Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Sortavalassa sijaitseva Runonlaulaja-patsas jäi luovutetulle alueelle!

Perjantai 1.3.2024 - -Esko Erkkilä-

Helmikuun 28. päivänä olleen Kalevala-päivän kunniaksi voidaan todeta, että luovutetun Karjalan alueelle jäi useita merkittäviä suomalaisia kulttuuriaarteita ja eräs niistä on Sortavalassa sijaitseva…

 

 

shemeikkasortavalassa.JPG

 

….Runonlaulaja-patsas.

 

 

Patsas on kuvanveistäjä Alpo Sailon tekemä ja se paljastettiin Sortavalassa Kalevalan satavuotisjuhlan kunniaksi 29.6.1935.

 

 

Teos esittää karjalaista runonlausujaa Petri Shemeikkaa (1821 – 1915), jonka kuvanveistäjä Sailo sai aikoinaan tavata.

 

Runonlaulaja sijaitsee Hotelli Seurahuoneen ja Suomen Pankin Sortavalan konttorin rajaamalla puistoalueella, jota nykyisin kutsutaan Väinämöisenpuistoksi.

 

Olen monesti poikennut Runonlausuja-patsaalla, mutta tulevista käynneistä ei ole mitään tietoa!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sortavalassa sijaitseva Runonlaulaja-patsas jäi luovutetulle alueelle!, Runonlaulaja-patsas, Väinämöisenpuisto; Väinämöisenpuisto Sortavalassa, Suomen Pankin talo Sortavalassa, Seurahuone Sortavalassa, Alpo Seilo, Petri Shemeikka.

Sortavalassa sijaitseva Runonlaulaja-patsas on eräs Suomen kulttuuriaarteista

Maanantai 14.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Luovutetun Karjalan alueelle jäi useita merkittäviä suomalaisia kulttuuriaarteita ja eräs niistä on Sortavalassa sijaitseva…

 

 

IMG_0746.JPG

 

…Runonlaulaja-patsas.

 

 

Patsas on kuvanveistäjä Alpo Sailon tekemä ja se paljastettiin Sortavalassa Kalevalan satavuotisjuhlan kunniaksi 29.6.1935.

 

 

 IMG_0745.JPG

 

Teos esittää karjalaista runonlausujaa Petri Shemeikkaa (1821 – 1915), jonka kuvanveistäjä Sailo sai aikoinaan tavata.

 

Runonlaulaja sijaitsee Hotelli Seurahuoneen ja Suomen Pankin Sortavalan konttorin rajaamalla puistoalueella, jota nykyisin kutsutaan Väinämöisenpuistoksi.

 

 

Sortavala on useinkin ”läpikulkupaikka”, kun kuljetaan syvemmälle Venäjälle tai tullaan sieltä pois.  Pyrin kuitenkin aina Sortavalassa poikkeamaan Runonlaulaja-patsaalla ja nyt toivon, että rajat taas avautuisivat!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sortavalassa sijaitseva Runonlaulaja-patsas on eräs Suomen kulttuuriaarteista, Sortavala, Alpo Seilo, Runonlaulaja-patsas, Petri Shemeikka,

Nyt vauhtia, jotta Tampereelle saadaan Lotta Svärd-patsas

Tiistai 19.11.2019 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi eilisessä talousarviokokouksessaan Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa Ilkka Sasin tekemän ponsiehdotuksen, että Tampereelle pitää saada Lotta Svärd-patsas.

 

Kannatan lämpimästi Ilkka Sasin ehdotusta!

 

 

Lappeenrannassa on Nina Sailon tekemä Lotta Svärd-patsas, mutta Tampereelle tarvitaan sama-aiheinen taideteos kunnioittamaan lottien tekemää työtä.

 

 

Nina Sailo o.s. Stünkel (1906 – 1998) oli kuvanveistäjä itsekin ja kuvanveistäjä Alpo Sailon (1877 – 1955) oppilas ja puoliso.

 

 

 

alposailovainamoinen.JPG

 

 

Itse arvostan Alpo Sailon veistoksista eniten Sortavalassa sijaitsevaa ”Runonlaulaja” –patsasta, joka paljastettiin Sortavalassa Suomen Kansalliseepoksen Kalevalan satavuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 1935.

 

Patsaan mallina on ollut karjalainen runonlaulaja Petri Shemeikka – minulla ei koskaan ole Sorvalassa niin kiire, ettenkö ehtisi poikkeamaan Runonlaulaja-patsaalla.

 

 

Nyt vaan töpinäx, jotta Tampereelle saadaan Lotta Svärd-patsas!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nyt vauhtia jotta Tampereelle saadaan Lotta Svärd-patsas, Lotta Svärd, Lotta Svärd-patsashanke Tampereelle, Nina Sailo, Alpo Sailo, Runonlaulaja-patsas Sortavalassa, Petri Shemeikka, Nina Sailo o.s. Stünkel,

Sortavalassa pitää aina olla aikaa, jotta ehtii poiketa "Runonlaulaja" -patsaalla!

Keskiviikko 7.8.2019 - -Esko Erkkilä-

Taannoisella Kyröläismatkallamme poikkesimme kahdestikin Sortavalassa - mennessämme kohti Petroskoita ja palatessamme Aunuksesta kohti Käkisalmea.

 

 

Menomatkalla olimme liikkeellä kovin myöhäistunteina ja kun yövyimme Piipun Pihassa, en lähtenyt illalla enää Sortavalan keskustaan.

 

 

Paluumatkalla oli olevinaan myös kiire ja pysäköimme bussimme Sortavalan torin äärelle, josta on muutama sata metriä Sortavalan keskustaan.

 

 

 

IMG_3063.JPG

 

 

Sortavalan ykköskohde on mielestäni ”Runonlaulaja” –patsas ja sen luokse kiirehdin myös nyt.

 

 

 

IMG_3066.JPG

 

 

Runonlaulajan patsas on kuvanveistäjä Alpo Sailon veistos, joka paljastettiin Sortavalassa Kalevalan satavuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 1935. Patsaan mallina Sailo käytti karjalaista runonlaulaja Petri Shemeikkaa (1821 – 1915), jonka Sailo oli tavannut aikaisemmin henkilökohtaisesti.

 

 

Veistoksen tekemisessä Sailoa auttoi hänen oppilaansa Nina Stynkel, josta muutamaa vuotta myöhemmin tuli Sailon puoliso.

 

 

IMG_3067.JPG

 

 

Kannustan, että Sortavalassa käydessänne poikkeatte Alpo Seilon veistämän ”Runonlaulaja” – patsaan äärellä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kyröläismatka2019, Sortavala, Piipun Piha, Alpo Sailo, Nina Stynkel, Petri Shemeikka, Runonlaulaja, Runonlaulaja-patsas,

Runonlaulaja-patsas on aina nähtävä, kun käyn Sortavalassa!

Sunnuntai 14.7.2019 - -Esko Erkkilä-

Taannoisella Kenraalin vetämällä Kyröläismatkalla saimme käydä kahdestikin Sortavalassa eli 4.7.2019 ja 7.7.2019.

 

 

Menomatkalla saavuimme Sortavalaan iltamyöhään ja kun yövyimme keskustasta lähes kilometrin etäisyydellä sijaitsevassa Piipun Pihassa, en viitsinyt kävellä tapaamassa Runonlaulaja- patsasta.

 

 

Tiukkaa tapaaminen teki paluumatkallakin, sillä bussimme pysäköi Hotelli Sortavalan läheisyyteen, josta matkaa on ”hyvän matkaa” Sortavalan keskustaan Kolmikulmanpuistoon, jonka nykyinen nimi on Väinämöisenpuisto.

 

 

Lujaa kiirehtien ehdin kuitenkin käymään tapaamassa Runonlaulaja-patsasta!

 

 

 

IMG_3063.JPG

 

 

Runonlaulaja-patsas on kuvanveistäjä Alpo Sailon veistos, joka paljastettiin Suomen kansalliseepoksen Kalevalan satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Sortavalassa vuonna 1935. Patsaan mallina oli karjalainen runonlaulaja Petri Shemeikka (1821–1915), jonka Sailo oli aikaisemmin tavannut henkilökohtaisesti.

 

 

 

Kuvanveistäjä Alpo Seilon värikkääseen elämään pääsee tutustumaan, jos googlaa ”Alpo Sailo”!

 

 

 

Olen tyytyväinen, että tälläkin matkallamme pääsin näkemään Alpo Sailon ”Runonlaulaja”-patsaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kyröläismatka2019, Kyröläismatka, Sortavala, Alpo Sailo, Petri Shemeikka, Väinämöisenpuisto, Sortavala, Kolmikulmanpuisto, Kolmikulmanouisto Sortavalassa, Piipun Piha, Piipun Piha Sortavalassa,