Viljakkala-neuvostoa tarvitaan jatkossakin!Perjantai 20.11.2020 - -Esko Erkkilä- Viljakkala liittyi Ylöjärven kaupunkiin 1.1.2007 ja Viljakkalan kaupunginosan asioita esillepitävän toimielimen nimi on Viljakkala–neuvosto. Se on Viljakkalan kaupunginosan asukkaiden yhteistyöelin. Neuvoston tarkoituksena on seurata Viljakkalan lähipalveluja ja tehdä tarvittaessa ehdotuksia kaupungin osastoille ja lautakunnille palvelujen kehittämisen suhteen.Viljakkala-neuvosto on yksi kuudesta Ylöjärven kaupungin neuvostoista ja muut neuvostot ovat nimeltään;
Ylöjärven kaupungin kaikki neuvostot ovat Asukaslautakunnan alaisia.************************Olen ollut Viljakkala-neuvoston jäsen vuodesta 2013 alkaen eli ensi vuoden huhtikuussa järjestettävien kuntavaalien aikaan tulen olleeksi Viljakkala-neuvoston jäsen yli kahdeksan vuotta.Useat neuvostojen jäsenet ovat neuvostoissa puolueiden mandaatilla, mutta minä olen siellä Vipu Viljakkala ry:n ehdottamana ja Viljakkalassa vapaa-ajanasunnon omistavien edustajana.Kaksi ensimmäistä vuottani olin Viljakkala-neuvoston varapuheenjohtajana, sitten kaksi vuotta neuvoston rivijäsenenä ja tämän kuntavaalikauden olen toiminut Viljakkala-neuvoston puheenjohtajana.Ylöjärvellä käydään päättäjien keskuudessa nyt keskustelua, että jatkavatko Viljakkala- ja Kuru-neuvostot toimintaansa myös ensi vuonna, sillä ne ovat kunnalle ns. vapaaehtoisia neuvostoja.Eräänä vaihtoehtona on tietojeni mukaan se, että Viljakkala- ja Kuru-neuvostot yhdistettäisiin.Pidän ehdottoman tärkeänä, että Viljakkala-neuvosto saisi jatkaa toimintaansa itsenäisenä myös ensi kuntavaalien jälkeen.Mielipiteeseeni ei vaikuta henkilökohtaiset syyt, sillä olen kiitollinen niistä kahdeksasta vuodesta, jotka olen saanut toimia Viljakkala-neuvostossa ja en hae jatkokaudelle.Ylöjärvi tarvitsee erilliset puolestapuhujat entisille liitoskunnille ja Viljakkalan sekä Kurun olosuhteet ovat niin erilaiset, että molempien alueellisten neuvostojen on syytä jatkaa.Annan vihjeen ensi vuoden kuntavaalien äänestäjille Ylöjärvellä:Antakaa äänenne niille kuntavaaliehdokkaille, jotka haluavat Viljakkala- ja Kuru-neuvostojen jatkavan itsenäisinä myös seuraavalla kuntavaalikaudella!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala-neuvostoa tarvitaan jatkossakin!, Viljakkala-neuvosto, Kuru-neuvosto, Ylöjärven asukaslautakunta, Ylöjärven kaupunginhallitus, Ylöjärven kaupunginvaltuusto, Viljakkala, |
Myös se on tärkeä mielipide, että ei ole hyvää eikä pahaa sanottavaa Viljakkalan kuntaliitoksesta YlöjärveenSunnuntai 9.6.2019 - -Esko Erkkilä-
Olen kahden kaupungin ”luottamushenkilöloukussa”, sillä Tampereen kaupungin Vanhusneuvoston jäsenyyden lisäksi toimin Ylöjärvellä asukaslautakunnan alaisen Viljakkala-neuvoston puheenjohtajana.
Viljakkala-neuvosto osallistui tänään omalla osastollaan Haverin konepäiville.
Osastomme rekvisiittana oli uuden uutukainen roll´uppimme, jossa mainitaan Ylöjärven 150-vuotiaasta historiasta.
Osastollamme oli palautelaatikko asukasmielipiteille sekä hedelmäkori arvontapalkintona niille, jotka antoivat joko risuja tai ruusuja kauttamme Ylöjärven päättäjille.
Tapio Lieskon kanssa yhdessä otimme vastaan viljakkalalaisten tuntemuksia välitettäväksi Ylöjärven päättäjille.
Nella-onnetar nosti hedelmäkorin omistajaksi…
…Markku Vuorenmaan, jolle luovutimme Viljakkala-neuvoston hankkiman hedelmäkorin.
Seuraavan kerran Viljakkala-neuvosto kerää asukasmielipiteitä Karhen markkinoilla 29.6.2019 – tervetuloa silloin Karhelle!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Haverin konepäivät 2019, Viljakkala-neuvosto 2019, Viljakkala.neuvosto, Haverin kultakaivos, Haveri, Viljakkala, Viljakkalan Haveri, Viljakkalja-neuvosto, Ylöjärvi, Ylöjärven asukaslautakunta, |
Ainakin Viljakkala-neuvoston ja Kuru-neuvoston pitää saada jatkaaKeskiviikko 2.11.2016 - -Esko Erkkilä- Ylöjärven kaupungissa toimii osana kuntademokratiaa ja asukasvaikuttamista kuusi neuvostoa:
Neuvostot toimivat asukaslautakunnan alaisina.
********************
Osallistuin Viljakkala-neuvoston jäsenenä Ylöjärven valtuustosalissa torstaina 27.10.2016 järjestettyyn tilaisuuteen, jossa pohdittiin neuvostojen roolia seuraavalla vaalikaudella.
Tilaisuuden lopuksi teimme ryhmätöitä ja pyrimme löytämään niitä kulmakiviä, joiden varaan Ylöjärven neuvostot rakentaisivat työnsä kesäkuun alusta vuonna 2017.
”Vanhana” viljakkalalaisena ja Viljakkala-neuvoston jäsenenä olin ilahtunut, kun eräs ryhmistämme totesi omassa yhteenvedossaan, että ainakin Viljakkala-neuvosto sekä Kuru-neuvosto pitää säilyttää!
Perusteluna tällä ryhmällä oli se, että jos Ylöjärvi joskus liitettäisiin Tampereeseen, olisi välttämätöntä, että Tampereen päätöksenteon eräs elin olisi Ylöjärvi-neuvosto!
Hyvin perusteltu, joskin nyt näyttää siltä, että noin elinvoimasta kaupunkia kuin Ylöjärvi ei tulla liittämään Tampereeseen – pikemminkin päinvastoin.
Kuntaliitosten puolestapuhujat Jyrki Katainen ja Henna Virkkunen ovat siirtyneet Brysseliin ja heidän silloiset taustaryhmänsä ovat myös ottaneet lusikan kauniiseen käteensä ja tukevat maakuntauudistusta.
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mielenterveysneuvosto, lapsi- ja nuorisoneuvosto, vammaisneuvosto, vanhusneuvosto, Viljakkala-neuvosto, Kuru-neuvosto, Ylöjärven asukaslautakunta, Tampereen liittäminen Ylöjärveen, Ylöjärven liittäminen Tampereeseen, Ylöjärvi-neuvosto, |
Selvitysmies Rauno Saari: Tampereen kaupunkiseudun ulkopuoliset Pirkanmaan kunnat muodostavat Pirkanmaan taloudesta vain prosentin murto-osia!Tiistai 3.12.2013 - -Esko Erkkilä- Tampereen kaupunkiseutu koostuu kahdeksasta kunnasta. Ne ovat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi.
Tampereen kaupunkiseudun kunnat laativat vuoden 2013 aikana kaupunkiseudun tulevaisuuden vaihtoehtoja tarkastelevan selvityksen. Selvityksen nimi on;
"Elinvoimainen Tampereen kaupunkiseutu - tulevaisuuden vaihtoehdot vaikutuksineen".
Selvityksen tavoitteeksi mainitaan, että se tarkoituksena on…
”…tukea kaupunkiseudun kilpailukykyä, elinvoimaisuutta, asukkaiden hyvinvointia sekä elinkeinoelämän kehitystä. Sillä vastataan myös uuden kuntarakennelain velvoitteeseen selvittää kuntaliitosten etuja ja haittoja.”
Tampereen kaupunkiseudun kunnat antoivat ex-maaherra Rauno Saarelle (SDP) tehtäväksi laatia kyseinen selvitys.
Selvitystyön alustavia tuloksia on syksyn aikana esitelty yleisötilaisuuksissa kaikissa kaupunkiseudun kunnissa.
Syksyllä kalenterini oli kovin täynnä, mutta ehdin kuitenkin yleisötilaisuuteen, joka pidettiin Ylöjärven asukaslautakunnan järjestämänä Ylöjärven valtuustosalissa 9.10.2013.
Tilaisuuden puheenjohtajana toimi Ylöjärven asukaslautakunnan puheenjohtaja Jussi-Pekka Ahonen (SDP) ja hyvin toimikin.
Olen tutustunut Jussi-Pekkaan Ylöjärven asukaslautakunnan alaisen Viljakkala-neuvoston varapuheenjohtajana ja arvostan hänen toimintaansa, vaikka emme ”lennäkään samassa poliittisessa parvessa”.
Selvitysmies Saari oli päätynyt tarkastelemaan viittä eri vaihtoehtoista organisaatiomallia Tampereen kaupunkiseudun kuntakentän kehittämisessä.
Selvitysmies oli mielestäni päätymässä esittämään Tampereen kaupunkiseudulle ”Eurooppalainen kaupunki” –mallia.
Selvitystyö valmistuu tammikuussa 2014 ja silloin näemme lopullisesti, että mitä selvitysmies Rauno Saari todella esittää.
Ylöjärvellä järjestetystä yleisötilaisuudesta on nyt aikaa jo lähes kaksi kuukautta ja tuntumani on, että alkuhuuman jälkeen kaupunkiseudun kuntien päättäjät ovat ottamassa etäisyyttä Eurooppalaiseen malliin.
Ylöjärveltä emeritusmaaherra Rauno Saaren kokoamaan ohjausryhmään ovat kuuluneet vasemmalta lukien kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus (kokoomus), kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leena Joensivu (SDP) ja kaupunginjohtaja Pentti Sivunen (SDP).
***********
Yleisötilaisuudessa esitettiin kysymys, että miksi selvitystyössä ei ole tutkailtu koko Pirkanmaan muodostaman kunnan mahdollisuutta.
Selvitysmies totesi aivan oikein, että hänen tehtävänsä tulee Tampereen kaupunkiseudulta ja se koskee ainoastaan em. kahdeksan kunnan organisointimallin selvittämistä.
Vastauksensa asiallisen osuuden jälkeen selvitysmiehen suusta pääsi todellinen ”sammakko”, kun hän totesi, että Pirkanmaalla Tampereen kaupunkiseudun ulkopuolinen osa merkitsee kokonaisuudessa vain prosentin murto-osia!
*********
Tutkailin viime eduskuntavaalien kuntakohtaisia äänestystuloksia ja haluankin kysyä muutamilta Pirkanmaan kansanedustajilta, että miltä tuntuu Pirkanmaan ”syrjäseutujen” vähättely?
Osoitan kysymykseni vaikkapa Kokoomuksen Arto Satoselle (Sastamala) ja Pauli Kiurulle (Valkeakoski) sekä Perussuomalaisten Lea Mäkipäälle (Kihniö) ja Martti Mölsälle (Punkalaidun) ja vielä Keskustan Arto Pirttilahdelle (Mänttä-Vilppula)!
********* Muistutan kuntien päättäjiä, että selvitysmiehen näkemys on ainoastaan hänen näkemyksensä ja se ei saa estää järkevien päätösten tekemistä!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen kaupunkiseutu, Elinvoimainen Tampereen kaupunkiseutu - tulevaisuuden vaihtoehdot vaikutuksineen, selvitysmies Rauno Saari, Jussi-Pekka Ahonen, Ylöjärven asukaslautakunta, Viljakkala-neuvosto, Katja Luojus, Leena Joensivu, Pentti Sivunen, |
Maaseudulla pitää saada asua, yrittää ja elää!Perjantai 6.9.2013 - -Esko Erkkilä- Viljakkalassa Nisun metsästysmajalla oli keskiviikkona 4.9.2013 tilaisuus, jossa käsiteltiin Ylöjärven kaupungin alueella sijaitsevien kylien elinvoiman kehittämistä.
Olin paikalla Viljakkala-neuvoston varapuheenjohtajan roolissa.
Paikalla oli kolmisenkymmentä kyläaktiivia sekä Kuru-neuvoston ja Viljakkala-neuvoston jäsentä.
Nisun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Markku Ylijoki esitteli kokoontumispaikkamme sekä Nisun kyläyhdistyksen toimintaa.
KyläNyt-hankkeen kyläkoordinaattori Anna Kulmakorpi toimi tilaisuuden johdattelijana.
Tampereen Seudun Työväenopiston Riitta Ilvonen kertoi, että he vastaavat kansalaisopistotoiminnasta myös Ylöjärven alueella.
Heillä on halu lisätä kansalaisopiston kurssitarjontaa maaseudulla. Maaseudulla sallitaan pienemmät opintoryhmät kuin kaupungissa.
Myös yhden illan koulutukset ja teematilaisuuksien järjestäminen ovat kansalaisopiston mahdollisuuksien rajoissa.
Tampereen Seudun Työväenopisto haluaa kuunnella kuntalaisia!
Milloinkahan saamme kuopata nimen ”työväenopisto”?
Uskon vakaasti, että nimi on kansalaisopistotoiminnan laajentumisen eräs este.
Pirkan Kylät ry:n kyläasiamies Marja Vehnämaa kertoi, että Pirkanmaalla on 300 kylää, joissa on kyläyhdistyksen merkeissä toimintaa.
Pirkan Kylät ry:n toiminta rahoitetaan 90 prosenttisesti EU:lta saatavilla varoilla ja loppu 10 % hoidetaan omarahoituksena.
Vuosibudjetti on tasoa 60.000 €.
Parhaillaan on laadintavaiheessa Pirkanmaan uusi kyläohjelma ja sen ainespuiksi kyläasiamies Vehnämaa kaipaili konkreettisia toimenpide-ehdotuksia.
*******
Eräänä hienona esimerkkinä tuli esille se, että Pälkäneeseen kuntaliitoksella liittyneen Luopioisten Yrittäjät ovat ottaneet tavakseen kutsua Luopioisten alueella toimivat kyläyhdistykset yhteiseen tilaisuuteen vuosittain.*******
Viljakkala-neuvoston toivottiin toimivan samoin Viljakkalassa kuin Luopioisten Yrittäjät toimivat Luopioisissa! Lupasimme käsitellä asiaa seuraavassa kokouksessamme!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala, Nisun metsästysmaja, Ylöjärven kyläyhdistykset, Viljakkala-neuvosto, Kuru-neuvosto, Ylöjärven asukaslautakunta, asukaslautakunta, KyläNyt-hanke, Pirkan Kylät, Tampereen Seudun Työväenopisto, Tampereen Työväenopisto, Ylöjärven kansalaisopisto, |