virpi Ekholm esitteli johtamaansa liikelaitosta.

 

 

Pidin toimitusjohtaja Ekholmin esityksestä ja tunsin, että olisin tullut työelämässä toimeen hänelle raportoivana alaisena.

 

 

Ekholmin tapa esittää isoja asioita hymyssäsuin on juuri sitä johtajan toimintaa, jota alaiset, asiakkaat ja sidosryhmät kaipaavat.

 

 

Tampereen Tilakeskus Liikelaitos on kaupungin liikelaitoksista se, joka pitää ”opissa ja ojennuksessa” Tampereen kaupungin muut yksiköt.

 

 

Opissa ja ojennuksessa pitäminen tapahtuu sillä, että yksiköiden tarvitsemista tiloista peritään kunnollinen vuokra, jota kokonaisuutta hahmottamaan pystymättömät pitävät liian korkeana.

 

 

Tampereen Tilakeskus Liikelaitoksen liikevaihto on 167 M€ ja sillä liikevaihdolla tänä vuonna ennusteiden mukaan syntyy liikeylijäämää 39,0 M€.  Kunnollinen tulos ja sille pitää nostaa hattua. On toki muistettava, että liikeylijäämätavoite tälle vuodelle on 42,5 M€ eli tavoitteesta tullaan jäämään 3,5 M€.

 

 

Henkilöstömäärän kehityksessä Tampereen Tilakeskus Liikelaitos on päässyt eteenpäin, sillä vuonna 2013 henkilöstömäärä oli 415 henkilöä, viime vuonna 395 ja tämän vuoden tilinpäätösennuste on 370 henkilöä.

 

 

Kiinnitän huomiota tämän vuoden henkilöstömäärän huonoon ennakointiin, sillä ennuste tälle vuodelle oli peräti 402 henkilöä – kiitokset johtokunnalle ja toimitusjohtajalle, että henkilöstömäärän kehittyminen tulee olemaan ennakoitua parempaa.

 

 

Positiivinen henkilöstömäärän kehittyminen näkyy suoraan liikelaitoksen liikeylijäämässä, sillä henkilöstökulujen ennakoidaan olevan 15,7 M€, kun vuosisuunnitelmassa varauduttiin 18,5 miljoonaan euroon!

 

 

Olen kantapään kautta yritysmaailmassa oppinut, että samasta tuotteesta tai palvelusta pitää pystyä lohkaisemaan monen yksikön oma tulossiivunsa, jotta kokonaistulos konsernin kannalta on paras mahdollinen.

 

 

Näin tapahtuu Tampereella, kun Tampereen Tilakeskus Liikelaitos pakottaa tilavuokrillaan tehostamaan Tampereen muiden yksiköiden toimintaa.

 

 

 

*************

 

 

Kiitän MSL-Tamperetta, joka viime torstaina järjesti mielenkiintoisen ja avartavan tilaisuuden.

 

 

 

 

tila2.jpg

 

 

Tilaisuuden avasi MSL-Tampereen sihteeri Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen…

 

 

 

 

tila3.jpg

 

 

…ja puheenvuoroja jakoi kaupunginvaltuutettu Timo Hanhilahti.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Tilakeskus Liikelaitos, toimitusjohtaja Virpi Ekholm, MSL-Tampere, Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen, Timo Hanhilahti.

Toimitusjohtaja Matti Vanhanen osaa analysoida nykytilannetta ja "näkee pitkälle"

Perjantai 8.11.2013 - -Esko Erkkilä-

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö ry:n syyskokousosanottajat saivat keskiviikkona todellisen tietoiskun maan talouden nykytilanteesta ja Suomen tulevaisuuden näkymistä, kun syyskokouksemme esitelmöitsijänä oli Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen.

 

Sen verran historiaa, että pohdimme lokakuussa kunnallisjärjestömme johtokunnassa syyskokouksemme ohjelmaa ja heitin ilmoille ajatuksen, että josko Matti Vanhanen.

 

Johtokuntamme jäsenet innostuivat asiasta ja sanoivat, että ”ilman muuta” sekä velvoittivat minut puheenjohtajana tiedustelemaan asiaa.

 

Soitin heti seuraavana aamuna Perheyritysten liittoon ja liiton sihteeri Liisa Forsgren tutkaili hetken toimitusjohtaja Vanhasen kalenteria ja sanoi, että Vanhasen kalenterissa on samalle päivälle menoja, mutta hän kysyy, että josko ehtisi illaksi Tampereelle. Hetken kuluttua varmistui, että Vanhanen tulee! Niin helppoa se oli.

 

 

vanhanen1

 

 

Olen muutaman kerran päässyt kuuntelemaan pääministeri Matti Vanhasen esityksiä, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun sain olla kuuntelemassa Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhasta.

Täytyy tarkentaa, että läheskään kaikki läsnäolleet eivät mahtuneet kuvaan!

 Sain tehdä työurani agribisnesmaailmassa ja osaan arvostaa toimitusjohtaja Vanhasen näkemyksiä!

 

*********


Pyrin seuraavassa lyhyesti kertomaan Vanhasen meille esittämät keskeiset näkökulmat Suomen taloustilanteesta sekä maamme tulevaisuudennäkymistä:

 

 

vanhanen2

 

 

Toimitusjohtaja Matti Vanhanen otti vahvasti kantaa palveluseteleiden puolesta.

 

Hän esitti, että kunnan myöntämät palvelusetelit olisivat kunnan palveluja ostettaessa arvoltaan 100 % ja yksityisiltä ostettaessa 90 %.

 

Tästä huolimatta Vanhanen uskoi, että yksityisten tarjoamat palvelut kävisivät hyvin kaupaksi.

 

Yksityisten tarjonta täydentäisi Vanhasen mielestä kunnan palvelutarjontaa ja loisi yksityiselle puolelle uusia työpaikkoja.

 

Vanhanen näki, että palvelusetelijärjestelmää voitaisiin ulottaa jopa koulutukseen saakka – perusopetukseen ei, mutta täydennyskoulutukseen kyllä!

 

 


vanhanen3

 

Pidin erityisesti toimitusjohtaja Vanhasen esityksen siitä osiosta, jossa hän esitti voimakasta kritiikkiä Suomen vallitsevaan kauppapaikkojen kaavoitukseen, maapolitiikkaan sekä siihen, että kaupunkisuunnittelua suorittavat arkkitehdit ”hyväksyvät” kauppapalatseiksi ainoastaan kivestä ja lasista rakennetut suuret sekä kalliit monumentit.

 

Vanhanen patisti, että myös peltihallityyppiset halpakaupparatkaisut pitäisi hyväksyä, vaikka ne eivät kaupunkikuvallisesti olisikaan niitä, joita arkkitehdit olisivat hyväksymässä.

 

 

vanhanen4

 

Nettikaupan laajenemista Vanhanen piti todennäköisenä. Hän on kierrellyt eri puolilla maailmaa ja povasi, että nettikauppa tulee aivan lähiaikoina etenemään myös Suomessa vahvoin harppauksin eteenpäin.

 

Nettikaupan laajeneminen asettaa suuria haasteita suomalaisille ostosparatiiseille ja ne ovat vaarassa jäädä kylmiksi, kun nettikauppa rynnistää eteenpäin!

 

 

vanhanen5

 

 

Toimitusjohtaja Matti Vanhanen näki, että Suomessa ei ole havaittavissa ruohonjuuritason aitoa kasvua. Tulevaisuudennäkymät ovat pessimistisiä.

 

 

”Emme ole päässeet kiinni maailmalla orastavaan kasvuun”…

 

…tiivisti Matti Vanhanen

 

 

Julkisen talouden osuus kansakunnan bruttokansantuotteesta on kestämättömällä tasolla – tähän Vanhasen näkemykseen on helppo yhtyä. Vanhasen näkemyksen arvostaminen on helppoa minulle, joka olen koko työurani ajan hankkinut leipäni tyystin muualta, kuin julkisesta taloudesta! Ei päivääkään veronmaksajien rahoilla!

 

 

vanhanen6

 

 

Vanhanen evästi kaikkien puolueiden poliitikkoja, että seuraavissa vaaleissa ei kannata luvata katteettomasti, sillä olemme kovaa vauhtia luisumassa Välimeren maiden tasolle kansantalouden kehittymisessä.

 

Toimitusjohtaja Matti Vanhanen totesi, että julkisen talouden tasapainottaminen vie parhaassakin tapauksessa 4 tai ilmeisesti 8 vuotta, mutta kymmenen vuotta on hänen mielestään liian pitkä aika.


Nyt solmittuja äärimaltillisia työehtosopimuksia pitäisi jatkaa siihen saakka, kunnes Suomessa päästään 5 – 6 %:n työttömyysasteen tasolle.

 

 

vanhanen7

 

 

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinnettä toimitusjohtaja Vanhanen syytti ”vastuuttomasta pölhöpopulismista”, kun tämä julkisuudessa vaati kuntien pääsemistä kiinni pääomaverotulojen verotukseen.

 


 

vanhanen8

 

 

Matti Vanhanen totesi, että Suomen ongelmat ovat pääosin kotoperäisiä ja sen vuoksi ne pitää myös kotoperäisesti ratkaista.

 

Tässä joudun toteamaan, että olen minäkin elänyt harhakuvitelmissa, kun olen uskonut hallituksen jatkuvaa tolkuttamista Suomen talousongelmien olevan maailmalla vallitsevan tilanteen syytä.

Olen uskonut vääriä oppimestareita – Jyrki Kataista (kokoomus), Jutta Urpilaista (SDP), Paavo Arhinmäkeä (vasemmistoliitto), Ville Niinistöä (vihreät), Carl Haglundia (RKP) ja Päivi Räsästä (kristillisdemokraatit)!

Heikko lohdutus on, että en ole ainoa, joka on uskonut noiden kuuden puheita!

 

 

vanhanen9

 

 

Keskustan Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja Timo Hanhilahti kysyi, että olisiko suomalaisten tiedontason kohottamiseksi esim. sappikivileikkauksen laskussa eriteltävä toimenpiteestä yhteiskunnalle aiheutuneet kustannukset ja alarivillä sitten todettava, että asiakas maksaa tonnien suuruisesta laskusta vaikkapa 18,00 euroa!

 

Aiheellinen kysymys.

 

 

************

 

 

Kirjaan vielä ranskalaisin viivoin joitain aihepiirejä, joita toimitusjohtaja Matti Vanhanen käsitteli esityksensä kysymysosiossa:

 

 

 • Matti Vanhanen: Meillä ei ole välineitä, että pystyisimme ennustamaan millaisia tarpeita työelämässä on kymmenen vuoden kuluttua
 • Matti Vanhanen: Oppisopimuskoulutus on Suomessa tukahdutettu (toisin kuin esim. Saksassa)
 • Matti Vanhanen: Ruotsissa on osattu luoda maailmalla menestyviä brändejä paremmin kuin Suomessa
 • Matti Vanhanen: On muistettava, että Suomi saa Ruotsista talouteensa vetoapua – Ruotsissa on monipuolisempi tuotantorakenne kuin Suomessa
 • Matti Vanhanen: Toivon, että Suomessa joskus keksittäisiin matkapuhelin ja pidettäisiin sen omistus Suomessa
 • Matti Vanhanen: Muutama pelimaailman häkkyräpää ei Suomen taloutta nosta
 • Matti Vanhanen: Useissa maissa toimivat suomalaiset yritykset pystyvät jatkuvasti bechmarkkaamaan (=vertailemaan) omassa piirissään, että missä maissa tuotantoa kannattaa harjoittaa. Ne eivät voi vedättää pääkonttorimaidensa puolesta, että missä maassa tuotantoa jatketaan.

 

 

************

 

Sain syyskokouksessamme yksimielisen tuen, että jatkan Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö ry:n peräsimessä myös vuonna 2014.

 

Kiitin toimitusjohtaja Matti Vanhasta mielenkiintoisesta syyskokousesityksestä ja kerroin aamulla Vanhasen sihteerin kanssa käymästäni puhelinkeskustelusta.

 

Kun varmistelin Vanhasen saapumisen syyskokoukseemme, sihteeri kertoi, että Vanhanen saapuu varmasti.

 

Samalla sihteeri mainitsi, että Vanhanen saapuu töihin aina iloisena ja sinä aamuna hän oli ollut erityisen iloinen, kun Keimolan kohdalla tietyöt ovat päättyneet ja nyt Nurmijärveltä pääsee ajamaan satasta ohi Keimolan.

 

Kerroin sihteerin kanssa käymäni keskustelun kiitosteni yhteydessä ja näin, että Matti Vanhanen oli todella tyytyväinen, kun Keimolan tietyöt ovat vihdoinkin historiaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Toimitusjohtaja Matti Vanhanen, Perheyritysten liitto, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen, Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö, Timo Hanhilahti, Keskustan Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja Timo Hanhilahti.

Keskusta julkisti oman ehdokkaansa Tampereen pormestariksi: Timo Hanhilahti

Perjantai 28.9.2012 - -Esko Erkkilä-

Tampereen Keskusta on alusta alkaen kannattanut avointa kansanvaalia pormestarin valinnassa.

 

Se ei kuitenkaan ole nykyisen lainsäädännön mukaan mahdollista. Tämän vuoksi Keskusta on ottanut periaatteellisen kannan jo keväällä, että kunnallisvaaleissa tamperelaisilla on tiedossaan Keskustan pormestariehdokas.

 

Julkistimme pormestariehdokkaamme eilen klo 10.00 järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.timohanhilahti

 

Ehdokkaamme Tampereen pormestariksi on nykyinen apulaispormestari Timo Hanhilahti.

 

Timo Hanhilahti on 57-vuotias maatalous- ja metsätieteiden maisteri (MMM). Hän on opiskellut Helsingin Yliopistossa ympäristötieteiden opintosuunnalla pääaineenaan maankäytön ekonomia.

Apulaispormestari Timo Hanhilahti on Suomen pitkäaikaisin apulaispormestari, sillä hän on ollut nykyisessä tehtävässään vaalikauden alusta alkaen.

 

Tunnen Timo Hanhilahden henkilökohtaisesti yli neljän vuoden ajalta ja hän on yksi niistä työ- ja politiikkakavereista, joiden esiintyessä voin olla turvallisin mielin.

 

Hanhilahden esiintyminen eilen aamulla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa vahvisti käsitystäni hänen vakuuttavuudestaan.

 

Laadimme pormestariehdokas Timo Hanhilahden johdolla Keskustan pormestariohjelman 2012.

 

Tiedotustilaisuudessa julkistettu pormestariohjelman kärki koostuu viidestä asiakokonaisuudesta. Tulemme Hanhilahden johdolla täydentämään Keskustan pormestariohjelmaa lähipäivinä.

 

Nyt julkistettu pormestariohjelman kärki on tässä:

 

******

 

KESKUSTAN PORMESTARIOHJELMA 2012: Viisi pääkohtaa

 

 
 1. YRITYKSET OVAT KAUPUNGIN TÄRKEIN VOIMAVARA


Elinkeinopolitiikkaan tarvitaan aktiivista otetta. Kaupungin on oltava paljon aktiivisempi ja tehokkaampi yrittämisen edistämisessä ja uusien työpaikkojen luomisessa Tampereelle.

Yrityksille on pystyttävä tarjoamaan tarkoituksenmukaista tonttimaata ja yritystilaa sekä toimiva infrastruktuuri.

Nykyisten työpaikkojen turvaaminen ja uusien luominen ovat elinehto kaupungin vetovoiman kehittämiselle.

 

 
 1.  TEHOA KAUPUNKIKONEESEEN

 

Tampereen kaupungin teknisissä palveluissa suoritettiin rakenteellinen muutos jolla saavutettiin n. 10 %:n kustannussäästö palveluista tinkimättä. Vastaava säästö esim. sosiaali- ja terveyspuolella merkitsisi 60 miljoonaa euroa eli kahta (2) prosenttiyksikköä tuloveroprosentissa.

Rakenteellinen selvitystyö ja sen jälkeiset toimenpiteet on tehtävä koko kaupunkiorganisaatiossa teknisen puolen tapaan myös tilaajaryhmässä sekä konsernijohdossa viimeistäkin apulaispormestaria ja johtajaa myöten.

 

 

 1. SAMAA KAUPUNKIA LAIDASTA LAITAAN

 

Vetovoimainen ja viihtyisä kaupunkikeskusta on kaikkien etu. Keskusta-alueeseen kannattaa panostaa.

Kaikessa toiminnassa pitää muistaa, että samaa Tamperetta on Lentävänniemestä Hervantaan ja Teiskoon. Asukkaat ovat samanarvoisia asuinpaikasta riippumatta. Asukkaat itse valitsevat asuinpaikkansa kaupungin alueella. Ponnisteluja tonttitakuun toteuttamiseksi pitää voimistaa.

 

 

 1. LIIKENNE SUJUVAKSI – OLO VIIHTYISÄKSI

 

Liikenneympäristössä keskeisin parannuksen tarve on asuinalueiden katuympäristön kunnon kohentaminen.

Hämeenkadun merkitys kevyt- ja joukkoliikennepainotteisena kaupallisena valtasuonena kasvaa, jonne myös henkilöautoilla pitää olla vapaa pääsy.

Sujuvan ja laadukkaan joukkoliikenteen pitää palvella koko kantakaupungin aluetta.

Ratikka on mahdollinen, jos sitoudutaan koko joukkoliikenteen laatukäytäväverkon laajuiseen ratikkaverkkoon. Ratikkapäätös vaatii, että tiedetään miten investointi rahoitetaan. Muussa tapauksessa toteutusvaihtoehdoksi etsitään joku muu ekologisesti kestävä joukkoliikennemuoto.

 

 

 1. KUNTANAAPURIT OVAT KUMPPANEITA

 

Yhteistyötä ja kumppanuutta naapurikuntien kanssa on syytä tiivistää ja aktivoida. Kunnallisia palveluita voidaan tarjota kuntarajan yli esim. Pirkkalan suunnassa.

Teknisen tuotannon alueella voidaan harkita yhteistä kuntarajat ylittävää liikelaitosta tai osakeyhtiötä.

Kaavoitustyötä voidaan suorittaa yhteisenä, hajautettuna työyhteisönä ja esim. viranomaispalveluja voidaan tuottaa seudullisesti.

Kuntien välisen yhteistyön pitää perustua vapaaehtoisuuteen. Aikaa myöten yhteistyö tuottaa sellaisen tuloksen kuin se ansaitsee. Jokainen kunta tekee itsenäisesti omat ratkaisunsa kuntarakenneasiassa.

 

 

Timo Hanhilahti

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö ry:n pormestariehdokas kunnallisvaaleissa 2012

 

*******


Tiedotusvälineiden puolelta Keskustan pormestariehdokkaan nimeäminen ja pormestariohjelmamme saivat positiivisen vastaanoton.

 

Keskustan roolina on olla edelläkävijä.

 

Viime presidentinvaalien Tampereen kolmanneksi suurimpana puolueena eilen kertomamme uutinen on osoitus Keskustan merkittävästä roolista Tampereen kunnallispolitiikassa.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskusta, Tampereen Keskusta, www.tampereenkeskusta.fi, Timo Hanhilahti, pormestariehdokas Timo Hanhilahti, apulaispormestari Timo Hanhilahti. Keskustan pormestariohjelma 2012. Tampereen Keskustan pormestariohjelma 2012,