Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Viherpeukalon kylvötyöt ovat viivästyneet viileän kevään vuoksi

Tiistai 29.5.2012 - -Esko Erkkilä-

Otsikkoteksti ei ole koko totuus, sillä kylvötyöt ovat viivästyneet ainakin meillä myös Viherpeukalon muiden ns. "kiireiden" vuoksi.

 

Viileän kevään lisäksi viivästymisen syynä ovat olleet monet ulkomaan matkat sekä kiireet Keskustan neuvoa-antavan puheenjohtajaäänestyksen järjestelyissä – myös Monacon formulakisan seuraaminen aiheutti tiettyä viivettä kylvötöiden suorittamiseen!

 

Viime viikonvaihteessa asiat järjestyivät kuitenkin kohtuullisesti ja saimme kylvöksiä tehdyiksi runsaan 400 rivimetrin verran!

 

istutus1

 

Kuvassa näkyvälle alueelle olemme jo monena vuonna sijoittaneet porkkana-, palsternakka-, punajuuri- sekä sipulikylvöksemme ja on todettava, että monokulttuuriviljelyn ongelmia ei ole havaittu.

Viljanviljelyssä monokulttuuriongelmat ilmenevät jo toisena ja erityisesti kolmantena sekä sitä seuraavina vuosina, jos samaa viljelykasvia viljellään samalla lohkolla jatkuvasti. Kaura toki tekee poikkeuksen, mutta senhän sanotaankin olevan ”maaperän lääkärin”.

Runsas kalkitus vapauttaa ravinteet kasvien käyttöön ja sen vuoksi säännöllisestä kalkituksesta olemmekin huolehtineet maalla, jonka raivasimme metsämaasta parisenkymmentä vuotta sitten.

On luonnollista, että riittävästä lannoituksesta on huolehdittava vuosittain, jotta satoa saadaan.

 

istutus2

 

Porkkanan, palsternakan ja punajuuren kylvö tapahtui kylvökepin avulla ja sen käyttäminen helpotti kylvötyön suorittamista ratkaisevasti.

 

istutus3

 

Rakensimme kasvatuspenkit rivimitaltaan 3,30 metrisiksi ja sen määrittelyssä peiteharsojen leveydellä oli ratkaiseva osuus.

Kylvökeppi takasi oikean siemenmäärän kaikille siemenille.

 

istutus4

 

Peiteharson levitimme ainoastaan porkkanalle, palsternakalle sekä punajuurelle, mutta sipulit jätimme ilman harsoa.

 

istutus5

 

Oma lukunsa oli maissintaimien istuttaminen.

 Maissintaimet olivat esikasvatettuja ja nyt ne pääsivät ensimmäistä kertaa ”vapaaseen luontoon”.

 

istutus6

 

On ehkä vaikea uskoa, että viisisenttisestä maissintaimesta kehittyy runsaassa kolmessa kuukaudessa nelimetrinen satoa tuottava kasvi, jonka tähkä on mainio grilliherkku! Näin se kuitenkin on aikaisempina vuosina tapahtunut ja toivottavasti sama tapahtuu nytkin!

 

istutus7

 

Suojasimme pienet maissintaimet leipälaatikoilla ja…

 

istutus8

 

…asensimme päälle kolminkertaisen harson.

 

 

Kahden päivän tiukalla kylvö- ja istutusrupeamalla pystyimme kuromaan kiinni keväisten istutustöidemme jälkeenjääneisyyttä.

 

Jos säät suosivat, ovat kaikki mahdollisuudet kelvolliseen satoon edelleen olemassa!

 

 

-Esko Erkkilä-   

2 kommenttia . Avainsanat: porkkanan kylväminen, palsternakan kylväminen, punajuuren kylväminen, sipulin istuttaminen, kylvökeppi,

Viherpeukalo hyödyntää vasta nyt viime kesän parasta satoaan ja tekee työtä uuden sadon sekä kukkaloiston varmistamiseksi

Sunnuntai 24.4.2011 - -Esko Erkkilä-

Omaan varmaan hamsterin vikaa, sillä vasta nyt perhekuntamme on siirtynyt käyttämään viime kesänä saamamme puutarhasadon parasta ja laadukkainta osaa.

Sain pitkäperjantaina ”vääpeliltä” määräyksen hakea kahdeksan sipulia varastosta ja kuoria ne, jotta niistä saatiin valmistettua herkullisia sipulirenkaita.

 

pict1215.jpg 

  

Tässä kuva hyvinsäilyneistä viime kesän kookkaista sipuleista. Sipulit kuivatettiin hyvin mökin sipulikuivurissa ja sen jälkeen ne on säilytetty Tampereella aluksi kattilahuoneessa ja sen jälkeen "kylmässä" varastossa - varastotappiot ovat jääneet pieniksi.

 

pict1223.jpg

  

Toinen esimerkki viime kesän sadosta on tässä, jossa on 380 mm pitkä vaalea väriporkkana sekä 180 mm pitkä tavallinen porkkana. Molempien alapäästä on nipsaistu pala pois, joten porkkanoiden kokonaispituus on ollut hieman pidempi. Varsinkin väriporkkana on aikasmoinen ilmestys!

 

Kasvuolosuhteet sipuleille ja porkkanoille ovat olleet normaalit, joten mitään erikoistoimenpiteitä ei niiden suhteen viime kesänä ei tehty.

Muokkaus tapahtui tavallisella jyrsimellä, mutta toki syväjyrsintänä. Kasvinsuojelu- ja lannoituskuviot olivat normaalit – sadetus kuului luonnollisesti viljelytekniikan keinovalikoimaan!

 

Syyshortensia-aidan leikkaaminen oli ajankohtainen pitkäperjantaina

 

Syyshortensia-aidanne on parhaimmillaan ennen syyspakkasten tuloa

Syyshortensia-aita on syksyn hieno aidanne ennen ensimmäisten pakkasten saapumista.

 

 

pict1225.jpg

 

Syyshortensian saa leikata vasta, kun on varmuus, että yöpakkasia ei enää tule. Tässä syyshortensia-aitamme ennen leikkausta…

 

 

pict1228.jpg 

 

…ja tässä leikkauksen jälkeen.

 

Monet sanovat, että syyshortensia-aita on parhaimmillaan leikkauksen jälkeisenä taideteoksena ja sitten syksyllä, kun se on parhaassa kukassa!

Viherpeukalon kynnet syyhyävät moniin muihin puutarhatöihin näinä päivinä. Puutarhatyöt suorastaan kaatuvat päälle, mutta järkevillä järjestelyillä ja vuosien kokemuksella tästäkin taas kerran selvitään!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viherpeukalo, väriporkkana, sipuli, syyshortensia, syyshortensian leikkaus,

« Uudemmat kirjoitukset