Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Huligaanit olivat eilen sytyttäneet omakotiyhdistyksemme paperinkeräyskontin tuleen!

Keskiviikko 23.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Olemme Palokallion Omakotiyhdistys ry:nä aikoinaan hankkineet asukkaidemme käyttöön paperinkeräyskontin, jonka tyhjennyksestä huolehtii Keskisen keräys ja kuljetus Oy.

 

 

IMG_6638.JPG

 

Kontti sijaitsee omakotitaloamme vastapäätä kadun toisella puolella ja se on töherryksiä lukuun ottamatta saanut olla rauhassa, mutta eilen jotkut älypäät olivat sytyttäneet sen sisällä olleet jätepaperit tuleen.

 

IMG_6642.JPG

 

Palokunta kävi pillit soiden sammuttamassa kytevän ja runsaasti savua aikaansaaneen tulipalon.

 

Kaikkea ne vatipäät saavat aikaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Huligaanit olivat 22.11.2022 sytyttäneet omakotiyhdistyksemme paperinkeräyskontin tuleen!, Palokallio, Palokallion Omakotiyhdistys ry, vatipäät, huligaanit, Pirkanmaan Pelastuslaitos, Keskisen keräys ja kuljetus Oy,

Kahdesta on vara valita!

Sunnuntai 20.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Eduskuntavaalien äänestyspäivä on sunnuntaina huhtikuun 2. päivä ensi keväänä.

 

Ehdokasasettelu on monen puolueen osalta jo valmis ja Keskustan Pirkanmaan piirin osalta saimme eilen järjestetyssä piirikokouksessa päivitetyn tilanteen Keskustan osalta.

 

Piirikokous järjestettiin Orivedellä ja olin mukana hieman yli täyden työpäivän verran eli aamuyhdeksästä iltapäivä puoli kuuteen saakka – olin virallinen kokousedustaja puheenjohtamani Keskustan Etelä-Tampereen paikallisyhdistyksen puheenjohtajana.

 

Piirikokous tavallaan aloitettiin aamukymmeltä Oriveden torilla järjestetyllä toritapahtumalla, jossa ministerivieraanamme oli maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

 

*****************

 

IMG_6544.JPG

 

Omalta osaltani tilanne on hyvin hallinnassa, sillä niiden kansanedustajaehdokkainen määrä on jo supistunut kahteen, joista aikanaan tulen valitsemaan sen, joka saa ääneni!

 

Ehdokasehdokkaani ovat kansanedustaja Arto Pirttilahti ja Euroopan keskuspankissa työskentelevä lakimies Petra Schultze Steinen, jotka yhdessä ministeri Kurvisen kanssa sain kamerani linssin eteen eilen Oriveden torilla!

 

Toivon, että Arto ja Petra saavat huhtikuussa kansanedustajamandaatin Pirkanmaalta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kahdesta on vara valita!, Eduskuntavaalit 2.4.2023, Keskustan kansanedustajaehdokkaat Pirkanmaalta vuonna 2023, kansanedustaja Arto Pirttilahti, agrologi Arto Pirttilahti, Euroopan keskuspankin lakimies Petra Schultze Steinen, Petra Schultze Steinen,

Eilen oli synkkä päivä pirkanmaalaiselle elintarviketeollisuudelle!

Lauantai 19.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaalainen ja jopa koko suomalainen elintarviketeollisuus koki eilen kovia, kun Saarioinen Oy:n Sahalahdella sijaitseva ja nykyisin Atria Oyj:n omistaman siipikarjanlihanjalostustehtaan toiminta on tullut tiensä päähän.

 

Lopputulos oli ennakoitavissa, kun Atria aikoinaan osti Saarioisten broilerlihanjalostuksen, mutta aina tuollainen ratkaisu tekee kipeää.

 

Saarioinen onnistui luomaan Sahalahdelle ja erityisesti Sahalahden Pakkalankylään tiiviin broilerlihantuotantoon keskittyneen kyläyhteisön – toki broilertiloja on laajemmaltikin kuin Pakkalassa.

 

Sain aikoinaan olla vastuuhenkilönä, kun työnantajani Rehuraisio Oy toimi rehuntoimittajana Saarioinen Oy:n sopimustuottajille.

************************

 

Saarioinen Oy:llä oli tiukka ote sopimustuottajiinsa, mutta sopivasti luovimalla saimme rehuntoimittajana olla yhteydessä myös suoraan tuottajiin.

 

Saarioinen Oy:n ja Rehuraisio Oy:n välisen yhteistyön kruununa oli aikoinaan Jyväbroiler-tuotemerkin luominen, jossa Saarioinen tarvitsi luotettavan ja pitkämielisenkin rehutoimittajan.

 

Jyväbroiler oli ensimmäinen broilertuote, jonka ruokinnassa raaka-aineina olivat ainoastaan kasvisperäiset raaka-aineet. Olimme siis aikaamme edellä.

 

Jyväbroilerin kehitystyössä saattui ongelmiakin, sillä jokunen broilerparttia  jouduttiin epäonnistuneen ruokinnan vuoksi toimittamaan Honkajoki Oy:lle.

 

Sinänsä arvostan Atrian toimintaa lihanjalostusyrityksenä, mutta surullinen olen Sahalahden tehdasyksikön lopettamisesta!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Oli synkkä päivä pirkanmaalaiselle elintarviketeollisuudelle!, pirkanmaalainen elintarviketeollisuus, elintarviketeollisuus, Jyväbroiler, Saarioinen Oy, Atria Oyj, Sahalahden Pakkalankylä, Rehuraisio Oy, Jyväbroilerin kehittäminen,

Pahalta näyttää taas!

Perjantai 11.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Fingrid suunnittelee uutta voimajohtoyhteyttä Kristiinankaupungin ja Nokian välille.

 

Hanketta koskeva ympäristövaikutusten arviointimenettely on käynnistynyt, kun arviointiohjelma on toimitettu Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle lokakuussa 2022.

 

MTK Pirkanmaa järjesti eilen teams-kokouksen asian tiimoilta ja osallistuin tuohon kokoukseen.

 

Tilanne näyttää pahalta Maatalousyhtymä Erkkilän eli synnyinkotini osalta, sillä uusi linja tulee kulkemaan maidemme läpi.  Hyvää - jos tässä nyt pätkääkään on hyvää – on se, että kaavailtu linja tulisi kulkemaan aikaisemmin raivatun voimalinjan linjausta pitkin.

 

Metsässä linjalta on pysyvästi poistettava koko puusto 42 metrin leveydeltä ja sen lisäksi linjan molemmin puolin on 10 metrin oheisvyöhyke, jossa puita saa kasvattaa vain tavallista lyhyemmiksi eli metsässä haittaleveys on 62 metriä!

 

Odottelen tarkempia tietoja!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pahalta näyttää taas!, Fingrid Oy, voimajohtoyhteys Kristiinankaupungin ja Nokian välille, Viljakkala, MTK-Pirkanmaa, MTY Erkkilä,

Ryhdikäs päätös Katariina Pylsyltä!

Torstai 13.10.2022 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Agrologit ry:n puheenjohtaja ja Pirkanmaan aluevaalien keskustalainen ääniharava…

 

 

katariinapylsy.JPG

…Katariina Pylsy kertoi eilen tehneensä päätöksen, että ei asetu ehdokkaaksi ensi kevään eduskuntavaaleissa.

 

 

Katariina kertoi keskittyvänsä luottamushenkilöpostiinsa Hämeenkyrön kunnanvaltuustossa sekä Pirkanmaan aluevaltuustossa.

 

 

Katariinan päätös alentaa ehdokaspohdintojeni määrän kahteen henkilöön, mutta siitä huolimatta arvostan Katariinan päätöstä – toivon listoille pätevää tamperelaista ehdokasta.

 

Mielipiteeni vaalien ehdokkuuksista myötäilee Katariinan päätöstä ja toivoisin, että varsin monet henkilöt noudattaisivat hänen linjaustaan ja keskittyisivät vain muutamien luottamushenkilöpestien tavoitteluun!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ryhdikäs päätös Katariina Pylsyltä! Katariina Pylsy, Hämeenkyrön kunnanvaltuutettu Katariina Pylsy, Pirkanmaan aluevaltuutettu Katariina Pylsy, Pirkanmaan Agrologit ry, Pirkanmaan Agrologit ry:n puheenjohtaja Katariina Pylsy,

Kyröskosken Ponnen sarjakilpailut olivat avoinna myös VU-45:n jäsenille!

Maanantai 30.5.2022 - -Esko Erkkilä-

Kyröskosken kuulakarnevaalit järjestettiin viime perjantaina eli 27.5.2022 jo 50. kerran.

 

En ollut paikalla, mutta seurasin aktiivisesti karnevaalien ennakkopöhinää ja myös tuloksia.

 

Kuulakarnevaalien yhteydessä liikuntaneuvos Matti Yrjölä sai Pro Pirkanmaa -mitalin maakunnan hyväksi tekemästään urheilu- ja liikuntatyöstä.

 

****************

 

Olin 1960-luvun alkupuoliskolla innokas osanottaja yhdessä siskoni kanssa Kyröskosken Ponnen järjestämissä sarjakilpailuissa, jotka järjestettiin Kyröskosken urheilukentällä.

 

Kuljimme polkupyörillä sen 15 kilometrin matkan, joka oli kotoamme suuntaansa Kyröskoskelle.

 

*************

 

Sarjakilpailuissa oli jokseenkin aina lajina miesten kuulantyöntö ja silloin sain läheltä seurata Matti Yrjölän työskentelyä kuularingissä sekä sen ulkopuolella.

 

Matti Yrjölä oli jokaisella kerralla lajissaan ylivoimainen, mutta siitä huolimatta hän keskittyi jokaiseen työntökertaansa täydellä teholla.

 

Yrjölä riisui verryttelypukunsa myttyyn kuularingin taakse, otti silmälasit päästään, laittoi ne vaatemyttynsä päälle, siirtyi kuularinkiin ja pukkasi pakitustyylillä kuulansa pitkälle.

 

Matti Yrjölä otti jokaisen työntönsä tosissaan ja tällä hän loi pohjaa mm. sille, että hän on tehnyt 15. kertaa Suomen ennätyksen kuulantyönnössä!

 

Onnittelut Pro Pirkanmaa-mitalista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kyröskosken Ponnen sarjakilpailut olivat avoinna myös VU-45:n jäsenille!, Kyröskosken Ponsi, Viljakkalan Urheilijat-45, Matti Yrjölä, liikentaneuvos Matti Yrjölä, Pro Pirkanmaa-mitali, kuulantyöntäjä Matti Yrjölä, Kuulakarnevaalit,

Valheiden verho on avattu!

Sunnuntai 10.4.2022 - -Esko Erkkilä-

Keskustan puoluevaltuusto on puolueen korkein päättävä elin puoluekokousten välillä.

 

Puoluevaltuusto aloitti eilen kaksipäiväisen kokouksensa Vaasassa ja minäkin seurasin kokouskeskusteluja tarkasti, sillä asialistalla oli puolueen suhtautuminen Suomen Nato-kysymykseen.

 

Pirkanmaalta kokousedustajia on kymmenkunta ja seurasin heistä muutaman kokouspuheenvuoroja.

 

 

IMG_5122.JPG

 

Parkanolainen Susanne Salonen-Seppälä toi puheenvuorossaan selkeästi esille Nato-myönteisen kantansa, mutta parhaimman ja siis Nato-myönteisimmän kantansa toi esille…

 

 

IMG_5112.JPG

 

…Pilvi Kärkelä, joka totesi, että nyt valheiden verho on avattu!

 

Pilvi tarkoitti roistovaltio Venäjän toimintaa ja sitä, että nyt kaikki näemme Venäjän hylkiömäisen toiminnan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valheiden verho on avattu!, Pilvi Kärkelä, Susanne Salonen-Seppälä, Pirkanmaan Keskusta, Nato, Keskustan puoluevaltuusto 9.4.2022, roistovaltio-Venäjä, Venäjä,

Tauti sekä sota on jo koettu ja nyt uhkaa nälkä!

Lauantai 26.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Agrologit ry:n vuosikokous pidettiin eilen Ylöjärvellä ja sen kannanotossa kiinnitimme huomiota maatalous-, elintarvike- sekä huoltovarmuuteemme liittyviin seikkoihin.

 

Kannanottomme tässä:

 

Huoltovarmuus - omavaraisuus

 

 

Nykyinen tilanne vaatii suurta kansallista ja kansainvälistä yhtenäisyyttä sekä vakautta.

 

Olemme kokeneet / kokemassa pandemian kaikkine heijastusvaikutuksineen ja nyt myös sodan; kohtaamme asioita, joita on syytä tarkentaa, muuttaa tai jopa rakentaa uudelleen.

 

Maaseudun sekä maa- ja metsätalouden merkitys ja osuus on perusturvallisuuden ja perustuotannon osalta heijastusvaikutuksineen erittäin suuri.

 

Hinta- ja kustannuspaine markkinoilla kasvavat ja muuttuvat arvaamattomalla tavalla. Se merkitsee suurta yhteiskuntavastuun uudelleenarviointia kaikilla tasoilla aina alkutuotannosta markkinoihin ja kuluttajalle asti.

 

Nyt on aika korostaa omavaraisuuden merkitystä ja tasapuolista yhteiskuntavastuun jakoa.

 

Yhteiskuntavastuu ei voi olla vain julkishallinnon tehtävä vaan myös markkinoiden ja kaupan tulee osallistua siihen. Perinteinen tukipolitiikka ei tätä asiaa ratkaise.

 

Nyt tarvitaan nopeita päätöksiä ja tekoja koko kansakunnan tulevaisuuden ja tärkeimmän elinkeinon eli maataloustuotannon pelastamiseksi.  Suomessa viljelyä ei saa rajoittaa, vaan jokainen peltolohko tulee ottaa tuotantoon, jotta huoltovarmuus ja ruuantuotanto pystytään takaamaan.

 

Vanha sanonta sanoo, että kolme asiaa tulevat peräkkäin; tauti, sota ja nälkä.

 

Olemme joutuneet kokemaan näistä peräjälkeen jo kaksi ensimmäistä; ensin korona-epidemia ja sen jälkeen Ukrainan sodan ja sen pelot.

 

Onko meidän pakko kokea myös tuo kolmaskin eli nälänhätä!  

 

*******************

 

Vuosikokouksemme päätöksellä Pirkanmaan Agrologit ry päätti tukea rahalahjoituksella Ukrainan sodan uhreja Suomen Punaisen Ristin kautta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tauti sekä sota on jo koettu ja nyt uhkaa nälkä!, Tauti on koettu, Sotaa koemme parhaillaan, Tuleeko meille nälkä?, Pirkanmaan Agrologit ry, . Tuki Ukrainan sodan uhreille, Suomen Punainen Risti,

Rajapinnoista yhdyspintoihin!

Perjantai 11.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Maaseudun Sivistysliiton Tampereen Opinto- ja Kulttuuriyhdistys järjesti 9.3.2022 Kirjastotalo Metsossa kaikille vapaan yleisötilaisuuden, jonka aiheena oli tutustuminen vast´ikään aloittaneen Pirkanmaan hyvinvointialueen toimintaan.

 

 

IMG_4960.JPG

 

MSL-Tampereen pöytästandaari.

 

***************

 

IMG_4961.JPG

 

 

IMG_4962.JPG

 

Tilaisuuden alustajana oli Pirkanmaan hyvinvointialueen Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Minna Sarvijärvi Ylöjärven Kurusta.

 

 

Pirkanmaan hyvinvointialue on uusi toimija ja sen toimintaan pystyy parhaiten tutustumaan nettimaailmassa osoitteessa

 

www.pirha.fi

 

 

Minna Sarvijärvi toivoi, että hän ja muut aluevaltuutetut saisivat palautetta maakunnan kansalaisilta ja parhaiten se tapahtuisi kirjallisesti sähköpostilla

 

etunimi.sukunimi(at)pirha.fi

 

Keskeistä valtuustoryhmän puheenjohtaja Minna Sarvijärven esityksessä oli se, että jatkossa puhuttaisiin rajapintojen tilalla yhdyspinnoista, sillä yhteistoiminnasta nyt on ensisijaisesti kyse!

 

 

IMG_4965.JPG

 

MSL-Tampereen sihteeri Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen ja  juontaja Jouni Koskela luovuttivat tilaisuuden lopuksi Minna Sarvijärvelle kukkapuskan sekä muistokirjasen!

 

 

Kiitokset MSL-Tampereelle sekä Minna Sarvijärvelle mielenkiintoisesta tilaisuudesta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rajapinnoista yhdyspintoihin!, rajapinnat, yhdyspinnat, MSL, Maaseudun Sivistysliitto, Maaseudun Sivistysliiton Opinto ja Kulttuuriyhdistys, MSL-Tampere, Pirkanmaan hyvinvointialue, www.pihra.fi, etunimi.sukunimi@pirha.fi, Minna Sarvijärvi,

Pirkanmaalla Keskusta oli aluevaaleissa selkeästi naiskomennossa

Tiistai 25.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Monien puolueiden kohdalla valitetaan ja pidetään suurena epäkohtana, että aluevaaleissa maakunnan keskuskaupunki saa päättäjistä suhteettoman suuren osuuden.

 

 

Huomenna eli keskiviikkona vahvistetaan aluevaalien tulos, mutta alustavien vaalitulosten perusteella näyttää siltä, että Keskustan osalta aluevaltuustoryhmän ”komento” on selkeästi maakunnan pitäjissä ja kärkikolmikko naisia!

 

 

Osasin ennakoida menestyjät jo 12.1.2022 julkaisemassani blogikirjoituksessa, sillä kahdeksasta läpimenneestä osasin kirjoituksessani ennakoida oikein kuusi eniten ääniä saanutta.

 

 

Aluevaltuutetuiksi Keskustan riveistä nousevat:

 

  • Katariina Pylsy Hämeenkyröstä 1.089 ääntä

  • Hanna Holma Kangasalta 961 ääntä

  • Minna Sarvijärvi Ylöjärveltä 890 ääntä

  • Pertti Hakanen Sastamalasta 765 ääntä

  • Petra Schulze Steinen Valkeakoskelta 720 ääntä

  • Linda Lähdeniemi Punkalaitumelta 678 ääntä

  • Klaus Myllymäki Parkanosta 677 ääntä

  • Marjo Mäkinen-Aakula Orivedeltä 660 ääntä

 

Myös kaikki keskustalaiset varavaltuutetut ovat kotoisin maakuntapitäjistä:

 

  • Reijo Koskela Virroilta 653 ääntä

  • Arto Lampinen Mänttä-Vilppulasta 632 ääntä

  • Heidi Tanhua Virroilta 558 ääntä

  • Matti Äijö Ikaalisista 541 ääntä

  • Jouni Neste Ruovedeltä 433 ääntä

  • Mervi Pulkkinen Akaalta 419 ääntä

  • Ville Tirkkonen Urjalasta 410 ääntä

  • Sari Hassi Sastamalasta 396 ääntä

 

Aluevaaleja kutsutaan myös hyvinvointialuevaaleiksi ja maakuntavaaleiksi – Keskustan osalta vaalit olivat suurimmassa määrin maakuntavaalit!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkanmaalla Keskusta oli aluevaaleissa selkeästi naiskomennossa, Pirkanmaalla Keskustan aluevaltuutetut ja varavaltuutetut ovat maakunnasta, Katariina Pylsy, Hanna Holma, Minna Sarvijärvi, Pertti Hakanen, Petra Schulze Steinen, Linda Lähdeniemi,

Aluevaaleissa voi äänestää jo tänään!

Keskiviikko 12.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Maamme ensimmäiset aluevaalit alkavat tänään, sillä ennakkoäänestyspaikkojen ovet avautuvat aamusella.

 

Tarkoitukseni on aamupäivän aikana käydä ennakkoäänestyspaikalla ja huolehtia, että olen mukana päätöksenteon korkeimmalla paikalla eli äänestäjänä.

 

 

Monet kantavat huolta, että hyvinvointialueilla päätöksenteko keskittyy maakuntakeskuksiin.  Tulen toimimaan tätä suuntausta vastaan ja siihen minulla on tärkeänä syynä sekin, että Pirkanmaalla maakunnassa on useita hyvin tuntemiani päteviä ehdokkaita.

 

Yhteistä noille maakunnan päteville ehdokkaille on se, että he ovat naisia eli oletan, että tänään vaalikopin yksinäisyydessä päädyn äänestämään naisehdokasta!

 

Vahvimmat ehdokkaat luottamukseni kohteiksi ovat (aakkosjärjestyksessä);

 

  • Hanna Holma Kangasalta

  • Pilvi Kärkelä Kihniöstä

  • Linda Lähdeniemi Punkalaitumelta

  • Mervi Pulkkinen Akaalta

  • Katariina Pylsy Hämeenkyröstä

  • Minna Sarvijärvi Kurusta

  • Petra Schulze Steinen Valkeakoskelta

 

Suosittelen vahvasti, että myös Sinä pirkanmaalainen äänestäjä löydät tuolta listalta ehdokkaasi – toki lisään listalle myös kolme miesehdokasta eli Pertti Hakanen Sastamalasta sekä Matti Järvinen ja Antti Juva Tampereelta!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaalit 2022, aluevaalien ennakkoäänestys, Pirkanmaan aluevaalit, Katariina Pylsy, Petra Schulze Steinen, Minna Sarvijärvi, Pilvi Kärkelä, Hanna Holma, Linda Lähdeniemi, Pertti Hakanen, Matti Järvinen, Antti Juva, Mervi Pulkkinen,

Puuston vuotuinen kasvu on tehokas tapa sitoa hiiltä

Maanantai 3.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Nykyaika on mennyt melkoiseksi vouhkaamiseksi ihmisten hiilijalanjäljen tiimoilta.

 

Sitran mukaan suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki on n. 10 tonnia CO2e/asukas/vuosi (CO2e = hiilidioksidiekvivalentti).

 

Kymmenen tonnin suuruinen hiilijalanjälki tuntuu lukuna suurelta, mutta se asettuu oikeaan mittakaavaan, jos kyse on pienenkin metsälön metsänomistajasta.

 

 

IMG_4794.JPG

 

Metsäkeskuksella on Pirkanmaalla menossa ”Metsien hiilinielu kasvuun Pirkanmaalla” –hanke ja pyysin heiltä arvion Maatalousyhtymämme metsien puustoon sitoutuneen hiilen määrästä.

 

Kuvassa on kotipalstan puuston hiilivaraston arviointi ja siitä selviää, että vaatimattomalla 7,4 hehtaarin alalla vuotuinen kasvu sitoo hiiltä yhteensä 25 tonnia eli hiilidioksidiksi laskettuna 91 tonnia CO2e!

 

Maatalousyhtymämme ydinpiirissä on 9 henkilöä ja saatesanoissa hankkeen vetäjä toteaakin sattuvasti, että jo tuon palstan kasvu kompensoi ne hiilipäästöt, ”jotka noin 9 suomalaista tuottaa vuodessa”.

 

Kuvassa näkyvän kotipalstan puuston hiilivarasto on 777 tonnia!

 

Maatalousyhtymällämme on tuon kotipalstan lisäksi 2,9 hehtaarin suuruinen perämetsäkappale ja kun kolmella pojalla yhdessä sekä Rouvalla erikseen on omistuksessaan metsää, niin eipä tarvitse hiilivouhkaajien edessä kärvistellä!

 

Pitää vielä erikseen mainita, että tuon kotipalstan hiilisidonnat kattavat 28 auton käytöstä syntyvät hiilipäästöt!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Puuston vuotuinen kasvu on tehokas tapa sitoa hiiltä, hiilensidonta, CO2e = hiilidioksidiekvivalenttia, Sitra, Metsäkeskus, Metsien hiilinilu kasvuun Pirkanmaalla-hanke, Pirkanmaa, hiilivarastot, vouhkaaminen,

Aluevaaleissa voi äänestää myös naapurikunnassa asuvaa ehdokasta!

Keskiviikko 22.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Aluevaalien ehdokasasettelu on päättynyt ja nyt odotamme aluevaaliehdokkaiden ehdokasnumeroita, jotka aluevaalilautakunnat antavat huomenna eli 23.12.2021.

 

Olen kummastellut joidenkin puolueiden menettelyä, että jokaisesta kunnasta pitäisi saada ehdokkaita, sillä se ei ole lainkaan tarpeellista, koska valitut ehdokkaat edustavat koko hyvinvointialuetta.

 

Aluevaaleissa ei siis ole kuntakohtaisia ehdokkaita vaan kaikkia alueen ehdokkaita voi äänestää kaikissa hyvinvointialueiden kunnissa.

 

Huvittavaa on ollut ne joidenkin ehdokkaiden vaatimukset, että samasta kunnasta voi olla kyseisen puolueen listoilla vain yksi ehdokas – on selvää, että tuo yksi ehdokas olisi juuri tuon vaatimuksen esittänyt ehdokasehdokas!

 

****************

 

Pirkanmaan hyvinvointialueella hyvistä ja asiantuntevista Keskustan naisehdokkaista on suorastaan ylitarjontaa maakunnan ympäristökunnista.  

 

Uskon, että Tampereen ympäristökuntien naisehdokkaat tulevat yllättämään hyvällä äänisaaliillaan monet!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaaleissa voi äänestää myös naapurikunnassa asuvaa ehdokasta!, aluevaalit, hyvinvointialuevaalit, maakuntavaalit, aluevaalien ehdokasasettelu, aluevaaliehdokkaat, Keskusta Pirkanmaa, Keskustan Pirkanmaan aluevaaliehdokkaat, Pirkanmaan Keskusta,

Tänään on päivä, jolloin voin kantaa rinnassani Suomen Valkoisen ruusun ansioristiä

Maanantai 6.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Agrologit ry anoi minulle useita vuosia sitten ansiomerkkiä ja Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta päätti myöntää minulle…

 

 IMG_4538.JPG

 

…Suomen Valkoisen Ruusun ansioristin.

 

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta on perustettu valtionhoitaja Gustav Mannerheimin päätöksellä 28. tammikuuta 1919 eli ritarikunta on yli 100-vuotias.

 

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta perustettiin korvaamaan samalla päivämäärällä keskeytetyn Vapaudenristin ritarikunnan toiminta – Vapaudenristin ritarikunnan kunniamerkkejä on myöhemmin alettu jakamaan uudelleen.

 

Kunniamerkki on yrjönristi, jonka keskuksessa on hopeinen ruusu.  Ristin sakaroiden välissä on Suomen leijonan pää kohotettuine miekkoineen.

 

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan merkit on suunnitellut Akseli Gallen-Kallela ja ritarikunta on siviili- sekä sotilasritarikunta.  Ritarikunnan suurmestarina toimii tasavallan presidentti.

 

Arvostan saamaani kunniamerkkiä ja kiitän Pirkanmaan Agrologit ry:tä sen anomisesta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tänään on päivä jolloin voin kantaa rinnassani Itsenäisyyspäivä, Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta, SVR Ar, Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi, Pirkanmaan Agrologit ry, valtionhoitaja Gustav Mannerheim, Akseli Gallen-Kallela,

Nykyajan tekniikka merkitsee, että ääntenlaskijoita kokouksissa ei tarvita!

Sunnuntai 28.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Osallistuin eilen Keskustan Pirkanmaan piirikokoukseen virallisena kokousedustajana ja nyt kommentoin kokouksemme teknistä toteuttamista äänestysten osalta.

 

Kokouksemme toteutettiin hybridikokouksena eli osa osanottajista oli henkilökohtaisesti paikalla ja osa etänä kotonaan.

 

Olin henkilökohtaisesti paikalla ja myös meille oli annettu ohjeet, että kokousvarustuksena pitää olla joko tietokone nettiyhteyksillä tai puhelin vastaavilla ominaisuuksilla.

 

Oli ennakoitavissa, että kokouksessa tehdään henkilövalintoja äänestäen ja sen vuoksi kokousjärjestäjät olivatkin varautuneet vaalitoimitusten suorittamiseen WEBROPOL-palvelulla.

 

Monien kokousjärjestelyiden osalta omaan kokemusta WEBROPOL-palvelun käyttämiseltä, mutta eilen oli ensimmäinen kerta, kun sain olla mukana sen avulla toteutetuissa vaalitoimituksissa.

 

WEBROPOL-palvelu osoittautui käteväksi, nopeaksi sekä toimintavarmaksi tavaksi toteuttaa vaalitoimitukset.

 

Kokoustilamme takaosassa oli kätevä nuorimies, joka tallensi tietojärjestelmään niiden henkilöiden nimet, joita ehdotettiin valittavaksi eri vaaleissa.

 

Ehdokkaiden nimien tallentamisen jälkeen ehdokaslistat toimitettiin WEBROPOL-järjestelmällä kokousosanottajien sähköposteihin ja äänestäminen saattoi alkaa.

 

Äänestämisessä ei aikaa paljon tuhraantunut ja vaalitulokset olivat valmiit muutamassa minuutissa.

 

Piirihallitukseemme oli ehdolla yli kaksikymmentä ehdokasta, mutta kun piirihallituksen koko on vain 16 henkilöä, niin WEBROPOL-systeemi piti huolen, että kunkin osanottajan listalla sai olla vain 16 henkilön nimet!

 

Yhdenkään osanottajan äänestystä ei tarvinnut siis hylätä sen vuoksi, että hänen äänestyslistallaan olisi ollut liikaa nimiä!

 

*****************

 

Täytyyhän tähänkin juttuun saada lisättyä yksi kuva ja…

 

 

IMG_3829.JPG

 

…se on tässä!

 

Vasemmalla virallinen kokousedustaja Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen Tampereelta ja keskellä Petra Schulze Steinen sekä oikealla Pilvi Kärkelä; Petra sekä Pilvi valittiin piirihallitukseen!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nykyajan tekniikka merkitsee että ääntenlaskijoita kokouksissa ei tarvita!, WEBROPOL, hybridikokous, Pirkanmaan Keskusta, Keskusta,

Tänään on Sininen Päivä!

Perjantai 19.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Marraskuu on omistettu eturauhassyövälle ja tuohon sairauteen liittyvä kampanja huipentuu tänään vietettävään Siniseen päivään!

 

Eturauhassyöpä on suomalaisten yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain yli 5 000 ja kuolee yli 900 miestä.

 

Lähes yhtä yleisin syöpä on naisten rintasyöpä, sillä niiden esiintymisessä on vuosittain vain n. satakunnan tapauksen ero.

 

Eturauhassyövän kuolleisuus on suurempi kuin rintasyövän.

 

Vaikka eturauhassyöpää on totuttu pitämään vanhojen miesten tautina, se on työikäistenkin miesten yleisin syöpä. 

 

*******************

 

Eturauhassyöpä on tuttu minullekin, sillä sain siitä diagnoosin loppuvuonna 2001.

 

Pääsin leikkaukseen marraskuulla sen jälkeen toipuminen alkoi.

 

Toipuminen sujui hyvin, sillä osallistuin Finlandia-hiihtoon jo vuoden 2002 helmikuun viimeisessä viikonvaihteessa - …

 

 

IMG_3732.JPG

 

…tässä mitalini tuosta hiihdosta!

 

Tuo mitali on ensimmäinen eturauhassyöpäni jälkeisistä yhdeksästä Finlandia-hiihtomitalista!

 

*******************

 

Ihmettelen suuresti, että ns. asiantuntijat eivät vieläkään puolusta niitä hankkeita, jotka tähtäävät eturauhassyövän varhaishavaitsemiseen.

 

Olen elävä esimerkki eturauhassyövän varhaistoteamisen merkityksestä, kun tarkastellaan riittävän varhain aloitettujen hoitotoimenpiteiden merkityksestä taudin taittamisessa.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sininen Päivä, eturauhassyöpä, PSA-koe, rintasyöpä, Finlandia-hiihto, Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Syöpäyhdistys,

"Miksi se joka tekee eniten, saa vähiten?"

Torstai 18.11.2021 - -Esko Erkkilä-

MTK toteutti eilen valtakunnallisen kampanjan maatalouden kannattavuuskriisin johdosta.

 

MTK-Pirkanmaa toteutti kampanjan omalta osaltaan Tampereen keskustassa Jugendtorilla ja olin paikalla.

 

Mielenilmaus toteutettiin siten, että kansalaiset saivat 2,5 kiloa perunoita sekä kymmenen kananmunaa sillä hinnalla, joka niistä yhteensä maksetaan tuottajalle…

 

IMG_3698.JPG

 

… – tuo hinta oli kahdesta tuotteesta yhteensä yksi euro!

 

 

Mielenilmauksessa oli vahva panos viljakkalalaisilla, sillä…

 

 

IMG_3703.JPG

 

…”oman kylän” Jukka Niittyoja toimii MTK-Pirkanmaan puheenjohtajana ja toinen viljakkalalainen oli…

 

 

IMG_3696.JPG

 

…kananmunantuottaja Ento Oino, joka on jo kolmannen polven kananmunantuottaja Viljakkalasta.

 

Tunsin vallan hyvin Enton vaarin Lauri Oinon ja vielä paremmin hänen isänsä Ari Oinon – Ari laati aikoinaan monena vuonna Maatalousyhtymä Erkkilän veroilmoituksenkin.

 

********************

 

MTK:n mielenilmaus sai myös median kiinnostumaan tuottajien ahdingosta, sillä illan uutislähetyksessä…

 

 

IMG_3715.JPG

 

…Jukka Niittyoja sekä…

 

 

IMG_3721.JPG

 

…Ento Oino pääsivät kertomaan maataloustuottajain ahdingosta!

 

-Esko Erkkilä-

3 kommenttia . Avainsanat: "Miksi se joka tekee eniten saa vähiten?" MTK, MTK-PIrkanmaa, Jukka Niittyoja, Ento Oino, Viljakkala,

Koronatilanteen kehittyminen antaa aihetta syvään huoleen!

Keskiviikko 10.11.2021 - -Esko Erkkilä-

On tosiasia, että koronatilanne on kehittymässä huonoon suuntaan ja syynä on päättäjien löperö suhtautuminen asiaan.

 

Pirkanmaa ns. ”koronanyrkki” piti eilen tiedostustilaisuuden ja seurasin puolisen tuntia kestäneen tilaisuuden alusta loppuun.

 

Koronanyrkki kertoi, että Pirkanmaa siirtyy leviämisvaiheeseen ja se on takapakkia vallinneeseen tilanteeseen.

 

************

 

Löperyydestä ei voi syyttää ainoastaan päättäjiä, sillä suurimmat typerykset ovat ne, jotka suhtautuvat kriittisesti koronarokotuksiin.

 

Nyt on eri tahojen kiristettävä menettelytapojaan ja vaadittava koronapassi kaikkiin sellaisiin tapahtumiin, joissa koronan leviämiselle on mahdollisuus.

 

 

Tiedän vallan hyvin, että koronan voi saada myös sellainen, joka on saanut kaksi rokotusta, mutta harvinaisempaa se on ja sairaus on lievempi.

 

Koronarokotuksesta kieltäytyminen on isku rokotuksistaan huolehtineiden naamaa vastaan ja siis täysin tuomittavaa.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Koronatilanteen kehittyminen antaa aihetta syvään huoleen!, korona, koronarokotukset, koronarakotuksista kieltäytyvät, rokotuskriittiset, Pirkanmaan koronanyrkki,

Vaskiveden taistelujen muistomerkki kertoo eräästä Vapaussodan ratkaisutaistelusta

Maanantai 25.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Olen sotahistoriassa ”erikoistunut” Talvi- sekä Jatkosodan taisteluihin, mutta toki myös Vapaussodan taistelut kiinnostavat.

 

Taannoisella ”Pitkin poikin Pirkanmaata” –matkallamme minulla oli tilaisuus poiketa Virroilla Vaskiveden taistelujen muistomerkillä.

 

Kyseinen muistomerkki ei varsinaisesti kuulunut matkaohjelmaamme, sillä yhä Vapaussota ja sen muisteleminen jakavat suomalaisia.

 

Poikkesimme matkallamme kuitenkin Virroilla Vaskivedellä…

 

 

IMG_3445.JPG

 

…RasinTuvalla kahvilla ja RasinTuvan vieressä sijaitsee Vaskiveden taistelujen muistomerkki, jolla yksikseni poikkesin.

 

***************

 

Vaskiveden taistelut käytiin Vapaussodassa 9. – 11.3.1918 ja ne päättyivät Valkoisten voittoon.

 

Vaskivedellä oli kahakoitu useaan otteeseen jo helmikuussa. Vastakkain olivat Hyvinkään punakaartin pataljoona ja joukko turkulaisia kaartilaisia sekä jääkärien Kaapo Viitaharjun ja Nikolai Rannanjärven komentamat valkoiset.

 

Taistelussa kaatui yhdeksän punaista ja viisi valkoista. Taistelu päättyi punaisten vetäytymiseen Kuruun.

 

***********

 

IMG_3447.JPG

 

 

IMG_34462.JPG

 

Aloitteen muistomerkin hankkimiseksi teki Virtain Suojeluskunta. Abraham Tanhua-Tyrkkö lahjoitti muistomerkin maapohjan ja siitä muodostettiin itsenäinen tila.

Muistomerkin suunnitteli virtolais­syntyinen arkkitehti ja rakennusopin professori Onni Tarjanne (1864-1946), joka myös lahjoitti muistomerkin yläosan.

Kivi on harmaata graniittia. Paasi ja valtakivi louhittiin Vaskiveden Asulan­kalliosta ja tamperelainen Oy Granit veisti sen paikan päällä. Yläosan valmisti Suomen Kiviteollisuus Oy Uudesta­kaupungista.

Patsaan koko korkeus on 3,17 metriä. Valtakiven korkeus on 2,15, leveys 0,86 ja syvyys 0,60 metriä. Sileäksi hiotun yläosan korkeus on 0,71 metriä.

Yläosan julkisivulla on pyöreä syvennys, jonka keskellä on leijonan pää.

 

Kivi paljastettiin 11.3.1928, Vaskiveden viimeisen taistelupäivän 10-vuotispäivänä. Patsas luovutettiin Virtain manttaali­kunnalle, jonka puolesta sen ottivat vastaan A. Sipilä, A. Tanhua-Tyrkkö ja Justus Pirttiniemi, joka myös piti vastaanottopuheen. Manttaalikunnan omistukseen patsas tuli lopullisesti 1933.

Virtain Manttaalikunta luovutti muisto­merkin 15.12.1992 Vaskiveden Nuoriso­seuran omistukseen ja hoitoon.

 

IMG_3450.JPG

 

Tampereelta on Vaskivedelle matkaa 87 kilometriä ja olen usein kulkenut tuon matkan, mutta vasta nyt pysähdyin Vaskivedellä ja tutustuin Vaskiveden muistomerkkiin sekä RasinTupaan – voin suositella poikkeamaan RasinTuvassa ja tutustumaan Vaskiveden taistelujen muistomerkkiin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vapaussota, Vapaussota 1918, Vaskiveden taistelu, Vaskiveden taistelujen muistomerkki, Virrat, Vaskivesi, RasinTupa, Pitkin poikin Pirkanmaata,

Apinan tuntevat kaikki, mutta apina ei tunne ketään!

Torstai 14.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Tuo otsikkototeamus tuli taas kerran todettua todeksi, kun viime tiistaina osallistuin yli viidenkymmenen osanottajan joukossa matkalle, jolla kiersimme Näsijärven.

 

On kai sanomattakin selvää, että se apina olin minä!

 

Kyseessä oli Juhani Viidan Viitapalvelujen toteuttama asiakasmatka ”Pirkanmaata pitkin poikin”!

 

Osanottajista kaksi tunsi minut, sillä tavatessamme huudahtivat ”Esko!” ja toinen puolestaan ”Erkkilä!”

 

Kolmas apinan kohtaama tunnistus oli, kun viimeisen matkakohteemme emäntä huudahti kohdatessamme ”Erkkilä!”

 

Toki noistakin tilanteista selvittiin, mutta varovasti ja tunnustellen piti edetä, sillä olisihan se ollut noloa tunnustaa, että nyt en tunnista!

 

Oli hieno reissu jälleen kerran ja siihen liittyvistä kohteista sekä tapaamisista joskus myöhemmin tarkemmin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Apinan tuntevat kaikki mutta apina ei tunne ketään! Viitamatkat, Pirkanmaata pitkin poikin,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »