Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Myllyreissulla kengitettiin myös hevonen!

Maanantai 4.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Monilla viljakkalalaisilla tiloilla oli entisaikaan – ainakin 1950 – luvulla ja ehkä vielä 1960 –luvullakin – oikeus jauhatukseen Hierunmyllyllä Kyröskoskella.

 

Meillä tätä oikeutta ei ollut ja sen vuoksi jyvien jauhattaminen piti hoitaa joko Huopionmyllyllä Luhalahdessa tai Hyyrynmyllyllä Viljakkalassa.

 

Pääsin ennen kouluikää isän kanssa myllyreissuilla ja ne olivat talviaikaan kylmiä reissuja.  Kylmiä reissuja ainakin menomatkalla, mutta tulomatkalla reessä vastajauhetut jauhot olivat lämpimiä ja ne lämmittivät mukavasti.

 

Myllyreissut loppuivat sen jälkeen, kun meille hankittiin Junkkari-merkkinen kotitarvemylly.

 

*******************

 

 

Luhalahdelle Huopion myllylle meiltä oli matkaa toistakymmentä kilometriä ja osan matkasta isä komensi kävelemään reen vierelle, jotta pysyin lämpimänä.

 

Viljakkalan Myllykulmalla sijainneelle Hyyrynmyllylle oli matkaa vain runsas viisi kilometriä ja sinne suuntautuneisiin myllymatkoihin pysyi liittämään myös hevosen kengityksen, että Aarne Helinin omistaman ja hänen hoitamansa myllyn rajanaapurina oli Esko Koivumäen paja, jossa hän teki hevosten kengitystä.

 

Tuntuu nykypäivänä uskomattomalta, että pajalla oli jonossa jopa kymmenkunta hevosta odottamassa vuoroaan kengitykseen.

 

 

Voi niitä aikoja!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Myllyreissulla kengitettiin myös hevonen!, Huopionmylly, Hyyrynmylly, Hierunmylly, Kyröskoski, Luhalahti, Viljakkalan Myllykulma, Viljakkala, kengitysseppä, kengitys, Junkkari, Junkkari-kotitarvemylly,

On arvostettavaa, että kansanedustaja haluaa panostettavan Hämeenkyrön ja Viljakkalan välisen maantien kevyen liikenteen väylän rakentamiseen

Tiistai 1.7.2014 - -Esko Erkkilä-

Tiedän, että Hämeenkyrössä, Kyröskoskella ja Viljakkalassa arvostetaan Keskustan kansanedustaja Arto Pirttilahden toimintaa, kun hän on tehnyt aloitteen määrärahan osoittamisesta maantien 276 Litukantien kevyen liikenteen väylän rakentamiseen Viljakkalassa.

 

Aloitteen tunnus on TAA 346/2013 vp ja se on jätetty Eduskunnalle syyskuun 27. päivänä 2013.

 

 

*************

 

Aloite kuuluu näin:

 

 

Määrärahan osoittaminen maantien 276 Litukantien kevyen liikenteen väylän rakentamiseen Viljakkalassa Pirkanmaalla

 

Eduskunnalle

 

Viljakkalan Litukantien, mt 276, ympäristö on viime vuosina rakentunut voimakkaasti. Rakennettava noin 4 kilometrin pituinen kevyen liikenteen väylä turvaisi etenkin useiden koululaisten koulureitin turvallisuuden maankäytön laajennuttua nauhamaisesti maantien 276 varteen. Koulun ohella väylän vaikutusalueella kevyen liikenteen matkoja generoivia kohteita ovat päiväkoti, urheilukeskus ja uimaranta. Lisäksi rakennettava väylä houkuttelisi muita liikkujia pyöräilyyn ja kävelyyn sekä toimisi virkistysreittinä. Rakennettava väylä yhdessä jo olemassa olevien osuuksien kanssa yhdistäisi Kyröskosken ja Viljakkalan taajamat. Väylän ohella rakennettaisiin kevyen liikenteen silta. Tie- ja rakennussuunnitelmat ovat valmiit, joten työ voidaan aloittaa heti.

 

Edellä olevan perusteella ehdotan,

 

että eduskunta ottaa valtion vuoden 2014 talousarvioon momentille 31.10.20 lisäyksenä 2 000 000 euroa maantien 276 kevyen liikenteen väylän rakentamiseen Viljakkalassa Pirkanmaalla.

 

Helsingissä 27 päivänä syyskuuta 2013

 

Arto Pirttilahti /kesk

 

 

*************

 

 

Tiedän, että kansanedustajien tekemillä talousarvioaloitteilla on vaikeuksia läpimenossa, mutta tässä tapauksessa on läpimenon ohella keskeistä Hämeenkyrön, Kyröskosken ja Viljakkalan paikallisten olosuhteiden huomiointi pirkanmaalaisen kansanedustajan taholta.

 

Kyseisen tieosuuden osalta suunnitelmat ovat valmiit – kuten kansanedustaja Pirttilahti aloitteessaan toteaakin, joten homma on savolaista elämäntapaa lainaten ”aloittamista vaille valmis”!

 

Nyt tiedämme, että Kataisen-Urpilaisen hallitus hylkäsi Pirttilahden aloitteen, mutta turha se ei ollut – oli vaan taas kerran osoitus kokoomusjohtoisen hallituksen keskittämistä suosivasta linjasta!

 

Kiitän kansanedustaja Arto Pirttilahtea siitä, että hän huomioi hämeenkyröläisille, kyröskoskilaisille sekä viljakkalalaisille tärkeän asian!

Olen vakuuttunut, että Pirttilahti palaa asiaan seuraavan hallituksen aikana ja silloin aloitteen toteuttamismahdollisuudet ovat hyvät.

Viljakkalalaiset arvostavat kansanedustaja Arto Pirttilahtea, kun hän aloitteessaan käyttää termiä "Viljakkalassa"!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala, Hämeenkyrö, Kyröskoski, Litukantie, TAA 346/2013 vp, talousarvioaloite TAA 346/2013 vp, Arto Pirttilahti, kansanedustaja Arto Pirttilahti, Keskustan kansanedustaja Arto Pirttilahti,