Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Klapi-Tuiko, Stihl ja Fiskars ovat nyt tärkeitä työvälineitä!

Lauantai 10.9.2022 - -Esko Erkkilä-

Arvostan Rouvaa ja esikoistamme, sillä he olivat ratkaisevassa roolissa, kun pääsimme osakkaaksi kulmakuntamme Klapi-Tuikoon eli klapikoneeseen, joka giljotiini-periaatteella katkaisee ja myös halkaisee polttopuurangat klapeiksi.

 

Klapi-Tuiko pystyy katkaisemaan n. 20 senttiä paksut polttopuurangat ja sillä voidaan klapien pituus säätää 25 – 60 sentin välillä.

 

Klapi-Tuikon rakenne on yksinkertainen ja sen giljotiini-periaate on paljon edullisempi kuin sahaavat klapikoneet.

 

***

 

Toinen tärkeä työväline polttopuiden valmistamisessa on moottorisaha ja meillä moottorisahat ovat aina olleet Stihl-merkkisiä – toki ensimmäinen moottorisahamme oli Husqvarna-merkiltään, mutta se oli joskus 1960-luvulla!

 

***

 

Moottorisahalla pätkittyjen pöllien halkaisemiseen tarvitaan kirves ja minulla se on Fiskarsin halkomakirves. Toki autoni peräkontissa on myös Fiskarsin karsimakirves ja sitäkin joskus tarvitaan!

 

******

 

Näillä työkaluilla pärjätään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Klapi-Tuiko ja Stihl sekä Fiskars ovat nyt tärkeitä työvälineitä! Klapi-Tuiko, Stihl, Stihl-moottorisaha, Fiskars, Fiskars-halkomakirves, Fiskars-karsimakirves, Husqvarna-moottorisaha,

Fiskarsin halkomakirves, tukkisakset ja Stihl-moottorisaha - niillä polttopuita syntyy!

Sunnuntai 11.4.2021 - -Esko Erkkilä-

Meillä on polttopuun kulutus melkoinen, sillä takan lisäksi lämmitämme saunankiukaan joka päivä ja kun sekin lämpiää puilla, niin puita tarvitaan.

 

Onneksi omassa metsässä riittää polttopuita, mutta jonkinmoinen urakkahan se on kuljettaa polttopuupöllit Viljakkalasta Tampereelle.

 

Nyt korona-aikana on ollut hyvää aikaa puuhastella polttopuiden tekemisessä ja se on onneksi työtä, jossa näkee työnsä tulokset!

 

 

IMG_1529.JPG

 

Fiskarsin halkomakirves, tukkisakset sekä Stihl-moottorisaha ovat olleet ne työkalut, joilla polttopuita on syntynyt.

 

 

IMG_1534.JPG

 

Suurimmat pöllit ovat olleet yli 100-vuotiaita ja halkaisijaltaan 45 senttiä.  Onneksi sen verran on vielä ruista ranteessa, jotta ei ole tarvinnut turvautua moottorisahaan pöllien ”halkomisessa”!

 

 

IMG_1563.JPG

 

Osan pölleistä sahasin oikeaan mittaansa vasta omakotitalomme ”polttopuurantteella”!

 

 

IMG_1568.JPG

 

Takkaan ja saunanpesään sopivat klapit ovat niin lyhyitä, että pinojen tueksi piti laittaa useamman pinon läpimeneviä tukipuita.

 

 

IMG_1618.JPG

 

Joissakin järeissä koivupölleissä oli komeaa lainekoivua, mutta kyllä myös ne menivät polttopuiksi – olishan ne olleet puusepille mainiota raaka-ainetta!

 

 

IMG_1626.JPG

 

Tasan yhdeksän pinokuutiometriä pieniksi pilkottuja klapeja oli saalis ja kyllä niillä hyvinkin ensi talvi pärjätään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Fiskarsin halkomakirves, tukkisakset, Stihl-moottorisaha, lainekoivu, lainekoivua puuseppien tarpeisiin,

Justeerihommista pokasahakauden kautta moottorisaha-aikaan!

Maanantai 4.1.2021 - -Esko Erkkilä-

Aloitin ammattiin johtavan koulutukseni vuonna 1965, mutta sitä ennen sain isä-ukon kanssa tehdä metsähommia kaksi vuotta – nuo kaksi vuotta olivat tärkeää aikaa, sillä ne antoivat kokemusta todellisista töistä!

 

Muutaman lehmän lypsykarjatila vaati, että sivuansioita oli pakko hankkia ja niiden hankkimiseen naapureiden – osin myös omien - metsien metsätyöt antoivat mahdollisuuden.

 

 

*******************

 

Tiukkaa ajallisesti teki, mutta ehdin saada kokemusta tukkipuiden kaatamisesta justeerilla.

 

Justeerikadossa oli tärkeää, että justeeria ei saanut työntää, vaan vedon kohti kanssakaatajaa piti tapahtua vetona kaverin toimesta.

 

Kaatui se tukkipuu justeerillakin!

 

*******************

 

Justeerikaadon kanssa samaan aikaan oli pokasahakausi, sillä isäni hoiti pokasahalla tukki- ja paperipuiden katkomisen – vastuullani oli silloin karsiminen kirveellä.

 

Tukkirungot piti kaatamisen jälkeen karsia ja apteerata ja vasta sen jälkeen katkoa!

 

*****************

Justeerikauden jälkeen siirryimme isän kanssa siihen vaiheeseen, että pyysimme kahtakin eri naapuriamme kaatamaan moottorisahoillaan tukkipuut ja sen jälkeen me hoidimme karsimisen, apteeraamisen sekä katkonnan.

 

********************

 

Hankimme moottorisahan vuonna 1964 ja se oli merkiltään Husqvarna.

 

Moottorisahalla sahaaminen kuului minun tehtäviini – karsimista kömpelöllä Husqvarnalla en opetellut, vaan sen hoidimme kirveillä.

 

****************

 

Justeerikaudesta pokasahan kautta moottorisahaan –aikakausi päättyi osaltani tammikuulla 1965, sillä silloin lähdin opiskelemaan Osaralle maamieskouluun ja sillä tiellä olen yhä!

 

Toki moottorisaha istuu yhä edelleen käteeni, mutta merkki on vaihtunut Stihl´ksi ja nyt minulta onnistuu myös tukki- sekä paperipuiden karsiminen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Justeeri, Justeeriaika, Pokasaha, pokasahakausi, moottorisaha, moottorisaha-aika, Husqvarna, Husqvarna-moottorisaha, Stihl, Stihl-moottorisaha, Osara, Osaran maamieskoulu,