Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Zakopanessa Tatran vuoristossa valmistettava oscypek-juusto on osa puolalaista kansallisylpeyttä

Tiistai 29.4.2014 - -Esko Erkkilä-

Ehdin yli 40 vuotta kestäneen työurani aika toimia tasan neljäkymmentä vuotta elintarviketeollisuuden palveluksessa.

 

Siitä syystä olen kiinnostunut yhä edelleen kaikkeen elintarvikkeisiin ja ruokaa liittyvistä seikoista.

 

Rehuala – jonka piirissä toimin – kuuluu Suomessa ja periaatteessa koko EU:ssa tarkoin säädeltyihin aloihin ja sen vuoksi minua kiinnostaakin kaikki elintarvikkeisiin, ruokaan, elintarvikkeiden hygieenisyyteen sekä ruokaturvallisuuteen kuuluvat asiat.

 

 

**********

 

 

Sain taannoisella MTK:n opintomatkallamme Puolaan tutustua erääseen puolalaiseen erikoistuotteeseen – oscypek-juustoon.

 

Oscypek –juusto on savustettu juusto, jonka raaka-aineesta 20 % on lampaanmaitoa ja 80 % perinteistä lehmänmaitoa.

 

Oscypek –juuston ja sen tuotannon ydinalue on Tatran vuoristo ja erityisesti Zakopanen seutu.

 

Kävimme Puolan-matkallamme Zakopanessa ja tutustuimme omin silmin oscypek –juustojen myyntiin ja saimme nauttia sitä eturuokana myös Zakopanen hiihtostadionilla sijaitsevassa ruokapaikassa. Oli luonnollista, että suurena kaikenlaisten juustojen ystävänä toimme oscypek-juustoa myös tuliaisina kotiin.

 

 

 

oscy1

 

 

Oscypek –juustoja myydään Zakopanessa torilla ja monissa kadunkulmissa.
 
Aito oscypek-juusto on karanmuotoinen ja karat painavat n. 600 – 800 grammaa. Juusto on ulkoväritykseltään keltainen ja leikkauspinnaltaan vaaleampi – oljenkeltainen.

 

 

 

oscy2

 

 

Oscypek –juustolla markkinoinnin vaikeus on ollut se, että sen valmistamiseen käytetään pastöroimatonta maitoa ja sen käyttäminen elintarvikevalmistuksessa ei ole ollut sallittua EU:ssa.

 

 

Ensimmäiset oscypek-juustot tuotiinkin salaa italialaisille ruokamessuille.
 
 
Nyt tietyn alueen oscypek-juustot ovat kuitenkin saaneet EU:n lainsäädännössä nimisuojan samaan tapaan kuin esimerkiksi Lapin puikula tai Lapin Poronliha. Tätä nimisuojaa nimitetään SAN-termillä eli Suojattu alkuperänimitys.

 

 

 

oscy3

 

 

Oscypek-juustoja Zakopanessa myydään useissa kadunkulmissa.

 

 

 

oscy4

 

 

Suomalaiseen hygieniatasoon tottuneena kummastutti, että puluja oli oscypek –juuston myyntikojujen edessä ja katoilla paskomassa sankoin joukoin!

 

Muistan elävästi, kun työnantajani Rehuraisio Oy:n Oulun rehutehdas sai takavuosina Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran vuositarkastuksessa huomautuksen, sillä irtorehujen lastausasemalla lenteli ja viserteli yksi pikkulintu! Suomalaisen hygieniakäsityksen mukaan oscypek –juustojen myyminen Zakopanessa olisi välittömästi kielletty!

 

 

 

oscy5

 

 

Söimme lounaan Zakopanen hiihtostadionin vierellä Bakowo Zohylina Wyznio –ravintolassa (suomeksi Mehiläispesä) ja alkuruokanamme oli herkullinen savustettu lampaanjuusto ja puolukkasurvos eli oscypek sheep cheese with cranberry sauce.

 

Hyvää oli!

 

Hyvää oli myös Suomeen tuomamme oscypek –juusto – niin hyvää, että en ehtinyt saamaan siitä edes valokuvaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: oscypek, oscypek -juusto, Tatran vuoristo, Zakopane, EU:n nimisuoja elintarvikkeille, Bakowo Zohylina Wyznio, oscypek sheep cheese with cranberry sauce, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Puola 2014, ruokaturvallisuus, Lapin puikula, Lapin Poronliha,

Hevosenpaskat haaviin

Perjantai 18.4.2014 - -Esko Erkkilä-

Hevosvaljakot ovat Puolan pääkaupungissa Varsovassa, mutta erityisesti Krakovassa, turistien kovasti suosimia kulkuvälineitä kaupunkiin tutustumisessa.

 

Taannoisella Puolan matkallamme tapasimme hevosvaljakoita Varsovan ja Krakovan lisäksi myös Zakopanessa.

 

 

 

valja1

 

 

Krakovan torin reunalla on hevosvaljakoille oma jonotusalueensa samaan tapaan kuin taksit jonottavat asiakkaita Suomessa.
 
Aamulla jonotusalue oli tyhjä,…

 

 

 

valja2

 

 

…mutta iltapäivällä ja varsinkin illalla jonossa saattoi olla yli kymmenenkin valjakkoa odottamassa kyydittäviä.
 

 

 

valja3

 

 

 

valja4

 

 

 

valja5

 

 

Krakovassa valjakot sekä valjakkovaunut ovat suorastaan prameita ja myös ajurit ovat pukeutuneet parhaimpiinsa.

Krakovassa kaikki valjakot ovat parivaljakoita.

 

 

 

valja6

 

 

 

valja7

 

 

 

valja8

 

 

 

valja9

 

 

 

Pimeän saapuessa krakovalaiset hevosvaljakot ovat suorastaan upea näky.

 

 

***********

 

 

valja10

 

 

”Raa´assa” työssä hevosvaljakoita Puolassa näkee enää harvoin, mutta ainakin yhden sellaisen ohi ajoimme matkalla Zakopaneen.
 

 

*********

 

 

 

valja11

 

 

Myös Zakopanen torilla näimme hevosvaljakoita.

 

 

 

valja12

 

 

Zakopanen hevosvaljakkoajurit olivat pukeutuneet Tatran vuoristoalueelle tyypillisiin asuihin.

 

 

 

valja13

 

 

Zakopanessa näimme myös käytännössä, että miksi hevosvaljakoiden reiteillä ei ole hevosenpaskaa.
 
Kun hevoselle tulee tarve, niin ajuri ottaa salamana jalkatilastaan haavin ja pelastaa sen avulla tilanteen. Haavin sisältö viedään sitten juoksujalkaa lähellä odottavaan tätä tarkoitusta varten varattuun säiliöön!

***************

 

 

 

valja14

 

 

Myös Varsovassa on hevosvaljakoita, mutta sellaista prameutta siellä ei ole kuin on Krakovassa.

 

 

 

valja15

 

 

 

valja16

 

 

 

Varsovalaiset hevosvaljakot ovat vähän nukkavieruja ja siellä emme nähneet ainoataan parivaljakkoa.

 

 

 

**********

 

 

Puola on aina ollut vahva hevostalousmaa ja se on edelleenkin nähtävissä.

 

Todellinen hevosvaljakkokaupunki Puolassa on Krakova!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevosvaljakot, hevosvaljakko, Puola, Polen, koniec, koni, Krakova, Zakopane, Varsova, puolalaiset hevosvaljakot, Puola 2014, Tatra, Tatran vuoristo,