Zakopanessa Tatran vuoristossa valmistettava oscypek-juusto on osa puolalaista kansallisylpeyttäTiistai 29.4.2014 - -Esko Erkkilä- Ehdin yli 40 vuotta kestäneen työurani aika toimia tasan neljäkymmentä vuotta elintarviketeollisuuden palveluksessa.
Siitä syystä olen kiinnostunut yhä edelleen kaikkeen elintarvikkeisiin ja ruokaa liittyvistä seikoista.
Rehuala – jonka piirissä toimin – kuuluu Suomessa ja periaatteessa koko EU:ssa tarkoin säädeltyihin aloihin ja sen vuoksi minua kiinnostaakin kaikki elintarvikkeisiin, ruokaan, elintarvikkeiden hygieenisyyteen sekä ruokaturvallisuuteen kuuluvat asiat.
**********
Sain taannoisella MTK:n opintomatkallamme Puolaan tutustua erääseen puolalaiseen erikoistuotteeseen – oscypek-juustoon.
Oscypek –juusto on savustettu juusto, jonka raaka-aineesta 20 % on lampaanmaitoa ja 80 % perinteistä lehmänmaitoa.
Oscypek –juuston ja sen tuotannon ydinalue on Tatran vuoristo ja erityisesti Zakopanen seutu.
Kävimme Puolan-matkallamme Zakopanessa ja tutustuimme omin silmin oscypek –juustojen myyntiin ja saimme nauttia sitä eturuokana myös Zakopanen hiihtostadionilla sijaitsevassa ruokapaikassa. Oli luonnollista, että suurena kaikenlaisten juustojen ystävänä toimme oscypek-juustoa myös tuliaisina kotiin.
Oscypek –juustoja myydään Zakopanessa torilla ja monissa kadunkulmissa.
Aito oscypek-juusto on karanmuotoinen ja karat painavat n. 600 – 800 grammaa. Juusto on ulkoväritykseltään keltainen ja leikkauspinnaltaan vaaleampi – oljenkeltainen.
Oscypek –juustolla markkinoinnin vaikeus on ollut se, että sen valmistamiseen käytetään pastöroimatonta maitoa ja sen käyttäminen elintarvikevalmistuksessa ei ole ollut sallittua EU:ssa.
Ensimmäiset oscypek-juustot tuotiinkin salaa italialaisille ruokamessuille.
Nyt tietyn alueen oscypek-juustot ovat kuitenkin saaneet EU:n lainsäädännössä nimisuojan samaan tapaan kuin esimerkiksi Lapin puikula tai Lapin Poronliha. Tätä nimisuojaa nimitetään SAN-termillä eli Suojattu alkuperänimitys.
Oscypek-juustoja Zakopanessa myydään useissa kadunkulmissa.
Suomalaiseen hygieniatasoon tottuneena kummastutti, että puluja oli oscypek –juuston myyntikojujen edessä ja katoilla paskomassa sankoin joukoin!
Muistan elävästi, kun työnantajani Rehuraisio Oy:n Oulun rehutehdas sai takavuosina Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran vuositarkastuksessa huomautuksen, sillä irtorehujen lastausasemalla lenteli ja viserteli yksi pikkulintu! Suomalaisen hygieniakäsityksen mukaan oscypek –juustojen myyminen Zakopanessa olisi välittömästi kielletty!
Söimme lounaan Zakopanen hiihtostadionin vierellä Bakowo Zohylina Wyznio –ravintolassa (suomeksi Mehiläispesä) ja alkuruokanamme oli herkullinen savustettu lampaanjuusto ja puolukkasurvos eli oscypek sheep cheese with cranberry sauce.
Hyvää oli!Hyvää oli myös Suomeen tuomamme oscypek –juusto – niin hyvää, että en ehtinyt saamaan siitä edes valokuvaa!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: oscypek, oscypek -juusto, Tatran vuoristo, Zakopane, EU:n nimisuoja elintarvikkeille, Bakowo Zohylina Wyznio, oscypek sheep cheese with cranberry sauce, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Puola 2014, ruokaturvallisuus, Lapin puikula, Lapin Poronliha, |
Hevosenpaskat haaviinPerjantai 18.4.2014 - -Esko Erkkilä- Hevosvaljakot ovat Puolan pääkaupungissa Varsovassa, mutta erityisesti Krakovassa, turistien kovasti suosimia kulkuvälineitä kaupunkiin tutustumisessa.
Taannoisella Puolan matkallamme tapasimme hevosvaljakoita Varsovan ja Krakovan lisäksi myös Zakopanessa.
Krakovan torin reunalla on hevosvaljakoille oma jonotusalueensa samaan tapaan kuin taksit jonottavat asiakkaita Suomessa.
Aamulla jonotusalue oli tyhjä,…
…mutta iltapäivällä ja varsinkin illalla jonossa saattoi olla yli kymmenenkin valjakkoa odottamassa kyydittäviä.
Krakovassa valjakot sekä valjakkovaunut ovat suorastaan prameita ja myös ajurit ovat pukeutuneet parhaimpiinsa. Krakovassa kaikki valjakot ovat parivaljakoita.
Pimeän saapuessa krakovalaiset hevosvaljakot ovat suorastaan upea näky.
***********
”Raa´assa” työssä hevosvaljakoita Puolassa näkee enää harvoin, mutta ainakin yhden sellaisen ohi ajoimme matkalla Zakopaneen.
*********
Myös Zakopanen torilla näimme hevosvaljakoita.
Zakopanen hevosvaljakkoajurit olivat pukeutuneet Tatran vuoristoalueelle tyypillisiin asuihin.
Zakopanessa näimme myös käytännössä, että miksi hevosvaljakoiden reiteillä ei ole hevosenpaskaa.
Kun hevoselle tulee tarve, niin ajuri ottaa salamana jalkatilastaan haavin ja pelastaa sen avulla tilanteen. Haavin sisältö viedään sitten juoksujalkaa lähellä odottavaan tätä tarkoitusta varten varattuun säiliöön!
***************
Myös Varsovassa on hevosvaljakoita, mutta sellaista prameutta siellä ei ole kuin on Krakovassa.
Varsovalaiset hevosvaljakot ovat vähän nukkavieruja ja siellä emme nähneet ainoataan parivaljakkoa.
**********
Puola on aina ollut vahva hevostalousmaa ja se on edelleenkin nähtävissä.Todellinen hevosvaljakkokaupunki Puolassa on Krakova!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hevosvaljakot, hevosvaljakko, Puola, Polen, koniec, koni, Krakova, Zakopane, Varsova, puolalaiset hevosvaljakot, Puola 2014, Tatra, Tatran vuoristo, |