Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Todella makea tapa tehdä mielipidetutkimus!

Maanantai 2.7.2018 - -Esko Erkkilä-

Kaavoitus on kunnan monopolitoimintaa, mutta siitä huolimatta kaavoitusprosessit kestävät joskus vuosikymmeniä, mutta jos kyseessä on virkamiehille ja joillekin luottamushenkilöille mieluisa homma, niin kaavoitusprosessi saadaan etenemään liukkaastikin.

 

 

Johtavien virkamiesten ja luottamushenkilöiden kytkeytyminen rakennusliikkeiden lähipiiriin antaa kaavoitukselle ihmeellistä nopeutta!

 

 

*************

 

 

Viljakkalan Karhella on ollut vireillä osayleiskaava varmaan jo viitisentoista vuotta, mutta valmista ei näytä tulevan.  Hanke aloitettiin jo itsenäisen Viljakkalan aikana ja vuonna 2007 tapahtuneen kuntaliitoksen jälkeen kaava ei ole edennyt lainkaan.

 

 

Kaava suunnitelma koskee myös minua, sillä Tampere-Parkano-Seinäjoki –radan pohjoispuolelle jäänyt maatalousyhtymämme nelihehtaarinen metsä sisältty suunniteltuun kaavaan.

 

 

 

*********************

 

 

 

Nostan hattua Ylöjärven Vihreille, jotka 30.6.2018 järjestetyillä Karhen Markkinoilla järjestivät Karhen osayleiskaavaan liittyvän asukaskyselyn.

 

 

 

IMG_1406.JPG

 

 

Kysely oli sananmukaisesi ”makea”, sillä se toteutettiin ”Kettu” –karamellien käärepapereilla.

 

 

Osallistuin kyselyyn, sillä otin karamellin, poistin karamellikääreen ja laitoin karamellipaperin siihen kulhoon, jossa sanottiin ”Kyllä” kysymykselle, että haluaako ”äänestäjä” lisää tontteja Karhelle!

 

 

 

Saatanpa joskus kopioida Ylöjärven Vihreiden idean ja järjestää jostakin ajankohtaisesta kysymyksestä ”neuvoa-antavan kansanäänestyksen”!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kaavoitus, kaavoitus on kunnan monopoli, hyvä veli-verkostot, rakennusliikkeet ja kaavoitusmonopoli, Karhen osayleiskaava, Viljakkala, Viljakkalan Karhe, Karhe,

Monopoli on turmiollista jätehuollossakin

Torstai 24.5.2018 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Jätehuolto Oy on 17 kunnan omistama yhtiö, jonka tehtävä on tuottaa useimmille Pirkanmaan kunnille lakisääteisesti kuuluvat jätehuollon palvelutehtävät.

 

 

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:llä on käytännössä monopoliasema alueensa jätehuollossa.

 

 

Monopoliasema merkitsee, että asiakkaiden ja maakunnan asukkaiden tarpeille yhtiö voi viitata kintaalla ja keskittyä oman asemansa pönkittämiseen.

 

 

Yhtiöllä on jätteenkäsittelykeskukset Tampereen Tarastenjärvellä ja Nokian Koukkujärvellä.

 

 

Jätteenkäsittelykeskusten lisäksi yhtiöllä on paikallisia jäteasemia, aluejätepisteitä sekä ekopisteitä eri puolilla Pirkanmaata.

 

 

Merkittävä alueellinen jäteasema Pirkanmaan Jätehuolto Oy:llä on Tampereella Nekalassa.

 

 

Nekalan jäteaseman aukioloajoissa henkii todellinen monopoliajattelu, sillä jäteaseman aukioloajoissa on täysin unohdettu asiakkaiden tarpeet.

IMG_9418.JPG

Jäteasema on siis avoinna ma - ti klo 10.00 - 17.00, ke 11.00 - 18.00 ja

to - pe 9.00 -16.00!

 

 

Ei todellakaan ole nykypäivää, että jäteaseman henkilökunta aloittaa työpäivänsä vasta aamupäivän viime tunneilla!

 

 

On selvää, että asia ei ole henkilökunnan vika, vaan vika on yrityksen johdossa, joka ei tajua asiakkaiden tarpeita.

 

 

Tiedän, että jäteaseman myöhäisellä avaamisajalla Pirkanmaan Jätehuolto Oy pyrkii ohjaamaan asiakkaiden jätekuljetukset Tarastenjärvelle tai Koukkujärvelle, mutta tuo ajatus on aikansa elänyt.

 

 

Ajattelen suurella myötätunnolla niitä asuntonsa remontoijia, jotka aamuvarhaisella kiiruhtavat Nekalan jäteasemalle peräkärrykuormansa kanssa ja pitävät itsestäänselvyytenä, että saavat jättää rakennusjätteensä jäteasemalle heti kello seitsemän jälkeen, mutta joutuvatkin toteamaan, että jäteasema avaa toimintansa vasta hieman ennen puolta päivää!

 

 

Vetoan Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n hallituksen puheenjohtajaan, entiseen kansaedustajaan Oras Tynkkyseen, että Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n Nekalan toimipisteen aukioloajat viimeinkin muutetaan sellaisiksi, että jäteasema pystyisi palvelemaan myös varhaisasiakkaita!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Monopoli, monopoli jätehuollossa, Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n hallituksen puheenjohtaja Oras Tynkkynen, Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n Nekalan jäteasema,

Kunnallinen monopoli on pahempi kuin yksityinen?

Tiistai 24.9.2013 - -Esko Erkkilä-

Aamulehti julkaisi 8.9.2013 Lukijalta-palstallaan mielipidekirjoitukseni, jossa kritisoin Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n Nekalan jäteaseman aukioloaikoja, sillä jäteasema avaa porttinsa asiakkaille vasta klo 10.00.

 

Julkaisin Aamulehden julkaiseman mielipidekirjoitukseni näillä palstoilla 9.9.2013.

 

Kirjoitukseni ei soveltunut Pirkanmaan alueen kuluttajajätehuollosta vastaavalle kunnalliselle monopoliyhtiölle, sillä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n logistikkapäällikkö Timo Varsala oli saanut tehtäväkseen vastata kirjoitukseeni.

 

 

pirkanmaanjateh

 

 

Aamulehti julkaisi Varsalan kirjoituksen 17.9.2013 eli yhdeksän päivää omaa kirjoitustani myöhemmin.

 

Kirjoituksessaan Varsala luonnehtii, että Tarastenjärven sekä Koukkujärven jätteenkäsittelykeskukset ovat ”jätehuollon hypermarketteja” ja Nekala niiden rinnalla vain ”lähikorttelin kivijalkakauppa”.

 

Varsalan vertaus ontuu pahasti, sillä ainakin meidän lähikorttelin kivijalkakauppa avaa ovensa aamuisin klo 7.00 ja sulkee ne vasta klo 23.00!

 

Toimitin vastineen vastineeni Aamulehdelle 20.9.2013.

 

Saattaa olla, että Aamulehti katsoo depatin päättyneeksi ja ei kirjoitustani enää julkaise, mutta julkaisen sen tässä.

 

Vastineen vastineeni otsikko oli tämän jutun otsikko ja varsinainen juttu kuuluu näin:

 

************

 

Juhlapuheissa tavataan sanoa, että yksityinen ja kunnallinen monopoli ovat molemmat yhtä pahoja asukkaille.

 

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n toiminta Nekalan jäteaseman aukioloajoissa osoittaa, että kunnallinen monopoli voi olla pahempi kuin yksityinen monopoli.

 

On varmaa, että yksityinen monopoliyritys muuttaisi aukioloaikansa alkamista lähemmäs aamuvarhaista, jos asiakkaat sitä toivoisivat.

 

Kunnallinen monopoliyritys sen sijaan taistelee tutkainta vastaan ja haluaa avata porttinsa asiakaspalvelulle vasta hieman ennen puolta päivää.

 

Käsittämätöntä!

 

 

Esko Erkkilä

Tampere

 

 

************

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kunnallinen monopoli, yksityinen monopoli, kunnallinen vai yksityinen monopoli on pahempi, Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskus, Koukkujärven jätteenkäsittelykeskus, Nekalan jäteasema, Nekalan jäteaseman aukioloajat,

Epäreilun alhainen tuottajahinta vaarantaa kotimaisen ruuantuotannon

Sunnuntai 25.11.2012 - -Esko Erkkilä-

MTK:n toteuttama elintarvikkeiden myyminen tuottajahinnalla oli onnistunut kampanja, sillä se herätti kuluttajat huomaan, miten pieni tuottajan osuus on elintarvikkeiden hinnasta.

 

On korostettava, että tuottajan elintarvikkeista saama tuottajahinta ei suinkaan ole niiden tuotantokustannus, sillä tuotantokustannus on tavallisesti selkeästi korkeampi kuin tuottajahinta.

 

Tuotantokustannusten kattamiseksi EU on luonut koko aluettaan koskevan tukijärjestelmän eli paljon puhutut maataloustuet.

 

Maataloustukia ovat EU:n maksamat tuet, mutta niiden lisäksi on kansallisia tukia, jotta maataloustuotanto olisi mahdollista koko EU:n alueella.

 

Maataloustuet ovat todellisuudessa kuluttajille suunnattua tukea, sillä tuet mahdollistavat elintarvikkeiden kuluttajahintojen pysyvän kohtuullisella tasolla.

 

Nyt suomalaisen talonpojan osuus elintarvikkeiden hinnasta on reilusti eurooppalaisen keskitason alapuolella. Näin siitä huolimatta, vaikka meillä ruokaa tuotetaan Euroopan haastavimmissa olosuhteissa.

 

Seuraavassa keskeisten elintarvikkeiden kuluttajahinta ja sen rinnalla tuottajan siitä saama osuus prosenteissa:

 

  • ruisleipä 4,57 €/kg -> tuottajan osuus 4,3 %
  • kananmunat 3,71 €/kg -> tuottajan osuus 28,5 %
  • porsaan palapaisti 8,23 €/kg -> tuottajan osuus 19,2 %
  • naudan paisti 15,31 €/kg -> tuottajan osuus 20,3 %
  • perunat 0,75 €/kg -> tuottajan osuus 15,5 %

 

 

 

Tuottajaosuuteen pitää saada nopeasti kohennusta, sillä nykymenolla kotimainen ruuantuotanto uhkaa näivettyä ja loppua kokonaan.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tuottajahinta, epäreilu tuottajahinta, kaupan monopolisoituminen, privat label-tuotteet, Rainbow, X-tra, Pirkka-tuotteet,