Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Eduskunnan ns. joulurahat tuovat hyvinvointia Pirkanmaalle!

Lauantai 12.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Keskustan osallistuminen hallitukseen on ”isossa kuvassa” ensiarvoisen tärkeää, mutta tärkeää se on mm. juuri nyt, kun hallitus jakaa ns. joulurahoja eri maakuntiin.

 

Maakuntiin jaettavat joulurahat on suuruudeltaan 40 miljoonaa euroa, mutta kun ne kohdistuvat kansalaisten jokapäiväistä elämää palveleviin tarkoituksiin, ne ovat ensiarvoisen tärkeitä.

 

 artsi.jpg

Keskustan kansanedustaja Arto Pirttilahti listasi eilen ne liikennekohteet, jotka Pirkanmaalla saavat hallituksen myöntämiä joulurahoja ensi vuoden budjetista.

 

 

 

 

 • Maantie 14371, Äijännevantien kunnostus, Virrat: 400 000 euroa

 

 • Maantie 13087, Vesajärventien päällystäminen, Hämeenkyrö: 450 000 euroa

 

 • Maantie 14353, Uittosalmentie kunnostaminen, Mänttä-Vilppula: 280 000 euroa

 

 

 • Maantie 14290, Koskitie, kevyen liikenteen väylän rakentaminen välillä Romula - liikenneasema,
  Juupajoki: 200 000 euroa

 

 • Valtatie 12, valaistuksen parantaminen välillä Nokia - Sastamala: 300 000 euroa

 

 

Valtiovarainvaliokunta on budjettimietintöönsä lisäksi kirjannut ilman määrärahaosoitusta kaksi kohdetta Pirkanmaalta. Valiokunta pitää tärkeänä, että avustuspäätöksiä tehtäessä otetaan huomioon pitkään toteuttamista odottaneet kevyen liikenteen väylät Parkanossa (maantie 13332). Valiokunta pitää välttämättömänä, että vuoden 2021 aikana huolehditaan Vesilahdella sijaitsevan maantie 301 Keihonen – Suomela -välisen tielinjauksen parantamisesta.

 

 

Vaikuttava lista ja listan pääarkkitehtinä on ollut kansanedustaja, agrologi Arto Pirttilahti!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kansanedustaja Arto Pirttilahti, agrologi Arto Pirttilahti, Äijännevantien kunnostus, Vesajärventien päällystäminen, Uittosalmentien kunnostaminen, maantie 14290 Koskitie, Valtatie 12 Nokia - Sastamala, maantie 301 Keihonen - Suomela, Vesilahti,

Kolmostie on Suomen ruokatie!

Lauantai 25.1.2020 - -Esko Erkkilä-

Hämeenkyrössä tiistaina 21.1.2020 järjestetyssä suuressa kutsuvieras- ja yleisötilaisuudessa juhlittiin ns. Hämeenkyrönväylän rakennustöiden aloittamista – olin mukana tilaisuudessa!

 

 

IMG_6699.JPG

 

 

Pirkanmaan Ely-keskuksen johtaja Juha Sammallahti lanseerasi kolmostielle osuvan termin ja teeman eli

 

"Suomen ruokatie"

 

*****************

 

Runsaat neljäkymmentä vuotta elintarviketeollisuudessa työskennelleenä tunnen suomalaisen ruokamaailman hyvin ja pidän johtaja Juha Sammallahden lanseeraamaa teemaa erittäin onnistuneena.

 

Jokunen selittävä taustoitus:

 

 

 • suomalaisen elintarvikekaupan kaikkien jakeluteiden keskusvarastot sijaitsevat eteläisessä Suomessa ja kolmostien kupeessa eli sen vuoksi valtaosa kauppaliikkeiden myymistä elintarvikkeista aloittavat logistisen ketjunsa lopuksi kauppatiensä kolmostietä pitkin

 • kotimaisen lihanjalostusteollisuuden valtavirrat kulkevat Etelä-Pohjanmaalta (mm. Atria), Pohjanmaalta (mm. Snellman) ja Keski-Pohjanmaalta (mm. Pouttu) kolmostietä pitkin kaupparyhmien keskusvarastoille eli keskusvarastojen täydennykset lihanjalostusteollisuuden osalta kulkevat eteläänkin siis kolmostietä pitkin

 • Suomen suurin yksittäinen viljankäyttäjä eli Alko Oyj:n Ilmajoella sijaitseva Koskenkorvan tehdasyksikkö tukeutuu raaka-ainehankinnassaan paljolti sen varaan, että ohraa kuljetetaan Koskenkorvalle kolmostietä pitkin

 • Koskenkorvan tehtaalla syntyvät rehujakeet – kuivat ja märät – merkittävä niistä päätyy kolmostietä pitkin kotieläintilojen rehuiksi kolmostietä logistisena väylänä käyttäen

 • Raision Nokialla sijaitseva myllylaitos eli Elovena-mylly hankkii toki raaka-aineitaan Pirkanmaalta ja Satakunnasta, mutta erityisesti heikkoina suurimokauravuosina Etelä-Pohjanmaa ja jopa Pohjois-Pohjanmaan viljalakeudet ovat varmoja suurimokaurantoimittaja-alueita eli taas tätäkin kautta kolmostien termi ”Suomen ruokatie” voimistuu!

 • Suomi on jatkuvasti kauran osalta merkittävä vientimaa ja maailmalla on vahvistunut käsitys, että Vaasasta laivattu kaura on laadultaan erinomaista ja sen vuoksi Vaasasta on vuosien ja vuosikymmenten aikana muodostunut merkittävä kauran vientisatama – kolmostietähän vientikaura Vaasan satamaan kuljetetaan!

 • volyymiltään pienemmistä elintarvikealan toimijoista eräs esimerkki on Jalasjärvellä teollista toimintaa harjoittava Juustoportti, jonka bisnekselle kolmostie on elinehto

 • suomalaiselle maidonjalostusteollisuudelle kolmostie muodostaa raaka-ainehankinnassa runkoreitin

 

 

Kiitokset johtaja Juha Sammallahti kehittämästäsi kolmostietä kuvaavasta termistä

 

”Suomen ruokatie”!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomen ruokatie. Kolmostie, Atria, Snellman, Pouttu, Raisio Raision Nokian mylly, Elovena, Elovena-mylly, Alkon Koskenkorvan tehdas, Koskenkorvan rehujakeet, Juustoportti, Vaasan satama, Vaasan vientikaura, Pirkanmaan Ely-keskus,

Taitamattomat ja nopeasti vaihtuvat johtajat pystyvät ajamaan menestyvänkin yrityksen katastrofiin!

Torstai 24.10.2019 - -Esko Erkkilä-

Olen suorastaan ylpeä, että sain olla päivälleen 40 –vuotta Raision Yhtymän palveluksessa.


 
 
Tuon neljänkymmenen vuoden aikana palkkanauhassani luki monia yritysnimiä, mutta kaikille niille oli yhteistä, että kyseessä oli Raisio-konserniin kuuluva yhtiö – toki sain saneerata kaksikin Yhtymään kuuluvaa yhtiötä yritysten taivaisiin, mutta silloinkin halusin, että palkkanauhassani luki jokin Raisio Yhtymän/ Raision Tehtaat konserniin kuuluvan yhtiön nimi.
 
 
Aloitin Raisiossa vuonna 1970 ja silloin palkkanauhassani luki työnantajan kohdalla Oy Vehnä Ab.
 
 
Olin nelikymmenvuotisen Raisio-työurani aikana tiiviisti agribisneksessä, joka olikin siihen aikaan Raision keskeisin tukijalka – nyt siitä on vain muistot ja jotain hyvin pientä jäljellä.
 
 

1970-luvulla Raisiolla oli 1.000 henkilöä töissä Raisiossa, 1.000 henkilöä töissä muualla Suomessa ja 1.000 henkilöä maailmalla eli yhteensä suuruusluokkaa 3.000 henkilöä.


 
 
On suorastaan suuri farssi, että Raisio-konsernin henkilöstömäärä 31.12.2018 oli 335 henkilöä eli henkilöstömäärä on entisajoista ”pystytty” ajamaan lähes kymmenesosaan yrityksen loiston ajoista!

 
 
Raisio-konsernin tase on meidän konsernissa aikaisemmin työskennelleiden ansiosta vahva, mutta nykyjohtajat eivät ole pystyneet hyödyntämään yrityksen vahvaa tasetta esim. yritysostoin – tumpeloita kun ovat!
 
 
Raision viimeisin todellinen pääjohtaja vuorineuvos Matti Salminen jää historiankirjoihin miehenä, joka oli todellinen yritysjohtaja Raision historiassa – sain toimia Matin suoranaisena alaisena aikoinaan ja se oli työelämäni parasta aikaa.
 
 

Raision historia toteennäyttää sen, että huonon johdon alaisena yritysten kruununjalokiviinkin kuuluva yritys voi vaipua yritysmaailman roskatynnyreihin…


 
 

…- näin on käynyt Raisiolle!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, Raision Yhtymä, Raision Tehtaat Oy, Rehuraisio Oy, Melia Oy, Raision rehuteollisuus, Raisio on ajautunut yritysten roskatynnyriin, Raision Maatalousryhmä, Raiio Chemicals, Raision Myllyteollisuus, Elovena, Raision Nokian mylly, Benecol,

Suoma-tapahtumiin osallistuvien yritysten olisi syytä laajentaa tietämystään myös lähiseutujen kohteista tietämiseen!

Tiistai 24.9.2019 - -Esko Erkkilä-

Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys – SUOMA ry järjestää vuosittain kahdesti näyttelytapahtuman kohderyhmänään yritysten ja yhdistysten matkavastaavat.
 
 
Syksyisen kierroksen se toteuttaa Tampereella, Lahdessa, Turussa ja Porissa.
 
 
Keväällä messutapahtumat ovat Vaasassa, Kuopiossa, Oulussa ja Jyväkylässä.
 
 
 
Suoma käyttää kiertueensa toteuttajana Ykkösmedia Oy:tä
 
 
Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen puheenjohtajana ja matkavastaavana olen tavannut osallistua asiakkaana Tampereen tapahtumaan ja niin myös eilen, kun Ykkösmedia Oy järjesti…
 
 
 

IMG_4580.JPG
 
 
…Suoma-tapahtuman Tampereella Torni-hotellin aulatiloissa.

 
 
 
Mukana oli 86 näytteilleasettajaa ja ne muodostivat valtaosan suomalaisesta majoitus- ja kulttuuritarjonnasta.  Myös laivanvarustamot olivat kattavasti mukana.
 
 
 
 
Yritysten ja yhdistysten matkavastaavat tarvitsevat ”ainespuita” tehtävänsä suorittamiseen ja siihen Suoma- tapahtumat ovat erinomainen tietolähde.
 
 
Puutun jo tämän juttuni otsikossa erääseen haasteeseen ja se on se, että majoitus- ja ruokapalveluja tarjoavien yritysten esittelijät ovat perin kapea-alaisia tiedoiltaan, kun asiakas – mm. minä – kyselen, että minne muualle kannattaisi matkalla tutustua kuin juuri heidän ”erinomaisiin ruoka- ja majoituspalveluihin”!
 
 
Useinkin asiakas – eli vaikkapa minä – joutuu entisen kokemuksensa perusteella kyselemään tai jopa opastamaan innokasta esittelijää hänen ”pyydystään” lähellä sijaitsevien kohteiden sisältöön.
 
 
On selvää, että matkavastaavat joutuvat suunnittelemaan jäsenilleen koko matkakokonaisuuden ja siinä jokunen majoitus- tai ruokapalvelu on vain pieni osa.
 
 
 

***************


 
 
 
Kaikesta huolimatta sain eilen muutamia hyviä ideoita eläkeläisjäsentemme tutustumismatkojen järjestämiseen.
 
 
 
Otan kolme esimerkkiä:
 
 

Nokia…


 
 
…sijaitsee Tampereen kupeessa, mutta sinne matkamme ovat suuntautuneet perin harvoin.
 
 
Nokian Kesäteatteri on maakunnan kuuluisampia ja laadukkaimpia kesäteattereita, joten ehkäpä sinne jo ensi kesänä!
 
 
 
IMG_4582.JPG
 
 
Nokian kaupungin osastolla oli messutapahtuman suurin ”korruptiolahja” eli melkein mökkinaapurissamme sijaitsevan Suojärven Suklaatila Oy:n valmistama suklaalevy!

 
 
 

Eurajoki…


 
 
…on työelämän ajoilta minulle tuttu pitäjä ja niin ovat myös siellä sijaitsevat Vuojoen kartano sekä…
 
 
 
IMG_4584.JPG
 
 
…sekä TVO:n ydinvoimala.

 
 
TVO:n ydinvoimalaan ja Vuojoen kartanoon kun yhdistää tutustumisen Euran Kauttualla sijaitsevaan Ahlströmin Ruukinpuistoon, niin siinäpä saakin Tampereelta kulumaan mielenkiintoisen retkipäivän.
 
 
 

Isonkyrön…


 
 
 
IMG_4583.JPG
 
 
…Napuella entisen Isonkyrön Osuusmeijerin tiloissa toimiva kohde eli Kyrö Distellery Company olisi mainio tutustumiskohde ja sen jälkeen teatteriesitys Seinäjoen Kaupunginteatterissa.

 
 
Kolmenkymmenen hengen matka Seinäjoelle ja mutkin Isoonkyröön saattaisi tulla halvimmaksi junalla ja paikallisella bussilla käynti Isossakyrössä.
 
 
Isonkyrön Osuusmeijerissä on aikoinaan luotu ja valmistettukin Oltermanni-juusto, joten meijeriin tutustuminen olisi mitä parhainta suomalaisen elintarviketeollisuuden ja maidonjalostamisen historiaa.
 
 

Vielä se, että Napuella käytiin verinen taistelu 19.2.1714, jossa kaatui yli 4.000 sotilasta Ruotsin ja Venäjän joukoista!


 
 
 
 

Yksi kohde vielä kiellon päälle ja se olisi tutustuminen…


 
 
 
IMG_4585.JPG
 
 
…Fazerin vierailukeskukseen Vantaalla.

 
 
 
Käyntikohteena se soveltuisi vallan mainiosti johonkin Helsingin reissuun!

 

 

 

Näitä pitää kehitellä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suoma, Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys ? SUOMA ry, Nokian Kesäteatteri, Suojärven Suklaatila Oy, Vuojoen kartano, TVO:n ydinvoimala, Kauppuan ruukki, Kyrö Distellery Company, Napuen taistelu, Isonkyrön Osuusmeijeri, Oltermanni-juusto, Fazer,

Elovena - karjalaistyttö Suomen johtava kaurasuurimomerkki!

Keskiviikko 6.2.2019 - -Esko Erkkilä-

Kaikille on varmasti tuttu eräs suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotemerkki Elovena.

 

 

Elovenan juuret ovat Viipurissa, jossa sen syntysanat lausuttiin jo vuonna 1925 eli Elovena-tyttö täyttää sata vuotta kuuden vuoden kuluttua.

 

 

Lainaan Elovenan historiaa Raisio Yhtymän nettisivuilta:

 

Vuonna 1925 viipurilainen Karjalan mylly haki mainoskilpailulla kuvitusta pakkaukseen, joka sisälsi ekstra priima höyrytettyjä Elovena Kaurahiutaleita. Mainoskilpailun voitti myllyn konemestarin poika Joel Viktor Räsänen, jonka luomaan vaaleaan neitoon nimi Elovena nykyään yhdistetään. Nimi Elovena syntyi yhdistämällä yrityksen aiempi nimi Myllyosakeyhtiö Elo kauran latinankieliseen nimeen Avena sativa.

 

******************

 

Siirryin Raision palvelukseen vuonna 1970 ja sillä tiellä olin päivälleen neljäkymmentä vuotta.

 

 

En ollut Yhtymän Elintarviketeollisuuden palveluksessa, mutta seurasin läheltä myös työnantajakonsernini elintarviketoimintoja.

 

 

Myönnän, että harmitti, kun viljanjalostusteollisuuden keskeiset kärkimerkit Elovena, Anni-Helena ja Risella olivat Yhtymän kovimman kilpailijan eli Vaasan Höyrymylly Osakeyhtiön tuotemerkkejä. Toki on todettava, että kuluttajajauhojen markkinajohtaja Sunnuntai-jauho oli koko ajan Raision tuotemerkki!

 

 

Maailmalla on kuitenkin taipumus kehittyä ja Vaasan Höyrymylly Osakeyhtiö hiipui ja sen parhaat tuotemerkit siirtyivät ajallaan Raision omistukseen.

 

 

******************

 

 

Risella siirtyi Raision omistuksesta espanjalaiselle Ebro Foodsille vuonna 2004. Ebro on maailman johtava riisivalmistaja.

 

Risellan omistaa siis espanjalainen Ebro Foods Group ja sen myynnistä ja markkinoinnista Suomessa vastaa Conaxess Trade Finland, joka on myös vastannut tuotemerkin brändiuudistuksesta.

 

Riisimerkki Risellan myynti on kasvanut kahden viime vuoden aikana 15 prosenttia onnistuneen brändiuudistuksen ja myyntistrategian seurauksena. Myynnin kasvun siivittämänä Risella nappasi myös riisibrändien kärkipaikan kahdessa kuluttajatutkimuksessa.

 

 

******************

 

 

 

Anni-Helena on nykyisin Sunnuntai-jauhon alamerkki eli Sunnuntai Anni Helena Kakkuvehnäjauho ja se valmistetaan jyvän ydinosasta, joka sisältää parhaat leivontaominaisuudet, mutta on karkeampaa kuin Raision päämerkki Sunnuntai Erikoisvehnäjauho.

 

 

*****************

 

 

Elovena on tuotemerkkinä niin vetovoimainen, että Raisio on sitä mielestäni pyrkinyt laajentamaan aivan liiaksikin eri alueille.

 

Kohtuus pitäisi pysyä mielessä hyvässäkin menekki-imussa!

 

 

**************

 

 

Elovena kaurahiutale valmistetaan Raision Nokian myllyllä pääosin pirkanmaalaisesta kaurasta.

 

Raision Maatalousryhmässä runsaat pari vuotta ostopäällikkönä toimineena toki tiedän, että joinakin vuosina Elovena-kauraa hankitaan jopa Pohjois-Pohjanmaalta Limingan lakeuksilta saakka.

 

*****************

 

 

 

IMG_7078.JPG

 

 

Kiitän Raision Nokian myllyn ylimylläri Jouni Järvensivua, jonka pontevan toiminnan tuloksena Nokian myllyn tuotesiilojen kylkeen on nyt saatu valotaideteos Elovena-tytöstä!

 

 

Nokian myllyllä oli työurani kolmena viimeisenä vuotena minulla oma työhuone ja hoidin sieltä muutamana päivänä viikossa Raision rehuteollisuuden eli Rehuraisio Oy:n raaka-ainepäällikön tehtäviä – syrjä-Suomessa eli Raisiossa minulla oli se tärkein työhuoneeni myös silloin!

 

 

 

IMG_7081.JPG

 

 

Tässä on vielä hieman kauempaa otettu kuva Nokian Elovena-tytöstä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Elovena, Karjalan mylly, Avena sativa, suurimokaura, Anni-Helena, Sunnuntai-jauho, Risella riisi, Ebro Foods Group, Ebro Foods Group, Vaasan Höyrymylly Osakeyhtiö, Conaxess Trade Finland, Raisio Yhtymän Maatalousryhmä, Raision Nokian mylly,

"Anna Tunturin selvittää"

Perjantai 18.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Eläkeliiton Nokian-Pirkkalan yhdistys järjesti hienot Nuutinpäiväjuhlat Nokian Kerholasa keskiviikkona 16.1.2019.

 

 

 

IMG_6930.JPG

 

 

Eräs juhlissa esiintynyt paikallinen taiteilija oli Jari Välimäki, joka ilahdutti juhlayleisöä monilla Tapio Rautavaaran tunnetuksi tekemillä lauluilla.

 

 

Eräs Jari Välimäen esittämä kappale – vaikka ei ollutkaan Tapio Rautavaaran tuotantoa – toi minulle mieluisia muistoja yli kymmenen vuoden takaa.

 

 

**********

 

 

Kyseessä on Juha Vainion sanoittama suomenkielinen versio neuvostoliittolaisen Vladimir Vysotskin ikivihreästä ”Ystävän laulu” kappaleesta, jonka venäjänkielinen nimi on ”Pesnja o druge”.

 

Ystävän laulun on levyttänyt Arja Saijonmaa vuonna 1983.

 

 

Lainaan 21.6.2017 ilmestyneen Maaseudun Tulevaisuus-lehden tekstiä näin:

 

 

***********************

 

 

”Vladimir Vysotskin asemaa ei 1960–70-luvun Neuvostoliitossa tunnustettu virallisesti, vaikka hänen kansansuosionsa oli laajaa.

 

Epäkohtia ja kiellettyjäkin aiheita lauluissaan käsitelleen Vysotskin tuotantoa ei saanut esittää julkisesti radiossa ja televisiossa, eikä hänen annettu myöskään levyttää kappaleitaan. Siitä huolimatta Vysotskin laulut levisivät epävirallisina tallenteina Neuvostoliiton joka kolkkaan.

 

Suuren suosion arvellaankin olleen syynä siihen, ettei NL:n kommunistijohto halunnut Vysotskia sensuurista huolimatta täysin vaientaa.

 

Avioliitto ranskalaisen näyttelijättären Marina Vladyn kanssa mahdollisti sen, että Vysotski pystyi matkustelemaan ulkomailla vapaammin kuin moni muu neuvostotaiteilija. Hän pääsikin esiintymään jopa Meksikoon ja Yhdysvaltoihin.

 

Vysotski menehtyi sydänkohtaukseen vain 42-vuotiaana vuonna 1980. Laulajan maine palautettiin vasta vuosia hänen kuolemansa jälkeen, jolloin hänelle myönnettiin virallisesti Kansantaiteilijan arvo.”

 

 

***************

 

 

 

Niin, millaisia muistoja tuo kuulemani Ystävän laulu minulle toi?

 

 

Eräs runsaat nelikymmenvuotisen työurani tehtävistä oli saneerata tuloskuntoon tai saattaa fuusiotilanteeseen Raision Hämeenlinnasta ostama entinen rehutehdas, jonka nimeksi väliomistajien aikana oli tullut Alfa-Rehu Oy.

 

 

Yrityksen lopettaminen vaatii aikaa ja lopettamisprosessin aluksi toimintoja on jatkettava entisellään.

 

 

Näin oppikirjamaisesti myös me teimme ja jatkoimme sinällään kannattamatonta myyntiä jopa Pohjois-Pohjanmaalle saakka, jossa eräs jälleenmyyjämme oli Pohjanmaan Oy:n konttori Oulussa.

 

 

Kävin silloin tällöin myynninedistämismatkoilla Oulussa ja suunnittelimme myyntiämme yhdessä Pohjanmaa Oy:n Oulun konttorin kanssa.

 

 

On selvää, että yritysten välille syntyy aina pienoisia ongelmia mm. laskutuksen kanssa, kun vaikkapa sovitut hinnat eivät olekaan oikein laskussa.

 

 

Pohjanmaa Oy:n Oulun konttorissa oli Tunturi-niminen oikein mukava kaveri, jolle kuului laskutusepäselvyyksien selvittäminen.

 

 

Konttorin muut henkilöt luottivat Tunturiin ja he tapasivatkin laulaa yhteisissä neuvonpidoissamme, joita saatoimme joskus pitää oululaisissa soittoruokaloissa jopa yömyöhään saakka, että…

 

 

…”Anna Tunturin selvittää…”!

 

 

Tässä vielä tuo tärkeä osuus Ystävän laulusta ja nyt tunturi on kirjoitettu pienellä alkukirjaimella!

 

 

”Mistä tunnet sä ystävän

 
Onko oikea sulle hän

 
Anna tunturin selvittää

 
Kuka viereesi jää

 
Kun on kaukana kaikki muu

 
Ja kun päättyvät pitkospuut

 
Kuka rinnallas ruikuttaa

 
Takaisin mennä saa”

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Anna Tunturin selvittää", anna tunturin selvittää, Alfa-Rehu Oy, Rehuraisio, Pohjanmaa Oy, Pohjanmaa Oy:n Oulun konttori, Ystävän laulu, Juha Vainio, Arja Saijonmaa, Pesnja o druge, Vladimir Vysotski, Marina Vlady, Jari Välimäki Nokia,

Olipa hienoa kuulla Nokian kaupunginjohtajan terveisiä!

Torstai 17.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Eläkeliiton Nokian-Pirkkalan yhdistys järjesti eilen Nokian Kerholassa Eläkeliiton Pirkanmaan piirin perinteisen Nuuttijuhlan.

 

 

 

IMG_6927.JPG

 

 

Juhlaan toi Nokian kaupungin tervehdyksen kaupunginjohtaja Eero Väätäinen.

 

 

Väätäisen tervehdys oli sellainen, jonka soisi kaikkien kuntavirkamiesten pitävän kaikissa vastaavissa tilaisuuksissa. No, vain Tampereen eräiden kehyskuntien kaupunginjohtajat pystyvät uskottavasti sellaisen pitämään!

 

 

 

taallasyntyyuutta2019.jpg

 

 

Aamulehdestä kaapattu kuva, jossa kaupunginjohtaja Väätäinen esittelee Nokian kaupungin uutta slougania eli

 

 

Täällä syntyy uutta!

 

 

Arvostan, että kaupunginjohtaja kertoi aiheellisestikin ylpeänä niistä yrityksistä ja tuotemerkeistä, joita valmistetaan Nokialla.

 

 

Kaupunginjohtaja mainitsi mm. seuraavat yritykset ja tuotemerkit, jotka valmistetaan Nokialla:

 

 

 • Nokia Hakkapeliitta autonrenkaat
 • Nokian Paperin Lotus Soft Embo ja Emilia –pehmopaperituotteet
 • Molok – jätteiden syväkeräyssäiliöt
 • Elovena-kaurahiutaleet Raision Nokian myllyllä

 

Nyt koko Suomessa saadaan iloita, että jenkkifirma Agco Power on päättänyt investoida seuraavan viiden vuoden aikana yli 100 miljoonaa euroa Nokian Linnavuoressa sijaitsevan moottoritehtaansa kehittämiseen!

 

 

Kiitokset kaupunginjohtaja Eero Väätäinen:

 

 

Esityksesi oli mielenkiintoinen ja tulevaisuudenuskoinen Nokian kaupungin nykypäivästä ja tulevaisuudennäkymistä!

 

On se toista kuin Tampereella, jossa taaperretaan syvällä alhossa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nokian kaupunki, Nokia, Hakkapeliitta, Embo, Lotus Embo, Molok-syväsäiliöt, Elovena, Raision Nokian mylly, Agco Power Linnavuori, Agco Powerin investointi Linnavuoreen, Täällä syntyy uutta,

Häpeän!

Keskiviikko 6.9.2017 - -Esko Erkkilä-

Olin elintarvikeyhtiö Raision palveluksessa ennen eläkkeelle siirtymistäni päivälleen 40-vuotta.

 

 

Nyt entinen työnantajani on töppäillyt oikein kunnolla, kun se on päättänyt lahjoittaa ”ympäristöjärjestö” WWF:lle jokaisesta Elovena-luomukaurahiutalepakkauksesta 10 senttiä sille toiminnalle, jota WWF harrastaa!

 

 

Häpeän entisen työnantajani toimintaa!

 

 

Toiminnallaan Raisio häpäisee maailman parasta kauraraaka-ainetta Nokian myllylle toimittavien todellisten viljelijöiden toiminnan, kun se ensinnäkin panostaa luomutuotantoon ja sen lisäksi maksaa kymmenykset eli lunnasrahat WWF:lle.

 

 

Onneksi toimin kaikki Raisio-vuoteni Yhtymän rehupuolella, joten se hieman lievittää häpeäntunnettani.

 

 

Raision päätös on käsittämätön, sillä WWF:lle maksetut lunnasrahat ovat samansuuruiset kuin Raisio maksaa kyseiseen pakkaukseen tarvittavasta kauramäärästä viljelijälle!

 

 

On selvää, että Raision päätös tulee vaikeuttamaan Yhtymän viljaraaka-aineiden hankintaa, sillä viljelijät ja kansalaiset eivät hyväksy moista toimintaa.

 

 

Raision nykyjohto haluaa tuhota loputkin Yhtymän toiminnot – surullista ja kiukuttavaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Elovena, Raisio, Raision Tehtaat, Raision Yhtymä, RavintoRaisio, Raision Nokian mylly, WWF, Raision sopimusviljelijät, viljanviljelijät, suurimokaura, suurimokauran sopimusviljelijät, Raision sopimusviljelijät,

Jo laivamatka Tampereen Laukontorilta Laukon kartanoon on elämys!

Maanantai 8.8.2016 - -Esko Erkkilä-

Laukon omistaja ja kartanonrouva Liisa Lagerstam pystyi jo ensimmäisenä vuonna eli vuonna 2016 luomaan Laukon Kartanosta todellisen elämystuotteen.

 

 

En osaa arvostaa nynneröitsijöitä ja kun tapasin Liisa Lagerstamin Pirkka-hallissa keväällä matkailumessuilla, tunsin heti että tuossa on osaaja, jolta tapahtuu.

 

 

Olen palkannut myyntihommiin satakunta henkilöä ja kartanonrouvan myyntitaidot ovat ylivertaiset – sen näin heti, kun sain olla hänen myyntityönsä kohteena!

 

 

Paras myynnin määritelmä mielestäni on tämä:

 

 

Saada ihmiset toimimaan haluamallaan tavalla ja pitämään siitä!

 

 

Tämän Liisa Lagerstam taitaa!

 

 

 

 

Mutta asiaan:

 

 

 

Puheenjohtamani Eläkeliiton Tampereen yhdistys teki elämysmatkan Laukkoon 3.8.2016 ja elämysmatkamme ensimmäisen osio – laivamatka Hopealinjat Oy:n laivalla Tampereen Laukontorilta Laukkoon oli jo elämys.

 

 

 

laiva1.jpg

 

 

Hopealinjat Oy:n mainos Laukontorilla.

 

 

 

laiva2.jpg

 

 

Laukonsillan alituksen jälkeen edessä oli Pyhäjärvi.

 

 laiva3.jpg

 

 

Näsinneula…

 

 

 

laiva4.jpg

 

 

…ja Pyynikin näkötorni jäivät taakse.

 

 

 laiva5.jpg

 

 

Rajasalmen sillan alitus.

 

 

 

laiva6.jpg

 

 

Nokian kirkko ja Raision Elovena-myllty jäivät kulkusuunnassamme oikealle.

 

 

 

laiva7.jpg

 

 

Nokian satamasta saimme nelisenkymmentä uutta Laukkoon matkaajaa.

 

 

 

laiva8.jpg

 

 

Kamerani on muutama vuosi sitten todettu Canon-huoltajan toimesta romuksi, mutta sen tuomion jälkeen sillä on otettu tuhansia valokuvia ja ei tämäkään ihan onneton ole, kun etäisyyttä Näsinneulaan on sentään useita kilometrejä!

 

 

 

laiva9.jpg

 

 

Laukon kartanon navetta siiloineen näkyy jo.

 

 

 

laiva10.jpg

 

 

Rantautuminen Laukkoon…

 

 

 

laiva11.jpg

 

 

…ja tutustuminen Laukon kartanoon kartanonrouvan johdolla voi alkaa!

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Laukko, Laukon kartano, Laukontori, Laukonsilta, Nokian kirkko, Elovena-mylly, Liisä Lagerstam, Näsinneula, Pyynikin näkötorni,

Näin se vaan lakien mukaan menee; urputtaakoon ay-aktiivit mitä vaan!

Perjantai 5.8.2016 - -Esko Erkkilä-

Nanso oli suomalainen trikootuotteita, sukkahousuja ja sukkia valmistava yritys, joka oli perustettu vuonna 1921. Nanso Groupilla oli useita brändejä, joilla oli merkittävä markkinaosuus omissa segmenteissään. Tunnetuimpia brändejä olivat Nanso, Finnwear, Black Horse, Vogue, Amar ja Norlyn.

 

Toiminta ajautui kannattamaksi ja yritys joutui lopettamaan toimintansa.

 

 

****************

 

 

Heinäkuun 1. päivänä saimme lukea, että…

 

…”vaatevalmistaja Nanso myy trikootuotantonsa Nokian Neulomolle. Trikoiden valmistus jatkuu samaan tapaan nykyisissä tiloissa Nokialla.

Kaupassa koneet ja laitteet vaihtavat omistajaa ja koko tuotantohenkilöstö siirtyy uuden työnantajan palvelukseen. Nokialla työskentelee 85 Nanson työntekijää.”

 

 

 

Nokian Neulomo kertoi 1.8.2016 näyttävästi julkisuuteen mm. näin:

 

”Neulomo tuottaa innovatiivisia neuloksia, tekstiilejä ja valmisvaatteita ekomateriaaleista mahdollisimman läpinäkyvästi ja laadukkaasti. Meiltä saat erilaisia neuloksia luomupuuvillasta viskoosiin.

 

Pyrimme aktiivisesti edistämään ja kehittämään vastuullista tekstiili – ja valmisvaateteollisuutta Suomessa. Etsimme yhteistyökumppaneita, joiden kanssa voimme ottaa tuotantoon erilaisista kierrätys- ja luonnonkuiduista tehtyjä lankoja.

 

 

*************

 

 

Monet luulivat, että kaikki 85 Nanson työntekijää voivat jatkaa entisissä töissään, mutta eilen realismi paljastui, kun Nokian Neulomo kertoi aloittavansa yt-neuvottelut.

 

 

 

Asiassa ei ole mitään uutta, sillä näin pitää lakien mukaan menetellä, jos halutaan aikaansaada kannattavaa bisnestä.

 

 

On ennakoitavissa, että ay-änkyrät tulevat murisemaan Nokian Neulomon päätöksestä ja toiminnasta, mutta näin on lakien mukaan edettävä, kun pyritään muuttamaan tappiollinen toiminta kannattavaksi.

 

 

Toivon, että Nokian Neulomon suunnittelemalla menettelyllä ainakin puolet Nanson Nokian tehtaan työpaikoista pystytään säilyttämään!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nanso, Finnwear, Black Horse, Vogue, Amar, Norlyn, Nokian Neulomo, yt-menettely,

Elovena on suomalainen - pirkanmaalainen - tuote!

Lauantai 18.6.2016 - -Esko Erkkilä-

Elovena on eräs perisuomalaisista brändeistä, joka on jokaisen suomalaisen tietoisuudessa.

 

 

Elovenalla on värikäs menneisyys, mutta nykyisin se valmistetaan Raision Nokian myllyllä pääosin pirkanmaalaisesta kaurasta – toki Eloveenaan päätyvää kauraa tulee Nokialle myös Satakunnasta, Etelä-Pohjanmaalta ja kauempaakin.

 

 

On oikein, että Raisio kertoo valtateiden varrella sopimusviljelijöiden pelloilla, että missä Elovena-kauraa on kasvamassa.

 

 

 

suurimo1.jpg

 

 

Eräs tällainen paikka on Viljakkalassa Seppo Lehtomäen pellolla, jossa omistamani Maatalousyhtymä Erkkilän vuokramies Ville Koivuniemi viljelee Elovena-kauraa.

 

 

 

suurimo2.jpg

 

 

Lehtomäen kaurapelto sijaitsee paikassa, jossa on helppo saada samaan kuvaan Viljakkala-kyltti, Viljakkalan kirkko sekä Elovena-kaurahalme!

 

 

Ville viljelee kauraa myös Maatalousyhtymä Erkkilän pelloilla, joten myös minä voin sanoa olevani Elovena-viljelijä.

 

 

Elintarvikkeiden alkuperä kiinnostaa kuluttajia yhä enemmän ja sen vuoksi Ville Koivuniemen, Seppo Lehtomäen sekä Raision kampanja Elovena-viljelijöiden esiin nostamisessa on tärkeä asia.

 

 

Hyvä Raisio ja hyvä Elovena!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Elovena, Raisio, Elovena ja Raisio, Raision Nokian mylly, Elovena-kauran sopimusviljely,

Maatalous, kotieläintalous ja metsätalous pysyvät!

Sunnuntai 24.4.2016 - -Esko Erkkilä-

Maailma elää melkoisessa myllerryksessä ja sen mukana Suomen kansantalous.

 

 

Suomessa on takavuosina ollut ”päiväperhosmaisia” ilmiöitä ja Nokia ei niistä suinkaan vähäisimpänä.

 

 

Nokia tosin eli vajaan vuosikymmenen verran, mutta sitten se ja sen myötä muut vastaavat toiminnot ovat joko hävinneet tai ainakin siirtyneet pois Suomesta.

 

 

Nyt peliteollisuutemme saa kohtuuttoman suurta huomiota, mutta ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, kun ennakoi sen kuihtuvan pian pois.

 

 

Saatan olla vanhanaikainen, mutta luotan pitkässä juoksussa suomalaiseen maatalouteen, kotieläintalouteen ja erityisesti metsätalouteen.

 

 

Haasteita toki niidenkin elinvoiman säilyttämisessä on ja erityisesti siinä, että niiden elinvoimaa kehitettäisiin.

 

 

 

 

 

Nämä ajatukset tulivat korostetusti mieleni pinnalle, kun kuuntelin kansanedustaja Pertti Hakasen alustuksen ja puheenvuorot Pirkanmaan Keskustajärjestöjen järjestämässä seminaarissa Tampereella 20.4.2016 – seminaarin teema oli: ”Mistä työ tulee”.

 

 

 

 

matti.jpg

 

 

Samassa seminaarissa Keskustan Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja Matti Järvinen muistutti yleisöpuheenvuorossaan, että metsäteollisuus ja sen tuotteet ovat yhä edelleen Suomen suurin tuoteryhmä viennissä!

 

 

Pertti Hakanen muistutti:

 

 

Ei ole niin suurta herraa, että eikö söisi talonpojan kädestä!

 

 

Hakasen sanoma kannattaa pitää mielessä myös niiden, jotka hekumoivat ”päiväperhos-toimialojen” nimiin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maatalous, kotieläintalous, metsätalous, Nokia, Micosoft, yt-neuvottelut,

Elämysmatka höyryjunalla Tampereelta Nokialle ja takaisin!

Maanantai 28.3.2016 - -Esko Erkkilä-

Haapamäen Museoveturiyhdistys ry järjesti eilen mahdollisuuden matkustaa höyryjunalla Tampereelta Nokialle ja takaisin.

 

Matkoja järjestettiin päivän aikana kaksi ja osallistuin aamupäivän matkalle yhdessä kuopuksemme kanssa.

 

 

Matka oli mielenkiintoinen ja tässä pieni kuvakertomus matkastamme:

 

 

 

 

muse1.jpg

 

 

Sorinsilta peittyi höyryyn, kun museojuna saapui etelästä Tampereen rautatieasemalle.

 

 

 

 

muse2.jpg

 

 

Asemalaiturilla konduktöörit myivät …

 

 

 

 

muse3.jpg

 

 

…lippuja.

 

Edestakainen lippu maksoi 25 euroa per henkilö.

 

 

 

 

muse4.jpg

 

 

Matkalipun ostamisen jälkeen matka saattoi alkaa.

 

 

 

 

muse5.jpg

 

 

Kaksi nuorkonnaria suorittivat ennen lipuntarkistusta kuulutuksen suomeksi ja ruotsiksi.  On hienoa, että sentään jotkut nykynuoret osaavat myös ruotsia!

 

 

 

 

muse6.jpg

 

 

Näsinneula…

 

 

 

 

muse7.jpg

 

 

…veturista tupruaman…

 

 

 

 

muse8.jpg

 

 

…höyrypilven…

 

 

 

 

muse9.jpg

 

 

…keskellä.

 

 

 

 

muse10.jpg

 

 

Vaunusta toiseen kukeminen tapahtui vaunusillan kautta.

 

 

Muistan, kun joskus kauan sitten pikkupenskana matkustin serkkuni ristiäisiin junalla Jämsään ja sieltä linja-autolla Koskenpäälle, niin pelkäsin todella paljon, kun junamatkan aikana kuljimme samanlaisen vaunusillan kautta vaunusta toiseen.  Pelkäsin myös nyt, mutta en ehkä yhtälailla, kuin joskus kauan sitten.

 

 

 

 

muse11.jpg

 

 

Tavaravaunussa oli myytävänä rautatieaiheisia kirjoja, kortteja, julisteita sekä muita rautatieaiheisia oheismateriaaleja.

 

 

 

 

muse12.jpg

 

 

Käymälä – Klosett…

 

 

 

 

muse13.jpg

 

 

…oli museojunassa aivan aito tarpeidentekopaikka!

 

 

 muse14.jpg

 

 

 

 

Kaikki muistavat tämän:

 

 

Käymälää saa käyttää vain junan kulkiessa

 

Klosetten bör användas endast under tågets gång

 

 

 

 

muse15.jpg

 

 

Kamiina loi lämpöä tavaravaunuun.

 

 

 

 

muse16.jpg

 

 

Tavaravaunussa oli aitoa matkatavaraa, sillä “vauvakansaa” oli matkassa paljon ja lastenvaunut matkasivat tavaravaunussa.

 

 

Tavaravaunun eläintenkujetushäkeissä ei nyt ollut koiria eikä porsaita, joita niissä ennenaikaan kuljetettiin.

 

 

 

 

muse17.jpg

 

 

Konnarit kertoivat, polttopuiden pilkkomiseen tarkoitettu tukki ollaan uusimassa ja siltä näytti, että ei yhtään liian aikaisin.

 

 

Keski-Pohjanmaalla tukkia kutsutaan ruhmuksi.

 

 

 

 

muse18.jpg

 

 

Tärkeitä…

 

 

 

 

muse19.jpg

 

 

…ohjeita.

 

 

 

 

muse20.jpg

 

 

Näki helposti, että tavaravaunun käsienpesualtaassa oli pesty nokisia käsiä!

 

 

 

 

muse21.jpg

 

 

Työelämästä minulle työpaikka Raision Elovena-mylly - jossa minulla oli oma työpöytä vuosia - ohitettiin…

 

 

 

 

muse22.jpg

 

 

…ja saavuttiin Nokian asemalle.

 

 

 

 

muse23.jpg

 

 

Rautahepo irrotettiin junasta…

 

 

 

 

muse24.jpg

 

 

…ja se lähti etsimään Porin suunnasta kääntöpaikkaa.

 

 

 

 

muse25.jpg

 

 

Konnari kirjoitti Nokian asemalla kynä savuten matkalippuja niille, jotka olivat lähdössä Tampereelle.

 

 

 

 

muse26.jpg

 

 

Raision siilomerkki Elovena-myllyn katolla – Raision liikemerkki tosiaan kuvaa siiloryhmää lintuperspektiivistä.

 

 

 

 

muse27.jpg

 

 

Elovena-myllyn vieressä ei ole tulipaloa, vaan veturimme on siellä saapumassa paluujunamme vetojuhdaksi!

 

 

 

 

muse29.jpg

 

 

Halkoja mahtuu veturiimme matkaeväiksi 10 kuutiometriä.

 

 

 

 

muse30.jpg

 

 

On se komea!

 

 

 

 

muse31.jpg

 

 
Kuuttakymppiä ajellaan arvokkaasti!

 

 

 

 

muse32.jpg

 

 

68-vuotias Tampereella syntynyt nuorukainen!

 

 

 

 

muse33.jpg

 

 

Vettä 9,5 kuutiota, hiiltä 4,5 tonnia ja halkoja tosiaan 10 kuutiometriä.

 

 

 

 

muse34.jpg

 

 

Laituri Nokialla alkaa olla tyhjä ja paluumatka Tampereelle on alkamassa.

 

 

 

 

muse35.jpg

 

 

Perillä Tampereella taas!

 

 

 

muse36.jpg

 

 

Kiitokset Haapamäen Museoveturiyhdistykselle hienosta elämyksestä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Elämysmatka höyryjunalla Tampereelta Nokialle ja takaisin!, Haapamäen Museoveturiyhdistys ry,

Tavase on kuopattu vai onko sittenkään?

Torstai 17.3.2016 - -Esko Erkkilä-

Tampereen ja Valkeakosken seudun kuntien tekopohjavesihanke eli Tavase Oy on Tampereen seudun hankkeista ehkä eriskummallisin ja ehdottomasti tarpeeton.

 

 

Hankkeen kuningasajatuksena oli pumpata Roineen vettä Suomen kauneimmille harjuille Kangasalla sekä Pälkäneellä ja pumpata harjujen läpi valunut vesi tekopohjavetenä Tampereen ja lähikuntien vesihuoltoon juomakelpoisena vetenä.

 

 

Jokainen ymmärtää, että idea oli kuolleena syntynyt, mutta monet poliittiset tahot pitivät hanketta kannatettavana.

 

Tavase-hankkeen järjettömyyttä kuvastaa se, että suunnitelmissa oli sadettaa joka toinen vuosi Suomen kauneimmille harjumaisemille 863 metriä korkea vesipatsas, kun Suomessa keskimääräinen sademäärä on tasoa 0,75 metriä!

 

 

****************

 

Tampereen kaupunginvaltuusto löi jengan päähän mielettömille Tavase-suunnitelmille, kun se maanantaina 14.3.2016 päätti kirjata Tavase Oy:n lainasaamisten ja osakepääoman alaskirjauksen. Tavase-alaskirjaus merkitsi viime vuoden tilinpäätöksessä Tampereen kaupungille suuruusluokaltaan 6 miljoonan euron tappiota.

 

 

On hyvä, että Tavase-taru alkaa olla päätepisteessään, mutta mielessäni on kuitenkin suuri epäilys, että josko Tavase-uskovaiset kuitenkin jatkavat kuitenkin suunnitelmiensa elossa pitämistä.

 

 

Pirkanmaan maakuntaluonnoksessa tekopohjavesivaihtoehtona kummittelee Pinsiöön rakennettava tekopohjavesilaitos.

 

 

Pinsiön kylä sijaitsee Nokian, Hämeenkyrön ja Ylöjärven alueilla.

 

 

On suuri onnettomuus Pinsiölle ja pinsiöläisille, jos Tavase tullaan joskus tulevaisuudessa sijoittamaan Pinsiöön.

 

 

On välttämätöntä, että Pinsiön asukkaat Nokialla, Hämeenkyrössä ja Ylöjärvellä jo nyt asettuvat vastarintaan sille, että Pinsiönkankaalle alettaisiin sadettamaan vettä samanlaisia määriä, kuin Tavase-uskovaisilla oli tarkoitus tehdä Kangasalla ja Pälkäneellä.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tavase, Kangasalan harjut, Pälkäneen harjut, Pinsiö, Nokian Pinsiö, Hämeenkyrön Pinsiö, Ylöjärven Pinsiö, Tavase Pinsiöön?,

Sastamalan ja Nokian päättäjät eivät tienneet, että mitä päättivät?

Tiistai 23.12.2014 - -Esko Erkkilä-

Olin hämmästynyt, kun julkisuudessa kerrottiin, että Sastamalan ja Nokian yöpäivystykset siirtyvät Tampereelle Acutan hoidettaviksi.

 

 

 

***********

 

 

Sastamalan kaupungin nettisivuilla asiasta kerrotaan näin:

 

Terveyskeskuksen kiirevastaanotto on avoinna kaikkina viikonpäivinä klo 8-20. Muuna aikana kiireellistä hoitoa tarvitsevat hoidetaan Tampereen yliopistollisen sairaalan Ensiapu Acutassa (Teiskontie 35, Tampere). Ennen Acutaan lähtöä soita 040 647 4582, puhelusi ohjautuu yöaikaan Taysin keskukseen. HUOM! Acutaan ei voi soittaa suoraan, puhelut ohjautuvat aina keskuksen kautta. 

 

 

 

***

 

 

 

 

Piipahdin myös Nokian kaupungin nettisivuilla ja siellä todetaan yöpäivystyksestä näin:

 

 

Nokian terveyskeskuksen päivystysvastaanotto, p. (03) 5652 1140

 

Ma–pe klo 8–20
La–su klo 9–20
Pyhäpäivät klo 9–20

Ensiapu Acutan kiireellinen päivystysvastaanotto, p. (03) 311 66411

Ma–pe klo 20–8
La–su klo 20–9
Pyhäpäivät klo 20–9

 

******************

 

 

Kompuroin polttopuusavotalla joulukuun alussa ja putosin oikealle olkapäälleni runsaan metrin korkeudelta.

 

Hoidin toki polttopuiden katkonnan suunnitelmieni mukaan ja ajoi peräkärryllisellä henkilöautollani Tampereella, mutta kun oikea käteni oli ”pelistä pois”, niin hakeuduin perjantai-iltana Ensiapu Acutaan, jotta olisin saanut hoitoa.

 

 

Acutassa jouduin odottamaan tunnin ja vasta sen jälkeen pääsin hoitajan vastaanottopuhutteluun.

 

 

Vastaanottopuhutteluun pääsemistä jarrutetaan, sillä varsinaisessa odotushuoneessa on pitkä jono lääkärin puheille pääsemistä odottavia potilaita.

 

 

Varsinaisessa odotushuoneessa kului taas reipas tunti ja vasta sen jälkeen hoitaja ohjasi minut ”särmin taakse” odottamaan lääkärin saapumista.

 

 

Särmin takana vierähti taas runsas tunti ja ei tapahtunut mitään. Acutassa oli vierähtänyt nyt jo siis reippaasti yli kolme tuntia, kun lääkäri vihdoin saapui luokseni.

 

 

Reipas nuorimies-lääkäri määräsi minut röntgeniin ja sillä reissulla vierähti taas runsas tunti.

 

 

Röntgenin jälkeen minut ohjattiin taas tutulle paikalle ”särmin taakse” ja lääkärin tulemista odottaminen alkoi.

 

 

Acutassa kaikkien eri vaiheiden aikamääritelmä on reipas tuntia ja se päti taas tässäkin vaiheessa eli röntgenkuvauksen jälkeen sain viettää särmin takana taas tunnin!

 

 

Kuuden tunnin odotuksen jälkeen nuorekas ja miellyttävä nuorimies-lääkäri pääsi antamaan ”loppulausuntonsa” tapaturmastani ja se oli se, että katsotaan kaksi – kolme viikkoa, että miten olkapää alkaa paranemaan – kirjoitti kuitenkin sata kappaletta 600 mg:n Buranaa, sillä tiesi, että kipuja on!

*************

 

 

Pyysin päästä magneettikuvaukseen, mutta nuorimies-lääkäri yhdessä sairaanhoitajan kanssa kiekaisi, että magneettikuvaukseen määrätään vain jos tarvitaan leikkausta.

 

Lääkärin ja sairaanhoitajan yhteiskiekauksen todellinen loppuparahdus kuului näin:

 

 

”Ja se on niin kalliskin!”

 

 

*************

 

 

Oma sairaskertomukseni jatkuu, sillä olkapääni tilanne pahenee entisestään, vaikka aikaa tapaturmasta on kulunut jo yli kolme viikkoa!

 

 

 

****************

 

 

 

Perustan tuntemukseni omakohtaisiin ja tuoreisiin kokemuksiin, kun totean, että Sastamalan ja Nokian päättäjät eivät olleet oikeilla aaltopituuksilla, kun päättivät siirtää kaupunkiensa yöpäivystyksen Acutan hoidettavaksi.

 

 

 

Ohjeeni sastamalalaisille ja nokialaisille on, että odottakaa oman terveyskeskuksenne avautumista ja älkää lähtekö turhan päiten kuluttamaan aikaanne ja hermojanne Acutaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sastamalan yöpäivystys Acutaan, Nokian yöpäivystrys Acutaan, Acuta, Sastamalan yöpäivystys, Nokian yöpäivystys, odottaminen Acutassa, Acuta on tehoton yksikkö, Acutan tehottomuus, magneettikuvaus on kallis, magneettikuvaus,

Pelkään, että Tampereen kaupunkiseudun kuntien pakkoliitoshankkeessa käy kuten Viljakkalassa

Lauantai 11.1.2014 - -Esko Erkkilä-

On kokemuksen kautta koettuna ja tiedossa, että Ylöjärvellä kokoomuksen ja SDP:n kaupunginvaltuutetut yksissä tuumin ajoivat ratkaisevassa äänestyksessä Viljakkalan terveyspalvelut alas.

 

Sama tilanne on Eduskunnassa odotettavissa, jos ministeri Henna Virkkunen jääräpäisyyttään ajaa Tampereen kaupunkiseudun kehyskuntien mestaussuunnitelman siihen jamaan, että Kataisen-Urpilaisen hallitus antaa ns. kehyskuntien pakkoliittämistä merkitsevän hallituksen esityksen.

 

Viljakkalan terveyspalvelujen alasajossa Kokoomus ja SDP toimivat yksimielisesti vastoin laajaa kansalaismielipidettä ja veikkaan, että samoin tulee käymään Eduskunnan suuressa salissa, kun käsitellään kuntien pakkoliitossäädöksiä!

 

Kokoomuskansanedustajista erityisesti Kimmo Sasi (Tampere), Arto Satonen (Sastamala) ja Harri Jaskari (Tampere) ovat pontevasti kertoneet haluavansa muita vaihtoehtoja kuin Pirkkalan, Ylöjärven, Lempäälän, Kangasalan, Nokian ja Vesilahden pakkoliittäminen Tampereeseen.

 

Kuinkahan Sasin, Satosen ja Jaskarin pokka pitää äänestystilanteessa – uskaltavatko liittyä järkeviä äänestävien joukkoon!

 

 

*********

 

 

Eilen tulleen tiedon mukaan Henna Virkkunen olisi armahtamassa Vesilahden Tampereen ikeestä ja nyt hän on pakottamassa vain…

 

 • Pirkkalaa
 • Ylöjärveä
 • Lempäälää
 • Kangasalaa

 

ja

 

 • Nokiaa…

 

…liittymään pakolla Tampereeseen!

 

 

Positiivisena näen lukuisten muiden kanssa sen, että nykyhallituksen aikana pakkoliitoksia ei ole mahdollista toteuttaa ja on varmaa, että Henna Virkkunen ei ole sen hallituksen kunta-asioista päättävä ministeri, joka toteuttaisi nykyisen hallituksen tahdon kuntien pakkoliitoksista.

 

Henna Virkkusen ja Kataisen-Urpilaisen hallituksen toiminta vastoin laajaa kansalaismielipidettä onkin nähtävä kiusantekona seuraavaa hallitusta ja sen työskentelyä kohtaan.

 

 

-Esko Erkkilä- 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen, Pirkkalan pakkoliittäminen, Ylöjärven pakkoliittäminen, Lempäälän pakkoliittäminen, Kongaslan pakkoliittäminen, Nokian pakkoliittäminen, Pirkkala. Kangasala, Ylöjärvi, Lempäälä, Nokia, Vesilahti,

Mikko Alatalo: "Hallitus pakkoliittää Nokian, Ylöjärven, Lempäälän, Kangasalan, Vesilahden ja Pirkkalan"

Tiistai 7.1.2014 - -Esko Erkkilä-

Palaan eiliseen juttuuni, joka käsitteli Kokoomuksen suunnitelmia ns. kehyskuntien pakkoliittämiseksi keskuskuntiin.

 

Puhun tänään kuitenkin ”suulla suuremmalla”, kun julkaisen kansanedustaja Mikko Alatalon Tamperelainen-lehden nettiversiossa eilen eli 6.1.2014 julkaistun kirjoituksen.

 

Alatalo kirjoittaa näin:

 

 

***********

 

 

”SDP:n ja Kokoomuksen johtajat lupasivat kaksissa vaaleissa 2011 ja 2012, että kuntien pakkoliitoksia ei tule.

 

Nyt kuitenkin ministeri Henna Virkkusella (kok) on kovat piipussa ja yhdeksän kaupunkiseudun pakkoliitoslaki on valmiina, kansanedustaja Mikko Alatalo (kesk) kirjoittaa.

 

Lue kirjoitus täältä:

 

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan ministeri Virkkusen piti jo julkistaa kehyskuntien pakkoliitokset joulun alla. Poliittisesti epämiellyttävän esityksen torppasivat kuitenkin SDPn ja Kokoomuksen johto ’epäviisaana’ ja ’huonon ajankohdan’ vuoksi.

 

Osalla kokoomuksen kansanedustajista alkoi mitta täyttyä, koska he olisivat saaneet pakkoliitoslistan joululahjaksi ja joutuneet myös puolueidensa omien kuntapoliitikkojen rumputuleen. Listan julkistamisajankohtaa ovat hallituspuolueiden kansanedustajat jopa pitäneet ’ilkeämielisenä temppuna’.

 

Pakkoliitoslista tarkoittaa Pirkanmaalla sitä, että hallitus pakkoliittää Nokian, Ylöjärven, Lempäälän, Kangasalan, Vesilahden ja Pirkkalan Tampereeseen elleivät itse älyä liittyä.

 

Isäntäkuntana toimii Tampere, rengeiksi ja suurkaupungin lähiöiksi alistetaan kehyskunnat.

 

Hallituksen suunnitelmissa ovat myös Turun, Lahden, Jyväskylän ja viiden muun kaupunkiseudun pakkoliitokset. Sen sijaan pääkaupunkiseutu saa ratkaista liitoksensa omalla mallillaan. Se on ilmiselvästi poliittinen ratkaisu, koska Kokoomuksen valtakunnan kannatuksesta noin 40 prosenttia tulee metropoli-alueen kunnista, SDP:lläkin neljännes.

 

Tähän asti hallituspuolueiden kansanedustajat ovat vakuuttaneet, että pakkoliitoksia ei tule. Nyt he ovat havahtuneet, mitä pakkolaki todella tarkoittaa esimerkiksi juuri Pirkanmaalla. Lakiesitys on myrkkyä heille. Varmasti seuraavissa eduskuntavaaleissa ainakin kehyskuntien äänestäjät muistavat, ketkä kansanedustajat ovat lahdanneet heidän kotikuntansa. Mm. kehyskuntien tonttimaiden käyttö ja monet muut asiat ratkaistaan tämän jälkeen Tampereen valkoisessa talossa. Kyseessä on vallanriisto.

 

Suomen Keskusta ei hyväksy kuntien pakkoliitoksia. Sen sijaan me esitämme itsenäisiä kuntia ja niiden välistä yhteistyötä kotikunta-maakunta-mallilla. SOTE-asiat hoidettaisiin nykyisten sairaanhoitopiirien pohjalta.

 

Kuntien ongelmat eivät ratkea kuntarajoja muuttamalla, vaan yhteistoimin ja tehostamisella. Sitä paitsi, ovatko yhdyskuntarakenne ja pendelöinti päteviä perusteita pakkoliitoksiin perustuslain kannalta? Voiko isäntäkuntamalli todella tulla voimaan, jos perustuslain mukaan kunnilla on itsemääräämisoikeus? Ja missä on yhdenvertaisuus, jos pääkaupunkiseutu saa jäädä pakkolain ulkopuolelle?

 

Hallitus on vankka ja kätyrlauma sankka, vaikka omissakin vastustetaan. Ministeri Virkkunen on vakuuttanut, että kuntien pakkoliitokset alkavat toden teolla, kun takaraja eli sote-laki plus kuusi kuukautta on kulunut umpeen.

 

Tänä vuonna siis näemme monen kotikunnan hautajaiset. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

 

Nahkurin orsilla tavataan.”

 

 

*****************

 

On hyvä, että koko Pirkanmaan senaattori Mikko Alatalo selventää sen kuvion, johon Kokoomus on kuntaliitossotkuillaan ajamassa pirkanmaalaisten elämän!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikko Alatalo, hallitus pakkoliittää Nokian, hallitus pakkoliittää Ylöjärven, hallitus pakkoliittää Lempäälän, hallitus pakkoliittää Kangasalan, hallitus pakkoliittää Pirkkalan, hallitus pakkoliittää, Virkkunen pakkoliittää, kokoomus pakkoliittää,

Koska loppuu kuntakiusaaminen?

Sunnuntai 17.2.2013 - -Esko Erkkilä-

Pirkkalalainen Keskustan kunnanvaltuutettu Raili Naskali on otsikoinut ”Pirkkalainen” –lehteen kirjoittamansa kolumnin otsikkoteemalla.

 

 

kuntakiusaaminen

 

Naskali kirjoittaa ”Viikon vieras” –kolumnissaan, että kuntapäättäjät ovat olleet kuntakiusaamisen kohteita jo pidemmän aikaa.

 

-          Jatkuvasti tehdään selvityksiä ja annetaan vastauksia, mikään ei tunnu kuitenkaan riittävän. Viime keväänä suurin osa Pirkanmaan kunnista lausunnoissaan vastusti hallituksen kuntauudistussuunnitelmia. Kuntaministerille vastaukset eivät merkinneet mitään, kirjoittaa Raili Naskali.

 

Tampereen naapurikunnista Ylöjärvi ja Nokia antavat Pirkkalan ohella kritiikkiä hallituksen kuntarakenteen uudistamisesta sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen liittyvästä sekamelskasta.

 

Ylöjärven kaupunginhallituksen luonnoksessa lausunnoksi kuntarakennelaista todetaan, että Ylöjärvi kykenee tuottamaan kaikki tarkoituksenmukaiset sosiaali- ja terveyspalvelut omana tuotantonaan.

 

Ylöjärvi näkee, että hallituksen suunnitelmat erikoissairaanhoidon järjestämiseen kaavaillut sote-alueet olisivat suorastaan vahingollisia – ne lisäisivät tarpeettoman byrokratiaportaan!

 

Nokian kaupunki toteaa, että palvelurakennetyöryhmän loppuraportin linjaukset eivät tue taloudellista, tehokasta ja asiakasnäkökulmaltaan laadukasta palvelurakennetta.

 

Keskustan Raili Naskalin käyttämä termi ”kuntakiusaaminen” on oikea ilmaisu Kataisen-Urpilaisen-Virkkusen harjoittamalle kuntien kiusaamiselle.

 

Toivottavasti kuntakiusaamiselle nyt saadaan piste, kun myös kokoomus- ja demarivetoiset kunnat ovat selkeästi sanoneet EI hallituksen kuntauudistussuunnitelmille!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raili Naskali, Pirkkalan Keskusta, Pirkkala, Ylöjärvi, Nokia, kuntakiusaaminen, Pirkkalainen, Koska loppuu kuntakiusaaminen?,

Monien kestokulutushyödykkeiden valmistaminen on Suomessa loppunut

Perjantai 18.1.2013 - -Esko Erkkilä-

Useiden kestokulutushyödykkeiden valmistaminen on Suomessa loppunut joko kokonaan tai valmistus on siirtynyt muihin maihin.

 

Olen aina pitänyt kunnia-asiana, että hankin kotimaisen tuotteen, jos se kohtuudella on mahdollista.

 

Muistelen nyt joitakin tuotteita ja tuoteryhmiä:

 

 

Mopo

 

Ennen autoikää joka pojalla piti olla mopedi ja oli luonnollista, että se oli merkiltään Tunturi. Muistelen, että minulla oli ainakin kaksi Tunturia.

 

Tunturin taru päättyi vuonna 1987.

 

 

Auto

 

Autojen osalta ensimmäinen autoni oli Datsun 1200 Finn DeLuxe, mutta sen jälkeen olinkin vankka saabisti.


Uudessakaupungissa valmistettuja Saabeja omistin toistakymmentä, sillä työajoa + omaa ajoa kertyi vuodessa n. 60.000 kilometriä eli autoa piti vaihtaa n. 100.000 kilometrin välein.


Viimeiset Saabit Uudessakaupungissa valmistettiin vuonna 2003.

 

 

Televisio

 

Oli luonnollista, että poikamiehen ja myöhemmin myös ukkomiehen perheen televisiomerkki oli suomalainen Salora.

 

Salossa valmistettu Salora eli oman aikansa televisiomerkkinä, mutta aika ajoi ohi suomalaisen televisiotuotannon ja nyt Salorasta on jäljellä muisto vain.

 

 

Autonrenkaat

 

Autonrenkaideni merkki on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ollut Nokian Renkaat Oy:n valmistamat renkaat.


Hakkapeliitta oli aikoinaan ainoa Suomen talvisille teille sopiva talvirengas ja kyllä Nokialla osattiin valmistaa myös kunnollisia kesärenkaita.

 

Nokian jatkaa rengasvalmistusta ja on harvoina suomalaisyrityksinä pystynyt kehittämään toimintaansa.

 

Nokian Renkaat tuo Suomen markkinoille myös muualla valmistamiaan renkaita.

 

Paha moka Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Kim Gran´lle tapahtui syyskuussa 2009, kun hän lehtihaastattelussa totesi, että asiakkaille ei tarvitse kertoa, missä maassa heidän renkaansa valmistetaan.

 

Kun haastattelija kysyi, onko asiakkaalla oikeus tietää alkuperä, Gran vastasi näin:

 

”Sillä ei ole merkitystä, koska brändimme takaa laadun valmistuspaikasta riippumatta.”

 

Olen vahvasti eri mieltä toimitusjohtaja Kim Gran´n kanssa ja toivon, että hän on oppinut arvostamaan asiakkaita kuluneen kolmen vuoden aikana.

 

 

Auto- ja matkapuhelimet

 

Työantaja hankki myyntimiehilleen aikoinaan Nokia-merkkiset autopuhelimet ja siinä merkissä olen pysynyt myös matkapuhelinaikaan siirryttäessä.

 

On hyvä muistaa, että kyseessä oli tosiaan alkuvaiheessa autopuhelimet. Autopuhelimen koneisto oli asennettu auton tavaratilaan ja autopuhelimen luuriteline oli kojelaudassa.


Matkapuhelimet tulivat kuvaan vasta myöhemmin.

 

 

Maatalouskoneet

 

Oma lukunsa ovat maatalouskoneet ja kotitilalleni hankittiin yksinomaan kotimaisia koneita.

 

Valmet 502 on lähes neljänkymmenen palveluvuoden jälkeen yhä riittävä niille töille, joissa mökillä traktoria tarvitaan.


Myös maatalouskoneet eli traktorin peräkärry, kyntöaurat, äes sekä muut pienemmät maatalouskoneet ovat meillä kotimaista valmistusta.

 

 

********

 

Suomi on menettänyt paljon kestokulutus- ja tuotantohyödykkeiden valmistusta ulkomaille.

 

Monissa tuoteryhmissä suomalaisesta laatutyöstä voidaan ainoastaan uneksia ja kaihoisasti muistella.

 

Monet ”suomalaisina” yrityksinä Suomessa jatkavat teollisuusyritykset ovat siirtyneet ulkomaalaisomistukseen.

 

 

*******

 

Valtra on tässä jutussa käsitellyistä yrityksistä pärjännyt ulkomaalaisomistuksestaan huolimatta - tai sen vuoksi - mainiosti.  

 

Valtran omistajana on yhdysvaltalainen Agco-yhtiö ja sen Nokian Linnavuoressa omistama AGCOSisuPower -yksikkö on hyvässä vedossa eli joskus ulkomaalaisomistus on suomalaisyritykselle ja sen työntekijöille onnenpotku!

 

 

********

 

Mikä on tässä jutussa käsiteltyjen tuotemerkkien ja yritysten tilanne vaikkapa kymmenen vuoden kuluttua?


Veikkaukseni on, että se on nykytilannetta heikompi.

 

Ken elää, hän näkee!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tunturi-mopedi, Saab, Salora, Nokian Renkaat, Hakkapeliitta, Nokian, Kim Gran, Nokia-autopuhelin, Nokia-matkapuhelin, Valmet, Valtra, Agco, Siuron Linnavuori, AGCOSisuPower,

Mukava Joulutori -tapahtuma Tottijärven Jukolassa

Sunnuntai 16.12.2012 - -Esko Erkkilä-

Nokiaan vuonna 1976 liitetyllä Tottijärven pitäjällä on pitkä ja kunniakas historia.

 

Tottijärvi oli itsenäinen kunta tasan 70 vuotta. Ennen itsenäisyyttä  se oli Vesilahden kappeli yli 220 vuotta.

 

Tottijärven maa- ja kotitalousseura ry järjesti omistamassaan Tottijärven Jukolassa Joulutorin joulukuun 15. päivänä.

 

Olin mukana, sillä vaimoni halusi mennä kokeilemaan myyjäisonneaan Tottijärvelle.

 

 

totti1

 

Tottijärven Jukola on valmistunut v. 1927 suojeluskunnan taloksi.

 

 

totti2

 

Jukola on ollut tärkeä paikka seutukunnalle Suomen vaikeina hetkinä, sillä 13.10.1939 ja uudestaan 18.6.1941 lähiseudun miehet ovat lähteneet Jukolasta ”suojaamaan kotiemme rauhaa ja vapautta”, kuten Jukolan seinälle kiinnitetyssä muistotaulussa kerrotaan. 

Jukolaa on kunnostettu paikkakuntalaisten tarmolla ja voimalla. Viime vuosina talon kunnostukseen on saatu varoja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2007 – 2013 Leader-toimintalinjasta.

 

 

totti3

 

Yhdistyksen sihteeri Kirsi-Marja Kasteenpohja avasi Joulutorin ja asiakkaat pääsivät tutustumaan myyjien tarjontaan.

 

Myyjien kannalta oli hyvä järjestely, että myyntiaikaa oli vain kaksi tuntia eli klo 11.00 – 13.00 välinen aika.

 

Puhun kokemuksesta, kun totean, että lyhyt ja tiivistempoinen myyntiaika on kaikkien kannalta hyvä ratkaisu. Toivon, että myös muiden myyjäisten järjestäjät ottavat oppia Tottijärven Joulutorin menettelystä!

 

 

totti4

 

Jukolan komea hirsiseinäinen sali kuhisi parhaimpaan aikaan kuin muurahaispesä, kun innokkaat ostajat tutustuivat tarjontaan.

 

 

totti5

 

Tottijärven koulun 5. ja 6. luokkien leirikoululaiset olivat suurella ja innokkaalla joukolla myymässä erilaisia tuotteita ja hankkimassa tuloja leirikoulua varten. Leirikoululaisilla oli tarjolla pääasiassa leivonnaisia, mutta erikoisuutena myös mm. kotijuustoa!

 

 

totti6

 

Tottijärven Jukolassa on viime kesänä saatu valmiiksi uusi nykyaikaiset vaatimukset täyttävä keittiö. 

Puffetin tarjoiluhinnat olivat todella edulliset eli keittiöremontin kustannuksia ei pyritä perimään korkeina tarjoiluhintoina. Kahvi, tee ja pulla maksoivat vain euron per kappale ja ”suolainen” 1,50 €.

 

***************

 

Ulkopaikkakuntalaiselle myyjälle myyjäiset ovat aina mainio tilaisuus tutustua paikkakunnan henkeen ja siihen yksituumaisuuteen, joka kylätalojen ilmapiirissä vallitsee.

 

On helppo kiitellä tottijärveläisiä mukavan tilaisuuden järjestämisestä.

 

Toivottelen Teille parhainta jatkoa Tottijärven kehittämisessä. Uskon, että tässä toiminnassa Tottijärven Jukolalla on keskeinen rooli!

 

 

-Esko Erkkilä- 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tottijärvi, Nokia, Tottijärven Jukola, Tottijärven maa- ja kotitalousseura ry,

Vanhemmat kirjoitukset »