Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kysymys lakimiesarmeijalle: "Miten tämä on mahdollista?"

Torstai 8.11.2012 - -Esko Erkkilä-

Aamulehden 5.11.2012 järjestämässä ”Pormestarikatsastuksessa” tuli esille eräitä mielenkiintoisia, jopa tärkeitä kysymyksiä.

 

Erittäin suurella mielenkiinnolla ja tarkkaavaisena kuuntelin, kun pormestariehdokkaat keskustelivat Tampereen kaupungin oman tuotannon näkymistä sekä sitä, kun keskusteltiin Tampereen kaupungin hankintatoimen kehittämisestä.

 

Aluksi muutama kommentti oman tuotannon tiimoilta:

 

Keskustan pormestariehdokas Timo Hanhilahti paalutti, että kaupungin oman tuotannon osuuden pitää olla yli puolet sen sektorin palveluista, jota kulloinkin tarkastellaan.

 

Olen Hanhilahden kanssa samaa mieltä, sillä volyymiltään liian pieneksi kuihdutettu oma tuotanto ei pysty olemaan taloudellisesti kilpailukykyistä.

 

Hanhilahti painotti – aivan oikein - , että oman tuotannon johtamista pitää koko ajan kehittää.

 

Puhun kokemuksesta kun totean, että Tampereen kaupungin liikelaitosten johtokuntien luottamushenkilöillä on johtamisen kehittämisessä tärkeä rooli. Johtokunnat ovat elin, joka antaa tukensa liikelaitoksen toimivalle johdolle liiketoiminnan johtamisessa. Johtokunnan kuuluu myös välittömästi puuttua toimivan johdon toimenpiteisiin tai toimimattomuuteen, jos se havaitsee puuttumiseen olevan tarvetta.

 

Tampereen Infratuotanto Liikelaitoksen johtokunnan varapuheenjohtajana hieman harmittelen, että Peltolammin alueurakkaa ei otettu kaupungin oman tuotannon hoidettavaksi, kun se taannoin oli katkolla.

 

Yksityistämisessä on joskus kuljettava myös siihen suuntaan, että ulkopuolisille yrityksille ulkoistettuja toimintoja otetaan takaisin kaupungin oman tuotannon hoidettavaksi. Nyt Tampereella ei juurikaan näin tapahdu, vaan oman tuotannon hoidossa olevia toimintoja koko ajan valuu ulkoistuksen nimissä bisnesyritysten hoidettavaksi. Se ei kuulu keskustalaiseen ajattelutapaan!

 

 

Sitten Tampereen kaupungin hankintatoimen kehittämisestä:

 

 

Keskustelun tästä aihepiiristä aloitti Keskustan pormestariehdokas Timo Hanhilahti, joka peräsi kaupungin toimenpiteitä lähiruuan aseman parantamiseksi.

 

Pormestariehdokkaat totesivat yhteisesti, että tarjouspyynnön laatiminen on todellinen taitolaji.

 

Tarjouspyynnössä pitää huomioida monia muitakin asioita kuin pelkkä hinta.

 

Varoittavana esimerkkinä mainittiin Jyväskylän kaupungin pesulakilpailutus, jonka voitti virolainen pesula.

 

Nyt Jyväskylän ja Viron välillä pyörii kuljetusyrittäjille mieluinen likaisen ja puhtaan pyykin rekkaralli, kun Jyväskylästä kuljetetaan likainen pyykki Viroon ja puhtaat pyykit Virosta Jyväskylään.

 

Jokainen osaa todeta, että pesulakilpailutuksen lopputulos ei ollut järkevä.

 

Jyväskylän pesulakilpailutuksen lopputulos on yhtä järjetön kuin se, että TKL:n busseja korjautetaan Virossa!

 

Pormestariehdokkaat peräänkuuluttivat Tampereen kaupungin oman tuotannon mahdollisuutta osallistua kilpailutuksiin. Tiedän ne vaikeudet, jotka oman tuotannon osallistuminen kilpailutuksiin aiheuttaa, mutta totean, että pormestariehdokkaiden ehdottamaa varjokilpailutusta käytetään ainakin jossain määrin jo nyt. Varjolaskelmien avulla pystytään estämään ainakin räikeimmät yritykset naruttaa Tampereen kaupunkia ja sen veronmaksajia.

 

Annan suuren tunnustuksen Kokoomuksen pormestariehdokkaaksi kohonneelle valtiosihteeri Anna-Kaisa Ikoselle, kun hän peräänkuulutti hankintaosaamisen hankkimista lakimiesarmeijalle.

 

Ikonen evästi hankinta-asioissa lakimiesten palveluja käyttäviä näin:

 

 

Älkää kysykö:

 

”Onko tämä mahdollista?”

 

Vaan kysykää:

 

”Miten tämä on mahdollista?”

 

 

Totean viidentoista vuoden hankintaosaamisellani olevani Anna-Kaisa Ikosen kanssa samaa mieltä

 

 

-Esko Erkkilä-

3 kommenttia . Avainsanat: Pormestarikatsastus, Tampereen kaupungin oma tuotanto, kilpailuttaminen, hankintaosaaminen, lakimiehet, lakimiesarmeija, Timo Hanhilahti, Anna-Kaisa Ikonen, Miten tämä on mahdollista?,

Aamulehden järjestämä "Pormestarikatsastus" toi esille mielenkiintoisia seikkoja

Keskiviikko 7.11.2012 - -Esko Erkkilä-

Aamulehti järjesti auditoriossaan maanantaina 5.11.2012 avoimen keskustelutilaisuuden Tampereen kunnallisvaalituloksen seurauksista, tulevista taloudellisista ratkaisuista sekä pormestarin valinnasta.

 

Auditorio oli tupaten täynnä väkeä jo hyvissa ajoin ennen tilaisuuden ilmoitettua alkamisaikaa ja tämän vuoksi Pormestarikatsastukseksi nimetty tapahtuma päästiinkin aloittamaan hieman etuajassa!

 

Olin mukana tilaisuudessa.

 

 

a1

 

Tilaisuuden juontajana toimi Aamulehden päätoimittaja Jorma Pokkinen.

 

 

Keskustelemassa olivat seuraavat henkilöt:

 

 

a2

 

Vihreiden pormestariehdokas, nykyinen europarlamentaarikko Satu Hassi.

 

 

a3

 

Keskustan pormestariehdokas Timo Hanhilahti.

 

 

a4

 

Kokoomuksen ehdokasehdokas pormestariksi, kansanedustaja Harri Jaskari.

 

 

a5

 

Kokoomuksen toinen ehdokasehdokas pormestariksi, kaupunginvaltuutettu Harri Airaksinen.

 

 

a6

 

 

Kokoomuksen kolmas ehdokasehdokas pormestariksi, valtiosihteeri Anna-Kaisa Ikonen.

Näitä rivejä kirjoittaessani tiedän, että Anna-Kaisa Ikonen voitti Kokoomuksen pormestariehdokaskisan ja hänestä tuli Kokoomuksen ehdokas Tampereen pormestariksi.

 

 

a7

 

SDP:n Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Atanas Aleksovski edusti demareita, sillä he eivät vielä ole päättäneet pormestariehdokastaan.

 

 

a8

 

Pormestarikatsastusta hallitsi se ongelmien vyyhti, jonka vanha valtuusto jättää nyt valitulle uudelle kaupunginvaltuustolle.

Aamulehti on ansiokkaasti muistuttanut väistyvän kaupunginvaltuuston perinnöksi jättämistä pulmista.

Voidaan perustellusti todeta, että kaikki panelistit ovat Satu Hassia lukuunottamatta (Hassi kun ei ole nyt Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen) laiminlyöneet päättyvän valtuustokauden aikana Tampereen ongelmien ratkaisun - ainakin Atanas Aleksovski oli tämän asian tunnustamisessa rehellinen.

 

 

a9

 

Aamulehden toimitus oli koonnut listan niistä toimenpiteistä, joista uusi kaupunginvaltuusto joutuu valitsemaan vaihtoehtoja kaupungin taloudellisen tilanteen kohentamiseksi.

Yleisö äänesti tärkeimmäksi toimenpiteeksi talouden tasapainottamisen.

Itse äänestin uuden valtuuston tärkeimmäksi työksi kaupungin organisaation tuulettamisen. Olen liike-elämässä tottunut tehokkaaseen toimintaan ja sen vuoksi tein valintani näin.

 

 

a10

 

Seuraavassa kysymyksessä tiedusteltiin keinoja, joilla Tampereen talous saataisiin tasapainoon.

Valtaosa yleisöstä – ja myös minä – näki, että kaupungin omaa toimintaa pitää tehostaa.

”Housuihinsa kuseskelijoitakin” eli niitä, jotka uskovat veroprosentin nostamisen tenhovoimaan oli valitettavan paljon, sillä se vaihtoehto sai 11,5 %:n kannatuksen.

Onneksi lisälainan ottaminen ei saanut kenenkään kannatusta.

Suuret investointihalukkuudet merkinnevät kuitenkin, että lisälainaa on otettava.

 

 

a11

 

Tampereen kaupungin palvelujen ulkoistamisesta on pitkin matkaa käyty vilkasta mielipiteiden vaihtoa.

Aamulehden toimitus oli sisällyttänyt palvelurakenteeseen liittyvän kysymyssarjan pormestariehdokkaiden ja myös yleisön vastattavaksi.

Yleisön vastauksissa ylivoimaisen suosion sai monituottajamalli, jossa on oman tuotannon lisäksi merkittävä rooli myös kolmannella sektorilla sekä yksityisiltä hankittavilla palveluilla.

Olin enemmistön kannalla.

 

 

Pormastarikatsastuksen lopputulemana voi todeta, että lyhyimmät ja iskevimmät vastaukset antoivat Keskustan Timo Hanhilahti sekä SDP:n Atanas Aleksovski.

Lyhyet ja täsmälliset vastaukset kertoivat kuulijoille, että he tuntevat panelisteista parhaiten Tampereen kaupungin asiat.

 

Kokoomuslaiset ehdokasehdokkaat sortuivat ylipitkiin vastauksiin ja se kertoi kuulijoille heidän heikosta tuntemuksestaan Tampereen kaupungin asioihin. Ylivertainen pitkien vastausten osalta oli Satu Hassi.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satu Hassi, Timo Hanhilahti, Harri Jaskari, Harri Airaksinen, Anna-Kaisa Ikonen, Atanas Aleksovski, Jorma Pokkinen, Aamulehden Pormestarikatsastus, Pormestarikatsastus, Aamulehti,