Ei ollut yllätys, että Tampereen seutukunta oli vasta sijaluvulla seitsemän (7) seutukuntien Kuntaranking2017 -listauksessaMaanantai 27.2.2017 - -Esko Erkkilä- Elinkeinoelämän valtuuskunta eli EK julkisti 9.2.2017 Kuntaranking2017 –listauksen maamme seutukuntien sijoittumisesta yritysystävällisyydessä. Listauksen perusteena olivat yritysjohtajien mielipiteet.
Olin paikalla, kun tutkimus julkistettiin Tampereella.
Kokonaispisteissä parhaiten pärjäsi Seinäjoen seutukunta, toiseksi sijoittui Turku ja kolmanneksi Hämeenlinna.
Näiden jälkeen paremmuusjärjestyksessä olivat Helsingin, Rauman ja Vaasan seutukunnat.
Tampereen seutukunnan sijoittuminen oli seitsemäs ja ilmeisesti sekin sija tuli Tampereen kehyskuntien – erityisesti Pirkkalan ja Ylöjärven – yritysmyönteisyyden ansiosta.
Tampereen seutukunnan osalta arvopalautteessa korostuivat mm. seuraavat seikat:
Tutkimuksen pitäisi merkitä, että hälytyskellot alkaisivat päristä seutukuntapäättäjien mielessä, mutta mitä vielä; keskeiset päättäjät puolustelivat Tampereen seutukunnan heikkoa pärjäämistä sillä, että miten mm. Turun seutukunta on saanut menestystä Turun meriteollisuusyritysten ja Uudenkaupungin autoteollisuuden ansiosta.
Nähdään siis roska naapuriseutukuntien silmässä, mutta ei huomata malkaa omassa eli Tampereen seutukunnan silmässä!
EK:n Kuntaraking2017 –tutkimus antaa pontta sille, että huhtikuun kuntavaaleissa valittavan Tampereen kaupunginvaltuuston ja myös muiden kaupunkipäättäjien on otettava uusi vaihde päälle, sillä nykymeno tyrehdyttää kaiken taloudellisen kasvun Tampereella ja koko Tampereen seutukunnalla!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Elinkeinoelämän valtuuskunta, EK, Kuntaraking2017, Tampereen seutukunta, |
Tampereen naapurikunnista kuuluu hyväksyvää hyrinää!Keskiviikko 9.11.2016 - -Esko Erkkilä- Tampereen kaupunginvaltuusto päätti viime maanantaina eli 7.11.2016, että Tampereelle rakennetaan ratikka.
Tampereen kannalta järjetön päätös merkitsi, että heti päätöksen jälkeen Tampereen naapurikunnista kuului hyväksyvää hyrinää, sillä Tampereen päätös merkitsee lukuisten yritysten siirtymistä Tampereelta pois ja luonnollisin valinta yrityksille ovat Pirkkala, Nokia, Kangasala sekä Ylöjärvi.
Ratikkapäätös on lopullinen niitti sille, että Tampere on vajonnut syvälle kriisikunnaksi.
Tampereella nuorisotyöttömyys on jo nyt yli 25 % ja ratikkapäätös merkitsee, että yritysinvestoinnit karkaavat entistä nopeampaan tahtiin naapurikuntiin – onnittelut Pirkkalalle, Nokialle, Kangasalle sekä Ylöjärvelle.
Sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen Tampereen veroprosentiksi muodostuu 7,45 – luuleeko joku, että sillä pystytään hoitamaan kunnollinen palvelutaso lapsille, nuorille, koululaisille, vanhuksille, eläkeläisille, vammaisille, erityisryhmiin kuuluville ja yleensäkin Tampereen kaupunkilaisille?
Ratikkapäätös, päätöksen rahoitus ja päätöksen jälkikrapula ovat karua koettavaa tamperelaisille.
Muutan hieman souganiani:
Ratikkarahoilla olisi saatu ilmainen joukkoliikenne koko Tampereelle!
Toisen slouganini pidän voimassa:
Miljardihanke se on!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ratikka, Tampereen ratikka, Ratikka on miljardihanke, Tampereen taloustilanne, Kriisikunta Tampere, Ratikkarahoilla olisi saatu ilmainen joukkoliikenne koko Tampereelle, Tampereen kehyskunnat, kehyskunnat, Tampereen seutukunta, |
Tampereen kaupunkiseutu - kummajainen, joka tekee päätöksiä ilman juridista oikeusvaltaaPerjantai 6.11.2015 - -Esko Erkkilä- Tampere ja sen naapurikunnat Nokia, Ylöjärvi, Pirkkala, Kangasala, Orivesi, Lempäälä ja Vesilahti ovat aikoinaan muodostaneet ”Tampereen kaupunkiseutu” –nimisen yhteenliittymän, joka toimii virkamiesvetoisesti ilman juridista selkänojaa.
Toki Seutukunnalla. kuten Tampereen kaupunkiseutua kutsutaan, on myös luottamushenkilöelin eli Seutuhallitus, mutta todellista valtaa Seutukunnalla käyttää kuntien virkahenkilöistä muodostettu ”Kuntajohtajakokous”, joka kokoontuu kahden viikon välein perjantaisin klo 8.00.
Periaatteessa Seutukunnan ylin päätöselin on Yhtymäkokous, mutta lyhyt tutustuminen sen pöytäkirjoihin osoittaa, että siellä ei käsitellä kummoisiakaan asioita.
Toimialoittaista valtaa Seutukunnalla käyttävät virkahenkilöistä muodostetut Seututyöryhmät.
Seututyöryhmien nimet ovat nämä:
Tiedän, että Seututyöryhmien kokousajoista yli puolet kuluu siihen, että osanottajat keskustelevat miten eri kunnissa virkamiehet suhtautuvat eri asioihin eli tällä keskustelulla virkamiehet hakevat yhtenäistä käytäntöä kuntalaisia koskeviin seikkoihin. On ilmeisen selvää, että tiukimman menettelyn kunnan menettelytapa omaksutaan menettelytavaksi kaikissa muissakin seutukunnan kunnissa.
Luottamushenkilöiden päätösvalta Seutukunnan kunnissa on kaikonnut virkahenkilöille, sillä virkahenkilöt ovat omaksuneet esim. Ympäristöministeriön ohjeet lainsäädännön veroisiksi ohjeikseen.
On aina muistettava, että Seutukunnan linjaukset eivät juridisesti ohjaa kuntien virallisten päätöselinten päätöksiä, mutta todellisuudessa näin kuitenkin tapahtuu.
**************
Osallistuin Tampereen kaupunkiseudun Seutufoorumi 2015 –tapahtumaan Tampere-talossa 3.11.2015
Ilahduin, kun…
…Ylöjärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus totesi etukäteen valmistellussa kommenttipuheenvuorossaan mm. näin:
”Miten kuntajohtajien seudullisiin kokouksiin saadaan syötteitä yhä enemmän myös luottamushenkilöiltä?”
Katja Luojuksen kommenttipuheenvuoro on kokonaan luettavissa hänen blogisivuiltaan ja niille pääsee, kun googlaa ”Katja Luojus blogi”.
*******************
Kammoksun kunnallisessa päätöksenteossa virkamiesvaltaa ja peräänkuulutan tosiasiaa, että virkahenkilöt valmistelevat ja toteuttavat asioita, mutta asioista päättäminen kuuluu ehdottomasti luottamushenkilöille!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen seutukunta, Tampereen seutukunnan Seutuhallitus, Tampereen seutukunnan Kuntajohtajakokous, Tampereen seutukunnan Seututyöryhmät, Seutufoorumi 2015, Tampereen kaupunkiseutu Seutufoorumi 2015, Tampere-talo, Katja Luojus, |