Menevätkö puurot ja vellit - oikeastaan varastojyvät ja kaurahiutaleet - sekaisin?Tiistai 23.3.2021 - -Esko Erkkilä- Viime vuoden satotilastot ovat valmistuneet ja viljalajeittain satomäärät muodostuivat seuraaviksi:
Kaurasadosta yhä suurempi osuus jalostetaan elintarvikekäyttöön, mutta on muistettava, että valtaosa kaurasadosta ohjautuu rehukäyttöön sekä jyväkaurana vientiin.Kauran elintarvikekäytössä on Raision Nokian mylly ollut suunnannäyttäjä Elovena-tuotemerkillään, mutta viime vuosina Myllyn Paras sekä myös Fazer ovat tulleet vahvoiksi toimijoiksi. Utajärvellä toimiva Kinnusen Mylly on myös mukana.Nyt on minulla ja monella muulla vilja-alan tuntijalla mennyt hämmästyksen sormi kummastuksen suuhun, kun valtionyhtiö Suomen Viljava Oy on julkistanut hankkeensa rakentaa kauranjalostustehdas Raumalle.Mielestäni sopii perin huonosti kuvioihin se, että valtio alkaa omistamansa yhtiön kautta sekaantumaan sellaisen alan toimintoihin, jolla nykyiset toimijat toimivat kiinteässä yhteistyössä yrityksen kanssa, joka nyt sekaantuu alan kilpailuasetelmiin.Maamme kauranviennistä ilmeisesti suurin osa laivataan Rauman kautta ja nyt valtionyhtiö ryhtyy kuorimaan kermat vientivolyymin päältä.Vahva olettamus on, että kauranviljelijätkään eivät saa uudesta tehdasinvestoinnista mitään hyvää, sillä tehtaan raaka-ainehinta pyritään varmasti pitämään mahdollisimman alhaisena.Suomen Viljava Oy:n toimiva johto ei nauti arvostustani!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Puurot ja vellit menevät sekaisin, Suomen Viljava Oy, valtionyhtiö Suomen Viljava, Raision Elovena, Elovena, Myllyn Paras, Fazer-mylly, Kinnusen Mylly, |
Keskustan Jugend-torilla tarjoama jouluohrapuuro maittoiMaanantai 20.12.2010 - -Esko Erkkilä- Keskustan Pirkanmaan piiri tarjosi ohrapuuroa Tampereen keskustan Jugend-torilla perjantaina joulukuun 17. päivänä. Puuro oli valmistettu kotimaisesta ohrasta, jonka jalostaminen ohrasuurimoiksi oli tapahtunut Myllyn Paras Oy:n tuotantolaitoksella Hyvinkäällä. Puuro teki hyvin kauppansa ja Pirkanmaan keskustalaiset saivat kosolti kiitosta tilaisuuden järjestämisestä. Puurotarjoilun ohella Keskustan pirkanmaalaiset kansanedustajaehdokkaat esiintyivät ja kävivät tiiviitä keskusteluja puurovieraiden kanssa. Keskustan vaaliteemaa ”Asiaa” kehuttiin ja toivottiin, että myös muiden puolueiden vaalityöskentely keskittyisi asioiden esittämiseen. Suomenmaa-lehden päätoimittaja Pekka Perttula kirjoitti puurotarjoilupäivänä ilmestyneessä lehdessään röhnöpopulismista, joka valitettavasti on viime aikoina yleistynyt vastuuttomien politiikkojen kielenkäytössä – röhnöpopulistisia ilmauksia ei Jugend-torilla todellakaan kuultu! Puurotarjoilun lomassa esiintyivät useat Keskustan pirkanmaalaiset kansanedustajaehdokkaat. Saimme kuulla Vilhartti Hanhilahden, Päivi Hiltusen, Hanna Holman, Iinu Kuusennon, Raili Naskalin, Tarmo Niemenmaan, Jouni Ovaskan sekä Arto Pirttilahden linjauksista, kunhan he pääsevät Eduskuntaan. Puurotilaisuus sai mieluisan yllätysvieraan, kun europarlamentaarikko Hannu Takkula poikkesi puurojuhlassa. Takkula toi terveisiä Brysselistä ja Pirkanmaan keskustalaiset puolestaan antoivat hänelle uusia eväitä Brysselissä tehtäviä päätöksiä varten. Keskustan puurojuhlasta jäi monessakin mielessä hyvä maku suuhun. Toreille jalkautumista pitää jatkaa ja tehostaa, jotta äänestäjät saavat tarkalleen tietää seuraavan vajaan neljän kuukauden aikana, että mitä asioita Suomen Keskusta pitää tärkeinä. -Esko Erkkilä-
|
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomen Keskusta, Keskustan Pirkanmaan piiri, Myllyn Paras Oy, Pertti Hakanen, Vilhartti Hanhilahti, Päivi Hiltunen, Hanna Holma, Iinu Kuusento, Raili Naskali, Tarmo Niemenmaa, Jouni Ovaska, Arto Pirttilahti, Hannu Takkula, |