Sain kyyditä Leniniä ja Stalin katseli vieressäSunnuntai 8.10.2017 - -Esko Erkkilä-
Tampereen Hämeenpuistossa sijaitsee Lenin-museo, jota Helsingin Sanomat kutsuu 5.7.2016 julkaistussa kirjoituksessaan Suomen vihatuimmaksi museoksi. HS:n toteamus ei ensinkään pidä paikkaansa, mutta se on erinomainen kommentti museolle markkinointimielessä!
Olen joskus aikoja sitten käynyt Lenin-museossa, mutta 6.9.2017 poikkesin siellä uudestaan.
Tykästyin museon uuteen ilmeeseen ja kannustan lukijoitani poikkeamaan siellä.
Lenin ja Stalin muodostivat parivaljakon, joiden hirmuteot saavat Hitlerin surmatyöt näyttämään pyhäkoulupojan kivityksiltä.
Kaksikon aikaansaamat ongelmat ovat kuitenkin nyt väistyneet ja museossa kannattaa käydä.
Museon eteistilassa on vaatekaapit, jotka on nimetty museossa käyneiden vierailijoiden mukaan.
Kaappi 13 on nimetty Paavo Väyryselle, joka on aikoinaan kuvannut vaalivideotaan Lenin-museossa.
Veistos Leninistä ja hänen silloisesta turvamiehestään Eino Rahjasta, kun he kiirehtivät bolsevikkien vallankaappauksen aattona lokakuussa 1917 kohti bolsevikkien päämajaa Smolnaa.
Olen käynyt ainakin kaksi kertaa Levassovan joukkohautausmaalla, jossa lepää 47 000 Stalinin tapattamaa ihmistä – näistä suomalaisia on n. 13 000!
Tässä aitoa piikkilankaa Levassovan joukkohautausmaalta.
Museossa on kuva taiteilija Oleg Lomakinin maalauksesta, jossa NKP:n pääsihteeri Leonid Breznev allekirjoittaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen päätösasiakirjan Helsingissä elokuussa 1975.
Museokäyntini kohokohta oli, kun sain istua Dnepr-moottoripyörän sarviin ja kyytiin hyppäsi Vladimir Iljits Lenin – Josef Stalin myhäili vieressä!
Mainittakoon, että kuvan otti kamerallani Pitkärannasta syntyisin oleva viehättävä museovirkailija!
*****************
Tässä vielä lähikuvat henkilöistä, joiden hirmuteot ovat moninkertaiset Adolf Hitlerin tekemiin hirmutekoihin verrattuna:
**************
Kaikesta huolimatta – poiketkaa Lenin-museossa Tampereella!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lenin-museo, Vladimir Iljits Lenin, Josef Stalin, Adolf Hitler, Levassovan hautausmaa, Levassovan joukkohautausmaa, Stalinin uhrit, Leonid Brenev, NKP:n pääsihteeri Leonid Breznev, |
"Tämä merkki on pystytetty muistoksi kaikille suomalaisille, jotka kuljetettiin teuraaksi neuvostovallan aikana"Keskiviikko 10.9.2014 - -Esko Erkkilä- Nuo otsikon julmat sanat on kaiverrettu siihen muistokiveen Levassovan muistohautausmaalla, jonne on haudattu Stalinin vainoissa surmattuja suomalaisia sekä monien muiden kansojen kansalaisia.
Levassova sijaitsee Pietarin pohjoisosassa Suomeen johtavan rautatien varrella.
Entisen Neuvostoliiton alueella on useita hautausmaita, joihin on haudattu diktaattori Josef Stalinin vainojen aikana 1937 – 1938 teloitettuja ihmisiä.
Stalin oli julma oman maansa kansalaisten suhteen, mutta venäläisten lisäksi hänen hallintonsa teloitti lukemattomia muiden kansallisuuksien Neuvostoliittoon muuttaneita ihmisiä.
Usein puhutaan Hitlerin surmaamista, mutta unohdetaan, että Stalinin vastuulla on monin verroin enemmän hänen ”puhdistuksissa” surmatuista ihmisistä.
*******
Tutkimusten mukaan Stalinin vainoissa teloitettiin Leningradin alueella vuonna 1937 kaikkiaan 19.370 henkilöä. Vuonna 1938 teloitettujen määrä oli 21.536 kansalaista.
”Kansan vihollisiksi” kirjattiin työläisiä ja talonpoikia, opettajia ja opiskelijoita, lääkäreitä, rautatieläisiä, tehtaanjohtajia ja talonmiehiä.
Epäilyksen alle joutui kaikkiin uskontokuntiin kuuluneita uskovaisia, etenkin pappeja ja munkkielämään vihkiytyneitä. Ns. Garinin raportin mukaan vuonna 1937 Leningradin alueen NKVD-hallinnon kolmijäseninen erikoistuomioistuin antoi papiston edustajille 869 ensimmäisen asteen tuomiota ja toisen asteen tuomion sai 962 henkilöä – ensimmäisen asteen tuomiota seurasi teloittaminen ja toisen asteen tuomion langettaminen merkitsi 8 – 10 vuoden vankileiriä.
On todettava, että vuosille 1937 ja 1938 ajoittuneet Stalinin puhdistukset merkitsivät Suomelle sitä, että pystyimme Talvisodassa säilyttämään maamme itsenäisyyden. Stalinin puhdistuksissa teloitettiin paljon kyvykkäitä sotilaita ja sen vuoksi puna-armeijan hyökkäysvoima oli Talvisodassa puutteellinen.
Levassovan muistohautausmaa on Stalinin uhrien hautausmaa – siellä ei ilmeisesti ihmisiä ammuttu. Vankiloissa ja muualla teloitettujen ruumiit tuotiin kuorma-autoilla Levassovaan.
Kävin Levassovan muistohautausmaalla 7.7.2014 ja seuraavassa muutamia valokuvia, jotka otin käyntimme aikana:
Muistohautausmaan portit ovat avoinna lähes kellon ympäri eli aamuyhdeksästä iltakahdeksaan ja alueella saa vapaasti liikkua.
Portin läheisyydessä on kartta, josta ilmenee eri muistomerkkien sijainti sekä kulkureitit hautausmaalla.
Sisääntuloportin vierellä sijaitsee entinen vartiorakennus ja sieltä voi ostaa suomenkielisen opasvihkon, jonka on julkaissut ”Ruhtinas Vladimirin kirkko”. Opasvihko on painettu vuonna 2013 ja se maksaa 5 euroa.
Opasvihkon teksti on täydellistä suomea ja se kannattaa hankkia jo heti portilta. Ostin opasvihon vasta poistuessamme ja hyvä tietolähde se on toki hautausmaakierroksen jälkeenkin.
Hautausmaan kellotorni sijaitsee heti sisäänkäynnin jälkeen.
Suomalaisten muistomerkki.
Tähän kiveen on kaiverrettu sanat, jotka ovat tämän kirjoituksen otsikossa.
Lisäksi tässä kivessä on kiveen hakattuina Hesekiel 37/9 sanat:
”Näin sanoo Herra, Herra: Tule, henki, neljästä tuulesta ja puhalla näihin surmattuihin, että ne tulisivat eläviksi”
Leningradin assyyrialaisten muistomerkki.
Poliittisten vainojen uhreina menehtyneitten energia-alan työntekijöiden muistomerkki.
Puolalais-katolinen muistomerkki.
Hautausmaalla on kaikkiaan kolmisenkymmentä muistomerkkiä sinne haudattujen eri yhteisöjen jäsenten muistoksi.
*************
Hautausmaalla on yksittäisten henkilöiden hautakiviä ja teloitettujen kuvia puihin kiinnitettynä, mutta kenenkään uhrin todellista lepopaikkaa ei pystytä yksilöimään.
************
Levassovan hautausmaa on useiden vuosina 1937 ja 1938 teloitettujen viimeinen leposija.
Sinne on kuitenkin vielä 1950-luvulla viety niiden ruumiit, jotka teloitettiin ns. Leningradin jutun yhteydessä.
Nyky-yhteiskunnassa tuntuu käsittämättömältä, että on kulunut vain n. 75 vuotta siitä, kun silloisen Neuvostoliiton alueella teloitettiin valtavat määrät ihmisiä keksittyjen syiden perusteella.
Levassovan muistohautausmaa on eräs paikka, johon kannattaa tutustua Pietarin alueelle suuntautuvilla matkoilla.
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Levassova, Levassovan asema, Levassovan hautausmaa, Levassovan muistohautausmaa, |