Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Valinnanvapaus julkisessa terveydenhuollossa on varjeltava "takalauta" tulevissa sote-myllerryksissä

Lauantai 13.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Eräät puolueet pitävät tulevissa soteratkaisuissa keskeisenä päämääränään, että jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi sote-piste, josta ihminen saavat lähipalvelut.

 

Periaate on hyvä ja kannatettava, mutta on muistettava, että meillä on jo vuoden 2014 alusta alkaen voimassa terveydenhuoltolain 48 §, jonka mukaan kuntalaisella on mahdollisuus valita hoitopaikkansa koko maan alueelta.

 

Kiireettömän hoidon valinnanvapaus koskee perusterveydenhuoltoa ja erikoissairaanhoitoa. Valinnanvapaus on rajattu julkiseen terveydenhuoltoon. Valintaoikeutta käyttävien asiakkaiden terveydenhuollon kustannuksista voidaan laskuttaa järjestämisvastuussa olevaa kuntaa tai kuntayhtymää terveydenhuoltolain 58 § perusteella.

 

Valinnanvapaus ja sen merkitys ovat erityisen tärkeitä liitoskuntien alueella, joissa matka asuinkunnan sote-pisteeseen saattaa olla moninkertainen verrattuna naapurikunnan alueella sijaitsevaan sote-pisteeseen.

 

Otan esimerkiksi synnyinkuntani Viljakkalan ja valinnanvapauden merkityksen alueen asukkaiden palvelutasoon.

 

  • Viljakkalan kirkonkylältä on matkaa Ylöjärven keskustaan lähemmäs kolmekymmentä kilometriä, mutta naapurikunnan Hämeenkyrön keskustaan vain kymmenkunta kilometriä. Jos Ylöjärvellä olisi jatkossa vain yksi sote-piste ja samoin myös Hämeenkyrössä, niin olisi selvää, että kaikki Viljakkalan kirkonkylän alueen asukkaat käyttäisivät valinnanvapautta ja suuntautuisivat Hämeenkyröön!

Viljakkalan Mannista on matkaa vain 3 – 5 kilometriä Hämeenkyröön ja ilmeisesti nyt jo mannilaiset ovat hyödyntäneet valinnanvapauttaan ja asioivat sote-asioissa Hämeenkyrössä.

 

Suon puolueille sen, että ne pitävät kiinni periaatteesta, että jokaisen kunnan alueella pitää jatkossakin olla sote-piste, mutta tärkeintä on kuitenkin huolehtia valinnanvapauden säilyttämisestä jatkossakin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valinnanvapaus julkisessa terveydenhuollossa on varjeltava "takalauta" tulevissa sote-myllerryksissä, sote-uudistus, valinnanvapaus, sote-piste jokaiseen kuntaan, Viljakkala, Viljakkalan kirkonkylä, Viljakkalan Manni, Ylöjärvi, Viljakkalan kuntaliitos,

Asukasyhdistys pystyy lisäämään asukasviihtyvyyttä!

Tiistai 24.11.2020 - -Esko Erkkilä-

Viljakkala-neuvostolla oli osasto Mannin Asukasyhdistyksen tapahtumassa 29.8.2020 ja osastolla kerättiin asukkaiden mielipiteitä alueen kehittämisestä.

 

Asukaspalautteet kirjattiin Viljakkala-neuvoston pöytäkirjaan kokouksessa, joka pidettiin 6.10.2020.

 

Palautelista näyttää tältä:

 

1. Ihana paikka.

2. Parkourpuisto, vesiliukumäki Paijalan rantaan, skeittipuisto,sähly/tenniskenttä Manniin, kiitos!

3. Risteyksien näkymäraivaus. Tiealueilta ja risteyksien näkymätarkastus joka kesä kaavateillä ja raivaus. Myös tonteilta tiealueelle peittävät oksat.

4. Ruusuja siitä että Paijala ja saunat ovat nyt omakotiyhdistyksellä. Voisiko jollain "tapahtumilla" ym. arpajaisilla saada lisää varainhankintaa?

5. Mannin kentän kehittäminen. Koripalloteline ja jalkapallomaalit.

6. Olemme todella tyytyväisiä rantaan ja asukasyhdistyksen toimintaan. Jatketaan samaa rataa!

7. Taas kerran otan puheeksi Pirkan uran valaistuksen. Manni, Litukka akselilla on paljon asukkaita, jotka ulkoilevat ko. alueella. Kaikki ei lähde Ansomäen alueelle. Jospa tämä nyt toteutuisi. Kiitos!

8. Litukalla on pieni ranta-alue, joka vaatisi ns. perkausta. Näin tämä alue rannasta tulisi käyttöön. Tämä sijaitsee Litukan rantatien päässä.

9. Lentopallokenttä rannalle!

10. Kuntoportaita toivotaan.

11. Viljakkala on ihan ok paikka.

12. Lapset ja nuoret kaipaavat lisää aktiviteettejä Mannin alueelle. Esim. koripallokenttä Mannin puistoon, scootteriramppeja, ulkokuntoilulaitteita. Mannin rantaan laske vaan mäkeen saisi hyvin "kuntoiluportaat".

13. Vesiliukumäki lapsille, kuntoilulaitteita kaiken tasoisille liikkujille.

14. Matonpesupaikalle mankeli.

15. Olisi hienoa jos kaupunki saataisiin tekemään Mannin rannasta rinnettä ylös lähtevät "kuntoiluportaat!. Tällaisille olisi täällä paljon käyttöä. Lähimmät rappuset kuntoiluun kun löytyvät Ylöjärveltä Teivosta.

16. Keväälle/syksylle alaluokkalaisille kilpailuja/leikkimielisiä kisoja. Näkyvyyttä.

17. Kiitokset kesän ihanista saunailloista. Hyvät on löylyt!

18. Liukumäki. Oma hotelli Mannin rantaan.

 

********************

On hienoa, että palautelistassa on monia kiitoksia Viljakkalalle sekä asukasyhdistykselle!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala, Viljakkalan Manni, Mannin Asukasyhdistys, Mannin Asukasyhdistyksen Elojuhla 2020,

Kevyenliikenteen väylä Mannista Viljakkalaan maksaa 1,9 miljoonaa euroa!

Torstai 7.6.2018

Puheenjohtamallani Ylöjärven kaupungin Viljakkala-neuvostolla ei ole määrärahoja käyttävissään, mutta voimme tehdä esityksiä kaupungin päättäjille.

Viime aikoina meillä on ollut paljon ilonaiheita, sillä Ylöjärven kaupungin toimet Viljakkalan suuntaan ovat olleet myötäsukaisia.

Eräs merkittävä seikka on se, että vähintään vuosikymmenen kestänyt työ kevyenliikenteen väylän aikaansaamiseksi Mannin ja Viljakkalan kirkonkylän välillä toteutuu vuoden loppuun mennessä.

Hankkeen kustannusarvio on 1,9 miljoonaa euroa ja näyttää, että pysytään kustannusarviossa.

Manni sijaitsee melkein Kyröskosken "kainalossa" eli lähellä Hämeenkyrön kuntakeskusta, mutta se kuitenkin kuuluu Viljakkalaan ja sen vuoksi vuodesta 2007 alkaen Ylöjärveen.

Nyt valmiiksi saatava kevyenliikenteen väylä lisää mannilaisten identiteettiä kohti Viljakkalaa ja osoittaa heille, että Ylöjärvi arvostaa mannilaisia.

Osoitan arvostukseni niille omakotiasujille, jotka menettävät kevyenliikenteen väylän rakentamisessa osa omakotitalotontistaan ja joutuvat rakentamaan piha-aitansa hivenen uuteen paikkaan.

Kiitokset myös niille maanomistajille, joiden pelloista osa joutuu kevyenliikenteen väylän alle.

Mannin ja Viljakkalan kirkonkylän välinen kevyenliikenteen väylä on pitkä askel Viljakkalan parhaaksi!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkalan Manni, kevyenliikenteen väylä Mannista Viljakkalaan,

Kuparinen kahvipannu, silitysrauta, sokerijuurikkaan harvennuskuokka, maitopurkin tuohinen kaadinteline, matkalaukku ja kissaveistos olivat ostokseni Viljakkalan kirpputorisuunnistukselta

Sunnuntai 22.7.2012 - -Esko Erkkilä-

Viljakkalan alueella toimiva ”Samassa veneessä yhdessä eteenpäin” –hanke järjesti Viljakkalan kirkonkylässä ja Mannin sekä Korpelankylän alueella kyläkirpparisuunnistuksen 20…22.7.2012.

 

Hankkeen rahoituksesta vastaa ”Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin” –yksikkö.

 

Kyläkirpparisuunnistuksen toteuttamisesta on kiittäminen Ylöjärven kaupungilla niitä henkilöitä, jotka ovat asian hyväksi tehneet työtä.  

 

Viljakkalassa vastaava kyläkirpparisuunnistus toteutettiin Karhen, Nisun ja Väinänperän alueilla jo 7.7.2012.

 

Kiitän jo tässä vaiheessa kaikkia niitä tahoja, jotka ovat edesauttaneet puuhahenkilöinä molempien kyläkirpparisuunnistusten toteuttamista.

 

Baltian matkani vuoksi en päässyt osallistumaan Karhen, Nisun ja Väinänperän tapahtumaan tänä vuonna, mutta viimevuotisen kokemukseni perusteella tiedän sen onnistuneen hyvin.

 

Viljakkalan kirkonkylän, Mannin ja Korpelankylän kirpputorisuunnistukseen osallistuin, mutta en toki käynyt kaikissa 24:ssa kohteessa.

 

Myyjätkin totesivat, että kaupankäynti ei tapahtumassa ole tärkeintä vaan ihmisiin tutustuminen ja tuttujen tapaaminen sekä uusien tuttavuuksien luominen. Olen vahvasti samaa mieltä!

 

 

kirppis1

 

Hankin kyläkirpparisuunnistukselta jutun otsikossa mainitut ja tässä kuvassa näkyvät tavarat.

 

Kuparinen kahvipannu oli kallein hankintani ja se maksoi 10,00 euroa.

 

Kyseessä on osa tamperelaista teollisuushistoriaa, sillä pannu on Tampereen Epilässä sijainneen EXO Oy:n valmistama.

 

Silitysrauta on aito hellalla kuumennettava pienikokoinen rauta, joka pääsee osaksi silitysrautakokoelmaamme. Se maksoi 5,00 euroa.

 

Sokerijuurikkaan harvennuskuokka palauttaa mieleeni maatalousopiskeluni varhaisvuodet, jolloin sain Hämeenkyrön Laitilassa opetella sokerijuurikkaan viljelyä. Kirpputorikohteen myyjät ihailivat ranneliikettäni kuokan käyttämisessä – ranneliike ei ole vuosien saatossa unohtunut! Harvennuskuokalla oli hintaa tasan euro! Ehkäpä harvennuskuokalle löytyy ensi vuonna käyttöä ryytimaallamme!

 

kirppis2

 

Matkalaukkuja meillä on enemmän kuin tarpeeksi, mutta tähän hyväkuntoiseen ”koppakuoriaiseen” liittyvä taustatarina sai aikaan ostopäätökseni. Myyjä on saanut matkalaukun palkinnoksi vuonna 1981 järjestetystä Osuuspankkien kansainvälisestä kuvaamataitokilpailusta. Hän halusi nyt kuitenkin luopua matkalaukusta nimellisestä puolentoista euron hinnasta ja minä ostin laukun. Ehkä sille jotain käyttöä löytyy!

 

Kissoja esittävä euron maksanut porsliinipatsas saa paikan mökkimme puuvessassa olevan kaapin hyllyltä muiden vastaavien pienoispatsaiden seurassa.

 

 

kirppis3

 

Maitopurkin tuohinen kaatoteline on naapurini Pentti Saarisen valmistama tuohityö. Tässä kuvassa Hämeenkyrön Sanomien toimittaja haastattelee kyläkirpputorisuunnistuksen merkeissä Pentti Saarista (oikealla).

Keskustelimme Pentin kanssa tuohitöistä ja on helppo todeta, että hänen valmistamansa tuohityöt ovat korkeatasoisia ja laadukkaita.

Mielelläni suosittelen Pentti Saarista esim. lahjaksi tarkoitettujen tuohitöiden valmistajaksi.

 

kirppis4

 

Kirpputorisuunnistukseni ensimmäinen kohde oli Kauniston talo Pikkupispalassa. Kauniston talon seinällä on kuva Voisaaresta joskus vuosikymmeniä sitten.

 

kirppis5

 

Tässä on nykypäivän näkymä Voisaaresta Kurjen sillalta eli kuvattuna samalta suunnalta kuin edelliskuvan näkymä. Rehevä kasvusto peittää entisen näkymän, mutta jotain tuttua on edelleen havaittavissa.

 

kirppis6

 

Viljakkalan entinen hammaslääkärintalo ei ollut kirpputorikohteena, mutta naapuritontilta katsellen se näyttää tältä nykyasussaan.

Tässä talossa olen istunut hammaslääkärin tuolilla ja käynyt myös lääkärin vastaanotolla sekä opiskellut talon autotallissa metallitöitä, kun Viljakkalan kansalaiskoulun metallitöiden käytännön harjoittelu suoritettiin täällä.

Onkohan talon nykyomistajalla tietoa, että kuinka monipuolisesti talon historia liittyy viljakkalalaisten elämään?

 

kirppis7

 

Hyvä vinkki henkilöauton kuomullisen peräkärryn hyödyntämiseen oli, kun tapasin makuulaverin sijoittamisen kuomulliseen peräkärryyn – on varmasti unohtumaton kokemus, kun sade ropisee makuupaikan yllä olevaan kuomuun!

Tämän idean minä vielä joskus sadesäällä toteutan!

 

kirppis8

 

Olen yhtä tyytyväinen Viljakkalan kirpputorisuunnistuksen antiin kuin tämä kissa, joka tyytyväisenä seurasi kirpputoriväen vaeltamista kirpputorisuunnistuksen rastilla.

 

Toivon, että ensi vuonna Viljakkalan kirpputorisuunnistuksen entiset rastit jatkavat ja erityisesti toivon uusien rastinpitäjien mukaantuloa tempaukseen!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala, Viljakkalan kirpputorisuunnistus, Viljakkalan Manni, Viljakkalan Korpelankylä, Karhe, Viljakkalan Karhe, Nisunperä, Viljakkalan Nisunperä, Väinänperä, Viljakkalan Väinänperä, Pentti Saarinen, tuohityöt, EXO Oy, Hämeenkyrön Sanomat,