Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Eilinen loi valoa Suomelle!

Lauantai 27.9.2014 - -Esko Erkkilä-

Perheyritysten liitto ry:n toimitusjohtaja Matti Vanhanen ilmoitti eilen fb-sivuillaan, että hän harkitsee ehdokkuutta eduskuntavaaleissa.

 

Vanhasen eilinen facebook-postaus kuuluu näin:

 

Harkitsen ehdokkuutta eduskuntavaaleissa. Viimeiset vuodet olen tehnyt työtä perheyritysten ja näiden omistajien ja johdon kanssa ja saanut monipuolisen käsityksen yrityksistä ja työpaikoista, joissa hyvinvointimme ratkaistaan. Tunnen ennestään valtion johtamisen ja nyt mietin voinko yhdistää näitä kahta kokemusta Suomen vaikeutuvassa tilanteessa. Tiedostan, että ehdokkuus saattaa johtaa työelämäni ehkä viimeiseen vaiheeseen ja siksi päätös on itselleni suuri. Harkitsen, kuuntelen ja tarkkailen nyt syksyllä onko näkemyksilläni Suomessa tarvittavasta suunnasta kantavuutta.

 

Arvostan monien suomalaisten tapaan Matti Vanhasen tietoa sekä taitoa luotsata Suomen valtiolaivaa ja nyt viime vuosina sitä kokemusta, joka hänelle on kertynyt yritysmaailmasta.

 

Olen Matti Vanhasen fb-kaverina seurannut postauksia, joita hän on sosiaalisessa mediassa julkaissut – postaukset ovat olleet harkittuja ja ne ovat porautuneet maamme talousongelmien ytimeen.

 

 

*************

 

 

Sain Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö ry:n puheenjohtajana olla isäntänä toimitusjohtaja Vanhaselle, kun hän piti asiantuntevan esityksen kunnallisjärjestömme syyskokouksessa 6.11.2013.

 

Laadin tilaisuudesta jutun, jonka julkaisin tällä saitilla 8.11.2013.

 

Juttu löytyy, kun googlaa vaikkapa näin:

 

”Esko Erkkilä Matti Vanhanen”

 

 

Kiitän Matti Vanhasta eilisestä ilmoituksesta ja kannustan häntä ryhtymään eduskuntavaaliehdokkaaksi.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Matti Vanhanen, Perheyritysten Liitto ry:n puheenjohtaja Matti Vanhanen, Vanhasen eduskuntavaaliehdokkuus loisi valoa Suomelle,

Toimitusjohtaja Matti Vanhanen osaa analysoida nykytilannetta ja "näkee pitkälle"

Perjantai 8.11.2013 - -Esko Erkkilä-

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö ry:n syyskokousosanottajat saivat keskiviikkona todellisen tietoiskun maan talouden nykytilanteesta ja Suomen tulevaisuuden näkymistä, kun syyskokouksemme esitelmöitsijänä oli Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen.

 

Sen verran historiaa, että pohdimme lokakuussa kunnallisjärjestömme johtokunnassa syyskokouksemme ohjelmaa ja heitin ilmoille ajatuksen, että josko Matti Vanhanen.

 

Johtokuntamme jäsenet innostuivat asiasta ja sanoivat, että ”ilman muuta” sekä velvoittivat minut puheenjohtajana tiedustelemaan asiaa.

 

Soitin heti seuraavana aamuna Perheyritysten liittoon ja liiton sihteeri Liisa Forsgren tutkaili hetken toimitusjohtaja Vanhasen kalenteria ja sanoi, että Vanhasen kalenterissa on samalle päivälle menoja, mutta hän kysyy, että josko ehtisi illaksi Tampereelle. Hetken kuluttua varmistui, että Vanhanen tulee! Niin helppoa se oli.

 

 

vanhanen1

 

 

Olen muutaman kerran päässyt kuuntelemaan pääministeri Matti Vanhasen esityksiä, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun sain olla kuuntelemassa Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhasta.

Täytyy tarkentaa, että läheskään kaikki läsnäolleet eivät mahtuneet kuvaan!

 Sain tehdä työurani agribisnesmaailmassa ja osaan arvostaa toimitusjohtaja Vanhasen näkemyksiä!

 

*********


Pyrin seuraavassa lyhyesti kertomaan Vanhasen meille esittämät keskeiset näkökulmat Suomen taloustilanteesta sekä maamme tulevaisuudennäkymistä:

 

 

vanhanen2

 

 

Toimitusjohtaja Matti Vanhanen otti vahvasti kantaa palveluseteleiden puolesta.

 

Hän esitti, että kunnan myöntämät palvelusetelit olisivat kunnan palveluja ostettaessa arvoltaan 100 % ja yksityisiltä ostettaessa 90 %.

 

Tästä huolimatta Vanhanen uskoi, että yksityisten tarjoamat palvelut kävisivät hyvin kaupaksi.

 

Yksityisten tarjonta täydentäisi Vanhasen mielestä kunnan palvelutarjontaa ja loisi yksityiselle puolelle uusia työpaikkoja.

 

Vanhanen näki, että palvelusetelijärjestelmää voitaisiin ulottaa jopa koulutukseen saakka – perusopetukseen ei, mutta täydennyskoulutukseen kyllä!

 

 


vanhanen3

 

Pidin erityisesti toimitusjohtaja Vanhasen esityksen siitä osiosta, jossa hän esitti voimakasta kritiikkiä Suomen vallitsevaan kauppapaikkojen kaavoitukseen, maapolitiikkaan sekä siihen, että kaupunkisuunnittelua suorittavat arkkitehdit ”hyväksyvät” kauppapalatseiksi ainoastaan kivestä ja lasista rakennetut suuret sekä kalliit monumentit.

 

Vanhanen patisti, että myös peltihallityyppiset halpakaupparatkaisut pitäisi hyväksyä, vaikka ne eivät kaupunkikuvallisesti olisikaan niitä, joita arkkitehdit olisivat hyväksymässä.

 

 

vanhanen4

 

Nettikaupan laajenemista Vanhanen piti todennäköisenä. Hän on kierrellyt eri puolilla maailmaa ja povasi, että nettikauppa tulee aivan lähiaikoina etenemään myös Suomessa vahvoin harppauksin eteenpäin.

 

Nettikaupan laajeneminen asettaa suuria haasteita suomalaisille ostosparatiiseille ja ne ovat vaarassa jäädä kylmiksi, kun nettikauppa rynnistää eteenpäin!

 

 

vanhanen5

 

 

Toimitusjohtaja Matti Vanhanen näki, että Suomessa ei ole havaittavissa ruohonjuuritason aitoa kasvua. Tulevaisuudennäkymät ovat pessimistisiä.

 

 

”Emme ole päässeet kiinni maailmalla orastavaan kasvuun”…

 

…tiivisti Matti Vanhanen

 

 

Julkisen talouden osuus kansakunnan bruttokansantuotteesta on kestämättömällä tasolla – tähän Vanhasen näkemykseen on helppo yhtyä. Vanhasen näkemyksen arvostaminen on helppoa minulle, joka olen koko työurani ajan hankkinut leipäni tyystin muualta, kuin julkisesta taloudesta! Ei päivääkään veronmaksajien rahoilla!

 

 

vanhanen6

 

 

Vanhanen evästi kaikkien puolueiden poliitikkoja, että seuraavissa vaaleissa ei kannata luvata katteettomasti, sillä olemme kovaa vauhtia luisumassa Välimeren maiden tasolle kansantalouden kehittymisessä.

 

Toimitusjohtaja Matti Vanhanen totesi, että julkisen talouden tasapainottaminen vie parhaassakin tapauksessa 4 tai ilmeisesti 8 vuotta, mutta kymmenen vuotta on hänen mielestään liian pitkä aika.


Nyt solmittuja äärimaltillisia työehtosopimuksia pitäisi jatkaa siihen saakka, kunnes Suomessa päästään 5 – 6 %:n työttömyysasteen tasolle.

 

 

vanhanen7

 

 

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinnettä toimitusjohtaja Vanhanen syytti ”vastuuttomasta pölhöpopulismista”, kun tämä julkisuudessa vaati kuntien pääsemistä kiinni pääomaverotulojen verotukseen.

 


 

vanhanen8

 

 

Matti Vanhanen totesi, että Suomen ongelmat ovat pääosin kotoperäisiä ja sen vuoksi ne pitää myös kotoperäisesti ratkaista.

 

Tässä joudun toteamaan, että olen minäkin elänyt harhakuvitelmissa, kun olen uskonut hallituksen jatkuvaa tolkuttamista Suomen talousongelmien olevan maailmalla vallitsevan tilanteen syytä.

Olen uskonut vääriä oppimestareita – Jyrki Kataista (kokoomus), Jutta Urpilaista (SDP), Paavo Arhinmäkeä (vasemmistoliitto), Ville Niinistöä (vihreät), Carl Haglundia (RKP) ja Päivi Räsästä (kristillisdemokraatit)!

Heikko lohdutus on, että en ole ainoa, joka on uskonut noiden kuuden puheita!

 

 

vanhanen9

 

 

Keskustan Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja Timo Hanhilahti kysyi, että olisiko suomalaisten tiedontason kohottamiseksi esim. sappikivileikkauksen laskussa eriteltävä toimenpiteestä yhteiskunnalle aiheutuneet kustannukset ja alarivillä sitten todettava, että asiakas maksaa tonnien suuruisesta laskusta vaikkapa 18,00 euroa!

 

Aiheellinen kysymys.

 

 

************

 

 

Kirjaan vielä ranskalaisin viivoin joitain aihepiirejä, joita toimitusjohtaja Matti Vanhanen käsitteli esityksensä kysymysosiossa:

 

 

  • Matti Vanhanen: Meillä ei ole välineitä, että pystyisimme ennustamaan millaisia tarpeita työelämässä on kymmenen vuoden kuluttua
  • Matti Vanhanen: Oppisopimuskoulutus on Suomessa tukahdutettu (toisin kuin esim. Saksassa)
  • Matti Vanhanen: Ruotsissa on osattu luoda maailmalla menestyviä brändejä paremmin kuin Suomessa
  • Matti Vanhanen: On muistettava, että Suomi saa Ruotsista talouteensa vetoapua – Ruotsissa on monipuolisempi tuotantorakenne kuin Suomessa
  • Matti Vanhanen: Toivon, että Suomessa joskus keksittäisiin matkapuhelin ja pidettäisiin sen omistus Suomessa
  • Matti Vanhanen: Muutama pelimaailman häkkyräpää ei Suomen taloutta nosta
  • Matti Vanhanen: Useissa maissa toimivat suomalaiset yritykset pystyvät jatkuvasti bechmarkkaamaan (=vertailemaan) omassa piirissään, että missä maissa tuotantoa kannattaa harjoittaa. Ne eivät voi vedättää pääkonttorimaidensa puolesta, että missä maassa tuotantoa jatketaan.

 

 

************

 

Sain syyskokouksessamme yksimielisen tuen, että jatkan Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö ry:n peräsimessä myös vuonna 2014.

 

Kiitin toimitusjohtaja Matti Vanhasta mielenkiintoisesta syyskokousesityksestä ja kerroin aamulla Vanhasen sihteerin kanssa käymästäni puhelinkeskustelusta.

 

Kun varmistelin Vanhasen saapumisen syyskokoukseemme, sihteeri kertoi, että Vanhanen saapuu varmasti.

 

Samalla sihteeri mainitsi, että Vanhanen saapuu töihin aina iloisena ja sinä aamuna hän oli ollut erityisen iloinen, kun Keimolan kohdalla tietyöt ovat päättyneet ja nyt Nurmijärveltä pääsee ajamaan satasta ohi Keimolan.

 

Kerroin sihteerin kanssa käymäni keskustelun kiitosteni yhteydessä ja näin, että Matti Vanhanen oli todella tyytyväinen, kun Keimolan tietyöt ovat vihdoinkin historiaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Toimitusjohtaja Matti Vanhanen, Perheyritysten liitto, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen, Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö, Timo Hanhilahti, Keskustan Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja Timo Hanhilahti.

Betoniteollisuuden tilauskannan romahtaminen ja ex-pääministeri Matti Vanhasen näkemykset povaavat Suomelle vaikeita aikoja

Perjantai 23.11.2012

Betoniteollisuuden muutokset kielivät ensimmäisenä rakennusalan näkymistä.

 

Viime aikoina betoniteollisuuden tarjous- ja tilauskannat ovat suorastaan romahtaneet.

 

Kehitys merkitsee, että rakennusalalla on varauduttava suuriin vaikeuksiin.


**********

 

Rakennusalan heikkoja näkymiä ja siitä seuraavia useiden ongelmien ilmestymistä tukee ex-pääministeri Matti Vanhasen perin pessimistinen näkemys Suomen talouskasvusta.

 

Viralliset ennusteet lupaavat ensi vuodelle yhden prosentin talouskasvua.

 

Vanhanen koki poliittisen uransa aikana kaksi lamaa ja kun hän pitää mahdollisena ensi vuodelle selkeästi miinusmerkkistä kehitystä, on hänen näkemyksensä otettava vakavasti.

 

Perheyritysten liiton toimitusjohtajan näkemyksiä kuunnellessa on toki muistettava lähdekritiikki.

 

Vaikka Vanhasen puheita tarkastelisi kuinka tiheän lähdekritiikin saattelemana, on hänen näkemyksilleen annettava arvoa.

 

En halua olla ”pahanilman lintu” vaan realisti, kun muistutan Vanhasta mukaellen, että ensi vuonna Suomen talouskasvu voi hyvinkin valua miinukselle 5 % tai jopa enemmän.

 

Kuten jo totesin, viralliset ensi vuoden ennusteet perustuvat yhden prosentin kasvulle.

 

On todennäköistä, että eduskunta hyväksyy joulukuussa ensi vuoden budjetin yhden prosentin talouskasvuennusteella.

 

Haluan jo tässä vaiheessa kysyä, että syyllistytäänkö tässä eduskunnan tietoiseen harhaanjohtamiseen, sillä mielestäni jokainen voi jo nyt nähdä, että ensi vuosi ei ole kansantalouden kannalta kasvun vuosi.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: betoniteollisuus, ex-pääministeri Matti Vanhanen, Perheyritysten liitto, talousennuste vuodelle 2013,

Matti Vanhanen yllätti jälleen

Maanantai 28.6.2010 - -Esko Erkkilä-

Perheyritysten liiton hallitus on kokouksessaan 23.6. klo 17 päättänyt kutsua liiton uudeksi toimitusjohtajaksi Matti Vanhasen.

Toimitusjohtajan tehtävät Vanhanen ottaa vastaan syyskuussa.

On hienoa, että politiikassa kannuksensa hankkinut henkilö siirtyy liike-elämän palvelukseen. Mielestäni se on suuri luottamuksen osoitus Matti Vanhasen toiminnalle - poliittisia broilereita meillä on kaikissa puolueissa liiankin kanssa.

- Saamme Vanhasesta liitolle aktiivisen ja yhteistyökykyisen toimitusjohtajan, joka tulee edistämään perheyritysten toimintaympäristön myönteistä kehittymistä Suomessa ja Euroopassa, toteaa Perheyritysten liiton puheenjohtaja Anne Berner.

Matti Vanhanen toteaa, että hän ottaa uuden tehtävän vastaan suurella mielenkiinnolla.

- Uskon voimakkaasti kotimaiseen omistajuuteen ja kykyymme kehittää suomalaista hyvinvointia vahvojen kotimaisten yritysten avulla. Toivon, että voin tehtävässä rakentaa sellaista yhteistyötä, jota tarvitsemme menestyäksemme yhä kovenevassa globaalissa kilpailussa, toteaa Vanhanen.

Myönnän, että Perheyristysten liitto on minulle uusi tuttavuus, vaikka luulin jotain liike-elämän järjestöistä tietävänikin.

Osa Perheyritysten liiton jäsenyrityksistä sekä hallinnossa toimivista ovat minulle tuttuja. Arvostan tuntemieni yritysten ja tuntemieni vastuuhenkilöiden toimintaa. Olen iloinen, että liitto saa valovoimaisen toimitusjohtajan.

Toivotan Perheyritysten liitolle ja sen vastavalitulle toimitusjohtaja Matti Vanhaselle menestystä tulevissa taistoissa!

-Esko Erkkilä-

 

PS. Kannattaa poiketa www.perheyritystenliitto.fi -nettisivuilla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Matti Vanhanen, Perheyritysten liitto, Anne Berner