Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Valinnanvapaus julkisessa terveydenhuollossa on varjeltava "takalauta" tulevissa sote-myllerryksissä

Lauantai 13.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Eräät puolueet pitävät tulevissa soteratkaisuissa keskeisenä päämääränään, että jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi sote-piste, josta ihminen saavat lähipalvelut.

 

Periaate on hyvä ja kannatettava, mutta on muistettava, että meillä on jo vuoden 2014 alusta alkaen voimassa terveydenhuoltolain 48 §, jonka mukaan kuntalaisella on mahdollisuus valita hoitopaikkansa koko maan alueelta.

 

Kiireettömän hoidon valinnanvapaus koskee perusterveydenhuoltoa ja erikoissairaanhoitoa. Valinnanvapaus on rajattu julkiseen terveydenhuoltoon. Valintaoikeutta käyttävien asiakkaiden terveydenhuollon kustannuksista voidaan laskuttaa järjestämisvastuussa olevaa kuntaa tai kuntayhtymää terveydenhuoltolain 58 § perusteella.

 

Valinnanvapaus ja sen merkitys ovat erityisen tärkeitä liitoskuntien alueella, joissa matka asuinkunnan sote-pisteeseen saattaa olla moninkertainen verrattuna naapurikunnan alueella sijaitsevaan sote-pisteeseen.

 

Otan esimerkiksi synnyinkuntani Viljakkalan ja valinnanvapauden merkityksen alueen asukkaiden palvelutasoon.

 

  • Viljakkalan kirkonkylältä on matkaa Ylöjärven keskustaan lähemmäs kolmekymmentä kilometriä, mutta naapurikunnan Hämeenkyrön keskustaan vain kymmenkunta kilometriä. Jos Ylöjärvellä olisi jatkossa vain yksi sote-piste ja samoin myös Hämeenkyrössä, niin olisi selvää, että kaikki Viljakkalan kirkonkylän alueen asukkaat käyttäisivät valinnanvapautta ja suuntautuisivat Hämeenkyröön!

Viljakkalan Mannista on matkaa vain 3 – 5 kilometriä Hämeenkyröön ja ilmeisesti nyt jo mannilaiset ovat hyödyntäneet valinnanvapauttaan ja asioivat sote-asioissa Hämeenkyrössä.

 

Suon puolueille sen, että ne pitävät kiinni periaatteesta, että jokaisen kunnan alueella pitää jatkossakin olla sote-piste, mutta tärkeintä on kuitenkin huolehtia valinnanvapauden säilyttämisestä jatkossakin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valinnanvapaus julkisessa terveydenhuollossa on varjeltava "takalauta" tulevissa sote-myllerryksissä, sote-uudistus, valinnanvapaus, sote-piste jokaiseen kuntaan, Viljakkala, Viljakkalan kirkonkylä, Viljakkalan Manni, Ylöjärvi, Viljakkalan kuntaliitos,

Tamperelaiset: Nettisormet herkkänä tänään klo 10.00!

Torstai 21.2.2019 - -Esko Erkkilä-

Suun terveydenhuollon ja hampaidenhoidon osalta tilanne Tampereella lähentelee katastrofia.

 

 

Asiakasjonot suun terveydenhuoltoon ja hammashoitoon ovat kuukausien mittaisia ja jonossa lienee tällä hetkellä lähemmäs tuhatkunta kaupunkilaista.

 

 

Jonoon päässeiden lisäksi on mittavat määrät sellaisia kaupunkilaisia, joita ei ole edes hyväksytty jonoon.

 

 

****************

 

 

Tänään klo 10.00 on tamperelaisilla taas mahdollisuus päästä suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeiluun.

 

 

Tunnen huonoa omaatuntoa, kun edelliskerralla pääsin kokeiluun mukaan ja ohitin ainakin tuhat tamperelaista pitkään hammashoitoon jonottanutta.

 

 

Puhelimella on turha yrittää, sillä ainoa keino päästä jonoon on yrittää verkossa.

 

 

Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinnan voi tehdä verkossa osoitteessa www.tampere.fi/valinnanvapaus.

 

 

Kirjaudu palveluun pankkitunnuksilla tänään hyvissä ajoin ennen aamukymmentä ja pidä nettiyhteytesi "elossa" klo kymmeneen saakka ja paina enteriä tasan klo 10.00.

 

 

Näin menetellen on mahdollista päästä kokeiluun mukaan!

Tänään Tampereen ja Orivden yhteistoiminta-alueelle on jaossa 313 uutta asiakaspaikkaa ja veikkaan, että kaikki paikat on varttuna tänään viimeistään klo 10.10 mennessä eli vain onnekkaimmat saavat paikan.

 

 

**************

 

 

Hammashoitoon pääseminen tällä tavalla on käsittämätöntä toimintaa Tampereen kaupungilta.

 

 

Eniten menettelystä kärsivät ne yli 20.000 tamperelaista, joilla ei ole käytettävissä tietokonetta tai nettiyhteyttä.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suun terveydenhoito Tampereella, hammashoito Tampereella, suun terveydenhoidon valinnanvapauskokeilu,

Miten Tampereen kaupunki menettelee, jos menetän kaupungin laskutuskäytännön vuoksi luottokelpoisuuteni?

Tiistai 22.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Nopean enter-käteni ansiosta pääsin viime syksynä mukaan Tampereen kaupungin hammashoidossa valinnanvapauskokeiluun.

 

 

Valitsin aakkosjärjestyksessä ensimmäisen operaattorin ja päädyin Attendon asiakkaaksi.

 

 

Kaksi kertaa hammaslääkärillä ja kahdesti suuhygienistillä käyneenä kiittelen saamaani palvelua.

 

 

En ole saanut ainuttakaan laskua vaikka olen niitä kysellytkin – Attendolla sanovat, että Tampereen kaupunki laskuttaa.

 

 

 

IMG_6976.JPG

 

 

Tänään ongelma sai ainakin osittaisselityksen, kun postilaatikossani oli maksumuistutus Lowell Suomi Oy:ltä.

 

 

Ilmeni, että Tampereen kaupunki on ulkoistanut ainakin valinnanvapauskokeilun laskutukset turkulaiselle Lowell Suomi Oy:lle ja se puolestaan ei suinkaan käytä Postia laskujen perille toimittamisessa, vaan tukeutuu Alma Median Alma Manun palveluksiin.

 

IMG_6970.JPG

 

Alma Manun kyky toimittaa sille annettujen laskujen perille toimitukset on tunnetusti olematon.  Asian ymmärtää, sillä aamutokkuraiset lehdenjakajat eivät pysty toimimaan kunnollisesti ja laskut jäävät jakamatta tai joutuvat kauas pyydetystä osoitteesta.

 

 

Viime viikolla jouduin painiskelemaan lähes samanlaisen ongelman parissa, kun Alma Manun jakajat olivat vieneet DNA:n maksukehotuksen naapurimme postilaatikkoon – asian selvittelyssä muuten ilmeni, että DNA:lta oli ”unohtunut” alkuperäisen laskun lähettäminen!

 

 

 

Mutta siihen Tampereen kaupungin hammaslääkärilaskujen toimittamiseen!

 

 

Miksi Tampereen kaupungin oma laskutusosasto ei ehdi laskuttamaan hammaslääkärilaskuja?

 

 

Miksi laskutustehtävä on ulkoistettu turkulaiselle firmalle?

 

 

Miksi Tampereen kaupunki ei valvo, että sille ulkoistettuja palveluja tuottava yritys tukeutuu tunnetusti epäluotettavan Alma Manun postinjakelupalveluihin?

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen kaupungin hammashoidon valinnanvapauskokeilu, hammashoidon valinnanvapauskokeilu, Attendo Oy, Lowell Suomi Oy, Alma Manu Oy, Alma Media,

Tunnen huonoa omaatuntoa!

Lauantai 3.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Ratikkainvestoinnin vuoksi Tampereella joudutaan tinkimään monista seikoista, jotka ilman ratikkaa voitaisiin toteuttaa lain määräämällä tavalla.

 

 

Eräs ratikasta kärsivistä seikoista on se, että Tampereella ei pääse hammashoitoon lain määräämällä aikaviiveellä eli kuudessa kuukaudessa.

 

 

Viime kuussa Tampereella oli selvästi yli 400 henkilöä, jotka ovat joutuneet odottamaan kunnalliseen hammashoitoon yli kuuden kuukauden ajan.

 

 

Todellinen luku olisi paljon suurempi, jos huomioitaisiin myös ne tamperelaiset, jotka haluaisivat kunnalliseen hammashoitoon, mutta heitä ei ole edes hyväksytty hoitojonoon.

 

 

Tampere rikkoo kaupunkilaisten hammashoidon järjestämisen osalta lakia!

 

 

 

Tampereen kaupunki hyväksyttiin joulukuussa 2017 mukaan sosiaali- ja terveysministeriön suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeiluun vuodelle 2018. Kokeilu jatkuu vuonna 2019.  Kyseessä on eräs Sipilän hallituksen kärkihankkeista.

 

 

Pääsin kokeiluun mukaan kolmisen viikkoa sitten, kun Tampereen kiintiötä nostettiin ja varaukset kokeiluun pääsemiseksi piti tehdä joko puhelimitse tai verkossa ja varausaikaa oli mahdollista saada kahtena peräkkäisenä päivänä.

 

 

Tampereelle ja Orivedelle paikkoja oli noina kahtena päivänä jaossa yhteensä 750 paikkaa.

 

 

Myöhästyin ensimmäisen päivän paikkajaosta, sillä aloin täyttämään tarvittavia tietoja vasta klo 13.00 ja kaikki paikat olivat menneet jo klo 13.02!

 

 

Viisastuin ja kirjasin kaikki tarvittavat tiedot niin, että pystyin painamaan enteriä tasan klo 13.00 ja minua onnisti, sillä sain paikan kokeiluun.

 

 

 

IMG_5847.JPG

 

 

Sain ajan Attendon hammaslääkäriasemalle ja eilen minulle laadittiin siellä kattava hoitosuunnitelma sekä paikattiin kaksi hammastakin!

 

 

 

Tunnen huonoa omaatuntoa, sillä ohitin yhdessä hujauksessa lukemattoman määrän sellaisia tamperelaisia, jotka ovat odottaneet hoitoon pääsemistä yli kuusi kuukautta!

 

 

Kaikenmoista ongelmaa se ratikka teettää!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hammaslääkärijonot Tampereella, Tampere rikkoo lakia hammaslääkärijonojen pituudessa, Attendo, Tampereen valinnanvapauskokeilu, hallituksen kärkihankkeet, Sipilän hallituksen kärkihankkeet, ratikan aiheuttamat ongelmat tamperelaisten hammashoidossa,

Kansalaisten vapaus terveydenhuollon palvelujen valinnassa laajenee vuodenvaihteessa

Keskiviikko 11.12.2013 - -Esko Erkkilä-

Toukokuun 1. päivänä 2011 tuli voimaan säännös, joka merkitsi, että kuntalainen saattoi valita, mistä kuntansa terveyskeskuksen terveysasemalta hän saa terveydenhuoltolaissa tarkoitetut terveydenhuollon palvelut.

 

Sitä aiemmin kunta saattoi antaa laillisesti mahtikäskyn, että mitä kunnan alueella toimivaa terveysasemaa kullakin alueella asuvan kuntalaisen piti käyttää.

 

Tätä mahtikäskymahdollisuutta käytti mm. Ylöjärven kaupunki Viljakkalassa sen jälkeen, kun Viljakkalan kuntaliitos Ylöjärveen oli tehty 1.1.2007.

 

Ylöjärven antama mahtikäsky Viljakkalan karhelaisten ja nisulaisten terveyspalvelujen siirtämisestä Ylöjärven keskustassa sijaitsevalle terveysasemalle oli siis laillinen.

 

Ylöjärven antama käsky koski 800 viljakkalalaista.

 

Nyt on helppo nähdä, että mahtikäskyn antaminen oli Ylöjärven kaupungin virkamiesjohdon kauaskatseinen manööveri Viljakkalan ja viljakkalalaisten nujertamiseksi.

 

Tilanne muuttui siis 1.5.2011, sillä silloin ja sen jälkeen kuntalainen on voinut vapaasti valita oman kuntansa sisältä sen terveysaseman, jolla hän haluaa asioida.

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteaa tänäänkin nettisivuillaan näin:

 

”Kuntien on annettava tietoa asukkaille valinnan mahdollisuuksista kunnassa.”

 

Kunnat ovat perin miedosti hoitaneet tiedottamisen, sillä sehän olisi merkinnyt monessa kunnassa, että kuntalaiset olisivat alkaneet käyttämään sellaisen terveysaseman palveluksia, joka olisi ollut asukasta lähinnä! Sehän ei byrokraattien leikkeihin sovellu lainkaan!

 

”Miedon” tiedottamisen vuoksi ainoastaan 21 viljakkalalaista on kuluneen kahden ja puolen vuoden aikana ilmoittanut vaihtavansa terveyskeskuksen toiseksi, kuin Ylöjärvi aikoinaan mahtikäskyllä määräsi!

 

 

*************

 

 

Mikään ei ole kuitenkaan ikuista ja niin tapahtuu asukkaiden terveyskeskuksen valinnanvapaudenkin kohdalla 1.1.2014!

 

Vuodenvaihteen jälkeen asukkaat voivat valita minkä tahansa Suomessa sijaitsevan terveyskeskuksen, jonka asiakkaiksi he haluavat siirtyä!

 

Valittua terveyskeskusta on käyttävä vuosi ja vasta sen jälkeen voi tehdä uuden valinnan.

 

Ylöjärvi pystyy ottamaan terveyskeskuksiinsa jopa 5.000 uutta asiakasta ja Ylöjärvellä tähyilläänkin Tampereen suuntaan.

 

Viljakkala-neuvosto piti mahdollisena, että jopa puolet viljakkalalaisista saattaisi siirtyä naapurikuntien terveyskeskusten asiakkaiksi, jos Viljakkalan terveyspalvelut ajetaan alas.

 

On todettava, että esim. viidensadan viljakkalalaisen siirtyminen Hämeenkyrön ja Tampereen terveyskeskusten asiakkaiksi ei kovin paljon hetkauttaisi Ylöjärveä, jos Ylöjärvi on saamassa tuhansittain uusia asiakkaita Tampereelta.

 

 

*******

 

 

Tampereen kaupunkiseudun kuntajohtajat kokoontuvat 20.12.2013 ja sopivat silloin niistä veloitus-/maksuperusteista, joita noudatetaan niiden asukkaiden kohdalla, jotka siirtyvät ylikunnallisesti käyttämään naapurikunnan terveyskeskuspalveluja.

 

Hämeenkyröä ei tähän kokoontumiseen kelpuuteta, sillä sitähän ei ole hyväksytty Tampereen kaupunkiseutuun!

 

 

**********

 

 

On selvää, että vuodenvaihteessa voimaantuleva asukkaiden valintamahdollisuus terveyskeskuksen valinnassa on suuri riski kunnille.

 

”Luovuttava” kunta maksaa ”saavalle” kunnalle maksun jokaisesta asukkaasta, joka siirtyy ylikunnallisesti esim. naapurikunnan terveyskeskuksen asiakkaaksi.

 

 

Mielenkiintoista, sanon minä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: asukkaiden valinnanvapaus oman kunnan terveyskeskuksista, asukkaiden valinnanvapaus terveyskeskuksen valinnassa ylikunnallisesti, Ylöjärvi, Viljakkalan terveyspalvelujen alasajo, Viljakkala, Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos, Karhe, Nisu, Viljakkalan Karhe